Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post Reply
draganbl

#101 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by draganbl »

Da je više ovakvih kao što je @nellington, bilo bi nam puno bolje.
Kada bih mogao da biram sa kojim bih se forumašem sigurno mogao dogovoriti oko svega, predložio bih upravo @nellington-a. A tamo gdje se ne slažemo, ja bih promijenio stav. I znam da ne bih pogriješio.
karanana

#102 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by karanana »

mislim da je proracunato, jer evropa racuna na tadicevu "demokratsku" srbiju, da se seselj nece vratiti, bar ne u neko dogledno vrijeme, ako prezivi iducih 10ak godina. on nece dobiti 28 godina, ali ce mu dati 15-20, kad se saberu i godine za nepostivanje suda, to je nekih 25. odsluzio je vec 8-9, znaci ostaje mu jos 7-8 godina do 2/3 kazne i pustanja na slobodu ranije.

kad skontam i ako gledamo logicnije, dr. gog je u pravu, mozda je i bolje da ga rehabilituju. mi od nerehabilitovanja necemo imati nikakve koristi. sa srbijom ovakvom prikriveno radikalnom nam je ionako lose, u RS-u pretpostavljam da su simpatije prema drazi jos vece, znaci nama je tako kako je. ako ga rehabilituju pa radikali dobiju na popularnosti jos vise pa se vojo ziv, zdrav i pun energije vrati tamo da ih shamara, e tek onda bi se i kod njih moglo desiti nesto sto ce iznjedriti pobjednika, radikale ili prave demokrate. a ovo tadicevo ni tamo - ni vamo, ko fol, stvarno ide na zivce.
JThomas

#103 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by JThomas »

ništa ovo nije što već faktički nije odavno istina u glavi kritične mase.

samo znati i računati sa kim imaš posla. to je sve.
ultima_palabra

#104 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by ultima_palabra »

Ja ne znam zašto većina raje misli da bi Šešelj dobio izbore kad bi ovog trena izašao iz zatvora. To je vrlo nerealno razmišljanje.

Da bi ustalasao situaciju tamo, bi. Ali postoje hrpe drugih koji ne kolju za'rđalim kašikama, nego hirurškim skalpelima u bijelim rukavicama... to i ova "re'abilitacija" dokazuje. Vojvodi je istekao rok trajanja.
Stari

#105 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by Stari »

U sustini se slazem ... samo navijam za to da to krene nesto malo brze ... Nisam pravnik i ne razumijem se previse u Seseljeve izglede u Haagu ... ogranicavam se u vlastitim hipotezama na to da mu u boljoj varijanti odvale 10-tak godina sto bi podrazumjevalo njegov trijumfalni povratak kasno na jesen tekuce godine.

Nista se spektakularno ne bi desilo za BiH naravno ... samo bi se otvorila vrata povlacenju nekih drugih poteza ...
poznanik

#106 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by poznanik »

karanana wrote:kad skontam i ako gledamo logicnije, dr. gog je u pravu, mozda je i bolje da ga rehabilituju. mi od nerehabilitovanja necemo imati nikakve koristi...
Fašizam, čiji je dio i četnički pokret, prouzročio je smrt preko 20.000.000 ljudi samo 6-7 decenija prije "nas". Fašizam i sve fašiste treba u korijenu sasjeći, neovisno kako bili obojeni, i s koje strane dolazili. Građani BiH, prije svih na Balkanu, NE SMIJU dozvoliti rehabilitaciju četništva, ne samo u svom dvorištu, nego ni u komšiluku, i svako navođenje postojanja ulica ili sličnih objekata s četničkim nazivima je perfidno pravdanje fašizma.
karanana

