eto sto ti je amerika..Drumer wrote:Nemam vremena, ali hvala u svakom slucaju. Kako je to cudno, covjek zavrsi u americi fakultet i doktorira a nezna dvije sastavit...zena wrote:iz podrucja islamistike, mislim nesto sto se bi bilo blisko dogmatici...a nije dogmatika vec akaid ... progooglajDrumer wrote:A sta je doktorirao ako mi mozes reci?
Reis Ceric izjavljuje da smo mi Bosanci i Hercegovci Turci
-
Kwaheri
-
Drumer
Moze biti da mu j BUSH verifikovao dotorat..zena wrote:eto sto ti je amerika..Drumer wrote:Nemam vremena, ali hvala u svakom slucaju. Kako je to cudno, covjek zavrsi u americi fakultet i doktorira a nezna dvije sastavit...zena wrote: iz podrucja islamistike, mislim nesto sto se bi bilo blisko dogmatici...a nije dogmatika vec akaid ... progooglaj![]()
![]()
- Baby Jane
Joj, sto mene odredjene osobe nerviraju. Nije ok kad se vjerski poglavari petljaju u politiku, niti je ok kad se ne petljaju. Ipak, htjeli mi to priznati ili ne, glavni uzrok sukoba na nasim prostorima jeste religijsko opredjeljenje. . . ko ce sad biti pametan? Svi smo ono cime se smatramo. Ako se Ceric smatra Turcinom - bujrum, ali neka ne govori u mnozini.
Osim toga, kad malo skontas, ko zna je li historija tacna? Eno nadjose piramide, sta ce slijedece biti? Nemojte da se sokiramo i otkrijemo da su nam preci zapravo Indijanci

Osim toga, kad malo skontas, ko zna je li historija tacna? Eno nadjose piramide, sta ce slijedece biti? Nemojte da se sokiramo i otkrijemo da su nam preci zapravo Indijanci
-
BECHO
Za neupucene...
...
U cuvenom razgovoru sa turskim beglerbegom, kada mu je Turski plemic rekao: "Nema vise Bosne, niti ima Bosnjaka, Huseine... Gines za drzavu koja nikad nije postojala niti ce", Husein Kapetan Gradascevic mu je odgovorio sljedecim rijecima: "Ima Bosne, beglerbeze i Bosnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, bice i poslije vas!"
...
http://i.1asphost.com/seadsnet/BosnaHistorija.htm
Ovu istu Zmajevu poruku bi proslijedio Turcinu reisu Sulejmanu Velicanstvenom Cericu i ostalim Turcima tj. vjerovatno genetskim nasljednicima Ali Pase Rizvanbegovica (a ima ih koliko vidim i na forumu)!
...
U cuvenom razgovoru sa turskim beglerbegom, kada mu je Turski plemic rekao: "Nema vise Bosne, niti ima Bosnjaka, Huseine... Gines za drzavu koja nikad nije postojala niti ce", Husein Kapetan Gradascevic mu je odgovorio sljedecim rijecima: "Ima Bosne, beglerbeze i Bosnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, bice i poslije vas!"
...
Ovu istu Zmajevu poruku bi proslijedio Turcinu reisu Sulejmanu Velicanstvenom Cericu i ostalim Turcima tj. vjerovatno genetskim nasljednicima Ali Pase Rizvanbegovica (a ima ih koliko vidim i na forumu)!
-
saangel21
Ma on bi nas prodao za saku jada, ono nije covjeka vidjelo.zavrzlama wrote:Ako mi iko ide na zivce to je Ceric....gdje god se hodze i popovi mijesaju u politiku tu dobra nema..
Ceric je vjerovatno hapio pola para od te donacije za dzamiju pa sad se uvlaci donatorima u guzu..a ovamo sramoti sve muslimane u BIH....njega bi ja i one vehabije sve u vozic pa u tu maticu Tursku
Lopov zivi, sita sam ja i njega i slicnih njemu, koji se kriju iza Islama.
