Regulatro ventilatora u kvaru

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dxo

#1 Regulatro ventilatora u kvaru

Post by Dxo »

Pozdrav, ovako imam opel Vectru 2001. klima je automatska, u kvaru je regulator ventilatora (dat na slici),
skontao sam problem je u ovim tranzistorima.Tranzistori su ova dva okrugla dijela što se vide na slici.
Image

majstor koji mi je ovo popravljao jednom je skinuo oznake sa tranzistora (između ostalih propusta),tako da ja sad ne znam koje da stavim- ovo je uradio vjerovarno da niko drugi nemože popraviti osim njega. zbog toga neću da mu odem u inat ponovo.
Ako neko zna koje su oznake na tranzistorima puno bi pomoglo (ako ima dio samo da ih pročita), ako slučajno neko ima ovaj dio polovan i to bi mi bilo rješenje.

Image

Ako neko ima neki od softvera gdje može da pogleda sve dijelove i električne šeme možda može pročitati ove informacije pomoću
Kataloški broj je: 18 08 444
Part No: 90541011
Hvala unaprijed
P.S.
savjet nikada ne puštaj majstora da radi a da ti ne gledaš, jer velika vjerovatnoća da ti neće uraditi kako treba
Također znam kako se dolazi do ovg dijela i kao se skida (nije jednostavno), ako nekom treba da objasnim nek se javi na PM
Last edited by Dxo on 01/07/2009 09:48, edited 1 time in total.
ja1977

#2 Re: Regulatro ventilatora u kvaru

Post by ja1977 »

I ja sam imao isti problem kom mog Renola. Tranzistori su riknuli i ja nabavio neove. Nazalost, nesto drugo je bilo, jer sim sam sve sastavio, klima proradi, rasdi par minuta i opet tranzistor zalijepi. U principu moze zalijepiti da ventilator stalno puse najjacem ili da ne puse nikako.

Ko d mene je bio jedan tranzistor.

Na kraju sam opet morao promeniti kompletan dio.
Dxo

#3 Re: Regulatro ventilatora u kvaru

Post by Dxo »

Evo me opet riješio sam problem,
stavio sam darlington tranzistore MJ11015 i radi bez problema, ovi koštaju ok 6KM u Rs electronics. malo kad sam poslije gledao po forumima ipak ko bude mjenjao neka stavi ove tranzistore MJ11029, zbor dosta razloga su bolji. oni koštaju ok 12KM komad.
Last edited by Dxo on 25/01/2010 15:01, edited 1 time in total.
kunda99

#4 Re: Regulatro ventilatora u kvaru

Post by kunda99 »

Imam isti problem sa regulatorom ventilatora na vectri B. Do sada sam dva puta mjenjao tranzistore i stavljao BDX66C. Izdrzali bi po par mjeseci i pregore. Kakvo je iskustvo sa pomenutim MJ11015?
Hvala unaprijed.
Dxo

#5 Re: Regulatro ventilatora u kvaru

Post by Dxo »

ja sam svoj popravio prije jedno pola godine, kako vidiš, i nemam nikakvih problema,
iako stoji još savjet da se koriste ovi malo skuplji onda nema problema ako je do tranzistora naravno, jesi siguran da ti nije nešto drugo, pa tranzistori pregore kao poslijedica tog kvara.
kunda99

#6 Re: Regulatro ventilatora u kvaru

Post by kunda99 »

Nisam provjeravao da li je do neceg drugog. Ovi BDX66C su 16 A pa mozda su bili slabi. Provjericu koliku struju motor vuce, jer moze se desiti da je do njega ili eventualno da se zaglavi pa onda povuce veliku struju i pregore tranzistori.
Dxo

#7 Re: Regulatro ventilatora u kvaru

Post by Dxo »

stavi ti ove koje sam ti ja preporučio jer motor je ja mislim preko 16A, provjeravao sam ja ali se ne sjećam koliko je bilo, znaš li koji su ti bili tranzistori?
kunda99

#8 Re: Regulatro ventilatora u kvaru

Post by kunda99 »

Kada sam ja prvi put mjenjao bili su BDX66C ali koliko mi se cini da ih je neko vec mjenjao, Pokusacu provjeriti.
Post Reply