#107 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by karanana »

poznanik wrote:
karanana wrote:kad skontam i ako gledamo logicnije, dr. gog je u pravu, mozda je i bolje da ga rehabilituju. mi od nerehabilitovanja necemo imati nikakve koristi...
Fašizam, čiji je dio i četnički pokret, prouzročio je smrt preko 20.000.000 ljudi samo 6-7 decenija prije "nas". Fašizam i sve fašiste treba u korijenu sasjeći, neovisno kako bili obojeni, i s koje strane dolazili. Građani BiH, prije svih na Balkanu, NE SMIJU dozvoliti rehabilitaciju četništva, ne samo u svom dvorištu, nego ni u komšiluku, i svako navođenje postojanja ulica ili sličnih objekata s četničkim nazivima je perfidno pravdanje fašizma.
i sta mi mozemo uraditi po pitanju ulice koja vec 20 godina nosi ime draze mihajlovica koja je 100 metara od kantona sarajevo? sta mozemo sa spomenikom drazi mihajlovicu u nekom selu kraj visegrada? sta god sud odluci, nama ostaju iste stvari.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#108 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by sabina1 »

poznanik wrote:
Bravo poznaniče ali kod nas postoje "mali" problemčići.
Prilično sam sigurna da kod nas postoji spomen-bista na mjestu gdje je Draža uhapšen (nikada tamo nisam bila ali sam to negdje pročitala) u njegovu čast naravno a nikako kao lekcija iz mračne prošlosti.

Dalje , fašistički oblik segragacije u osnovnim školama (dvije škole pod jednim krovom) je idealno jezgro za širenje fašističke zaraze. Da bi se porazio fašizam , mora postojati respekt ka različitom i pozitivan pogled ka antifašizmu.
Kod nas se djeca mrze a da se NIKADA NISU NI VIDJELA :-(.
U našim školama (i u gore pomenutim i u "normalnim" , klasičnim) se jako malo na ovome radi , falsifikuje se partizanska antifašistička istorija zarad atagonizma prema komunizmu i dobijamo buljuke mladih koji nisu svjesni fašističke opasnosti. Da li bi mi bili svjesni ovoga , da nam nisu toliko u školi "trubili" o raznim ofanzivama i pobjedama odnosno da fašizam nismo osjetili na svojoj koži ???
Ne bi naravno.
Mene je stid ove rehabilitacije iako ne živim tamo (moji dragi prijatelji iz Srbije(Vojvodina) urlaju od tuge zbog ovoga). Njome Srbija uništava posljednji adut nužnog i neminovnog regionalnog zajedništva koje po mom skromnom mišljenju je jedini put za odupiranje ka globalizaciji. Hrvatska nije tema ali ni tamo nije ništa bolje spram Thompsona i ostalih idiota.
Što znači da ćemo nestati kao narodi jako,jako brzo (i mi i Srbi i Hrvati) pod globalizacijom jer potenciramo ono što ne treba. Žalim svu djecu ove zemlje i Balkana :-(((
Asamoah Gyan

#109 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by Asamoah Gyan »

karanana wrote:vrati se vojo, povedi ovaj narod pravim putem kojim taj narod zeli da ide.

Image

Image

Image
Ovi su za psihijatrijsko vještačenje.
Nass

#110 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by Nass »

Jedna od dvije stvari, po mom misljenju:

1. Rehabilitacije na kraju neće biti.
2. Rehabilitacije će biti, ali će to biti najveći autogol za samu Srbiju. Izbit će argumente i svima onima koji Srbiju brane po svijetu, jer fašističke figure iz WWII niko ne podnosi, i ovo sigurno neće naići na razumijevanje na zapadu.
poznanik

#111 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by poznanik »

karanana wrote:i sta mi mozemo uraditi po pitanju ulice koja vec 20 godina nosi ime draze mihajlovica koja je 100 metara od kantona sarajevo? sta mozemo sa spomenikom drazi mihajlovicu u nekom selu kraj visegrada? sta god sud odluci, nama ostaju iste stvari.
Pa zar trebamo slijegati ramenima i prećutno odobravati navalu fašizma? Ne bismo li trebali, morali, na svaki mogući način u korijenu suzbijati te pojave, insistiranjem na donošenju zakona protiv veličanja fašizma, pa i javnom diskusijom kakva je ova?

