Rehabilitovan Draža Mihailović
-
breuer
#376 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Jedan od rijetkih naroda koji je ima dva antifašistička pokreta (jedan od njih kolaboracionistički), ali nije tu svemu kraj...sam četnički pokret je bio dobro podijeljen, pa je tako Kosta Pečanac izvisio baš zbog sukoba sa Mihajlovićem, koji je naredio njegovo ubistvo, ovog puta bez ikakvog suđenja...definitivno previše historije za tako mali narod 
- insomnia78
#377 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Nemoj dalje, par ljudisinuhe wrote:Pa ima zabiljezenih slucajeva da je par ljudi ubilo stotine. Npr. Koricanske stijene, streljanja u Srebrenici itd.insomnia78 wrote:Slicno ko i sad Milan Lukic, brat mu, Batko i jos par budalasinuhe wrote:I sam Draza bi se cudio tolikoj popularnosti nakon 70 godina. U onim cetnickim korpusima je bilo najvise po par stotina ljudi.
![]()
Narod se vecinom sam nabij'o na bajonete i palio po kucama
Sto se tice 40-tih
Ima, samo sto su cetnici u WWII preferirali noz, ima cak i ona naredba negdje tu
-
Duka Dizel
#378 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ma vidi se malo sutra...hAZNADAR wrote:madner wrote:
U tome se danas vidi nasa razlicitost u odnosu prema WWII i opcenito fasizmu.
Bošnjaci ništa nisu drugačiji od Srba i Hrvata.
I oni na sve načine minimiziraju i relativizuju svoje fašističke tendencije u WWII, a kao baštine tekovine partizanske borbe iako je objektivno Bošnjaka najmanje bilo u partizanima.
Te kao Bošnjake niko ništa nije pito, te sve su to bili neki drugi, te mi nismo imali svoju politiku, te Ante nas je većinski pridobio slatkorečivošću, te Handžar divizija je prva digla ustanak protiv Nemaca...te ovo, te ono...
Pa pun je internet "afirmativnih" tekstova o Handžar diviziji. I na ovom forumu u jednoj anketi se priličan broj forumaša izjanio pozitivno o Handžar diviziji. U Novom Pazaru dižu spomenike Aćifu efendiji...
Šta bi tek bilo da su zaista Bošnjaci imali neki nacionalni pokret koji se odmetnuo u šumu radi borbe protiv nemačkog okupatora, da su glave vodja tog pokreta ucenjene od strane Nemaca, a da su im Ameri i Francuzi dali neka antifašistička odlikovanja?
Last edited by Duka Dizel on 15/05/2015 11:02, edited 1 time in total.
- Pismonosa
#379 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Par ljudi?sinuhe wrote:Pa ima zabiljezenih slucajeva da je par ljudi ubilo stotine. Npr. Koricanske stijene, streljanja u Srebrenici itd.insomnia78 wrote:Slicno ko i sad Milan Lukic, brat mu, Batko i jos par budalasinuhe wrote:I sam Draza bi se cudio tolikoj popularnosti nakon 70 godina. U onim cetnickim korpusima je bilo najvise po par stotina ljudi.
![]()
Narod se vecinom sam nabij'o na bajonete i palio po kucama
Za zločine u Srebrenici je odgovorno par ljudi?
Ništa sprega sa državnim aparatom, vojska, generali, ovo - ono.
Krivo je par ljudi? Samo oni koji su rafalali i držali kamu?
To kod vas baš na snazi neka masovna i histerična rehabilitacija
- sinuhe
#380 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Nema dokaza o masovnosti cetnika u Drugom svjetskom ratu. Ali svako ima svoje razloge da preuvelicava.
Ravnogorci da se predstave kao borci, komunisti da se predstave kao revolucionari, Hrvati da ih izjednace sa ustasama.
Jedino je tacno da su pocinili pokolje u istocnoj Bosni.
Ravnogorci da se predstave kao borci, komunisti da se predstave kao revolucionari, Hrvati da ih izjednace sa ustasama.
- sinuhe
#381 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Nije odgovorno par ljudi ali istina je da za sam cin ubijanja nije potrebno vise od par ljudi.Pismonosa wrote: Par ljudi?
Za zločine u Srebrenici je odgovorno par ljudi?
Ništa sprega sa državnim aparatom, vojska, generali, ovo - ono.![]()
Krivo je par ljudi? Samo oni koji su rafalali i držali kamu?
To kod vas baš na snazi neka masovna i histerična rehabilitacija
Last edited by sinuhe on 15/05/2015 11:01, edited 1 time in total.
