Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Regionalno Ekonomsko Područje država Zapadnog Balkana

DA
10
45%
NE
12
55%

Total votes: 22

orinoco

#1 Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by orinoco »

Nije i neće biti "carinska unija", već "Regionalno ekonomsko područje" 6 država Zapadnog Balkana: BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije i Makedonije. Iza inicijative i u punoj podršci Samitu u Trstu stoji Angela Merkel i Johannes Hahn.

Cilj organizacije i stvaranja ovakve ekonomske unije je veća sloboda kretanja ljudi i radnika i poticaj zapošljavanja ljudi iz jedne države regije u drugoj i racionalizacija proizvodnje, zajedničko tržište, međusobno priznavanje dokumenata, itd.

“Vrlo je važno biti precizan u vezi s onim što smjeramo, što nam je cilj. Carinska unija nam nije cilj, krivo me se citiralo s konferencije za novinare prošli četvrtak u Beogradu. Mi smo potpuno svjesni da carinska unija nije izvediva i zato smo od samog početka govorili o zajedničkom tržištu, a danas smo to preimenovali u regionalno ekonomsko područje, što ima za cilj slobodan protok ljudi i roba, međusobno priznavanje dokumenata”, rekao je Hahn prije nekoliko dana u Bruxellesu. On je dodao da bi takvo jedinstveno tržište od 20-ak milijuna ljudi moglo biti privlačno za investitore, što bi onda moglo pomoći i u podizanju gospodarskog rasta i životnog standarda u tim zemljama, te ukinulo barijere ne samo u trgovini.

Ja bih ovdje iznivelirala poreze na dodanu vrijednost, izjednačila ih u svim državama, izjednačila kurs prema EUR-u, i time stvorila više prostora za trgovinsku razmjenu i promet.

Šteta je što je Hrvatska spriječena članstvom u EU da bude članica ovog REP-a, šteta bi bilo i ako Crna Gora odbije saradnju i članstvo REP-a upravo zbog najavljenog pridruživanja EU, iako je čeka još mnogo dugotrajnih obaveza. Sa Hrvatskom, bilo bi ovo izuzetno moćno ekonomsko područje, slično ranijoj Jugoslaviji, u kojem bi i BiH etničke tenzije konačno splasnule, vjerujem i makedonsko-albanska pitanja bila riješena, i u kojem bi cjelokupno stanovništvo ovog područja krenulo u prosperitet.
Last edited by orinoco on 18/06/2017 23:42, edited 1 time in total.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#2 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Toto »

ne znaju stace sa nama :bih:
daddy-kool

#3 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by daddy-kool »

Neće ništa, najbolje je da nas u ovome zaobiđu.
vivaldi

#4 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by vivaldi »

puno je vaznija ona vijest (pod uslovom da je tacna) da svabe pripremaju neki infratstrukturni fond za balkansku sirotinju posto ce prijem novih clanica ocigledno biti odgoodjen do daljneg.
Alfons Kauders

#5 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Alfons Kauders »

Vidis pet ljudi kako se davi, i umjesto da im bacis pojaseve za spasavanje, ti ih vezes skupa - ili ce svi isplivati, ili ce se podaviti :D

I sta to sad BiH dobije kroz ovo "ekonomsko podrucje"? S Kosovom nemamo diplomatske odnose, tako da se nista nece promijeniti. Makedonija nam bas i nije veliki trgovinski partner niti je to ikad bila, a ne vidim zasto bi se trebalo izlaziti u susret Srbiji.

A "Njemacki Marsalov plan" je zadnja slamka nade za koju se hvata budzetska kasta. Sad kada je postalo ocito da nisu u stanju ni ispuniti uslove MMF-a, ni uraditi bilo sta da si sami pomognu, barem se mogu nadati novim milijardama sadake koje ce ulupati ko zna gdje i kako.

