Reforma školstva!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
persiflaza

#1 Reforma školstva!

Post by persiflaza »

Ugodni pozdrav eliti intelektualaca na ovom forumu :)

Naime, zadnje vrijeme ništa me ne ide, raspadam se psihički, brinem se za budućnost, a sadašnjost ne mogu promjeniti. Živim u Bihaću, učenik bihaćke Gimnazije. Zabrinut sam trenutnim stanjem i obrazovnim sistemom u ovoj školi, a isto tako sumnjam da je išta bolje među ostalim srednjim školama, kako u Bihaću tako i u ostatku proklete nam države. Da je ikako proraditi na nekoj reformi školstva, ali jebiga, primjetile su guzonje, kad je bal nek je maskenbal, ispiraj mozgove do kraja, plata u džep, i ja svoje odradio.

Previše se ubijam u pojam nepotrebnim stvarima, ali kao da ja ne bih volio da bude bolje. BI NORMALNO!
Milion nekih skandala ima u ovoj školi, blatit ću je pa makar snosio posljedice toga, borim se.
Zamislite raditi kontrolni iz bosanskog na 12 stranica(3 dvolisnice), hemiju, fiziku i biologiju bez ikakvih eksperimenata, te praktičkih radova koji će pomoći učenicima na shvatanju lekciju, te upijanju gradiva. Totalna demotivacija.
Skroz sam nezadovoljan, razočaran, slomljen, ali jebiga bit će kako bude.
Vjerovatno će te reći, što ne učiš, ti ovakav ti onakav, rado bih ja prolazio i peticom, ali ne dopuštaju mi okolnosti..

Prije nego što ću upisati srednju školu, planirao sam za fax geodeziju ili arhitekturu, a sa ovim profesorskim kadrom mogu samo prozore i podove prati na tim fakultetima. Farmacija je alternativa, iako prolazim četvorkom, sumnjam da mogu upisati neki bolji fax. Stvarno trudim se učiti, ali jebaji znanje u ovoj školi. Profesori se međusobno dissaju na sudovima, podižu se tužbe, frustracije, krediti, ispoljavanje svih tih frustracija po nama robovima. Direktor haman nikad na poslu, sekretarica prenakurčena. Jedina pozitivna stvar je pedagogica, spremna na konverzaciju u svakom trenutku, profesor likovne kulture Sej Ramić, koji vizuelno predaje časove, što je i svrha učenja u 21. stoljeću. Hemija učenje dvadesetak stranica, reakcija iz područja anjona i katjona, biologija milioni crteža iz genetike, fizika evo otkako smo krenuli drugo polugodište 6 referata, pa kontrolni, ni jednu lekciju gospođica nije ispredavala. Njemački iškrabanje, čitanje u crno bijele knjige. Šta reći na sve ovo?

SprecoM

#2 Re: Reforma školstva!

Post by SprecoM »

Tvoj "vapaj" zaslužuje više (od ovog ćutanja i ignorisanja). Bez obzira što si svoju školu uzeo kao primjer, slična je situacija i u drugim (osnovnim i srednjim) školama - temu si naslovio tako da je moguće razgovarati i uopšteno.
"Reforma školstva" je preširok pojam i ima se šta kazati na tu temu. Mali "problemčić" je i u tome što se na ovom forumu javlja malo iz te, neke, "elite intelektualaca". Uglavnom piše "sitna buranija"! Zaključujem to po postovima u temi "Šah kao školski predmet"!
breviar

#3 Re: Reforma školstva!

Post by breviar »

iznenadjuje me da na ovoj temi nije bilo mnogo komentara. barem stimulativnih.
tek sada je primjecujem.
sudeci po tvojem izrazavanju, dojma sam da znas kako shvatiti znanje. dopada mi se fleksibilnost u tvojim godinama, i taj duh. ne srecem taj duh tako cesto ni svojoj generaciji, a i, nazalost, posebno u novim generacijama
gdje je sistem vrijednosti ispao iz kolosjeka. ocjene, barem za mene, nisu toliko vazne. da, iako zivim negdje drugdje, ali i ja sam djak neke tamo gimnazije, koja je uzivala reputaciju (da, uvijek sam dojma da ma bas svaka gimnazija za sebe tvrdi da je nabolja? :| ).
poslijeratna sam generacija, i puno toga se prastalo ucenicima, puno profesorima - usprkos tome, ni meni
se sistem nije dopadao. opisao si tacno stvari koje su mene proganjale, i doslovno frustrirale. zbog njih je
bilo mnogo sukoba izmedju mene i profesora. pa nekako se u mojem slucaju stvari nisu prastale, a i ja tesko prastam
na improvozacijama, sto se danas pokazalo u poslu. 8-)
nakon gimnazije (iako su me proganjale misli kao tebe, da bas necu moci upisati sto zelim), uspjevam da se ubacim na jednu prestiznu instituciju, koja me kasnije povezivala sa drugim institucijama.
iskustvo me naucilo da me ne treba posustati, i ako ti vicu da bas treba. vici na sav glas da neke stvari ne valjaju. vjerovatno je da ces uletjeti u konflikt, ali i u tom haosu (haoticnom kretanju svih cestica), sigurno ces udariti u nesto sto vrijedi, i tamo se zadrzati te formirati sto je najbolje za tebe.
oprosti sto ti ne pomazem puno s ovim tekstom, ali - barem da znas da neko sa foruma nema dojam da si za brisanje podova na nekim fakultetima.
jedna tamo

#4 Re: Reforma školstva!

