Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
- orinoco
#1 Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Nije i neće biti "carinska unija", već "Regionalno ekonomsko područje" 6 država Zapadnog Balkana: BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije i Makedonije. Iza inicijative i u punoj podršci Samitu u Trstu stoji Angela Merkel i Johannes Hahn.
Cilj organizacije i stvaranja ovakve ekonomske unije je veća sloboda kretanja ljudi i radnika i poticaj zapošljavanja ljudi iz jedne države regije u drugoj i racionalizacija proizvodnje, zajedničko tržište, međusobno priznavanje dokumenata, itd.
“Vrlo je važno biti precizan u vezi s onim što smjeramo, što nam je cilj. Carinska unija nam nije cilj, krivo me se citiralo s konferencije za novinare prošli četvrtak u Beogradu. Mi smo potpuno svjesni da carinska unija nije izvediva i zato smo od samog početka govorili o zajedničkom tržištu, a danas smo to preimenovali u regionalno ekonomsko područje, što ima za cilj slobodan protok ljudi i roba, međusobno priznavanje dokumenata”, rekao je Hahn prije nekoliko dana u Bruxellesu. On je dodao da bi takvo jedinstveno tržište od 20-ak milijuna ljudi moglo biti privlačno za investitore, što bi onda moglo pomoći i u podizanju gospodarskog rasta i životnog standarda u tim zemljama, te ukinulo barijere ne samo u trgovini.
Ja bih ovdje iznivelirala poreze na dodanu vrijednost, izjednačila ih u svim državama, izjednačila kurs prema EUR-u, i time stvorila više prostora za trgovinsku razmjenu i promet.
Šteta je što je Hrvatska spriječena članstvom u EU da bude članica ovog REP-a, šteta bi bilo i ako Crna Gora odbije saradnju i članstvo REP-a upravo zbog najavljenog pridruživanja EU, iako je čeka još mnogo dugotrajnih obaveza. Sa Hrvatskom, bilo bi ovo izuzetno moćno ekonomsko područje, slično ranijoj Jugoslaviji, u kojem bi i BiH etničke tenzije konačno splasnule, vjerujem i makedonsko-albanska pitanja bila riješena, i u kojem bi cjelokupno stanovništvo ovog područja krenulo u prosperitet.
Cilj organizacije i stvaranja ovakve ekonomske unije je veća sloboda kretanja ljudi i radnika i poticaj zapošljavanja ljudi iz jedne države regije u drugoj i racionalizacija proizvodnje, zajedničko tržište, međusobno priznavanje dokumenata, itd.
“Vrlo je važno biti precizan u vezi s onim što smjeramo, što nam je cilj. Carinska unija nam nije cilj, krivo me se citiralo s konferencije za novinare prošli četvrtak u Beogradu. Mi smo potpuno svjesni da carinska unija nije izvediva i zato smo od samog početka govorili o zajedničkom tržištu, a danas smo to preimenovali u regionalno ekonomsko područje, što ima za cilj slobodan protok ljudi i roba, međusobno priznavanje dokumenata”, rekao je Hahn prije nekoliko dana u Bruxellesu. On je dodao da bi takvo jedinstveno tržište od 20-ak milijuna ljudi moglo biti privlačno za investitore, što bi onda moglo pomoći i u podizanju gospodarskog rasta i životnog standarda u tim zemljama, te ukinulo barijere ne samo u trgovini.
Ja bih ovdje iznivelirala poreze na dodanu vrijednost, izjednačila ih u svim državama, izjednačila kurs prema EUR-u, i time stvorila više prostora za trgovinsku razmjenu i promet.
Šteta je što je Hrvatska spriječena članstvom u EU da bude članica ovog REP-a, šteta bi bilo i ako Crna Gora odbije saradnju i članstvo REP-a upravo zbog najavljenog pridruživanja EU, iako je čeka još mnogo dugotrajnih obaveza. Sa Hrvatskom, bilo bi ovo izuzetno moćno ekonomsko područje, slično ranijoj Jugoslaviji, u kojem bi i BiH etničke tenzije konačno splasnule, vjerujem i makedonsko-albanska pitanja bila riješena, i u kojem bi cjelokupno stanovništvo ovog područja krenulo u prosperitet.
Last edited by orinoco on 18/06/2017 23:42, edited 1 time in total.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#2 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
ne znaju stace sa nama 
-
daddy-kool
#3 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Neće ništa, najbolje je da nas u ovome zaobiđu.
