Rehabilitovan Draža Mihailović

Post Reply
L u c i f e r
Posts: 11291
Joined: 30/11/2013 14:50

#1 Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by L u c i f e r » 14/05/2015 12:25

Izvor: B92, Tanjug

Beograd -- Komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu u procesu koji mnogi ocenjuju istorijskim.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/558861 ... Mihailovic

:meza1:


User avatar
insomnia78
Posts: 62027
Joined: 03/04/2011 14:43

#2 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by insomnia78 » 14/05/2015 12:26

Apsolutno ocekivano

User avatar
walter kurtz
Posts: 5917
Joined: 07/11/2014 08:27
Location: Nung river

#3 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by walter kurtz » 14/05/2015 12:28

sigurica nije ni bilo na ponudi u kladionicama

User avatar
insomnia78
Posts: 62027
Joined: 03/04/2011 14:43

#4 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by insomnia78 » 14/05/2015 12:29

Nije da nema ni onih koji se protive tome
:lol: :lol: :lol:
Image

Deda Kurcoje
Posts: 427
Joined: 05/06/2013 08:59

#5 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Deda Kurcoje » 14/05/2015 12:31

Srbija samo verifikovala i potvrdila da je fasisticka zemlja. Davno sam je izbacio iz svojih destinacija za godisnji odmor i slucajni prolazak.

User avatar
JoseMujica
Posts: 21305
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: pod svjetlima Neona

#6 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by JoseMujica » 14/05/2015 12:33

Deda Kurcoje wrote:Srbija samo verifikovala i potvrdila da je fasisticka zemlja. Davno sam je izbacio iz svojih destinacija za godisnji odmor i slucajni prolazak.
:thumbup:

nikad tamo nogom kročit...samo gusjenicom :D

User avatar
Klavikula
Posts: 4962
Joined: 23/05/2012 12:36
Location: Sarajevo, Jugoslavija

#7 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Klavikula » 14/05/2015 12:34

JoseMujica wrote:
Deda Kurcoje wrote:Srbija samo verifikovala i potvrdila da je fasisticka zemlja. Davno sam je izbacio iz svojih destinacija za godisnji odmor i slucajni prolazak.
:thumbup:

nikad tamo nogom kročit...samo gusjenicom :D
:D

nego, jesi glaso za najljepseg politicara? Esko do pobjede :D

User avatar
JoseMujica
Posts: 21305
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: pod svjetlima Neona

#8 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by JoseMujica » 14/05/2015 12:36

Klavikula wrote:
JoseMujica wrote:
Deda Kurcoje wrote:Srbija samo verifikovala i potvrdila da je fasisticka zemlja. Davno sam je izbacio iz svojih destinacija za godisnji odmor i slucajni prolazak.
:thumbup:

nikad tamo nogom kročit...samo gusjenicom :D
:D

nego, jesi glaso za najljepseg politicara? Esko do pobjede :D

nisam...dže oto? Esso a.s. izgubiti nesmje

L u c i f e r
Posts: 11291
Joined: 30/11/2013 14:50

#9 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by L u c i f e r » 14/05/2015 12:37

Povodom pokušaja rehabilitacije Draže Mihailovića

Draža je bio kolaboracionista

Rehabilitacija bi osim kvarenja odnosa sa Evropskom unijom i susedima oživela stara vrenja i stare podele u Srbiji, vratilo bi je u istorijski ponor mitske prošlosti

Predsednik Državne komisije za tajne grobnice streljanih posle drugog svetskog rata dr Slobodan Marković tvrdi u „Politici“ 24. marta o.g. kako „nema dokaza da je general Dragoljub Draža Mihajlović na bilo koji način i u bilo koje vreme sarađivao s Nemcima“. I tu tvrdnju, da ne kažem laž, zasniva na prilozima nekoliko dokumenata iz britanske ambasade u Vašingtonu! Drugim dokumentima o borbenim aktivnostima četnika ne raspolaže, ali dodaje da su saznanja njegove komisije da je ta dokumentacija uništena nakon Brionskog plenuma kao i većina dokumenata u vezi sa streljanjem Mihailovića. Međutim, ništa ne govori o tome šta on i njegova komisija misle, koji bi mogli da budu razlozi za uništenje tih dokumenata o četnicima iz vremena rata. Sa drugom tezom, da su partuzani i četnici podjednako činili zločine( Slobodan Homen) dovršava se smena „antifašizma anti-antifašizmom“ i postiže se da se Draža Mihailović ne samo rehabilituje već učini i „nacionalnom ikonom u srpskoj javnosti“ (Zündhausen).

