Regres 2009

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
61617

#1 Regres 2009

Post by 61617 »

Zdravo ljudi,

Ako moze par informacija i pravila oko isplate regresa za 2008...

1) Ko sve ima pravo na regres u firmi (duzina staza, pozicija...)
2) Pravila i nacin izracunavanja regresa (duzina staza, prosjek plate...)
3) Vrijeme isplate (prije ili poslije Nove Godine ...)

Molim sve koji imaju znanja o ovoj temi da napisu...
Last edited by 61617 on 14/12/2009 22:41, edited 1 time in total.
61617

#2 Re: Regres 2008

Post by 61617 »

ouuuu,

lapsus ... :)

2009 naravno ... :)
61617

#3 Re: Regres 2008

Post by 61617 »

Ja sam cuo da radnici koji rade manje od 6 mjeseci nemaju pravo na regres...
8. sekretar SKOJ-a

#4 Re: Regres 2009

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Sjooooo,...Nisam vidio regresa od 1990. godine, a sjećam se da je moj rahmetli babo i kao penzioner imao regres.
Da, i penzioneri su imali regres!
zelenashica

#5 Re: Regres 2008

Post by zelenashica »

61617 wrote:Ja sam cuo da radnici koji rade manje od 6 mjeseci nemaju pravo na regres...
Sa ovim se slažem pravo na regres imaju radnicu sa više od 6 mjeseci staža,pravo na regres je uslovljeno i pravom na puni godišnji odmor,koliko znam za manje od 6 mjeseci pravo na godišnji odmor je1 dan po 1 mjesecu rada i nema regresa,za više od 6 mjeseci je puni godišnji odmor i regres.....bar je tako kod mene u firmi.....

Evo slučajno nađoh isto pitanje na nekom portalu i odgovor na njega.možda pomogne....

Regres za godišnji odmor nije pravo iz Zakona o radu niti nekog drugoga zakona, pa stoga nema niti zakonski utvrđene visine regresa tj. nema nikakvog zakonskog minimuma regresa. Prema tome, nemate zakonsko pravo na regres.
Regres se može ugovoriti ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom, ili ga poslodavac može utvrditi pravilnikom o radu. Znači, samo ako bi regres bio određen na navedeni način, tj. ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, imali biste na njega pravo.
moa

#6 Re: Regres 2008

Post by moa »

zelenashica wrote:
61617 wrote:Ja sam cuo da radnici koji rade manje od 6 mjeseci nemaju pravo na regres...
Sa ovim se slažem pravo na regres imaju radnicu sa više od 6 mjeseci staža,pravo na regres je uslovljeno i pravom na puni godišnji odmor,koliko znam za manje od 6 mjeseci pravo na godišnji odmor je1 dan po 1 mjesecu rada i nema regresa,za više od 6 mjeseci je puni godišnji odmor i regres.....bar je tako kod mene u firmi.....

Evo slučajno nađoh isto pitanje na nekom portalu i odgovor na njega.možda pomogne....

Regres za godišnji odmor nije pravo iz Zakona o radu niti nekog drugoga zakona, pa stoga nema niti zakonski utvrđene visine regresa tj. nema nikakvog zakonskog minimuma regresa. Prema tome, nemate zakonsko pravo na regres.
Regres se može ugovoriti ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom, ili ga poslodavac može utvrditi pravilnikom o radu. Znači, samo ako bi regres bio određen na navedeni način, tj. ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, imali biste na njega pravo.
Ovako pravo na regres imaju ljudi koji rade duze od 12 mjeseci u jednoj te istoj firmi (da se razumijemo), sad da li ce poslodavac isplacivati regres to je njegova licna volja. Znaci poslodavac nije obavezan ali moze isplatiti regres. Visina regresa se obracunava na dva nacina. Prosjecna visina plate uposlenog ili prosjecna plata u FBiH. Pa se onda bira sta je povoljnije jer je regres 70% od plate ili prosjecne plate u FBiH.
rebus

#7 Re: Regres 2009

Post by rebus »

Regres je po definiciji materijalna naknada za godišnji odmor. Ko nema pravo na godišnji odmor nema pravo ni na regres. Da bi se ostvarilo pravo na regers kod poslodavca moraš biti zaposlen najmanje 6 mjeseci.

Visina regresa se određuje općim i (ili) strukovnim kolektivnim ugovorom.

Država nije naivna pa je ograničila najveći neoporezivi iznos i vjerovatno u državi ne postoji poslodavac koje će premašiti taj iznos i plaćati i poreze i doprinose na "to preko". Visina najvećeg neoporezivog iznosa je: 70% plate uposlenika ili prosječna plate u FBiH za posljednja tri mejseca prije isplate, ovisno šta je povoljnije za uposlenika. Zadnja podatak koji imam o prosječnoj neto plati je za period: juli-septembar 2009.: 786,86 KM.

Hvala na pažnji :P
ofr

#8 Re: Regres 2009

Post by ofr »

Regresa nikad očima vidio nisam, a plata ni tri milje, odo se žaliti :oops:
zelenashica

#9 Re: Regres 2009

Post by zelenashica »

ofr wrote:Regresa nikad očima vidio nisam, a plata ni tri milje, odo se žaliti :oops:
Pa dobro ni ja nisam vidjela regrs kao živu lovu.....meni pošalju 3 tone ćumura mjesto regresa...... :D
61617

#10 Re: Regres 2009

Post by 61617 »

rebus wrote:Regres je po definiciji materijalna naknada za godišnji odmor. Ko nema pravo na godišnji odmor nema pravo ni na regres. Da bi se ostvarilo pravo na regers kod poslodavca moraš biti zaposlen najmanje 6 mjeseci.

Visina regresa se određuje općim i (ili) strukovnim kolektivnim ugovorom.

Država nije naivna pa je ograničila najveći neoporezivi iznos i vjerovatno u državi ne postoji poslodavac koje će premašiti taj iznos i plaćati i poreze i doprinose na "to preko". Visina najvećeg neoporezivog iznosa je: 70% plate uposlenika ili prosječna plate u FBiH za posljednja tri mejseca prije isplate, ovisno šta je povoljnije za uposlenika. Zadnja podatak koji imam o prosječnoj neto plati je za period: juli-septembar 2009.: 786,86 KM.

Hvala na pažnji :P
E hvala puno...
Jel ide i 70% od Prosjecne plate u FBIH ili 100% ???
Pretpostavaljam da i ovde 70%.
Post Reply