- vivaldi
#4 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
puno je vaznija ona vijest (pod uslovom da je tacna) da svabe pripremaju neki infratstrukturni fond za balkansku sirotinju posto ce prijem novih clanica ocigledno biti odgoodjen do daljneg.
- Alfons Kauders
#5 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Vidis pet ljudi kako se davi, i umjesto da im bacis pojaseve za spasavanje, ti ih vezes skupa - ili ce svi isplivati, ili ce se podaviti
I sta to sad BiH dobije kroz ovo "ekonomsko podrucje"? S Kosovom nemamo diplomatske odnose, tako da se nista nece promijeniti. Makedonija nam bas i nije veliki trgovinski partner niti je to ikad bila, a ne vidim zasto bi se trebalo izlaziti u susret Srbiji.
A "Njemacki Marsalov plan" je zadnja slamka nade za koju se hvata budzetska kasta. Sad kada je postalo ocito da nisu u stanju ni ispuniti uslove MMF-a, ni uraditi bilo sta da si sami pomognu, barem se mogu nadati novim milijardama sadake koje ce ulupati ko zna gdje i kako.
Uglavnom od mene veliko njet za ovu i ovakve "ideje".
I sta to sad BiH dobije kroz ovo "ekonomsko podrucje"? S Kosovom nemamo diplomatske odnose, tako da se nista nece promijeniti. Makedonija nam bas i nije veliki trgovinski partner niti je to ikad bila, a ne vidim zasto bi se trebalo izlaziti u susret Srbiji.
A "Njemacki Marsalov plan" je zadnja slamka nade za koju se hvata budzetska kasta. Sad kada je postalo ocito da nisu u stanju ni ispuniti uslove MMF-a, ni uraditi bilo sta da si sami pomognu, barem se mogu nadati novim milijardama sadake koje ce ulupati ko zna gdje i kako.
Uglavnom od mene veliko njet za ovu i ovakve "ideje".
-
Bodkin
#6 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Ideja je dobra ali je izjava da ce politicki problemi splasnuti je sanjarenje. Pravi pare gdje mozes. Politicke probleme rjesavaj na drugoj strani
- Alfons Kauders
#7 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Ziv bio, molim te pojasni sta je dobro u ovoj ideji?Bodkin wrote:Ideja je dobra ali je izjava da ce politicki problemi splasnuti je sanjarenje. Pravi pare gdje mozes. Politicke probleme rjesavaj na drugoj strani
"Nikad vas necemo primiti u EU, ali eto, kao utjesnu nagradu nudimo uniju sa Srbijom!"
Dajte jos takvih ideja. Recimo, hajmo promijeniti Krivicni zakon na nacin da se zrtve silovanja moraju udati za silovatelje.
-
Bodkin
#8 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Nista. Mrsko mi. Nema nikakvih prednostiAlfons Kauders wrote:Ziv bio, molim te pojasni sta je dobro u ovoj ideji?Bodkin wrote:Ideja je dobra ali je izjava da ce politicki problemi splasnuti je sanjarenje. Pravi pare gdje mozes. Politicke probleme rjesavaj na drugoj strani
"Nikad vas necemo primiti u EU, ali eto, kao utjesnu nagradu nudimo uniju sa Srbijom!"
Dajte jos takvih ideja. Recimo, hajmo promijeniti Krivicni zakon na nacin da se zrtve silovanja moraju udati za silovatelje.
- Alfons Kauders
#9 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Eto vidis. 
Hardkor je iz Tuzle!
Hardkor je iz Tuzle!