Zapad je priznao legitimitet suđenja Mihailoviću

Istorijski je verodostojno da zapadne sile, uprkos okolnostima hladnog rata, i bez obzira što su imale određene zamerke na način suđenja, uopšte nisu osporile legitimnost presude Draži Mihailoviću. Zapadni svet je očigledno bio upoznat šta je Draža Mihailović radio tokom Drugog svetskog rata i uveren da on treba da bude osuđen za kolaboracionizam sa okupatorom. I teško da bi ga bilo koji sud na Zapadu drukčije tretirao. Istorijski je takođe poznato da je jugoslovenska vlada u Londonu, na pritisak engleske vlade i posebno Čerčila,učinila dve važne stvari: oduzela je resor ministarstva odbrane Draži, a potom je kralj
Petar naredio Draži da se njegove oružane snage stave pod komandu Narodnooslobodilačke vojske maršala Tita. Draža, medjutim, nije izvršio kraljevo naredjenje, već je nastavio borbu protiv partizana i nove jugoslovenske vlasti, u nadi da će Zapad krenuti protiv jugoslovenskog komunizma. On osuđuje Čerčilovu i odluku „Velike trojke“ u Teheranu 1943. godine da se prekine svaka vojna pomoć četnicima i ubuduće da se ona šalje isključivo partizanima. Zašto aktuelni pobornici Dražine rehabilitacije to prećutkuju ili minimiziraju? Njihove su ambicije da menjaju svetsku istoriju, na što zvaničnici bivše antihitlerovske koalicije nisu spremni, na čemu se inače naši istoričari veoma trude.
Doista nije zanemarljiv broj savremenih srpskih istoričara koji naglašeno ističu da se izmedju 1941. i 1945. godine vodio isključivo građanski rat, a ne prevashodno Narodnooslobodilaćki antifašistički rat.To im je, čini se, potrebno da bi zataškali činjenicu da se četnici nisu borili, već su sarađivali sa okupatorima (Nemcima, Italijanima, pa i sa ustašama). Zato smatramo da se Slobodan Marković, Bojan Dimitrijević i drugi istoričari ogrešuju o istorijsku nauku kad tvrde da Draža Mihailović nije uopšte sarađivao sa nemačkim i drugim okupatorima. Da su se na Sutjesci i Neretvi i drugde protiv partizana zajedno borili Nemci i četnici, opšte je poznato. Tu se dogodio i vojnički krah četnika od kojeg se nikad više nisu oporavili. O toj četničkoj saradnji sa Nemcima mogu i lično da svedočim. Kada su Nemci osvajali Užičku republiku 1941. godine, četnici su, prateći Nemce, fizički čistili teren od civila simpatizera partizana. Izveli su i moju majku na streljanje, to prvi put javno kazujem, zato što je bila žena poginulog partizana. Spasila ju je garancija predratnog poslanika Čvrkića iz Čačka, da neće štetiti četničkom pokretu ako ostane živa.
Nesporna je činjenica da su četnici vodili pravi, vrući rat protiv partizana u saradnji sa Nemcima. Oni to nisu činili kao profašisti, jer formalno nisu to bili,već kao ostrašćeni antikomunisti.Tu je nađen zajednički jezik sa Nemcima, iako su jedni druge smatrali neprijateljima... Nijedna respektabilna zapadna istoriografija ne osporava činjenicu četničke kolaboracije sa okupatorima. Pa ne moramo citirati istoričare iz Titovog vremena. Naši savremeni istoričari „rehabilitaši“, ako su u stanju da dokažu Dražinu nesaradnju sa okupatorima, zaslužuju da ih sve akademije u svetu uključe u svoje članstvo.
Ali smatram da je krajnje vreme da se naša država oslobodi balasta neočetništva. Ona ne treba da nosi taj teret na sebi i da time, uz poslednji međuetnički rat otežava sebi ulazak u sistem demokratskih država.