Ne vjerujem da u Istočnom Sarajevu, Višegradu ili bilo kojem naseljenom mjestu u kojem je drsko obilježen Draža Mihailović, nema antifašista i da nema dovoljno snage da se razbije opasnost od četništva. Ima sigurno, ali nemaju dovoljno podrške i od ostalih antifašista. Je li iko čuo ili pročitao da li se oglasio SUBNOR povodom inicijative o Dražinoj rehabilitaciji?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#112 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by dr.gog »

karanana wrote:
i sta mi mozemo uraditi po pitanju ulice koja vec 20 godina nosi ime draze mihajlovica koja je 100 metara od kantona sarajevo? sta mozemo sa spomenikom drazi mihajlovicu u nekom selu kraj visegrada? sta god sud odluci, nama ostaju iste stvari.
Po zakonu- NIŠTA! Mimo zakona, šarafciger, lotre i skidaj tablu. Interesuje me koliko bi sudija odrezao kazne :D ?
jedan_dobar_dan

#113 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by jedan_dobar_dan »

ovo je neka vrsta obracuna sa skoro 50 godina vladavine komunista...
da su jaci, sudili bi i onim preostalim zivim komunistima, tako to ide.

zar se sada u hrvatskoj ne vodi postupak protiv boljkovca ??

teske su sudbine zrtava....preteske.
duh_sa_sjekirom

#114 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by duh_sa_sjekirom »

Nass wrote:Jedna od dvije stvari, po mom misljenju:

2. Rehabilitacije će biti, ali će to biti najveći autogol za samu Srbiju. Izbit će argumente i svima onima koji Srbiju brane po svijetu, jer fašističke figure iz WWII niko ne podnosi, i ovo sigurno neće naići na razumijevanje na zapadu.
U tome i jeste kvaka: upravo se dokazuje da je Draža bio antifašista!
Stari

#115 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by Stari »

tvsabina wrote: Bravo poznaniče ali kod nas postoje "mali" problemčići.
Prilično sam sigurna da kod nas postoji spomen-bista na mjestu gdje je Draža uhapšen (nikada tamo nisam bila ali sam to negdje pročitala) u njegovu čast naravno a nikako kao lekcija iz mračne prošlosti.

Dalje , fašistički oblik segragacije u osnovnim školama (dvije škole pod jednim krovom) je idealno jezgro za širenje fašističke zaraze. Da bi se porazio fašizam , mora postojati respekt ka različitom i pozitivan pogled ka antifašizmu.
Kod nas se djeca mrze a da se NIKADA NISU NI VIDJELA :-(.
U našim školama (i u gore pomenutim i u "normalnim" , klasičnim) se jako malo na ovome radi , falsifikuje se partizanska antifašistička istorija zarad atagonizma prema komunizmu i dobijamo buljuke mladih koji nisu svjesni fašističke opasnosti. Da li bi mi bili svjesni ovoga , da nam nisu toliko u školi "trubili" o raznim ofanzivama i pobjedama odnosno da fašizam nismo osjetili na svojoj koži ???
Ne bi naravno.
Mene je stid ove rehabilitacije iako ne živim tamo (moji dragi prijatelji iz Srbije(Vojvodina) urlaju od tuge zbog ovoga). Njome Srbija uništava posljednji adut nužnog i neminovnog regionalnog zajedništva koje po mom skromnom mišljenju je jedini put za odupiranje ka globalizaciji. Hrvatska nije tema ali ni tamo nije ništa bolje spram Thompsona i ostalih idiota.
Što znači da ćemo nestati kao narodi jako,jako brzo (i mi i Srbi i Hrvati) pod globalizacijom jer potenciramo ono što ne treba. Žalim svu djecu ove zemlje i Balkana :-(((
Gledajuci ovu emisiju sa HRT-a ... zatim i neke od snimaka sa sudjenja V. Seselju ... stice se utisak da Srbi upravo igraju na tu kartu ...na kartu antiglobalizma. Seselja njegovi partijski funkcioneri definisu kao (najveceg) svjetskog antiglobalistu ... ma sta to u njihom rjecniku imalo znaciti. I on sam (Seselj) se tako javno deklarise tokom zavrsne rijeci na sudjenju.
Nass