Samo nas brukaju, idioti, je li kakva donacija prvi su, pa nemojte se iznenaditi da Ceric promjeni i ime i vjeroispovijest samo budu li vece pare u pitanju
Ne dozvoljavam da me on niti bilo ko slican njemu svrstava u skupinu sa turcima, ovima ili onima.
Ja sam bosanka islamske vjeroispovijesti
Nema ovo je vise postalo da Bog sakloni i sacuva.
-
bos
Upravu si...bruka i sramota...saangel21 wrote:Ma on bi nas prodao za saku jada, ono nije covjeka vidjelo.zavrzlama wrote:Ako mi iko ide na zivce to je Ceric....gdje god se hodze i popovi mijesaju u politiku tu dobra nema..
Ceric je vjerovatno hapio pola para od te donacije za dzamiju pa sad se uvlaci donatorima u guzu..a ovamo sramoti sve muslimane u BIH....njega bi ja i one vehabije sve u vozic pa u tu maticu Tursku
Lopov zivi, sita sam ja i njega i slicnih njemu, koji se kriju iza Islama.
Samo nas brukaju, idioti, je li kakva donacija prvi su, pa nemojte se iznenaditi da Ceric promjeni i ime i vjeroispovijest samo budu li vece pare u pitanju![]()
Ne dozvoljavam da me on niti bilo ko slican njemu svrstava u skupinu sa turcima, ovima ili onima.
Ja sam bosanka islamske vjeroispovijesti![]()
Nema ovo je vise postalo da Bog sakloni i sacuva.
Aktivnosti reisu-l-uleme dr. Cerića od 1991 od 2005
1991-1993 Profesor na Institutu za islamsku misao i civilizaciju u Kuala Lumpuru, Malezija;
1993. Izabran za naibu reis u ratnom Sarajevu;
1995. Objavio knjiga na engleskom Roots of Synthetic Theology in Islam u Kuala Lumpuru
1996. Primio Menšuru za vršenje dužnosti reiu-l-uleme;
1997. Dobitnik odlikovanja najvišeg ranga od egipatskog predsjednika Husni Mubaraka za doprinos u širenju islamske misli unutar i izvan svoje zemlje;
1997. Osnivač i punopravni člana Evropskog vijeća za fetve na čijem čelu je šejh Kardavi;
1997. Osnivač i član Međureligijkog vijeća Bosne i Hercegovine;
1998. Izabran za reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini;
2000. Izabran za redovnog člana Fikhske akademije za fetve pri Rabiti (Svjetska muslimanska liga) u Meki;
2001 Jedan od osnivača i punopravni član Fondacoje za mezarje i memorijalni centar u Potočarima;
2001. Jedan od osnivača Islamsko evropsko vijeće sa sjedištem u Parizu;
2002. Sudionik konferencije Evro-atlantskog partnerskog vijeća i održao predavanje o temi: Islam protiv terorizma;
2002. Objavio knjigu Vjera, narod i domovina u Sarajevu;
2003. Dobitnik UNESCO-ve nagrada za mir Felix Houphouet Boigny za poseban doprinos međureligijskom dijalogu, toleranciji i miru u svijetu;
2003. Sudionik na OSCE-ovoj konferencija u Beču sa predavanjem o temi: Rasizam, ksenofobija i diskriminacija;
2004. Dopisni član Kraljevske akademije Muesset Al Bejt u Ammanu;
2004. Dobitnik Sir Sternbergove nagrade koju dodjeljuje Međureligijskog vijeća Kršćana i Jevreja za doprinos međuvjerskom razumjevanju;
2004. Član Svjetskog vijeća za islamsko misionarsvo, Libija;
2005. Dobitnik nagrade Gazi Husrevbeg;
2001-2005 Sudionik na Svjetskom ekonomkom forumu u Davosu i čalan Grupe 100 za odnose između islama i Zapada;
2005 Ponovo izabran za reisu-l-ulemu
- Ahmmed
Ma, ne mogu da odolim, iako , zaista, nisam imao namjeru uključivati se u ovu diskusijuBECHO wrote:Za neupucene...
