Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Rasprave o vjerskim temama.
theTruePath

#1 Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by theTruePath »

Neke mulle/imami su jednom prilikom rekli da islam ne ide protiv reinkarnacije i da se koncept reinkarnacije poklapa s islamom.Znam i da ima nekih muslimanskih redova koji takodjer vjeruju u reinkarnaciju(prvenstveno sufijski redovi)..ima li ko vise informacija o tome?
Last edited by dr.gog on 11/05/2010 19:36, edited 1 time in total.
Reason: tehničko uređenje topic-a
paja patak

#2 Re: Reinkarnacija

Post by paja patak »

theTruePath wrote:Neke mulle/imami su jednom prilikom rekli da islam ne ide protiv reinkarnacije i da se koncept reinkarnacije poklapa s islamom.Znam i da ima nekih muslimanskih redova koji takodjer vjeruju u reinkarnaciju(prvenstveno sufijski redovi)..ima li ko vise informacija o tome?
:shock: :|
bijela

#3 Re: Reinkarnacija

Post by bijela »

da pitamo te mulle? sufije? kako se zovu? ko su oni?

i da, da ne zaboravim: :shock:
arzuhal

#4 Re: Reinkarnacija

Post by arzuhal »

Islam, po nekima haman, dođe k'o personifikacija Mirka Banjca Image

''Ja sve volim!''

:D
theTruePath

#5 Re: Reinkarnacija

Post by theTruePath »

bijela wrote:da pitamo te mulle? sufije? kako se zovu? ko su oni?

i da, da ne zaboravim: :shock:

iz Iraka su
Zlata M.

#6 Re: Reinkarnacija

Post by Zlata M. »

André Ahmed Al Habib
"Sufismus, das mystische Herz des Islam"
stranica 53 i 54, Wiedergeburt (reinkarnacija)

Image :)
bijela

#7 Re: Reinkarnacija

Post by bijela »

ako je ko od ozbiljnih muslimana pisao o tome, vjerujem da pod reinkarnacijom nije podrazumijevao ono što podrazumijeva budizam.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#8 Re: Reinkarnacija

Post by dr.gog »

Zanimljivo pitanje...nemam literature koja o tome govori za Islam,a ne sjećam se da sam i negdje drugo čitao.
Bilo bi interesantno pronaći neke odgovore...Google je slabo poslužio :roll: ..
theTruePath

#9 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by theTruePath »

Zlata,sta pise tu? nemamo svi knjigu

evo saznao sam nesto malo,oni koji vjeruju u reinkarnaciju su druzi i zive vecinom u Jordanu i Libanonu,,,ali sijje i sunnije ih ne prihvacaju kao muslimane :)
SenQ

#10 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by SenQ »

aaa

Ja svakakvih tema na ovom sax-u.

Sad da ne stavim :shock: :-) smajl...

Reinkarnacija nejma nikakve veze sa Islamom, i ko god tako kaze, isti je i u dubokoj zabludi.

A @Zlata: Bas me zanima ta knjiga i sta se sve "prodaje" i govori u i za ime Islama :(

Otislo je sve predaleko, Isa a.s. slazi brze, pokupi ovo sto je malo ostalo pri zdravoj pameti dok i to nije...
arzuhal

#11 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by arzuhal »

theTruePath wrote:Zlata,sta pise tu? nemamo svi knjigu

evo saznao sam nesto malo,oni koji vjeruju u reinkarnaciju su druzi i zive vecinom u Jordanu i Libanonu,,,ali sijje i sunnije ih ne prihvacaju kao muslimane :)
U tom i jest kvaka.