#116 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by Nass »

duh_sa_sjekirom wrote:
Nass wrote:Jedna od dvije stvari, po mom misljenju:

U tome i jeste kvaka: upravo se dokazuje da je Draža bio antifašista!
Pa polazim od pretpostavke da zapad zna ko je bio Draza Mihajlovic, jer je WWII dobro istrazen, sve se zna. Npr., jedan americki Zidov kojeg sam poznavala je odmah znao ko je bio Mile Budak kad je vidio njegovo ime na jednoj ulici u Mostaru, a da mu niko od nas nije nista rekao, i ja sam ostala frapirana. Covjek se bio sav osuo kad je vidio Budaka na tabli.
karanana

#117 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by karanana »

ne znaju ko je draza. amerikancima je bilo vazno da je on spasio njihova 2-3 pilota i ima njihov orden. englezi takodjer. znaci, ta prica "nece zapad dozvoliti velicanje fasiste" ne igra ulogu ovdje. sa ustasama je ipak malo drugacije. pa zato su ameri izrucili artukovica a nikad nisu izrucili onog popa djujica mislim da se zvao, iako je i njega jugoslavija trazila.
razlika je u tome sto su ustashe ganjale zidove a chetnici nisu.

jebote, mozda smo mi u krivu. ako ameri i englezi nemaju lose misljenje o drazi, mozda je do nas?
Last edited by karanana on 23/03/2012 15:17, edited 1 time in total.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#118 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by Dado dijasporitus »

Asamoah Gyan wrote:
karanana wrote:vrati se vojo, povedi ovaj narod pravim putem kojim taj narod zeli da ide.

Image

Image

Image
Ovi su za psihijatrijsko vještačenje.
Nema se tu sta posebno vjestaciti. U Srbiji jos uvijek, kao i u zadnjih 10-15 godina, vlada kolektivna amnezija
Stari

#119 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by Stari »

karanana wrote:ne znaju ko je draza. amerikancima je bilo vazno da je on spasio njihova 2-3 pilota i ima njihov orden. englezi takodjer. znaci, ta prica "nece zapad dozvoliti velicanje fasiste" ne igra ulogu ovdje. sa ustasama je ipak malo drugacije. pa zato su ameri izrucili artukovica a nikad nisu izrucili onog popa djujica mislim da se zvao, iako je i njega jugoslavija trazila.

jebote, mozda smo mi u krivu. ako ameri i englezi nemaju lose misljenje o drazi, mozda je do nas?
Sto se Momcila Djujica tice ...to je propust Hrvatske sto mu nisu dali kuglu u celo nakon sto je postalo jasno da su diplomatsko-pravni resursi iscrpljeni. Bilo bi kritike frke na njih jedno mjesec -dva ...ali bi se stvar aktivnom antipropagandom opet vratila u normalu ... i sve super.
duh_sa_sjekirom

#120 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by duh_sa_sjekirom »

Nass wrote: Pa polazim od pretpostavke da zapad zna ko je bio Draza Mihajlovic, jer je WWII dobro istrazen, sve se zna. Npr., jedan americki Zidov kojeg sam poznavala je odmah znao ko je bio Mile Budak kad je vidio njegovo ime na jednoj ulici u Mostaru, a da mu niko od nas nije nista rekao, i ja sam ostala frapirana. Covjek se bio sav osuo kad je vidio Budaka na tabli.
Mnogo toga zapad zna ili je znao, pa je svašta-nešto dopustio, tako da ti je ta pretpostavka potanka...