...
...
Čitajući odgovore u ovoj diskusiji,zapravo samo potvrđujem nekakav svoj stav, po kojem smo veoma, veoma skloni isključivim stavovima, romantiziranim povijesnim crticama, skloni stvari promatrati crno -bijelo, što nas, dakako, svstava u temeljne narode Balkanskoga poluotoka
Citiramo Bašagića, pozivamo se na Husein kapetana Gradaščevića,čiji pokret,svakako treba baštiniti kao pozitivnu činjenicu u povijesti BiH i njenog stanovništva, ali treba imati na umu, da su prvaci pokreta za autonomiju Bosne, na umu najprije imali svoj ,prilično uzak zemljoposjednički interes.....
Nisu Bošnjaci Turci, zna to i reis dobro, no i te se stvari ne mogu i ne smiju posmatrati crno bijelom tehnikom.Jer, karakteristike Bošnjaka danas, jesu uvjetovane i jesu dobrim dijelom nastale u vrijeme Osmanske vladavine ovim krajevima. I od toga ne možemo pobjeći. No, način života,, vjera najvećeg broja današnjih Bošnjaka, nošnja, arhitektura,kuhinja, stil stanovanja,itd,itd...koja je u velikoj mjeri podudarna sa osmanskom tradicijom, od Bošnjaka neće učiniti Turke. Ipak, osjećaj bliskosti, povezanosti, u pojedinim slučajevima spremnost na identificiranje, ne treba zanemariti. Jer, stare Sarajke još uvijek se zaklinju "turskom" Muhammedovom vjerom, ovu sam zakletvu čuo i među mladim svijetom po selima istočne Bosne, među krajiškim starinama još uvijek se može čuti rečenica " Ako si,po Bogu, Turčin,znaš o čemu ti govorim". Tragovi prošlosti,još su jaki. Jer, Bošnjaci se jesu u vrijeme Osmanske carevine,identificirali sa njom, jesu sultane doživljavali kao svoje vladare,ratovali za njih, jesu i sami zauzimali najznačajnija mjesta na Osmanskoj Porti. I nisu prestali biti Bošnjaci. Očuvali su svoj jezik, obogaćen, doduše, brojnim orijentalizmima,očuvali su, ako je to nekome važno,i svoj genetski kod, ulazeći vrlo rijetko u brakove sa Turcima....
I sve ovo vrijeme, optuživani su da su "prodali vjeru za večeru", da su bili u službi okupatora, da su ,u vrijeme Osmanske vladavine,nerijetko činili zulum svojim kršćanskim i hrišćanskim susjedima.... Na ove optužbe, Bošnjaci su, uglavnom, šutjeli. Što je,u glavama nekih, projiciralo dojam da se Bošnjaci nečega stide, da imaju kompleks, da ne znaju kome pripadaju,itd...itd....Bošnjaci o ovom periodu i svojoj poziciji u njemu, i dalje romantizirano govore i pišu...Još uvijek bez namjere, da ,recimo, glasno progovore i kažu da je i od ponekog bosanskoga bega zaplakala kršćanska majka....
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
@bos ,
Nakon citanja ovog spiska, reisova izjava postaje jos grotesknija.
Gotovo da pomislis da nije u pitanju ista osoba.
Iliti drugim rijecima : Ljudi njegovog ranga ne smiju sebi dozvoliti ovako neoprezne izjave.
Gotovo da pomislis da nije u pitanju ista osoba.
Iliti drugim rijecima : Ljudi njegovog ranga ne smiju sebi dozvoliti ovako neoprezne izjave.
-
bos
Ahmmed je to vrlo dobro objasnio u predhodnom postu, onaj ko hoce i ima dovoljno pameti shvatice sta je reis mislio i rekao.Latinica wrote:@bos ,
Gtovo da pomislis da nije u pitanju ista osoba.