Meni je zanimljiv bio tekst Hase Popare, objavljenom u jednom broju Preporoda, kojeg je naslonio na neki traktat o Jezidijama.
A ta sekta i dan-danas postoji, najviše ih je u Turskoj i Iraku. Naziv su dobili po Jezidu b. Muaviji.
Naime, poznata je historijska činjenica da su Emevije zahtijevale od imama i hatiba da proklinju hazreti Aliju. Zauzvrat su šijje proklinjale Muaviju, Jezida...
Priča kaže kako je neki potomak Jezida b. Muavije, negdje u iračkim planinama, počeo da propovijeda zabranu proklinjanja bilo koga, a kao polaznu tačku je uzeo proklinjanje svog pretka - Jezida.
Logično, takvo učenje je dovelo i do zabrane proklinjanja Iblisa samog. Iz tog se rascvalo sasvim novo učenje koje u svemu liči satanizmu: Iblis više nije bio ''prokletnik'', neprijatelj Allaha i vjernika, nego neshvaćeni dobronamjernik koji je Ademu samo htio otvoriti oči, podstaknuti ga na kritičku misao ( :D ), na slobodan zamah, na vlastitu spoznaju.
Vremenom su se pojavljivali likovi koji bi sistematizirali njihovo učenje, reformirali, dodavali i oduzimali.
Odbijali su da služe vojsku u kojoj se uči e'uza. Ustvari, smatrali su da onaj koji uči e'uzu mora biti pogubljen...i tako ljeda...
strongwoman

#12 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by strongwoman »

E svasta!!!
black

#13 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by black »

i tak na prek :mrgreen: lahko prihajamo
bijela

#14 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by bijela »

arzuhal wrote: Logično, takvo učenje je dovelo i do zabrane proklinjanja Iblisa samog. Iz tog se rascvalo sasvim novo učenje koje u svemu liči satanizmu: Iblis više nije bio ''prokletnik'', neprijatelj Allaha i vjernika, nego neshvaćeni dobronamjernik koji je Ademu samo htio otvoriti oči, podstaknuti ga na kritičku misao ( :D ), na slobodan zamah, na vlastitu spoznaju.
zanimljivo. nešto slično ima i u kršćanskoj misli u vezi Jude Iškariotskog, koji je bio neshvaćeni Isusov učenik, onaj koji je dosegao vrh spoznaje i kome su otkrivene najveće tajne - onaj koji je bio sebeb da Isus odbaci ovozemaljsku krletku - tijelo i postane ono što je postao.
reinkarnirao se haman.

što se tiče druza - imala sam neke bliže kontakte sa jednom ženom, Randa se zove, iz Libanona je, njihova je šeika, iliti neko svećeničko lice, no nikada nisam čula ništa u vezi reinkarnacije od nje.

ovo da su sufije također rekli nešto vezano za reinkarnaciju - jesul to sad druzijski/druski sufiti :?: 8-)
arzuhal

#15 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by arzuhal »

To ti je druški suficit :D
Zlata M.

#16 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by Zlata M. »

theTruePath wrote:Zlata,sta pise tu? nemamo svi knjigu

druzi, dakle...zatim aleviti, ismailiti( rijec je o 1001 inkarnaciji...preko njih 1000 se dolazi do 1001. , u kojoj se pojavljuje savrseni covjek)*** i, naravno, neki sufijski redovi.
cek' da se ponajprije razumijemo : autor knjige ne govori ni o kakvom zvanicnom stavu islama, nego o razlicitim interpretacijama Kur'ana casnog, tj. nekih sura, kao npr. :
2, 28
71, 17-20
80, 18-23
22, 66

Zatim, Rumijevi poznati stihovi :
"Prvo si bio mineral,
potom si postao biljka
iz biljke si postao životinja
od životinje si postao čovjek
od čovjeka ćeš postati anđeo
a jednoga ćeš dana otiši i dalje od toga."
...za neke sufije se ovakva razvojna shema odnosi na jedan-jedini zivot, dok je za druge - podloga za vjerovanje u visestruke inkarnacije.