- zg1911
#10 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Svi srbi u istoj zemljiAlfons Kauders wrote:Ziv bio, molim te pojasni sta je dobro u ovoj ideji?Bodkin wrote:Ideja je dobra ali je izjava da ce politicki problemi splasnuti je sanjarenje. Pravi pare gdje mozes. Politicke probleme rjesavaj na drugoj strani
Srbi će biti mahom za, bih hrvati, bošnjaci, šiptari i crnogorci protiv. Smrdi na još jednu srboslaviju. Pod vučićem ne može na bolje
- Alfons Kauders
#11 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
I to ne samo Srbi, vec i Albanci. U biti, na karti ispada kao unija Velike Srbije i Albanije. Genijalna ideja, nema sta - hajmo naci nesto oko cega ce se sloziti velikosrpski i albanski ultranacionalisti.zg1911 wrote:Svi srbi u istoj zemljiAlfons Kauders wrote:Ziv bio, molim te pojasni sta je dobro u ovoj ideji?Bodkin wrote:Ideja je dobra ali je izjava da ce politicki problemi splasnuti je sanjarenje. Pravi pare gdje mozes. Politicke probleme rjesavaj na drugoj strani
Srbi će biti mahom za, bih hrvati, bošnjaci, šiptari i crnogorci protiv. Smrdi na još jednu srboslaviju. Pod vučićem ne može na bolje
Hrvati u BiH nemaju taj luksuz. Moraju ici kako kazu Srbi i Angela. Srbi vjerovatno za, jer tako mogu ostati u jednoj drzavi van EU i NATO, a da ne budu izolirani... Bosnjaci vjerovatno ne, cisto iz inata, ali jebiga nisu svi kao ja - ima dosta jugonostalgicara i rusofila kojim bi se ovo dopalo. Samo jos da im udrobe malo Turske i SDA osiguraju koju milijardicu da imaju sta krasti i dijeliti hodzama.
Fol je sto Albanci od ovog nemaju nikakve koristi, osim ako zauzvrat ne dobiju nesto jako bitno... Recimo, srpsko priznanje Kosova.
-
Bodkin
#12 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Kakve gluposti valjati tito te jebo. A jel cefta bila jugoslavija?zg1911 wrote:Svi srbi u istoj zemljiAlfons Kauders wrote:Ziv bio, molim te pojasni sta je dobro u ovoj ideji?Bodkin wrote:Ideja je dobra ali je izjava da ce politicki problemi splasnuti je sanjarenje. Pravi pare gdje mozes. Politicke probleme rjesavaj na drugoj strani
- Alfons Kauders
#13 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Ovo je malo vise od CEFTA.Bodkin wrote:Kakve gluposti valjati tito te jebo. A jel cefta bila jugoslavija?zg1911 wrote:Svi srbi u istoj zemljiAlfons Kauders wrote:
Ziv bio, molim te pojasni sta je dobro u ovoj ideji?
I CEFTA nije bila trajno, vec prijelazno rjesenje koje je odlicno sluzilo svrsi kada je bilo potrebno. Vise to nije.
- zg1911
#14 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Što se onda mahom srbi lože na tu ideju? Veliki ekonomski stručnjaci sad odjednom gledaju samo kroz ekonomske cvike, a? Da vam svima bude bolje. Sjetili se sad igrat se ekonomije. Što vučić odmah "krivo" interpretira tu ideju pa ju proširaje na razinu bescarinske unije? Veliki filantrop želi svima puno para i lagodan život... Ajde prodajite to nekom drugom. Govance ima silne ambicije a ja tom šljamu ne mogu vjerovati. A bogami ni društvu koje ga opetovano izabire za lideraBodkin wrote:
Kakve gluposti valjati tito te jebo. A jel cefta bila jugoslavija?
-
Bodkin
#15 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
A ovo je trajno rjesenje
ja shvatam da hrvati ovako pisu. Poklopili sve sto valja u bih i djelimicno srbiji pa im se ne mijenja nista. Ali reci da nema prednosti u otvaranju trzista sa nekih 10ak miliona potrosaca i to zemlje koje imaju kurcevu lokalnu proizvodnju je nista drugo nego neznanje.
Ako se ne mozes nametnuti pored albanskih ili srpskih firmi, eu trziste ce sigurno biti bolje
Ili jos bolje, trazi sadaku od svabije. Napravice se koji km autoputa
Ako se ne mozes nametnuti pored albanskih ili srpskih firmi, eu trziste ce sigurno biti bolje
Ili jos bolje, trazi sadaku od svabije. Napravice se koji km autoputa
-
Bodkin
#16 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
zg1911 wrote:Što se onda mahom srbi lože na tu ideju? Veliki ekonomski stručnjaci sad odjednom gledaju samo kroz ekonomske cvike, a? Da vam svima bude bolje. Sjetili se sad igrat se ekonomije. Što vučić odmah "krivo" interpretira tu ideju pa ju proširaje na razinu bescarinske unije? Veliki filantrop želi svima puno para i lagodan život... Ajde prodajite to nekom drugom. Govance ima silne ambicije a ja tom šljamu ne mogu vjerovati. A bogami ni društvu koje ga opetovano izabire za lideraBodkin wrote:
Ajde odjebi vise sa dosadnom politickom pricom. Pitaj todorica jel mu mrsko kad prizvodi u srbiji za klikere pa uveze nazad u hr. U stvari sad i ne moras. Sad ces od plate odvajati da ga spasis.
