Registar diploma ?!?!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
dustaban

#1 Registar diploma ?!?!

Post by dustaban »

Ja cu postaviti jedno prosto pitanje, makar ga vi smatrali infantilnim:

Zasto ne postoji nacin da se direktno, online, pronadje ko je, kad je i gdje je diplomirao ?!

Zasto svi fakulteti ne bi, kao svoju obavezu, ucinili javno dostupnim baze diplomaca po godinama, smjerovima, kategorijama (dodiplomski, postdiplomski, doktorati)

:?: :?: :?: :?: :?:
dustaban

#2 Re: Registar diploma ?!?!

Post by dustaban »

:?:
purgatorio

#3 Re: Registar diploma ?!?!

Post by purgatorio »

Onda ne bi mogli neki retroaktivno studirati.
OldMayor

#4 Re: Registar diploma ?!?!

Post by OldMayor »

Onda bi sazno da je 90% nase politicke elite fakultete pozavrsavalo za u kasnim 40- tim za 1-2 godine na elitnim studijima u Kiseljaku, Banja Luci i Istocnom Sarajevu.
Pasiflora

#5 Re: Registar diploma ?!?!

Post by Pasiflora »

OldMayor wrote:Onda bi sazno da je 90% nase politicke elite fakultete pozavrsavalo za u kasnim 40- tim za 1-2 godine na elitnim studijima u Kiseljaku, Banja Luci i Istocnom Sarajevu.
:thumbup:
Naravno nemojmo zaboraviti prestizne fakultete u Travniku i Vitezu :skoljka:

@dustaban - pitanje ni malo nije glupo, ali velika se previranja moraju desiti da dođemo do toga sto ti predlazes i to zbog ovoga sto kaze @purgatorio i @OldMayor.
Znam za slucaj lika, doduse radnja se događa nekoliko godina nakon rata, da je donio diplomu sa faxa, ali su mu iz nekog razloga trazili srednjoskolsku diplomu. Kada je donio ustanovljeno je da mu srednjoskolska diploma izdata nakon diplome sa faxa (?!?!?) Ljubazno mu je predlozeno da sam da otkaz i napusti firmu kako ne bi bio krivicno gonjen.

Ne bi trebalo da se na ovoj temi razgovara o laznim diplomama (iako ja to ucinih :oops: ) bolje bi bilo da pokusamo vidjeti da li je i na koji nacin tvoj projedlog izvodiv. Ima li ovdje neko ko ima poziciju ili barem stelu :D preko koje bi se moglo srediti ovo sto dustaban predlaze?
dustaban

#6 Re: Registar diploma ?!?!

Post by dustaban »

Hvala vam pa se ukljuciste.

Znam ja vrlo dobro zasto se ova, tako prosta stvar, vjesto prikriva. Neko ce, samo cekam, ovo pitanje staviti u kontekst zastite licnih podataka !

Vidite li vi na kakvim trivijalnim informacijama mi zapinjemo. Spisak penzija, branitelja, clanova... sve ono sto nema nikakvog razloga da bude tajno, ne mozes nigdje saznati.

Zato predlazem i predvidjam, nema nam druge nego da sami ogolimo te stvari. Zasto neko ne bi makar otvorio neku FB grupu svoga fakulteta gdje ce se "upisivati" svi koji su ga zavrsili, po generacijama i po sjecanju. Ovo navodim kao prijedlog zato sto znam za slucaj jedne bivse radne kolegice koje se niko ne sjeca da je pohadjala fakultet za koji ima diplomu. Ako bi se i ona "upisala" sigurno bi neko iz njene generacije reagovao.

A o ovim postdiplomskim, da ne pricamo!

Treba u ovome biti uporan.
Dr. Kuca

#7 Re: Registar diploma ?!?!