- Latina
Očuvali su svoj jezik, obogaćen, doduše, brojnim orijentalizmima,očuvali su, ako je to nekome važno,i svoj genetski kod, ulazeći vrlo rijetko u brakove sa Turcima....
Dakle - ocuvan je kulturni i etnicki identitet.
Bosanci su Juznoslavenski narod koji pripada 3-ma monoteistickim religijama.
Stop. Full stop.
- Latina
Ljudi su se izjasnili.bos wrote:
Ahmmed je to vrlo dobro objasnio u predhodnom postu, onaj ko hoce i ima dovoljno pameti shvatice sta je reis mislio i rekao.
O pameti i "pameti" zaista ne bih.
- Ahmmed
Mislio sam da govorimo o BošnjacimaLatinica wrote:Očuvali su svoj jezik, obogaćen, doduše, brojnim orijentalizmima,očuvali su, ako je to nekome važno,i svoj genetski kod, ulazeći vrlo rijetko u brakove sa Turcima....
Dakle - ocuvan je kulturni i etnicki identitet.
Bosanci su Juznoslavenski narod koji pripada 3-ma monoteistickim religijama.
Stop. Full stop.
"Stop. Full stop." - Za ovo, ne znam što bih rekao....
- Latina
1 ) Ja sam Bosanka i ponosim se time."Stop. Full stop." - Za ovo, ne znam što bih rekao.... Mislim da ,sa stop i full stop, nikada nećemo ni otvoriti diskusiju o Bosancima,kao južnoslavenskom narodu sa tri vjere, pogotovo sa kršćanskim i hrišćanskim Bosancima, koji se predominantno osjećaju i izjašnjavaju kao Srbi i Hrvati, i koji na to, imaju apsolutno pravo.....
2 ) Vjera mi je Islam ( Elhamdullilah ).
3 ) Mrzim grupisanja - narocito na bazi vjere.
4 ) Za stavicni rat koji se desio krivim nacionaliste iz sve 3 skupine.
5 ) Da li smo ti i ja iste nacije ?
6 ) Stop. Full stop, je zbog toga sto su ovakve diskusije ( i izjave poput reisove ) po pravilu izgovor za beskrajne prepirke nacionalista koje se zavrse ili verbalnim okrsajima ili u najgorem slucaju ratom.
Istoriju ne mozemo promijeniti. Za sadasnjost smo odgovorni.
- Ahmmed
1) Moja nacionalna pripadnost teško se može definirati jednom riječjuLatinica wrote:1 ) Ja sam Bosanka i ponosim se time."Stop. Full stop." - Za ovo, ne znam što bih rekao.... Mislim da ,sa stop i full stop, nikada nećemo ni otvoriti diskusiju o Bosancima,kao južnoslavenskom narodu sa tri vjere, pogotovo sa kršćanskim i hrišćanskim Bosancima, koji se predominantno osjećaju i izjašnjavaju kao Srbi i Hrvati, i koji na to, imaju apsolutno pravo.....
2 ) Vjera mi je Islam ( Elhamdullilah ).
3 ) Mrzim grupisanja - narocito na bazi vjere.
4 ) Za stavicni rat koji se desio krivim nacionaliste iz sve 3 skupine.
5 ) Da li smo ti i ja iste nacije ?
6 ) Stop. Full stop, je zbog toga sto su ovakve diskusije ( i izjave poput reisove ) po pravilu izgovor za beskrajne prepirke nacionalista koje se zavrse ili verbalnim okrsajima ili u najgorem slucaju ratom.
Istoriju ne mozemo promijeniti. Za sadasnjost smo odgovorni.
njome. Nisam je birao!
3) Grupisanja,apriori,ne odbacujem, pogotovo ako su uvjetovana plemenitom idejom
4) Stravični rat koji se desio definiram kao srpsku i crnogorsku agresiju na BiH, a kasnije i hrvatsku. Za njega krivim velikodržavne projekte Beograda i Zagreba. O određenim dešavanjima u godinama koje su uslijedile nakon početka agresije, dalo bi se diskutirati.