PS. Pomenuti Jevrej sigurno nije znao za neraskidivu vezu Stolni grad-Dragan Čović-Milorad Dodik-Arne Livne-Izrael... :D
CSKA

#121 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by CSKA »

Skijaš wrote:
CSKA wrote:Nista nije kasno dok se ne desi.Za nadati se da ce doci pameti i da nece proci odluka.
OK, šta ti misliš, kako bi se trebali postaviti mi u BiH prema srbijanskom društvu (tj. državi a ne običnom čovjeku) sa ovakvim trendom ? Nisam gledao Anđelinin film, vjerujem da kao umjetničko djelo i nije čemu, ali da je jako važan kada uzmemo u obzir da sistematska silovanja ipak jesu bila dio ratne strategije, da to nisu bili izolovani slučajevi nego da se ipak radilo o organizovanom projektu. I strašno mi smeta kada neko pljuje po tom filmu samo zato što ne izjednačava strane. Pa te evo, kao Hrvat iz partizanske porodice, kao Srbina iz partizanske porodice, pitam, kakav brate treba da bude odnos Sarajeva prema Beogradu ? Šta ja treba da želim ovakvoj Srbiji ?
Skijas ne mozes da se pravis da ne vidis slona u prodavnici sa staklom.Ulica u Istocnom Sarajevu i ulice sirom RS imaju Drazino ime i slicna imena.Ako se pitas sta da pozelis Srbiji,isto se to i pitas sta pozeljeti BH Srbima.Cak i gore.U Srbiji ipak ima i olaksavajuca okolnost jer je kod njih bila i bitka ko je za kralja,a ko za novu drzavu.Nije sigurno,ponavljam ne znam tacno,ali mislim da u Srbiji jos nema nijedna ulica sa Drazinim imenom.Dok je kod nas jos gora situacija.Ne mozes mi reci da za Srbiju pozelis da je treba vezati za cetri konja i rascereti je,a sa BH Srbima eto pricati...Isto sto pozelis Srbiji,pozeli i BH Srbima,nema tu razlike ako gledamo ovu temu.
Za nadati se da ipak nece rehabilitovati Cicu.Sto je najgore,ova situacija se mogla super iskoristiti u Srbiji.Posto vec duze vrijeme idu glasine da je citav proces protiv Draze namjesten,ujdurma zlih komunista itd...moglo se sada jednom zauvijek rascistiti sa tim.Pokazati javnosti da je bio sluga okupatora,cinio zlocine i staviti se tacka na to.Opet ko zna mozda se i desi to na kraju sudjena,treba sacekati kraj stvarno.
Asamoah Gyan

#122 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by Asamoah Gyan »

"To je prije svega unutarnje, iznimno delikatno pitanje u Srbiji i ne bih o tome raspravljao izvan svoje zemlje", odgovorio je Jeremić na novinarsko pitatnje kako bi se eventualna odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji Draže Mihailovića odrazila na odnose s Hrvatskom.

Na dodatno pitanje kakvu bi poruku Srbija poslala svijetu ako rehabilitira Mihailovića, Jeremić je odgovorio: "dođite u Beograd pa ćemo onda o tome pričati".