Post by Dr. Kuca »

OldMayor wrote:Onda bi sazno da je 90% nase politicke elite fakultete pozavrsavalo za u kasnim 40- tim za 1-2 godine na elitnim studijima u Kiseljaku, Banja Luci i Istocnom Sarajevu.
Sto je najgore ima ih i u Sarajevu ne treba glumatat i zatvarat oci, za drzavne fakultete, izvore korupcije, mita. Znamo kako vecina pravncia zavrsi fax il ekonomije, politicke itd. :oops:
dijana_19

#8 Re: Registar diploma ?!?!

Post by dijana_19 »

dustaban wrote:Ja cu postaviti jedno prosto pitanje, makar ga vi smatrali infantilnim:

Zasto ne postoji nacin da se direktno, online, pronadje ko je, kad je i gdje je diplomirao ?!

Zasto svi fakulteti ne bi, kao svoju obavezu, ucinili javno dostupnim baze diplomaca po godinama, smjerovima, kategorijama (dodiplomski, postdiplomski, doktorati)

:?: :?: :?: :?: :?:
Filozofski fakultet Sarajevo je imao jedno vrijeme spisak svih diplomanata od osnivanja fakulteta. Sa redizajnom web stranice je nestala i ta lista....
Pasiflora

#9 Re: Registar diploma ?!?!

Post by Pasiflora »

dustaban wrote:Zato predlazem i predvidjam, nema nam druge nego da sami ogolimo te stvari. Zasto neko ne bi makar otvorio neku FB grupu svoga fakulteta gdje ce se "upisivati" svi koji su ga zavrsili, po generacijama i po sjecanju. Ovo navodim kao prijedlog zato sto znam za slucaj jedne bivse radne kolegice koje se niko ne sjeca da je pohadjala fakultet za koji ima diplomu. Ako bi se i ona "upisala" sigurno bi neko iz njene generacije reagovao.

Svakako treba biti uporan. Mozda da se na neki nacin (skupljanjem određenog broja potpisa ili sl) krene prema Univerzitetu i zahtjeva objava registara - barem za buduce generacije ako vec nije moguce uraditi to retroaktivno. Prevelik je to posao da bi fakulteti pristali na objavu vec zavrsenih studenata. Mada, svakako bi trebalo pokusati.
dustaban

#10 Re: Registar diploma ?!?!

Post by dustaban »

Pasiflora wrote:
dustaban wrote:Zato predlazem i predvidjam, nema nam druge nego da sami ogolimo te stvari. Zasto neko ne bi makar otvorio neku FB grupu svoga fakulteta gdje ce se "upisivati" svi koji su ga zavrsili, po generacijama i po sjecanju. Ovo navodim kao prijedlog zato sto znam za slucaj jedne bivse radne kolegice koje se niko ne sjeca da je pohadjala fakultet za koji ima diplomu. Ako bi se i ona "upisala" sigurno bi neko iz njene generacije reagovao.

Svakako treba biti uporan. Mozda da se na neki nacin (skupljanjem određenog broja potpisa ili sl) krene prema Univerzitetu i zahtjeva objava registara - barem za buduce generacije ako vec nije moguce uraditi to retroaktivno. Prevelik je to posao da bi fakulteti pr ... studenata. Mada, svakako bi trebalo pokusati.
Zasto bi to bio prevelik posao?! Zar te arhive ne postoje ?!
Tehnicki to nije nikakav problem, ovdje je rijec o necemu drugom.
nOrMaLaC

#11 Re: Registar diploma ?!?!

Post by nOrMaLaC »

Daj prestanite više sa tim sranjem! Vjerovatno ću dobiti opomenu od admina ali ne mogu više trpjeti i šutjeti na kategorisanje valjanih ili ne valjanih fakulteta!!!!

Lično studiram na jednom fakultetu pri Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Zadovoljan sam sa studijem. Imamo gostujuće profesore iz Beograda i ponekad iz Banja Luke. Ljudi svoj posao dobro rade. Naravno postoje pojedinci koji se služe drukčijim načinom prolaskom ispita, ali toga ima i u Sarajevu Zenici Tuzli.
Ispadne po tebi Medicinski fakultetet u Bl ili u Foči ne priznat?? Daj bolan više...
dustaban

#12 Re: Registar diploma ?!?!