5) Uopće nije važno jesmo li ti i ja iste nacije.
6) Pročitati ovo što je napisao Harrys
I na kraju: Problem i jeste što se ovdje historija stalno pokušava mijenjati i revidirati....I ona nije beznačajna .Tim prije, što će naša sadašnjost i ovo što danas radimo, za generacije koje dolaze, biti historija.....
- Latina
To je ono o cemu trebamo diskutovati. Mnogo je vaznije od "Osmanlija" ( citaj mit & legenda ).O određenim dešavanjima u godinama koje su uslijedile nakon početka agresije, dalo bi se diskutirati.
Mislim da jeste vazno. Nije valjda tajna ?5) Uopće nije važno jesmo li ti i ja iste nacije.
On je napisao nesto o svom dojmu da "Stop. Full stop." za njega zvuci kao vika. Nije vika. Znaci - dosta ( ostatak komentara se odnosi na nesto sto je stvar licnog izbora i ne tice se njega niti bilo koga drugoga ).6) Pročitati ovo što je napisao Harrys
Licno se ne zelim vjecno vrtjeti u koncentricnim krugovima istorije zacinjene legendama.
Nemam, nisam imala, niti cu imati krizu identiteta. Nije mi potreban niko ( a sigurna sam ni mnogim Bosancima i Hercegovcima ) da mi objasnjava ko sam, sta sam i gdje pripadam.
Da. Na ovo sam se vec osvrnula.I na kraju: Problem i jeste što se ovdje historija stalno pokušava mijenjati i revidirati....I ona nije beznačajna .Tim prije, što će naša sadašnjost i ovo što danas radimo, za generacije koje dolaze, biti historija.....
- Vodenjak
@Ahmedde...Ahmmed wrote:Ma, ne mogu da odolim, iako , zaista, nisam imao namjeru uključivati se u ovu diskusijuBECHO wrote:Za neupucene...
...
...
Ovu istu Zmajevu poruku bi proslijedio Turcinu reisu Sulejmanu Velicanstvenom Cericu i ostalim Turcima tj. vjerovatno genetskim nasljednicima Ali Pase Rizvanbegovica (a ima ih koliko vidim i na forumu)!![]()
Čitajući odgovore u ovoj diskusiji,zapravo samo potvrđujem nekakav svoj stav, po kojem smo veoma, veoma skloni isključivim stavovima, romantiziranim povijesnim crticama, skloni stvari promatrati crno -bijelo, što nas, dakako, svstava u temeljne narode Balkanskoga poluotoka![]()
Citiramo Bašagića, pozivamo se na Husein kapetana Gradaščevića,čiji pokret,svakako treba baštiniti kao pozitivnu činjenicu u povijesti BiH i njenog stanovništva, ali treba imati na umu, da su prvaci pokreta za autonomiju Bosne, na umu najprije imali svoj ,prilično uzak zemljoposjednički interes.....
Nisu Bošnjaci Turci, zna to i reis dobro, no i te se stvari ne mogu i ne smiju posmatrati crno bijelom tehnikom.Jer, karakteristike Bošnjaka danas, jesu uvjetovane i jesu dobrim dijelom nastale u vrijeme Osmanske vladavine ovim krajevima. I od toga ne možemo pobjeći. No, način života,, vjera najvećeg broja današnjih Bošnjaka, nošnja, arhitektura,kuhinja, stil stanovanja,itd,itd...koja je u velikoj mjeri podudarna sa osmanskom tradicijom, od Bošnjaka neće učiniti Turke. Ipak, osjećaj bliskosti, povezanosti, u pojedinim slučajevima spremnost na identificiranje, ne treba zanemariti. Jer, stare Sarajke još uvijek se zaklinju "turskom" Muhammedovom vjerom, ovu sam zakletvu čuo i među mladim svijetom po selima istočne Bosne, među krajiškim starinama još uvijek se može čuti rečenica " Ako si,po Bogu, Turčin,znaš o čemu ti govorim". Tragovi prošlosti,još su jaki. Jer, Bošnjaci se jesu u vrijeme Osmanske carevine,identificirali sa njom, jesu sultane doživljavali kao svoje vladare,ratovali za njih, jesu i sami zauzimali najznačajnija mjesta na Osmanskoj Porti. I nisu prestali biti Bošnjaci. Očuvali su svoj jezik, obogaćen, doduše, brojnim orijentalizmima,očuvali su, ako je to nekome važno,i svoj genetski kod, ulazeći vrlo rijetko u brakove sa Turcima....