FENA/đk

kako je moguće da je draža samo unutrašnje pitanje srbije kad su četnici najveće zločine počinili u bosni i hrvatskoj? vuk pozderac vrijeđa inteligenciju ljudskog bića, pa nismo jednocelijski organizmi ba.
Nass

#123 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by Nass »

@karanana

Hm, ne znam, ja nisam expert za istoriju, priznajem, pa se samo mogu posluziti internetom. Ovo sam nasla na engleskoj Wikipediji, koja nije 100% pouzdan izvor, ali donekle moze posluziti kao indikator:
Axis collaboration

Throughout the war, the Chetnik movement remained mostly inactive against the occupation forces, and increasingly collaborated with the Axis, eventually losing its international recognition as the Yugoslav resistance force.[38][40][44][63] After a brief initial period of cooperation, the Partisans and the Chetniks quickly started fighting against each other. Gradually, the Chetniks ended up primarily fighting the Partisans[64] instead of the occupation forces, and started cooperating with the Axis in a struggle to destroy the Partisans, receiving increasing amounts of logistical assistance. Mihailović admitted to a British colonel that the Chetniks' principal enemies were "the partisans, the Ustasha, the Muslims, the Croats and last the Germans and Italians" in that order.[65]

At the start of the conflict, Chetnik forces were merely relatively inactive towards the occupation, and had contacts and negotiations with the Partisans. This changed when the talks broke down, and they proceeded to attack the latter (who were actively fighting the Germans), while continuing to engage the Axis only in minor skirmishes. Attacking the Germans provoked strong retaliation and the Chetniks increasingly started to negotiate with them. Negotiations with the occupiers were aided by the two sides' mutual goal of destroying the Partisans. This collaboration first appeared during the operations on the Partisan "Užice Republic", where Chetniks played a part in the general Axis attack.[44]
Ali posto nisam expert, dopustam da si ti mozda u pravu, trebao bi nam sad neko ko se bolje razumije u istoriju, i to po mogucnosti s vana, da nam kaze kakav je tretman Draze Mihailovica na Zapadu u danasnjem trenutku... Ako sam istrcala sa procjenom, izvinjavam se.

Edit: Bio je krivo iskopiran citat sa Wikipedije.
Last edited by Nass on 23/03/2012 15:32, edited 2 times in total.
sabina1

#124 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by sabina1 »

karanana wrote:ne znaju ko je draza. amerikancima je bilo vazno da je on spasio njihova 2-3 pilota i ima njihov orden. englezi takodjer. znaci, ta prica "nece zapad dozvoliti velicanje fasiste" ne igra ulogu ovdje. sa ustasama je ipak malo drugacije. pa zato su ameri izrucili artukovica a nikad nisu izrucili onog popa djujica mislim da se zvao, iako je i njega jugoslavija trazila.
razlika je u tome sto su ustashe ganjale zidove a chetnici nisu.

Mala ispravka , Winston Churchill je krajem 1943 zabranio bilo kakvu materijalnu pomoć četničkoj vojsci zbog kolaboracije (iako je politički podržavao Kralja Petra II te je bio kum vladi Tito-Šubašić. Krimski dogovor sa Staljinom o procentima zone uticaja u evropskim državama).
Dakle Englezi vrlo dobro znaju cijelu priču i ponijeli su se časno ;-).
Za moderatore ? Nije li ovo tema za podforum istorija :-)? Hvala.
sabina1

#125 Re: Rehabilitacija četnika Dragoljuba Draže Mihailovića

Post by sabina1 »

Asamoah Gyan wrote:"To je prije svega unutarnje, iznimno delikatno pitanje u Srbiji i ne bih o tome raspravljao izvan svoje zemlje", odgovorio je Jeremić na novinarsko pitatnje kako bi se eventualna odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji Draže Mihailovića odrazila na odnose s Hrvatskom.

Na dodatno pitanje kakvu bi poruku Srbija poslala svijetu ako rehabilitira Mihailovića, Jeremić je odgovorio: "dođite u Beograd pa ćemo onda o tome pričati".

FENA/đk

kako je moguće da je draža samo unutrašnje pitanje srbije kad su četnici najveće zločine počinili u bosni i hrvatskoj? vuk pozderac vrijeđa inteligenciju ljudskog bića, pa nismo jednocelijski organizmi ba.
Zato što se pravne posljedice rehabilitacije ne odnose ni na koju državu osim one koja ga je rehabilitovala.
Post Reply