-
Duka Dizel
#382 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Slično je bilo i kod Grka, samo što tamo Englezi nisu pustili njihove "četnike" niz vodu, već su na kraju izvisili partizani, koji su rehabilitovani tek 40 godina kasnije.breuer wrote:Jedan od rijetkih naroda koji je ima dva antifašistička pokreta (jedan od njih kolaboracionistički), ali nije tu svemu kraj...sam četnički pokret je bio dobro podijeljen, pa je tako Kosta Pečanac izvisio baš zbog sukoba sa Mihajlovićem, koji je naredio njegovo ubistvo, ovog puta bez ikakvog suđenja...definitivno previše historije za tako mali narod
- Pismonosa
#383 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Nego, kad god vidim ovog sinuheta naumpadne mi @Muadib.
Đe je on, ne piše odavno na forumu. ??
- sinuhe
#384 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Sigurno mi znas navesti jaka cetnicka uporista i brojcano stanje. Hajde da vidimo.Pismonosa wrote:Nego, kad god vidim ovog sinuheta naumpadne mi @Muadib.
-
L u c i f e r
#385 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
@gojeni
Ubijali su nas Srbi, Hrvati, Nijemci, Turci, Austrijanci i Abdićevi Bošnjaci.
Da ih mrzimo sve, sve narode i sve pojedince u njima?
Ako ne uspijemo ostvariti normalan suživot, kao što to rade Nijemci i Francuzi u EU, eto nam opet svima zajedno novih ratova.
Mržnja ne škodi objektu mržnje, već sam truje duševni mir onog koji mrzi.
A svoje sam dugove naplatio u ratu, koliko sam god mogao, časno...
Ako ne uspijemo ostvariti normalan suživot, kao što to rade Nijemci i Francuzi u EU, eto nam opet svima zajedno novih ratova.
Last edited by L u c i f e r on 15/05/2015 11:06, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#386 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
al priprema je pola posla...sinuhe wrote:
Nije odgovorno par ljudi ali istina je da za sam cin ubijanja nije potrebno vise od par ljudi.
a da bi njih par moglo neometano da ubija treba mnogo sta.
-
statixx
#387 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Nije dovoljnio mrziti okupatora da budes patriota i borac za slobodu - antifasista. Umjesto da su vrsili zlocine protiv nacista, udarili krvoloci na zene i djecu.Duka Dizel wrote:Ma vidi se malo sutra...hAZNADAR wrote:madner wrote:
I oni na sve načine minimiziraju i relativizuju svoje fašističke tendencije u WWII, a kao baštine tekovine partizanske borbe iako je objektivno Bošnjaka najmanje bilo u partizanima.
Te kao Bošnjake niko ništa nije pito, te sve su to bili neki drugi, te mi nismo imali svoju politiku, te Ante nas je većinski pridobio slatkorečivošću, te Handžar divizija je prva digla ustanak protiv Nemaca...te ovo, te ono...
Pa pun je internet "afirmativnih" tekstova o Handžar diviziji. I na ovom forumu u jednoj anketi se priličan broj forumaša izjanio pozitivno o Handžar diviziji. U Novom Pazaru dižu spomenike Aćifu efendiji...
Šta bi tek bilo da su zaista Bošnjaci imali neki nacionalni pokret koji se odmetnuo u šumu radi borbe protiv nemačkog okupatora, da su glave vodja tog pokreta ucenjene od strane Nemaca, a da su im Ameri i Francuzi dali neka antifašistička odlikovanja?
- LBVIEW
#388 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Ma nikako nema dokaza, zrtve se same pobacale u Drinu.sinuhe wrote:Nema dokaza o masovnosti cetnika u Drugom svjetskom ratu. Ali svako ima svoje razloge da preuvelicava.
Ti, sinko, ako si u okupiranoj Banja Luci bio mali/Srbi ti isprali mozak,mozda bi i mogao imati neko opravdanje netom nakon rata,ali 20-tak godina nakon istog.