I sve ovo vrijeme, optuživani su da su "prodali vjeru za večeru", da su bili u službi okupatora, da su ,u vrijeme Osmanske vladavine,nerijetko činili zulum svojim kršćanskim i hrišćanskim susjedima.... Na ove optužbe, Bošnjaci su, uglavnom, šutjeli. Što je,u glavama nekih, projiciralo dojam da se Bošnjaci nečega stide, da imaju kompleks, da ne znaju kome pripadaju,itd...itd....Bošnjaci o ovom periodu i svojoj poziciji u njemu, i dalje romantizirano govore i pišu...Još uvijek bez namjere, da ,recimo, glasno progovore i kažu da je i od ponekog bosanskoga bega zaplakala kršćanska majka....
Slazem se s tobom 101 %!
Ali, ima jedno ali...
Kada bi se ti, ja, i svi oni koji zele da otvorena srca razgovaraju o ovoj temi nasli za jednim okruglim stolom, dalo bi se cak i dodati jos mnogo stvari u istom tonu u kojem si ti ovo napisao.
Medjutim, vrijeme u kome zivimo, godine uzasa kroz koje smo prosli i posebno genocid koji je ucinjen nad nasim narodom u ime, kako im je govoreno, konacne pobjede nad Turcima, stavlja pred ljude koji na bilo koji nacin stoje na celu tog istog naroda posebnu odgovornost.
Vjernik si covjek...
Postujem tvoja opredeljenja i, iako vjerovatno ne zvucim tako cesto kao neko ko to dobro poznaje, vjeruj da je tako. Odrastao sam naime u porodici u kojoj je vjera bila nesto sveto. Toliko sveto da se o tome nije diskutovalo i da se to nije nicim isticalo!
Ono sto treba nasem narodu danas, najmanje je isticanje religije, vjere, Boga, poniznosti!
Ono sto nas narod treba danas je da svi oni koji mu pripadaju, a posebno oni koji ga vode posvecuju svaki trenutak svoga bivstvovanja na razvoj njegove nacionalne svijesti! Upravo tako! Nacionalne svijesti!
I to ne iz razloga da pokazemo onima drugima, pa ma ko oni bili, da smo mi pripadnici jedne nacije, da imamo svoje korijene, da imamo svoju istoriju i kulturu!
Ne!
Nama je to potrebno zbog nas samih! Ljudi koji su poveli ovaj narod i koji ga i danas vode su u vecini slucajeva, bicu blag, otpadnici od tog naroda!
Oni su treca liga!
Oni su ono sto ovaj narod nije!
Oni su olicenje kriminala, nesposobnosti, bolesnih ambicija, lopovluka!
Dakle sve ono sto ovaj narod nije!
A vjera..
Ona je samo dio, ne nevazan, ali ipak samo dio svega onoga sto cini jedan narod! Ona je onaj milje koji treba da blago popunjava sve one neobjasnjive praznine u nasim zivotima nastale u procjepima nase svakodnevne borbe za prezivljavanje, za ocuvanje kulture i tradicije, za bolje sutra nasih i buducih generacija.
Zato je svaka rijec, svaki potez, svaki pogled ljudi koji na bilo koji nacin uticu na svijest naseg covjeka, posebno u ovim katastrofalnim godinama po isti, od presudnog znacaja!