Uglavnom od mene veliko njet za ovu i ovakve "ideje".
Bodkin

#6 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Bodkin »

Ideja je dobra ali je izjava da ce politicki problemi splasnuti je sanjarenje. Pravi pare gdje mozes. Politicke probleme rjesavaj na drugoj strani
Alfons Kauders

#7 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Alfons Kauders »

Bodkin wrote:Ideja je dobra ali je izjava da ce politicki problemi splasnuti je sanjarenje. Pravi pare gdje mozes. Politicke probleme rjesavaj na drugoj strani
Ziv bio, molim te pojasni sta je dobro u ovoj ideji?

"Nikad vas necemo primiti u EU, ali eto, kao utjesnu nagradu nudimo uniju sa Srbijom!"

Dajte jos takvih ideja. Recimo, hajmo promijeniti Krivicni zakon na nacin da se zrtve silovanja moraju udati za silovatelje. :-)
Bodkin

#8 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:
Bodkin wrote:Ideja je dobra ali je izjava da ce politicki problemi splasnuti je sanjarenje. Pravi pare gdje mozes. Politicke probleme rjesavaj na drugoj strani

"Nikad vas necemo primiti u EU, ali eto, kao utjesnu nagradu nudimo uniju sa Srbijom!"

Dajte jos takvih ideja. Recimo, hajmo promijeniti Krivicni zakon na nacin da se zrtve silovanja moraju udati za silovatelje. :-)
Nista. Mrsko mi. Nema nikakvih prednosti
Alfons Kauders

#9 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Alfons Kauders »

Eto vidis. :)

Hardkor je iz Tuzle! :evil:

zg1911

#10 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by zg1911 »

Alfons Kauders wrote:

Svi srbi u istoj zemlji

Srbi će biti mahom za, bih hrvati, bošnjaci, šiptari i crnogorci protiv. Smrdi na još jednu srboslaviju. Pod vučićem ne može na bolje
Alfons Kauders

#11 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Alfons Kauders »

zg1911 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Svi srbi u istoj zemlji

Srbi će biti mahom za, bih hrvati, bošnjaci, šiptari i crnogorci protiv. Smrdi na još jednu srboslaviju. Pod vučićem ne može na bolje
I to ne samo Srbi, vec i Albanci. U biti, na karti ispada kao unija Velike Srbije i Albanije. Genijalna ideja, nema sta - hajmo naci nesto oko cega ce se sloziti velikosrpski i albanski ultranacionalisti.

Hrvati u BiH nemaju taj luksuz. Moraju ici kako kazu Srbi i Angela. Srbi vjerovatno za, jer tako mogu ostati u jednoj drzavi van EU i NATO, a da ne budu izolirani... Bosnjaci vjerovatno ne, cisto iz inata, ali jebiga nisu svi kao ja - ima dosta jugonostalgicara i rusofila kojim bi se ovo dopalo. Samo jos da im udrobe malo Turske i SDA osiguraju koju milijardicu da imaju sta krasti i dijeliti hodzama.

Fol je sto Albanci od ovog nemaju nikakve koristi, osim ako zauzvrat ne dobiju nesto jako bitno... Recimo, srpsko priznanje Kosova.
Bodkin

#12 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Bodkin »

zg1911 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Svi srbi u istoj zemlji

Kakve gluposti valjati tito te jebo. A jel cefta bila jugoslavija?
Alfons Kauders

#13 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Alfons Kauders »

Bodkin wrote:
zg1911 wrote:
Alfons Kauders wrote:

Svi srbi u istoj zemlji

Ovo je malo vise od CEFTA.
I CEFTA nije bila trajno, vec prijelazno rjesenje koje je odlicno sluzilo svrsi kada je bilo potrebno. Vise to nije.
zg1911

#14 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by zg1911 »

Bodkin wrote:
Što se onda mahom srbi lože na tu ideju? Veliki ekonomski stručnjaci sad odjednom gledaju samo kroz ekonomske cvike, a? Da vam svima bude bolje. Sjetili se sad igrat se ekonomije. Što vučić odmah "krivo" interpretira tu ideju pa ju proširaje na razinu bescarinske unije? Veliki filantrop želi svima puno para i lagodan život... Ajde prodajite to nekom drugom. Govance ima silne ambicije a ja tom šljamu ne mogu vjerovati. A bogami ni društvu koje ga opetovano izabire za lidera
Bodkin

#15 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Bodkin »

A ovo je trajno rjesenje :D ja shvatam da hrvati ovako pisu. Poklopili sve sto valja u bih i djelimicno srbiji pa im se ne mijenja nista. Ali reci da nema prednosti u otvaranju trzista sa nekih 10ak miliona potrosaca i to zemlje koje imaju kurcevu lokalnu proizvodnju je nista drugo nego neznanje.