I sto se ti javljas koji kurac. Hrvatska svakako nece u ovu pricu. Izvoz u eu se utrostrucio od kad je usla
- zg1911
#17 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Ohoho filantropija se prelila i na tebe pa se brineš za plaću mi a?Bodkin wrote:zg1911 wrote:Što se onda mahom srbi lože na tu ideju? Veliki ekonomski stručnjaci sad odjednom gledaju samo kroz ekonomske cvike, a? Da vam svima bude bolje. Sjetili se sad igrat se ekonomije. Što vučić odmah "krivo" interpretira tu ideju pa ju proširaje na razinu bescarinske unije? Veliki filantrop želi svima puno para i lagodan život... Ajde prodajite to nekom drugom. Govance ima silne ambicije a ja tom šljamu ne mogu vjerovati. A bogami ni društvu koje ga opetovano izabire za lideraBodkin wrote:
Ajde odjebi vise sa dosadnom politickom pricom. Pitaj todorica jel mu mrsko kad prizvodi u srbiji za klikere pa uveze nazad u hr. U stvari sad i ne moras. Sad ces od plate odvajati da ga spasis.
I sto se ti javljas koji kurac. Hrvatska svakako nece u ovu pricu. Izvoz u eu se utrostrucio od kad je usla
Kao što rekoh, sad odjednom se brije "zajebi politiku, daj nam ekonomiju" brija. Yeah right, naročito s "ekonomistima" ala vulić
-
Bodkin
#18 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Boli me vala sa tvoju placu. Ali nesto pricati o vucicu a izglasati kolinduzg1911 wrote: Ohoho filantropija se prelila i na tebe pa se brineš za plaću mi a?
Kao što rekoh, sad odjednom se brije "zajebi politiku, daj nam ekonomiju" brija. Yeah right, naročito s "ekonomistima" ala vulić
- Kikibombona
#19 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Cekaj bolan Alfonso, objasni nam kako to za BiH ne bi bilo dobro ako bi se povecala trgovinska razmjena sa Makedonijom, Albanijom i Kosovom?Alfons Kauders wrote:Ovo je malo vise od CEFTA.
I CEFTA nije bila trajno, vec prijelazno rjesenje koje je odlicno sluzilo svrsi kada je bilo potrebno. Vise to nije.
Ti ces reci, sa njima nismo nikada imali znacajnu trgovinsku razmjenu. Ja cu reci, konacno je vrijeme da imamo, tj. da pocnemo raditi. Kome cemo izvoziti ako ne njima? Francuzima i Englezima?
Meni ova ekonomska unija izgleda kao dobar trening za EU.
- Alfons Kauders
#20 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
EU nam kulturno salje poruku koju ne vidimo:zg1911 wrote:Što se onda mahom srbi lože na tu ideju? Veliki ekonomski stručnjaci sad odjednom gledaju samo kroz ekonomske cvike, a? Da vam svima bude bolje. Sjetili se sad igrat se ekonomije. Što vučić odmah "krivo" interpretira tu ideju pa ju proširaje na razinu bescarinske unije? Veliki filantrop želi svima puno para i lagodan život... Ajde prodajite to nekom drugom. Govance ima silne ambicije a ja tom šljamu ne mogu vjerovati. A bogami ni društvu koje ga opetovano izabire za lideraBodkin wrote:
Jebite se. Divljaci ostaju van unije, i hajde da ih pokusamo smiriti tako sto cemo udovoljavati snovima srpskih i albanskih nacionalista, na stetu Bosanaca i Makedonaca, jer njih je svakako malo.
A nemoj ni ti likovati. Jebiga, ti si samoproglaseni kajkavski rasist - a ovako ce ti u ZG doci jos koja stotina 'iljada ovih s istoka, i to ne samo Hrvata!
- zg1911
#21 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Je, isti su.Bodkin wrote:Boli me vala sa tvoju placu. Ali nesto pricati o vucicu a izglasati kolinduzg1911 wrote: Ohoho filantropija se prelila i na tebe pa se brineš za plaću mi a?