Okruzeni smo nacionalizmom, netrpeljivoscu, lazima, opstom izgubljenoscu... Velika vecina ljudi na nasim prostorima vapi za nekim ko ce im pokazati da sve nije izgubljeno, da bolje sutra postoji, da oni pali nisu pali uzalud a ovi zivi ne zive samo da bi prezivjeli!
Ovim ljudima su potrebni vizionari, ovim ljudima su potrebni prijatelji, ovim ljudima je potrebna istina...
I potreban je neko ko ce im reci da imaju sansu.
U buducnosti!
Nikako u prizivanju aveti proslosti koje su proizvele toliko mrznje, zlobe, bola u svakom od nas!
Zato, i, ako ni zbog cega drugog, a ono samo zato, vjerski poglavar zajednice koja obuhvata bosnjacki narod nema pravo da na ovakvim a ni bilo kakvim skupovima filozofski pokusava da docara nasu vezu sa Turcima, a jos manje da nas svojim rijecima svrstava u istu genetsku skupinu sa njima.
Vjeruj mi, malo ih je koji ce te njegove rjeci shvatiti kao ti!
Ili kao ja...
Ako se potrudim
Svako dobro i... ne zamjeri!
- Latina
-
Igman
Meni se cini da su definitvno ljudi na ovom sajtu niske inteligencije. Zar je tolika matematika shvatiti rijeci, poruku i cilj njegove izjave.
Pa mi Bosnjaci umjesto da smo sretni i ponosni sto imamo takvog covijeka, mi od naseg obijesa i nase ucmalosti izmisljamo kako da nekog srozamo ili da ga unistimo.
Hutbe efendije Cerica su tako jake inelektualno i misaono da jednostavno odudaraju od Bosanske umorne svakodnevnice.
Pa efendiji Cericu su otvorena vrata sirom svijeta. Cest je gost sjedista Evropske Unije. Rado viden gost kraljevskih familija. Uvazeni musafir u Arapskom svijetu .... I onda se nadu kojekakvi isfrustrirani tipovi da kritikuju efendiju Cerica.
Gluposti... Ali to govori o njihovom rasponu pameti.
Pa mi Bosnjaci umjesto da smo sretni i ponosni sto imamo takvog covijeka, mi od naseg obijesa i nase ucmalosti izmisljamo kako da nekog srozamo ili da ga unistimo.
Hutbe efendije Cerica su tako jake inelektualno i misaono da jednostavno odudaraju od Bosanske umorne svakodnevnice.
Pa efendiji Cericu su otvorena vrata sirom svijeta. Cest je gost sjedista Evropske Unije. Rado viden gost kraljevskih familija. Uvazeni musafir u Arapskom svijetu .... I onda se nadu kojekakvi isfrustrirani tipovi da kritikuju efendiju Cerica.
-
Reina
Ahmmed wrote:
1) Moja nacionalna pripadnost teško se može definirati jednom riječjuKako god, nemam posebnog razloga da se niti ponosim niti ne ponosim
njome. Nisam je birao!
3) Grupisanja,apriori,ne odbacujem, pogotovo ako su uvjetovana plemenitom idejom
4) Stravični rat koji se desio definiram kao srpsku i crnogorsku agresiju na BiH, a kasnije i hrvatsku. Za njega krivim velikodržavne projekte Beograda i Zagreba. O određenim dešavanjima u godinama koje su uslijedile nakon početka agresije, dalo bi se diskutirati.
5) Uopće nije važno jesmo li ti i ja iste nacije.
6) Pročitati ovo što je napisao Harrys![]()
I na kraju: Problem i jeste što se ovdje historija stalno pokušava mijenjati i revidirati....I ona nije beznačajna .Tim prije, što će naša sadašnjost i ovo što danas radimo, za generacije koje dolaze, biti historija.....
Slazem se
- Latina
Kako nisko i jadno.Igman wrote:Meni se cini da su definitvno ljudi na ovom sajtu niske inteligencije. Zar je tolika matematika shvatiti rijeci, poruku i cilj njegove izjave.