-
breuer
#389 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Što znači da je mudri Englez pravilno razlučio, gdje je podrška bila veća na tu stranu je i gurao. Ko nas komunistički antifašizam, u Grčkoj nake rojalističke trice...iako su i oni dobrano propatili...Duka Dizel wrote:Slično je bilo i kod Grka, samo što tamo Englezi nisu pustili njihove "četnike" niz vodu, već su na kraju izvisili partizani, koji su rehabilitovani tek 40 godina kasnije.breuer wrote:Jedan od rijetkih naroda koji je ima dva antifašistička pokreta (jedan od njih kolaboracionistički), ali nije tu svemu kraj...sam četnički pokret je bio dobro podijeljen, pa je tako Kosta Pečanac izvisio baš zbog sukoba sa Mihajlovićem, koji je naredio njegovo ubistvo, ovog puta bez ikakvog suđenja...definitivno previše historije za tako mali narod
- Pismonosa
#390 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Kako misliš da nabrajam? Ono, Beograd, Pančevo, Novi Sad, ili... po ćukama i njivama??sinuhe wrote:Sigurno mi znas navesti jaka cetnicka uporista i brojcano stanje. Hajde da vidimo.Pismonosa wrote:Nego, kad god vidim ovog sinuheta naumpadne mi @Muadib.
Pa ti tvoji su i osmišljeni kao prvobitno specijalne jedinice koje djeluju po troje u grupama. Kopija čini mi se grčkih andarta. Paravojna organizacija koja je uvijek djelovala po nalozima države. I njihova masovnost je bilo mjerilo masovnosti podrške u narodu i vojnim i državničkim krugovima.
Dosadna tema, uglavnom.
Bitno je da je neko ko je na čelu 5 ljudi koji rade zločine jednako odgovoran kao i onaj koji predvodi ekipu od 50 ljudi.
Makar o njihovoj masovnosti danas ne treba trošiti riječi.
- insomnia78
#391 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
S malom razlikom sto su se Nijemci izvinili za zlocine, ne velicaju svoje zlocince, zlocinacku ideologiju, ne relativiziraju francuske gubitke, ne pozivaju na nova ubistva, na otimanje teritorije, itd, itdL u c i f e r wrote:@gojeni
- LBVIEW
#392 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Kako da ne,"odmetnuli se u sumu radi borbe protiv njemackog okupatora", a Srbija cijeli rat bila okupirana od strane Njemacke,'rabra i uspjesna borba,nema staDuka Dizel wrote:Ma vidi se malo sutra...hAZNADAR wrote:madner wrote:
To sto ste vodu jedne bande koljaca i divljaka rehabilitirali dovoljno govori o tome koliko je srbijansko drustvo izopaceno i zasto niko s svama nije htio imati posla.
-
hAZNADAR
#393 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Priznajes da Bosnjaci nisu imali svoju politiku u vojsku u WWII a opet zakljucujes na da smo isti po tom pitanju!?Duka Dizel wrote:Ma vidi se malo sutra...hAZNADAR wrote:madner wrote:
I to na osnovu sporadicnih postova na forumima o Handzar diviziji koja je usput receno bila dio njemackog SS a ne bosnjacka vojska u sluzbi bosnjacke politike.
Bosnjaci su prvo uvijek bili malobrojni u odnosu na Srbe i Hrvate pa se ucesce u bilo kojoj vojsci ne moze posmatrati kroz brojke. Prije kroz procent u odnosu na ukupan broj vojno sposobnih i ukljucenih. Bosnjaci su bili manjina i u partizanima, i u ustasama, i u cetnicima(da, bilo ih je i u cetnicima), i SS, i domobranima, i gdje sve ne. Bila je doduse huskina milicija ali to je zanemarljivo. I prema tome i nemaju izbora negoli danas bastiniti udio u partizanima. Jer ustastvo i cetnistvo, domobranstvo, SS,... danas imaju srpski, hrvatski, njemacki nacionalni prefiks,.. te Bosnjaci ne mogu slaviti to ni da zele.
Srbi i Hrvati imaju izbor i tu se opet vidi debela razlika. Hrvati su odabrali da odvoje ustasku i partizansku bastinu i tradiciju i svi su izgledi da ce tako i ostati. Srbi su odabrali nesto drugo.
Nismo mi jarane svi ni izbliza slicni i isti po tom pitanju.
Ovdje na ovoj temi govorimo o rehabilitaciji cetnika i drzimo se toga. Smatram da je to apsolutno nepotrebno Srbima, da time nista ne dobijaju(odnosno nista ne gube opredjeljenjem samo za partiansku tradiciju). To je samo refleksija nacionalisticke histerije iz devedesetih koja je danas postala standard. I dokaz da je bilo koje pomirenje i miran Balkan daleko, daleko,..
Zamisli kada bi Italija rehabilitovala Musolinija, Francuska Vichijevu vladu,..i kada bi to probali izjednaciti sa pokretima otpora.