Zar je Dražin grob državno pitanje?

Postavimo najzad i pitanje: kakve obaveze može imati aktuelna srpska država prema četničkom pokretu iz Drugog svetskog rata? Zašto se traganje za Dražinim grobom pretvara u „državno pitanje“? To može da bude dobrovoljna obaveza privatnih i nevladinih organizacija, a ne države. Šta znači funkcija predsednika Državne komisije za tajne grobnice koju obavlja istoričar Slobodan Marković? Ko je instalirao „tajne grobnice“. I može li se neodgovorno tvrditi da je u njima sahranjeno izmedju 40.000 i 80.000 hiljada posle rata streljanih žrtava „komunističkog terora“. Partizani jesu posle rata vršili streljanja i bez formalnih sudskih procesa. I to svakako treba ispraviti, ali nikako na način da se rehabilituju i stvarni krivci. Medjutim, treba imati u vidu i činjenicu da su jugoslovenske vlasti, pisao je o tome Desimir Tošić, bile mnogo blaže prema saradnicima okupatora, nego što je bila vlast Šarla De Gola prema francuskim izdajnicimma.
Da li je prirodno da Slobodan Homen, državni sekretar za pravosudje, sa pristrasnošću traga za grobom Draže Mihailovića, a potom odlazi u Brisel kao član delegacije gde pregovara o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.O tome je trebalo da razmisli i doskorašnji predsednik Boris Tadić kome nije smelo da bude svejedno ko su mu savetnici za događanja u bliskoj istorijskoj prošlosti. Preporučljivo bi bilo da savetnici budućeg, novoizbaranog predsednika Srbije za ta pitanja budu antifašisti u evropskom smislu.

Ima li Srbija neku obavezu prema četnicima?

Ako Srbija nema obaveze prema drugoj Jugoslaviji koju je ceo svet ne samo priznavao već i uvažavao, zašto bi imala neke obaveze prema četničkom pokretu Draže Mihailovića? Četnička ideologija nije ideologija savremene srpske države. Nova demokratska država koja se rukovodi ideologijom Evropske unije slobodna je da uzima od svoje tradicije onoliko koliko smatra da joj može koristiti za demokratske reforme. Srbija nije u stanju da usmerava svoj pogled napred,dok god je prošlost vuče nazad. Kolaboracija i antifašizam su dve međusobno suprotstavljene stvari u savremenoj Evropi, pa ni Srbija ne treba da je u tom pogledu izuzetak. Jelko Kacin potpuno je u pravu kad kaže da je posleratna Evropa izgrađena na antifašističkim vrednostima, dok rehabilitacija Draže Mihailovića ide u suprotnom smeru. Kacin je i te kako u pravu kad kaže da je u najboljem interesu Srbije „da gradi mostove prema svojim susedima“, umesto što stvara „posebno negativne odnose sa susednim državama koje su u prošlosti bile žrtve četničke ideologije“ i četnićkih zločina. Rehabilitacija bi osim kvarenja odnosa sa Evropskom unijom i susedima oživela stara vrenja i stare podele u Srbiji, vratilo bi je u istorijski ponor mitske prošlosti.
http://www.republika.co.rs/524-525/25.html

User avatar
animals
Posts: 21252
Joined: 19/04/2013 22:13

#10 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by animals » 14/05/2015 12:40

Sta drugo ocekivati od drzave gdje su radikali na vlasti..