*** Nur Ali Elahi, filozof i misticar (1895-1974), pise da, pored stanovnika dzehennema i stanovnika dzenneta, postoji i treca grupa dusa - savrseni.
itd...itd...kaze André Ahmed Al Habib (ne- @Zlata :wink: )
reLoaded

#17 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by reLoaded »

Kakva bolan reinkarnacija.
Imas Kur'an i sunnet, u kojima se reinkarnacija ne spominje... I, pored ove dvije stvari, misljenje nakih likova me uopste ne interesuje. Dok smo na putu Kur'ana i sunneta necemo zalutati.
theTruePath

#18 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by theTruePath »

Rumi nije nikakav autoritet u vjeri da bi njegovo islo prije Kurana i hadisa,,dakle ti njegovi stihovi ne znace nista,,a i ne govore o reinkarnaciji

Za druze sam cuo da to vjeruju,ali opet preko interneta mnogi druzi kazu da to nije tacno,,problem je sto je do njihovog vjerovanja tesko doci ,vrlo malo ima na internetu

Ismailiti vjeruju u reinkarnaciju???? to prvi put cujem,i cisto sumnjam da je tacno
Zlata M.

#19 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by Zlata M. »

reLoaded wrote:Kakva bolan reinkarnacija.
Imas Kur'an i sunnet, u kojima se reinkarnacija ne spominje... I, pored ove dvije stvari, misljenje nakih likova me uopste ne interesuje. Dok smo na putu Kur'ana i sunneta necemo zalutati.
samo smireno... :) neka "likovi" vjeruju na nacin koji njima (likovima, mislim... :) ) najbolje odgovara.
Zar ne ?
(ili da ih idemo tuci...?! :-) )
bijela

#20 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by bijela »

theTruePath wrote:Rumi nije nikakav autoritet u vjeri da bi njegovo islo prije Kurana i hadisa,,dakle ti njegovi stihovi ne znace nista,,a i ne govore o reinkarnaciji
kako nelijep način govora o njemu:

Image
Zlata M.

#21 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by Zlata M. »

theTruePath wrote:Rumi nije nikakav autoritet u vjeri da bi njegovo islo prije Kurana i hadisa,,dakle ti njegovi stihovi ne znace nista,,a i ne govore o reinkarnaciji

Za druze sam cuo da to vjeruju,ali opet preko interneta mnogi druzi kazu da to nije tacno,,problem je sto je do njihovog vjerovanja tesko doci ,vrlo malo ima na internetu

Ismailiti vjeruju u reinkarnaciju???? to prvi put cujem,i cisto sumnjam da je tacno
eno sad ! :-)
Prvo te silno zanima sta co'ek kaze, a onda prokuhas ! :D
Pa sto li postavi temu...? :roll: (pitam se ja...)
theTruePath

#22 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by theTruePath »

informativno,ne znaci da ja zastupam ovu ideju,,
Zlata M.

#23 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by Zlata M. »

theTruePath wrote:

informativno,ne znaci da ja zastupam ovu ideju,,
dee, bolan! :-) ako je informativno, onda se podrazumijeva i otvoren pristup diskusiji...u protivnom si trebao drugacije formulisati ... npr. "ljudi moji, neki tamo ( a misle da su muslimani,nc nc nc...), vjeruju u reinkarnaciju, ali ja ne zastupam ovu ideju" ili tako nekako. :)
ikrime

#24 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by ikrime »

Druzi?

Misliš na ove; rado ide Srbin u vojnike ?

Image

Image
howyesno

#25 Re: Reinkarnacija u islamskoj teologiji i djelima?

Post by howyesno »

reLoaded wrote:Kakva bolan reinkarnacija.
:thumbup:

dok su se muslimani drzali Kur'ana i sunneta i napredovali su i znalo se za njih, na sta smo samo danas spali :(
btw, koliko znam, svaka diskusija koja ne vodi nicemu (a ova mi se takvom cini) je haman pa haram :)
to po mojim skromnim saznanjima :)
Post Reply