-
hizo ramidovic
#394 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
nemoj ni ti preuvelicavat.sinuhe wrote:I sam Draza bi se cudio tolikoj popularnosti nakon 70 godina. U onim cetnickim korpusima je bilo najvise po par stotina ljudi.
najnoviji izvjestaji koje je ponudio ravnogorski cetniski pokret, a kojima se bezbeli moze vjerovati, kaze da se brojnost kretala od 10 do 30 ljudi. i kako se navodi u ovim izvjestajima, bili su toliko zestoki i vjesti da je svaki od njih mijenjao po 20-30 'obicnih' ljudi...
-
sumirprimus
#395 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
pa vichi je bio antifasista,samo nije mogo sam protiv svaba?
- sinuhe
#396 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Da upravo tako. Daj da vidimo gdje je bilo cetnika i koliko.Pismonosa wrote:Kako misliš da nabrajam? Ono, Beograd, Pančevo, Novi Sad, ili... po ćukama i njivama??sinuhe wrote:Sigurno mi znas navesti jaka cetnicka uporista i brojcano stanje. Hajde da vidimo.Pismonosa wrote:Nego, kad god vidim ovog sinuheta naumpadne mi @Muadib.
- Pismonosa
#397 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
hizo ramidovic wrote:nemoj ni ti preuvelicavat.sinuhe wrote:I sam Draza bi se cudio tolikoj popularnosti nakon 70 godina. U onim cetnickim korpusima je bilo najvise po par stotina ljudi.
najnoviji izvjestaji koje je ponudio ravnogorski cetniski pokret, a kojima se bezbeli moze vjerovati, kaze da se brojnost kretala od 10 do 30 ljudi. i kako se navodi u ovim izvjestajima, bili su toliko zestoki i vjesti da je svaki od njih mijenjao po 20-30 'obicnih' ljudi...
Ma nije to tema uopšte. Kao da je sad priča o tome je li ih bilo 100 ili 200 milona. Odvlači se pažnja od suštine, a suština je da se radi o zločinačkom pokretu koji je tijesno sarađivao sa fašistima. I da je rehabilitacija njihovih pripadnika van savke pameti.
Evo, sad još trebam guglat i dokazivati gdje je i koliko bilo četnika po bivšoj Jugoslaviji.
A brezbeli da ako ja ne znam te podatke iz istorije povijesti, oni nisu ni postojali
- LBVIEW
#398 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Cuj, cetnici antifasisticki pokret,jaka ta brlja-mucenica nema sta,kad udari u mozak ne popusta.breuer wrote:Jedan od rijetkih naroda koji je ima dva antifašistička pokreta (jedan od njih kolaboracionistički), ali nije tu svemu kraj...sam četnički pokret je bio dobro podijeljen, pa je tako Kosta Pečanac izvisio baš zbog sukoba sa Mihajlovićem, koji je naredio njegovo ubistvo, ovog puta bez ikakvog suđenja...definitivno previše historije za tako mali narod
A bilo bi smijesno da nije morbidno jer se radi o zlocinackom pokretu i ideologiji, medutim kome pricati- domacinima koji
se time ponose kao uostalom i onim sto napravise 90-tih.
-
L u c i f e r
#399 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Došli su tobe zato što su apsolutno poraženi i uništeni u ratu, a ne zato što su se odjednom dosjetili da trebaju biti fini.insomnia78 wrote:S malom razlikom sto su se Nijemci izvinili za zlocine, ne velicaju svoje zlocince, zlocinacku ideologiju, ne relativiziraju francuske gubitke, ne pozivaju na nova ubistva, na otimanje teritorije, itd, itdL u c i f e r wrote:@gojeni
Totalni poraz je doveo do katarze i zakonske zabrane nacizma.
I srpski zvaničnici su se izvinjavali za zločine svojih sunarodnjaka.
Velikosrpstvo je devedesetih izgubilo PET ratova, ali Srbija nikad nije bila kažnjena za pokretanje tih ratova kao što je bila Njemačka.
- Pismonosa
#400 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović
Bilo ih je neđe oko 4 kad su napravili pokolj u Bosanskom Grahovu.sinuhe wrote:
Da upravo tako. Daj da vidimo gdje je bilo cetnika i koliko.
Kažu da ih je bilo približno 8 kad su zulum činili u Lovreću...
Nije ih bilo više od 50 ukupno kad su klali po istočnoj bosni..
i tako. Ali pošto ne znam precizno koliko ih je bilo, haman da je to i irelevantno. Nije se ni dogodilo.