Post by jedna tamo »

školstvo je baš onakvo kakve su plate , po mom mišljenju treba biti još i gore, znači neko ko se školovao i ima završen fakultet ima manju platu od čistačice, ovo samo ima u našoj državi, sad potpuno razumijem profesore koji su non stop u štrajku, mizerija stvarno....
druga stvar :postoje škole u kojima su kabineti za praktičnu nastavu iz hemije, biologije itd a djeca su nezainteresirana, samo gledaju kad će završit i kući na fejs, tako da je to šuplja ja bih učio nemam uslove,
moja generacija je fakat učila a nije imala uslove a današnja djeca su blago rečeno katastrofa po znanju, predznanju i interesu za učenje.....
čast pojedincima kojih je 1%
X Factor

#5 Re: Reforma školstva!

Post by X Factor »

jedna tamo wrote:školstvo je baš onakvo kakve su plate , po mom mišljenju treba biti još i gore, znači neko ko se školovao i ima završen fakultet ima manju platu od čistačice, ovo samo ima u našoj državi, sad potpuno razumijem profesore koji su non stop u štrajku, mizerija stvarno....
druga stvar :postoje škole u kojima su kabineti za praktičnu nastavu iz hemije, biologije itd a djeca su nezainteresirana, samo gledaju kad će završit i kući na fejs, tako da je to šuplja ja bih učio nemam uslove,
moja generacija je fakat učila a nije imala uslove a današnja djeca su blago rečeno katastrofa po znanju, predznanju i interesu za učenje.....
čast pojedincima kojih je 1%
Ma kakva mizerija?
Koliko rade dobro su i dobili. Čast izuzecima, naravno, uvijek ih ima, ali oni su manjina. Nažalost. Baš kao što je ovaj momak rekao gore u uvodnom postu, profesori ugl. ne obavljaju svoj posao onako kako bi to trebalo izgledati ili daju referate ili zaposle učenike da odgovaraju na pitanja ili da učenici sami sastavljaju pitanja/lekcije i onda ih tako stručni profesori ''nagrade'' nekom dobrom ocjenom, a ni samo ne znaju/ne žele objasniti pola toga kad ih se pita (većina) itd. itd. ne da mi se ni nabrajati sve njihove slavne metode.
A to što su oni završili fakultet i kobiva loše plaćeni, to će se malo teže promijeniti u ovoj državi u kojoj je takav standard. Nisu oni nešto posebno izopćeni. I doktori su slabo plaćeni za neki njihov standard kakav bi trebao biti. Tako da ja kažem da su profesori dobro dobili šta rade i koliko se zalažu. Da ponovim, ne generaliziram, ima izuzetaka,

A i ti uslovi, da imamo ne znam kakve laboratorije ne vjerujem da bi to potaklo većinu da uči, većina pasivno sluša i samo čeka kad će završiti nastava. Ali treba misliti i na onu manjinu koji žele znati i trebalo bi malo poboljšati uvjete. A isto tako zaposliti malo bolji kadar.
Sunrise00

#6 Re: Reforma školstva!

Post by Sunrise00 »

Majke ti sto bi dopustio da te oni sprijece u necemu? Ako ti stvarno hoces da studiras geodeziju ili arhitekturu, ne treba te to sprijeciti. Nemoj sebi dopustiti da su svi krivi tome osim tebe, jer po meni, ako dopustis da te to obeshrabri, ti si jedini krivac sto nisi upisao fakultet koji si htio jer si dopustio da te ovako nesto natjera da odustanes :-)
persiflaza

#7 Re: Reforma školstva!

Post by persiflaza »

Sunrise00 wrote:Majke ti sto bi dopustio da te oni sprijece u necemu? Ako ti stvarno hoces da studiras geodeziju ili arhitekturu, ne treba te to sprijeciti. Nemoj sebi dopustiti da su svi krivi tome osim tebe, jer po meni, ako dopustis da te to obeshrabri, ti si jedini krivac sto nisi upisao fakultet koji si htio jer si dopustio da te ovako nesto natjera da odustanes :-)
Puno sam izvukao iz ovog posta, drug sad bih ti kafu platio, pivu šta oš ;)

Ipak sve je otišlo u qrac pa i obrazovanje :)
matematicar_teski

#8 Re: Reforma školstva!

Post by matematicar_teski »

drzi se matematike samo,ako hoces da studiras tehnicke nauke. hebo hemiju i biologiju
Sunrise00

#9 Re: Reforma školstva!