Ako se ne mozes nametnuti pored albanskih ili srpskih firmi, eu trziste ce sigurno biti bolje :D

Ili jos bolje, trazi sadaku od svabije. Napravice se koji km autoputa
Bodkin

#16 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Bodkin »

zg1911 wrote:
Bodkin wrote:
Što se onda mahom srbi lože na tu ideju? Veliki ekonomski stručnjaci sad odjednom gledaju samo kroz ekonomske cvike, a? Da vam svima bude bolje. Sjetili se sad igrat se ekonomije. Što vučić odmah "krivo" interpretira tu ideju pa ju proširaje na razinu bescarinske unije? Veliki filantrop želi svima puno para i lagodan život... Ajde prodajite to nekom drugom. Govance ima silne ambicije a ja tom šljamu ne mogu vjerovati. A bogami ni društvu koje ga opetovano izabire za lidera

Ajde odjebi vise sa dosadnom politickom pricom. Pitaj todorica jel mu mrsko kad prizvodi u srbiji za klikere pa uveze nazad u hr. U stvari sad i ne moras. Sad ces od plate odvajati da ga spasis.

I sto se ti javljas koji kurac. Hrvatska svakako nece u ovu pricu. Izvoz u eu se utrostrucio od kad je usla
zg1911

#17 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by zg1911 »

Bodkin wrote:
zg1911 wrote:
Bodkin wrote:

Ajde odjebi vise sa dosadnom politickom pricom. Pitaj todorica jel mu mrsko kad prizvodi u srbiji za klikere pa uveze nazad u hr. U stvari sad i ne moras. Sad ces od plate odvajati da ga spasis.

I sto se ti javljas koji kurac. Hrvatska svakako nece u ovu pricu. Izvoz u eu se utrostrucio od kad je usla
Ohoho filantropija se prelila i na tebe pa se brineš za plaću mi a?

Kao što rekoh, sad odjednom se brije "zajebi politiku, daj nam ekonomiju" brija. Yeah right, naročito s "ekonomistima" ala vulić
Bodkin

#18 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Bodkin »

zg1911 wrote: Ohoho filantropija se prelila i na tebe pa se brineš za plaću mi a?

Kao što rekoh, sad odjednom se brije "zajebi politiku, daj nam ekonomiju" brija. Yeah right, naročito s "ekonomistima" ala vulić
Boli me vala sa tvoju placu. Ali nesto pricati o vucicu a izglasati kolindu :lol: jako nema sta
Kikibombona

#19 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Kikibombona »

Alfons Kauders wrote:Ovo je malo vise od CEFTA.
I CEFTA nije bila trajno, vec prijelazno rjesenje koje je odlicno sluzilo svrsi kada je bilo potrebno. Vise to nije.
Cekaj bolan Alfonso, objasni nam kako to za BiH ne bi bilo dobro ako bi se povecala trgovinska razmjena sa Makedonijom, Albanijom i Kosovom?

Ti ces reci, sa njima nismo nikada imali znacajnu trgovinsku razmjenu. Ja cu reci, konacno je vrijeme da imamo, tj. da pocnemo raditi. Kome cemo izvoziti ako ne njima? Francuzima i Englezima?

Meni ova ekonomska unija izgleda kao dobar trening za EU.
Alfons Kauders

#20 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Alfons Kauders »

zg1911 wrote:
Bodkin wrote:
EU nam kulturno salje poruku koju ne vidimo:

Jebite se. Divljaci ostaju van unije, i hajde da ih pokusamo smiriti tako sto cemo udovoljavati snovima srpskih i albanskih nacionalista, na stetu Bosanaca i Makedonaca, jer njih je svakako malo.

