Registracija neregistrovanog auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
SimkeA

#1 Registracija neregistrovanog auta

Post by SimkeA »

Pozdrav svima,

kupio sam auto prijavljeno u drugoj opcini kojem je ranije istekla registracija (nekoliko mjeseci). Auto se nalazi u mojoj opcini tako da ne postoji problem oko prevoza. Auto je uredno odjavljen u opcini u kojoj je bio prijavljen i tablice su vracene.

Slijedi tehnicki pregled i registracija auta u mojoj opcini. Da li je proceduralno neophodno da uzmem probne tablice za tehnicki pregled ili ne? Inace auto se nalazi u neposrednoj blizi tehnickog progleda tako da sam prevoz nije problem. Na ovo pitanje iz dva osiguranja sam dobio dva razlicita odgovora. Na tehnickom kazu "haj slobodno ti dodji, nije problem", iako mislim da postoje kamere koje snimaju postupak.
Jedni kazu da je to zaista neophodno, jer u protivnom mogu platiti kaznu, dok drugi kazu da je bitno samo odraditi tehnicki pa onda s papirima doci u osiguranje da to oni sve odrade dalje.

Dakle, pitanje je samo da li je proceduralno neohodno imati probne tablice prije nove registracije i dobijanja novih tablica?

Hvala
Bakir1

#2 Re: Registracija neregistrovanog auta

Post by Bakir1 »

nije, ali tvoj je rizik hoce li te milicija ufatiti ili ne.
sem toga na svakoj stanici tehnickog pregleda mozes uraditi proces registracije vozila, tj pripremanja dokumentacije, a sama registracija ce potrajati par dana.
znaci imas rizik dolaska i odlaska sa tehnickog
SimkeA

#3 Re: Registracija neregistrovanog auta

Post by SimkeA »

OK, hvala na odgovoru. Da li znate koji zakon i/ili propis tretira ovo pitanje?
Nermin_BH

#4 Re: Registracija neregistrovanog auta

Post by Nermin_BH »

Voznja neregistrovanog auta. Ako ti je blizu slobodno ne bi trebao biti problem i ako te zaustave reci tu mi je blizu kuca i pustit ce te. Nema logike da uzmas probne tablice radi 5km sto ces preci.
SimkeA

#5 Re: Registracija neregistrovanog auta

Post by SimkeA »

Hehe, u pitanju <500m :)

Zato sam i pitao da li je proceduralna obaveza uzimanje probnih tablica, da ne dozivim neko neugodno iznenadjenje na nekom od narednih koraka.

Hvala
530i

#6 Re: Registracija neregistrovanog auta

Post by 530i »

Nije, niko te ne pita kako si i čime došao....bar mene nisu nikad pitali...nekog posebnog zakona o tome nema...
SimkeA

#7 Re: Registracija neregistrovanog auta

Post by SimkeA »

Ok, hvala, to je to.
Post Reply