Kao što rekoh, sad odjednom se brije "zajebi politiku, daj nam ekonomiju" brija. Yeah right, naročito s "ekonomistima" ala vulićjako nema sta
Kgk kolika god tuka bila nije pucala po sa i trubila nešto 100 za 1 (zaboravio, ja sam ti ko modrić, al možda se ti sjećaš) te nije imala govore u npr zemunu o hrvatskoj do drine i zemuna
- zg1911
#22 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Ne likujem, dapače.Alfons Kauders wrote:EU nam kulturno salje poruku koju ne vidimo:zg1911 wrote:Što se onda mahom srbi lože na tu ideju? Veliki ekonomski stručnjaci sad odjednom gledaju samo kroz ekonomske cvike, a? Da vam svima bude bolje. Sjetili se sad igrat se ekonomije. Što vučić odmah "krivo" interpretira tu ideju pa ju proširaje na razinu bescarinske unije? Veliki filantrop želi svima puno para i lagodan život... Ajde prodajite to nekom drugom. Govance ima silne ambicije a ja tom šljamu ne mogu vjerovati. A bogami ni društvu koje ga opetovano izabire za lideraBodkin wrote:
Jebite se. Divljaci ostaju van unije, i hajde da ih pokusamo smiriti tako sto cemo udovoljavati snovima srpskih i albanskih nacionalista, na stetu Bosanaca i Makedonaca, jer njih je svakako malo.
A nemoj ni ti likovati. Jebiga, ti si samoproglaseni kajkavski rasist - a ovako ce ti u ZG doci jos koja stotina 'iljada ovih s istoka, i to ne samo Hrvata!
Dodal bi još i - i s juga
- Alfons Kauders
#23 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Bilo bi odlicno. I sta nas trenutno sprijecava da to radimo?Kikibombona wrote:Cekaj bolan Alfonso, objasni nam kako to za BiH ne bi bilo dobro ako bi se povecala trgovinska razmjena sa Makedonijom, Albanijom i Kosovom?Alfons Kauders wrote:Ovo je malo vise od CEFTA.
Ti ces reci, sa njima nismo nikada imali znacajnu trgovinsku razmjenu. Ja cu reci, konacno je vrijeme da imamo, tj. da pocnemo raditi. Kome cemo izvoziti ako ne njima? Francuzima i Englezima?
Meni ova ekonomska unija izgleda kao dobar trening za EU.
Recimo, to sto ne priznajemo Kosovo. Krenimo odatle, cas posla do trzista od 2 miliona ljudi koje je jako zanimljivo za BiH.
Kad to zavrsimo, mozemo pricati dalje, o nekoj znacajnoj saradnji. Jebote, ko fol ekonomska unija, a pola ljudi u uniji ne priznaje nezavinost jedne od clanica unije?
Ovo je prilicno banalan primjer pokusaja pravdanja politicke odluke ekonomskim razlozima. Inace se radi obrnuto, nadjes ekonomsku racunicu pa onda prilagodis politiku novonastaloj prilici. Ovdje se trazi ekonomski izgovor za politicku odluku.
A sta bi bilo najbolje za nasu privredu? Pogledaj odakle dolazi uvoz i gdje ide izvoz, javi koliko otpada na Makedoniju ili Crnu Goru, pa reci sta predlazes, gdje da se fokusiramo?
- LBVIEW
#24 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Alfons Kauders wrote:Eto vidis.
Hardkor je iz Tuzle!![]()
- LBVIEW
#25 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan
Nemoj tako, pickousti tnikce se promenio, dozivio katarzu, sta li. A vamo lobira protiv rezolucuje, iscenira preko BIA "atentat" i sl.zg1911 wrote:Je, isti su.Bodkin wrote:Boli me vala sa tvoju placu. Ali nesto pricati o vucicu a izglasati kolinduzg1911 wrote: Ohoho filantropija se prelila i na tebe pa se brineš za plaću mi a?
Kao što rekoh, sad odjednom se brije "zajebi politiku, daj nam ekonomiju" brija. Yeah right, naročito s "ekonomistima" ala vulićjako nema sta
Kgk kolika god tuka bila nije pucala po sa i trubila nešto 100 za 1 (zaboravio, ja sam ti ko modrić, al možda se ti sjećaš) te nije imala govore u npr zemunu o hrvatskoj do drine i zemuna