A nemoj ni ti likovati. Jebiga, ti si samoproglaseni kajkavski rasist - a ovako ce ti u ZG doci jos koja stotina 'iljada ovih s istoka, i to ne samo Hrvata! :)
zg1911

#21 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by zg1911 »

Bodkin wrote:
zg1911 wrote: Ohoho filantropija se prelila i na tebe pa se brineš za plaću mi a?

Boli me vala sa tvoju placu. Ali nesto pricati o vucicu a izglasati kolindu :lol: jako nema sta
Je, isti su.
Kgk kolika god tuka bila nije pucala po sa i trubila nešto 100 za 1 (zaboravio, ja sam ti ko modrić, al možda se ti sjećaš) te nije imala govore u npr zemunu o hrvatskoj do drine i zemuna
zg1911

#22 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by zg1911 »

Alfons Kauders wrote:
zg1911 wrote:
Bodkin wrote:
EU nam kulturno salje poruku koju ne vidimo:

Jebite se. Divljaci ostaju van unije, i hajde da ih pokusamo smiriti tako sto cemo udovoljavati snovima srpskih i albanskih nacionalista, na stetu Bosanaca i Makedonaca, jer njih je svakako malo.

A nemoj ni ti likovati. Jebiga, ti si samoproglaseni kajkavski rasist - a ovako ce ti u ZG doci jos koja stotina 'iljada ovih s istoka, i to ne samo Hrvata! :)
Ne likujem, dapače.

Dodal bi još i - i s juga :D i kakjakvo-čakavski
Alfons Kauders

#23 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by Alfons Kauders »

Kikibombona wrote:
Alfons Kauders wrote:Ovo je malo vise od CEFTA.
Cekaj bolan Alfonso, objasni nam kako to za BiH ne bi bilo dobro ako bi se povecala trgovinska razmjena sa Makedonijom, Albanijom i Kosovom?

Ti ces reci, sa njima nismo nikada imali znacajnu trgovinsku razmjenu. Ja cu reci, konacno je vrijeme da imamo, tj. da pocnemo raditi. Kome cemo izvoziti ako ne njima? Francuzima i Englezima?

Meni ova ekonomska unija izgleda kao dobar trening za EU.
Bilo bi odlicno. I sta nas trenutno sprijecava da to radimo?

Recimo, to sto ne priznajemo Kosovo. Krenimo odatle, cas posla do trzista od 2 miliona ljudi koje je jako zanimljivo za BiH.

Kad to zavrsimo, mozemo pricati dalje, o nekoj znacajnoj saradnji. Jebote, ko fol ekonomska unija, a pola ljudi u uniji ne priznaje nezavinost jedne od clanica unije? :-) Halo ba? :-)

Ovo je prilicno banalan primjer pokusaja pravdanja politicke odluke ekonomskim razlozima. Inace se radi obrnuto, nadjes ekonomsku racunicu pa onda prilagodis politiku novonastaloj prilici. Ovdje se trazi ekonomski izgovor za politicku odluku.

A sta bi bilo najbolje za nasu privredu? Pogledaj odakle dolazi uvoz i gdje ide izvoz, javi koliko otpada na Makedoniju ili Crnu Goru, pa reci sta predlazes, gdje da se fokusiramo?
LBVIEW

#24 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by LBVIEW »

Alfons Kauders wrote:Eto vidis. :)

Hardkor je iz Tuzle! :evil:

:thumbup:
LBVIEW

#25 Re: Regionalno Ekonomsko Područje Z. Balkan

Post by LBVIEW »

zg1911 wrote:
Bodkin wrote:

Je, isti su.
Kgk kolika god tuka bila nije pucala po sa i trubila nešto 100 za 1 (zaboravio, ja sam ti ko modrić, al možda se ti sjećaš) te nije imala govore u npr zemunu o hrvatskoj do drine i zemuna
Nemoj tako, pickousti tnikce se promenio, dozivio katarzu, sta li. A vamo lobira protiv rezolucuje, iscenira preko BIA "atentat" i sl. :oops: Nabijem i njega i simpatizere mu.
Post Reply