I onda se nadu kojekakvi isfrustrirani tipovi da kritikuju efendiju Cerica.Gluposti... Ali to govori o njihovom rasponu pameti.
Sta te cini intelektualno superiornim u odnosu na bilo koga ovdje ? Konkretno molim.
Last edited by Latina on 04/09/2006 21:34, edited 2 times in total.
-
BAHadzic
Bosnjaci su narod juznoslavenskog porijekla i jezika koji se od ostalih Juznih Slavena istog jezika ( Srba , Hrvata i Crnogoraca ) raspoznaje po som razlicitom vjerskom , odnosno kulturno-politickom iskustvu
S obzirom na osoben historijski razvitak i geopoliticko okruzenje u Bosni i Hercegovini su se pravoslavni etnicki oformili kao Srbi, katolici kao Hrvati a muslimani kao Bosnjaci. Drugim rjecima, u Bosni je vjeroispovjest bila i ostala osnovom konstituiranja tri glavne etnicke zajednice. Medjutim, dok vjersko naslijede dijeli Bosnjake kao muslimane od pravoslavnih i katolika s kojima zive na istom geopolitickom prostoru, dotle ih istovremeno slavensko porijeklo i jezik odvaja od turaka koji su donijeli islam u Bosnu i Hercegovinu.
To znaci da , opcenito gledano, narod niije samo etnografska i filoloska kategorija, nego prije svega jedan drzavnopravni, tj. terirotijalno-politicki i kulturno-historijski pojam. U tom je smislu svaki narod rezultat posebnih, ali na odredenom teritoriju jednistvenih historijskih, politickih i kulturnih procesa i okolnosti. odatle bise Bosnjaci mogli definirat kao onaj dio juznoslavenskog etniciteta/plemena koji se kao narod oformiro i koji zivi na osobenom jistorijskom prostoru bosanske drzavno pravne ideje i kulturne misli.
Bosnjaci su pretezno nastanjeni u zapadnom dijelu Balkanskog poluotoka. U tom smislu njihovo historijsko, etnicko i demografsko srediste je Bosna i Hercegovina, skupa sa Sandzakom, bez obzira na njegovu teritorijalnu podjelu izmedju Srbije i Crne Gore. Pored toga, Bosnjaci se jednim manjim brojem srecu i na Kosovu i n Makedoniji.
S obzirom na osoben historijski razvitak i geopoliticko okruzenje u Bosni i Hercegovini su se pravoslavni etnicki oformili kao Srbi, katolici kao Hrvati a muslimani kao Bosnjaci. Drugim rjecima, u Bosni je vjeroispovjest bila i ostala osnovom konstituiranja tri glavne etnicke zajednice. Medjutim, dok vjersko naslijede dijeli Bosnjake kao muslimane od pravoslavnih i katolika s kojima zive na istom geopolitickom prostoru, dotle ih istovremeno slavensko porijeklo i jezik odvaja od turaka koji su donijeli islam u Bosnu i Hercegovinu.
To znaci da , opcenito gledano, narod niije samo etnografska i filoloska kategorija, nego prije svega jedan drzavnopravni, tj. terirotijalno-politicki i kulturno-historijski pojam. U tom je smislu svaki narod rezultat posebnih, ali na odredenom teritoriju jednistvenih historijskih, politickih i kulturnih procesa i okolnosti. odatle bise Bosnjaci mogli definirat kao onaj dio juznoslavenskog etniciteta/plemena koji se kao narod oformiro i koji zivi na osobenom jistorijskom prostoru bosanske drzavno pravne ideje i kulturne misli.
Bosnjaci su pretezno nastanjeni u zapadnom dijelu Balkanskog poluotoka. U tom smislu njihovo historijsko, etnicko i demografsko srediste je Bosna i Hercegovina, skupa sa Sandzakom, bez obzira na njegovu teritorijalnu podjelu izmedju Srbije i Crne Gore. Pored toga, Bosnjaci se jednim manjim brojem srecu i na Kosovu i n Makedoniji.