Post by Sunrise00 »

persiflaza wrote:
Sunrise00 wrote:Majke ti sto bi dopustio da te oni sprijece u necemu? Ako ti stvarno hoces da studiras geodeziju ili arhitekturu, ne treba te to sprijeciti. Nemoj sebi dopustiti da su svi krivi tome osim tebe, jer po meni, ako dopustis da te to obeshrabri, ti si jedini krivac sto nisi upisao fakultet koji si htio jer si dopustio da te ovako nesto natjera da odustanes :-)
Puno sam izvukao iz ovog posta, drug sad bih ti kafu platio, pivu šta oš ;)

Ipak sve je otišlo u qrac pa i obrazovanje :)
drugarice* :oops: ne daj se ;-)
SprecoM

#10 Re: Reforma školstva!

Post by SprecoM »

A, što "nedaj se"!? Ima ona priča sa poentom - "evo ih, hodža, ne daju"! I hodža dovikne: "Ma, podajte!" A kćeri, hodžine, moraju slušat oca!
-----
"Reforma školstva" - vječita tema (ko prije - skraćenje vojnog roka)!
" Reforma sistema odgoja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini zahtijeva promjene u
svim važnim segmentima tog sistema: promjenu nastavnih planova, osmišljeniji izbor
sadržaja programa, usmjeravanje pažnje na sadržaje koji su važni u temeljnom obrazovanju
(kao priprema za život i kao osnova za nastavak školovanja u srednjoj školi), promjenu
metoda rada u nastavnom i vannastavnom radu, poboljšanje kvaliteta komunikacije među
svim učesnicima odgojno-obrazovnog procesa. Reforma bi u prvi plan morala staviti
dječiju dobrobit, dobrobit zajednice, humaniziranje škole i razvijanje senzibiliteta u
pristupima djetetu. "
sinuhe

#11 Re: Reforma školstva!

Post by sinuhe »

Humaniziranje skole.
E moj sinko o cemu mi govorimo 2012.
SprecoM

#12 Re: Reforma školstva!

Post by SprecoM »

Link sam postavio radi cjelovitijeg uvida u sadržaje nastave u prvom razredu, a posebno zbog sljedećeg:
OKVIRNI NASTAVNI PLAN ZA PRVI RAZRED
DEVETOGODIŠNJE OSNOVNE ŠKOLE
REDNI
BROJ OBAVEZNI NASTAVNI PREDMETI
SEDMIČNI BROJ
NASTAVNIH
ČASOVA
GODIŠNJI BROJ
NASTAVNIH
ČASOVA sedmično godišnje
1. Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost 3 102
2. Matematika 2 68
3. Moja okolina 2 68
4. Muzička kultura 2 68
5. Likovna kultura 2 68
6. Tjelesna i zdravstvena kultura 2 68
UKUPNO: 13 442
Izborni, fakultativni predmeti
7. Vjeronauka
Vannastavne akrtivnosti
Dopunski programi
UKUPNO OPTEREĆENJE UČENIKA:
Napomena: Broj nastavnih časova za vjeronauku, vannastavne aktivnosti, dopunske
programe, eventualno neki novi predmet (izborni, fakultativni) odredit će se na lokalnom
nivou, u skladu s mogućnostima o kojima je riječ u Koncepciji.
NASTAVNI PROGRAMI OBAVEZNIH NASTAVNIH PREDMETA
Programi obaveznih nastavnih predmeta:
- Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost
- Matematika
- Moja okolina
- Muzička kultura
- Likovna kultura
- Tjelesna i zdravstvena kultura
Programi izbornih nastavnih predmeta:
- Vjeronauka
- Vannastavne aktivnosti
- Dopunski programi

Bez obzira na teoretsko znanje nastavnika - tek kroz praksu učitelji stiču prave spoznaje o uzrastu učenika prvog i drugog razreda osnovne škole (5,5 do 8 godina).
Izvinjavam se "osjetljivim" pedagozima i nekim još "osjetljivijim" roditeljima, ali naglašavam:
Djeca u prvom i drugom razredu osnovne škole ne bi trebala imati nastavu vjeronauke ni kao izborni predmet!
Lakše od vjeronauke i nimalo manje značajno je igranje djece sa tastaturom i programom PENT!
Razloga ima više ("mali milion") da djeca nemaju časove vjeronauke u prvom i drugom razredu!
Spreman sam da argumentujem moju tvrdnju bilo kojoj grupi "stručnjaka" koja ima suprotno (od mog) mišljenje!
Pedagozima i direktorima škola, kao i savjetnicima za razrednu nastavu upućujem javnu kritiku! Trebali bi pokazati više hrabrosti i odlučnosti, znanja i stručnosti, u zaštiti djece ovog uzrasta (od roditelja i vjerskih institucija)
matematicar_teski

#13 Re: Reforma školstva!

Post by matematicar_teski »

vjeronauka treba biti obavezan predmet
SprecoM

#14 Re: Reforma školstva!

Post by SprecoM »

Iz članka:
Danas se rugamo vrijednostima u kojima smo bili sećni i nijesmo gledali ko je kakve vjere, nego ko je kakav čovjek. Djecu smo učili na temeljima ,,Brat je mio, bilo koje vjere bio".
Post Reply