User avatar
almir90
Posts: 7692
Joined: 08/06/2008 00:56
Location: Gradačac

#11 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by almir90 » 14/05/2015 12:42

Vidi salonaca, smirite se, rata neće biti. :D :lol:

User avatar
Klavikula
Posts: 4962
Joined: 23/05/2012 12:36
Location: Sarajevo, Jugoslavija

#12 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by Klavikula » 14/05/2015 12:44

JoseMujica wrote:
Klavikula wrote:
JoseMujica wrote: :thumbup:

nikad tamo nogom kročit...samo gusjenicom :D
:D

nego, jesi glaso za najljepseg politicara? Esko do pobjede :D

nisam...dže oto? Esso a.s. izgubiti nesmje
https://www.facebook.com/karAKTer.ba?fref=ts

ako cemo po ljepoti, jedino mu je Dusanka konkurencija, ali Jerko angazovo sve svoje kapacitete i sad je prvi favorit :D

L u c i f e r
Posts: 11291
Joined: 30/11/2013 14:50

#13 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by L u c i f e r » 14/05/2015 12:45

almir90 wrote:Vidi salonaca, smirite se, rata neće biti. :D :lol:
Tako je i Aljo govorio 92-ge...

User avatar
insomnia78
Posts: 62027
Joined: 03/04/2011 14:43

#14 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by insomnia78 » 14/05/2015 12:47

Cemu razvodnjavanje teme tim glupostima?

User avatar
moa
Posts: 3221
Joined: 19/09/2007 13:08
Location: nestala lokacija

#15 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by moa » 14/05/2015 12:47

Napokon pokazali svoje pravo lice, bez imalo skrivanja i stida i politickih igara. Mi smo Cetnici i vozdra. Svaka im cast pa su priznali javno.

User avatar
almir90
Posts: 7692
Joined: 08/06/2008 00:56
Location: Gradačac

#16 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by almir90 » 14/05/2015 12:47

L u c i f e r wrote: Tako je i Aljo govorio 92-ge...
Zato to i govorim. :D Nego, čime da mi mašemo ovaj put, nema Jugoslavije, a ovom varta baterijom neće niko da maše, ljiljani se opet ne priznavaju. Kukala nam majka! :lol:

User avatar
gay activist
Posts: 128
Joined: 03/02/2015 20:55

#17 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by gay activist » 14/05/2015 12:49

L u c i f e r wrote:
Izvor: B92, Tanjug

Beograd -- Komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu u procesu koji mnogi ocenjuju istorijskim.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/558861 ... Mihailovic

:meza1:
:thumbup:
Ispravljena je velika povijesna nepravda. Ne samo prema Draži Mihailoviću, nego i prema cijelom srpskom narodu.

U svojoj politici izjednačavanja uloge jugoslovenskih naroda u 2. svejtskom ratu, komunisti su napakovali Srbima ono što su Hrvati i Cvijeće u velikoj većini dobrovoljno izabrali. A to je da služe Rajhu i da imaju veliki hitlerovski porket. To su učinili tako što su JVuO proglasili kvislinškom i fašističkom i izjednačili taj pokret sa hrvatsko-bošnjačkim ustaškim pokretom.

To nikada nije moglo da prođe, a sada je definitivno odbačeno. U Srbiji je Nedićeva vlada bila kvislinška, a Ljotićev Zbor fašistički, i oni nikada nisu bili popularni među Srbima.

Bošnjaci i Hrvati su zdušno prihvatili komunističku podvalu bacanja ljage na JVuO, pod gelsom, što da samo mi budemo najgori, neka budu i Srbi.
Ali malo morgen. Što je naopako ne može proći.

User avatar
karanana
Posts: 39800
Joined: 26/02/2004 00:00

#18 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by karanana » 14/05/2015 12:49

iznenadjujuce zakasnjela odluka s obzirom da je 2005. donesen zakon o izjednacavanju prava cetnika i partizana u smislu penzija i slicno.

User avatar
gay activist
Posts: 128
Joined: 03/02/2015 20:55

#19 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by gay activist » 14/05/2015 12:51

moa wrote:Napokon pokazali svoje pravo lice, bez imalo skrivanja i stida i politickih igara. Mi smo Cetnici i vozdra. Svaka im cast pa su priznali javno.
Ali bez posljedica, dok ustašovanje i vehabisanje ne može biti bez posljedica. Što znači da se te stvari ne mogu izjednačavati sa četništvom. Može kog Bošnjaka i Hrvata, ali oni su nebitni u svjetskim razmjerama.

megaman4
Posts: 4639
Joined: 08/08/2011 23:59

#20 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by megaman4 » 14/05/2015 12:51

Ovo je samo dokaz da Srbija nikada nije, niti će odustati od četništva, i da su uvijek tu ideologiju podržavali. :-) EU integracije su samu obična floskula političara u Srbiji. Bolesna država.