Post by dustaban »

nOrMaLaC wrote:
Daj prestanite više sa tim sranjem! Vjerovatno ću dobiti opomenu od admina ali ne mogu više trpjeti i šutjeti na kategorisanje valjanih ili ne valjanih fakulteta!!!!
Lično studiram na jednom fakultetu pri Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Zadovoljan sam sa studijem. Imamo gostujuće profesore iz Beograda i ponekad iz Banja Luke. Ljudi svoj posao dobro rade. Naravno postoje pojedinci koji se služe drukčijim načinom prolaskom ispita, ali toga ima i u Sarajevu Zenici Tuzli.
Ispadne po tebi Medicinski fakultetet u Bl ili u Foči ne priznat?? Daj bolan više...
Tacno, nije ovdje rijec o kvaliteti fakulteta i univerziteta, vec o TRANSPARENTNOSTI tj. javnoj informaciji ko je kad diplomirao na tim fakultetima.
Ispada da je lakse dobiti takvu informaciju za srednje skole. Ako nista drugo nadjes fotografa koji je pravio one panoe maturanata sto se mecu u izlog!
Nestea31

#13 Re: Registar diploma ?!?!

Post by Nestea31 »

FPN u Sarajevu ima dostupnu listu magistara i doktora počev od 1973. godine.
http://fpn.unsa.ba/bs/biblioteka-baza-podataka/
Elokventni

#14 Re: Registar diploma ?!?!

Post by Elokventni »

Taj registar bi online mogao biti za par mjeseci od usvajanja prijedloga. Pa svaki upisani student na fakultetu ima svoj broj te je evidentiran, a ne da pricamo o onima koji su u toj ustanovi dobili diplomu. Doduse moj se komentar prije odnosi na UNSA nego na neke druge ali vjerujem da se na isti nacin vrsi organizacija. Dovoljno bi bilo da ta baze bude pretraziva online, da sadrzi ime i prezime, godinu zavrsetka i naziv stecenog zvanja. Prosjeci, koliko je ko godina studirao i to, ne treba objavljivati ipak je malo privatnije (a i ne bi bilo lako izvodivo zbog razlika u sistemima studiranja) ovo bi svakako bila odlicna inicijativa.
Hemera

#16 Re: Registar diploma ?!?!

Post by Hemera »

nOrMaLaC wrote:

IS je državni fakultet,a ne privatni.
Za jednog neću ga imenovati,dobro znam iz prve ruke da nije nimalo bezazlen,doduše traje dole 4+1 a ovdje 3+2,nastavnici profesori i ass. su prilično korektni i uljudni i nisu frustrirani i napuhani ko ovdje.Možda je i to razlog da se nazove nekim kvalitetom(što je prof.frustriraniji i nafrckaniji zajedno sa ubleharom ass to je kao kvalitetnije?).Šta ja znam,inače stariji profesori pa hajmo reći od 45 god pa nadalje imaju dosta iskustva praktičnog tj.rada u pogonima,dok za ove ovdje u SA teško da se može reći,osim što sjede po kojekakvim seminarima i slikaju se na svakom ćošku.
Definitivno se vidi da su dobro organizovani i da se max trude i posvećuju.

http://hea.gov.ba/Aktuelnosti/?id=4423
sema911s

#17 Re: Registar diploma ?!?!

Post by sema911s »

sto bi to javno bilo kada se zna ko je i koliko platio.,
travnik, vitez, i slicni su diplome od 5000-7000
pravo, politika u srajevu su do 10.000KM
ekomija, kriminalistika, medicina max15000Km
zna se dobro kojim ljudima se daju pare i za koliko bude zavrseno ,.,
trenutno najeftniji faks je nesto u kiseljaku kosta oko 3000KM,.,
sve diplome 3 godine budu gotove za 10-15 dana,.,
postdiplomski studiji su malo skuplji i krecu od 10.000km pa nadalje zavisi koju ces ocjenu,.,

sace prica ovih sa drzavnih da to nemoze,., pogledajte spisak ljudi koji su dobili diplomu kada i vi koliko ih ima da ih nikada niste vidjeli,.,
Hemera

#18 Re: Registar diploma ?!?!

Post by Hemera »

baš mislim da i dodjela diploma na koju niko nije mogao doći sem studenata u zetri je lopovluk velikih razmjera
da se tamo vidi ko je sta dobio,a nigdje ga na predavanjima nije bilo
svugdje ima sranja potkupljivanja itd.bilo i bice
dustaban

#19 Re: Registar diploma ?!?!

Post by dustaban »

Sad je aktuelna ova prica oko akreditacije fakulteta.

Ima li rezona dati akreditaciju fakultetu koji nije spreman uciniti dostupnim informaciju o IZDATIM DIPLOMAMA ???
Hemera

#20 Re: Registar diploma ?!?!

Post by Hemera »

jutros nesto malo cuh na radiju,oko akreditacije unsa,da su davno podnijeli zahtjev ali od tog anista nije bilo jer su tek ove godine uspjeli donijeti statut...ak bude vijest malo detaljnija i konkretnija nek je neko ubaci :)
burekodsira

#21 Re: Registar diploma ?!?!

Post by burekodsira »

Zakon o zastiti podataka :thumbup: sta bi to trebalo da svaka susa moze roviti po privatnim zivotima, ko nije dovoljna mahala nego daj jos :-)

jedino sta bih ja predlozio je sistem primjenjen na zapadu, na izdato svjedocanstvo staviti elektronski potpis s kojim onaj kome das diplomu moze provjeriti da li se radi o validnom dokumentu ili ne :thumbup:
Hemera

#22 Re: Registar diploma ?!?!

Post by Hemera »

burekodsira wrote:Zakon o zastiti podataka :thumbup: sta bi to trebalo da svaka susa moze roviti po privatnim zivotima, ko nije dovoljna mahala nego daj jos :-)

jedino sta bih ja predlozio je sistem primjenjen na zapadu, na izdato svjedocanstvo staviti elektronski potpis s kojim onaj kome das diplomu moze provjeriti da li se radi o validnom dokumentu ili ne :thumbup:
pa da
sta to u sustini znaci da imam dostupno necije da provjeravam detalje?
ne znam koga to jos obavezuje da privatni zivt do detalja mora da ucini dostupnim i u koju svrhu?
dustaban

#23 Re: Registar diploma ?!?!

Post by dustaban »

Hemera wrote:
burekodsira wrote:Zakon o zastiti podataka :thumbup: sta bi to trebalo da svaka susa moze roviti po privatnim zivotima, ko nije dovoljna mahala nego daj jos :-)
pa da
ne znam koga to jos obavezuje da privatni zivt do detalja mora da ucini dostupnim i u koju svrhu?
Koji ste vi mracnjaci. Po vama je strogo pov. DETALJ da ste zavrsili fax!
Hemera

#24 Re: Registar diploma ?!?!

Post by Hemera »

dustaban wrote:
Hemera wrote:
pa da
Koji ste vi mracnjaci. Po vama je strogo pov. DETALJ da ste zavrsili fax!
nije,ali eto ti nam objasni zasto je tebi ta informacija za slobodne upotrebe
i molim bez nedozrelih upadica poput mracnjaci...

evo sutra ce ti izaci u javazu spisak pa eto zanimaj se
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/sutra-u ... oktoranata
Hemera

#25 Re: Registar diploma ?!?!

Post by Hemera »

ako nekog zanima mogu postaviti spisak iz avaza ovdje pa neka javi :)
Post Reply