User avatar
insomnia78
Posts: 62027
Joined: 03/04/2011 14:43

#21 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by insomnia78 » 14/05/2015 12:52

gay activist wrote:
L u c i f e r wrote:
Izvor: B92, Tanjug

Beograd -- Komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu u procesu koji mnogi ocenjuju istorijskim.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/558861 ... Mihailovic

:meza1:
:thumbup:
Ispravljena je velika povijesna nepravda. Ne samo prema Draži Mihailoviću, nego i prema cijelom srpskom narodu.

U svojoj politici izjednačavanja uloge jugoslovenskih naroda u 2. svejtskom ratu, komunisti su napakovali Srbima ono što su Hrvati i Cvijeće u velikoj većini dobrovoljno izabrali. A to je da služe Rajhu i da imaju veliki hitlerovski porket. To su učinili tako što su JVuO proglasili kvislinškom i fašističkom i izjednačili taj pokret sa hrvatsko-bošnjačkim ustaškim pokretom.

To nikada nije moglo da prođe, a sada je definitivno odbačeno. U Srbiji je Nedićeva vlada bila kvislinška, a Ljotićev Zbor fašistički, i oni nikada nisu bili popularni među Srbima.

Bošnjaci i Hrvati su zdušno prihvatili komunističku podvalu bacanja ljage na JVuO, pod gelsom, što da samo mi budemo najgori, neka budu i Srbi.
Ali malo morgen. Što je naopako ne može proći.
Apsolutno, onaj narod po Podrinju, Sandzaku i Hercegovini se sam pokl'o samo da napakosti Srbima

User avatar
gay activist
Posts: 128
Joined: 03/02/2015 20:55

#22 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by gay activist » 14/05/2015 12:53

insomnia78 wrote: Apsolutno, onaj narod po Podrinju, Sandzaku i Hercegovini se sam pokl'o samo da napakosti Srbima
Pojedini slučajevi ne mogu da daju karakter cijelom pokretu. Ako mogu, onda su i komunisti zbog Bleiburga zločinci, a ovdje nikome ne smeta slaveljenje komunista.

VjecitiStudent
Posts: 18950
Joined: 14/08/2008 13:42
Location: Životinjska farma

#23 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by VjecitiStudent » 14/05/2015 12:54

Jedni su rehabiltovali ustaše, drugi četnike. Međutim, to umivanje neće istorijske činjenice ni milimetra promijeniti, od čega je najbitnije da su i jedni i drugi bili na strani fašizma u II svj. ratu i počinioci ratnih zločina i genocida.

User avatar
almir90
Posts: 7692
Joined: 08/06/2008 00:56
Location: Gradačac

#24 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by almir90 » 14/05/2015 12:55

A, vidi ga stvarno je se uživio, mislim stvarno, pa čovjek drugi puta dolazi u Saraj'vo, a vi tako pljuljete po Srbiji! Sram da vas bude! :DUhhh, umal' ne zaboravih!


User avatar
joint union
Posts: 1785
Joined: 31/01/2006 09:54

#25 Re: Rehabilitovan Draža Mihailović

Post by joint union » 14/05/2015 12:55

gay activist wrote:
insomnia78 wrote: Apsolutno, onaj narod po Podrinju, Sandzaku i Hercegovini se sam pokl'o samo da napakosti Srbima
Pojedini slučajevi ne mogu da daju karakter cijelom pokretu. Ako mogu, onda su i komunisti zbog Bleiburga zločinci, a ovdje nikome ne smeta slaveljenje komunista.
Pojedini slucajevi?
Znas li o cemu pricas uopste?

Post Reply