Ajlin wrote:S obzirom da su pojedinci izrazili zelju da se uvede hrvatski kanal, odnosno kanal na hrvatskom jaziku u Javnom RTV servisu, zanima me vase misljenje o tome!
Javni RTV servis cinie: FTV, RTRS i BHT (+ Radio Federacije BiH i Radio 202, Radio RS i BH RADIO 1)
Predstavnici hrvatskog naroda u BiH izjasnili su se da i oni zele program na svom jeziku, jer smatraju se "pomalo ugrozenim" u odnosu na ostale narode (konstitutivne)!
Lično, primijetila sam da na FTV-u cesto koriste hrvatsku normu i hrvatski naglasak, Hrvati su kosntitutivan narod a ne manjinska grupa, a uostalom zašto formirati još jedan kanal kad se svi možemo međusobno sporazumjeti?To bi samo stvorilo dodatni trošak...
Znamo da iza ovoga stoji politika, kao i obicno!
Molim Vas doprinesite ovom istraživanju svojim glasom!
REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
Moderator: anex
-
FaceOff
#1 Re: REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
-
pjegica
#2 Re: REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
Zaboravio si jos Radio Federacije i mali 202 koji djeluju unutar sklopa javnog servisa.
Mislim da bi jos jedan kanal bio previse za javni emiter ovako male zemlje. A i glupo je. To bi dodatno utjecalo na mogućnost pucanja ove jadne zemlje po šavovima, a svako bi ostao zatvoren u svom toru. Ja sam protiv torova. Protiv pravljenja plemena. Protiv ograđivanja.
Mislim da se na FTV-u čak i više priča hrvatski nego bosanski jezik. Mislim da je sasvim dovoljno zastupljen. A i ako želimo koliko toliko normalnu budućnost, trebalo bi težiti ka što većem smanjivanju razlika između balkanskih plemena, a ne još namjerno dodatno praviti razlike tamo gdje ih i nema.
Mislim da bi jos jedan kanal bio previse za javni emiter ovako male zemlje. A i glupo je. To bi dodatno utjecalo na mogućnost pucanja ove jadne zemlje po šavovima, a svako bi ostao zatvoren u svom toru. Ja sam protiv torova. Protiv pravljenja plemena. Protiv ograđivanja.
Mislim da se na FTV-u čak i više priča hrvatski nego bosanski jezik. Mislim da je sasvim dovoljno zastupljen. A i ako želimo koliko toliko normalnu budućnost, trebalo bi težiti ka što većem smanjivanju razlika između balkanskih plemena, a ne još namjerno dodatno praviti razlike tamo gdje ih i nema.
-
samo malo
#3 Re: REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
Ako Hrvati zele kanal, trebaju ga i dobiti. Ne vidim gdje je problem.
Mozda bi konacno poceli placati pretplatu, ovako imamo FTV koji grca u dugovima, Hrvati ne placaju pretplatu jer nece, Bosnjaci u dobrom broju ne placaju jer nemaju od cega, FTV je postala privatna igracka par uposlenih novinara, ukratko raspad sistema.
Mozda bi konacno poceli placati pretplatu, ovako imamo FTV koji grca u dugovima, Hrvati ne placaju pretplatu jer nece, Bosnjaci u dobrom broju ne placaju jer nemaju od cega, FTV je postala privatna igracka par uposlenih novinara, ukratko raspad sistema.
-
StupskaBitanga
#4 Re: REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
gospodinesamo malo wrote:Ako Hrvati zele kanal, trebaju ga i dobiti. Ne vidim gdje je problem.
ovako
nemojte niš shvatiti ozbiljno da je upućeno Vama
ali
Dosta je i ove 3 RTV kuće
Ujedinimo se mi u FBiH pa zajedno se okrenimo ka BL da svi idemo naprijed
Kakve su to gluposti????
Imali smo slučaj Erotela koji je bio kriminalna tvorevina ljudi koji su pobjegli u politiku i stekli imunitet
Dosta podjela krenimo ka udruživanju
- sinus
#5 Re: REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
Nemam ništa protiv...
Mislim da bi time svi problemi koji su od VITALNOG značaja za Hrvatski narod koji je najugroženiji u BiH bili riješeni.
Mislim da bi time svi problemi koji su od VITALNOG značaja za Hrvatski narod koji je najugroženiji u BiH bili riješeni.
-
antiprotivan
#6 Re: REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
Cinjenica da rijetko koji Hrvat u Bosni i Hercegovini gleda BHT1 ili Federalnu televiziju i cita D.Avaz i Oslobođenje,vec gleda HRT programe i rijetko koji gleda Novu.Znaci osnivanje tzv.programa na hrvatskome jeziku je samo bacanje para.

-
escobar_
#7 Re: REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
Ne znam da li ovo treba ili ne, ali znam da ako ga uspostave hrvatski jezik ne treba biti zastupljen na tom nekom kanalu koji će gledati isključivo Bošnjaci.
- respo
#8 Re: REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
nije bas direktno vezano za temu ali eto upade mi u oci ovaj detalj
gledam ovu emisiju federacija danas ili kako se vec zove
i javljaju se iz centara
zenica tuzla bihac mostar
svi ukljucujuci i voditelja u sarajevu nose sal bih samo voditeljica iz mostara ne nosi sal
jeli to poruka mi nismo bosna i hercegovina?
gledam ovu emisiju federacija danas ili kako se vec zove
i javljaju se iz centara
zenica tuzla bihac mostar
svi ukljucujuci i voditelja u sarajevu nose sal bih samo voditeljica iz mostara ne nosi sal
jeli to poruka mi nismo bosna i hercegovina?
- Adriatic
#9 Re: REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
Kanal na hrvatskom jeziku postoji i to je FTV.
Potreban je kanal na bosanskom jeziku tj na jeziku onih koji najviše i plaćaju pretplatu.
Potreban je kanal na bosanskom jeziku tj na jeziku onih koji najviše i plaćaju pretplatu.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#10 Re: REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
Ovo je najtacnije jer koliko ja cujem i vidim vecina spikera na FTV govori tecnim hrvatskim jezikom koji istini za volji se sada razlikuje od Bosanskog za nekoliko "h" i cetverica, peterica itd.....Adriatic wrote:Kanal na hrvatskom jeziku postoji i to je FTV.
- sinus
#11 Re: REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
Šta je ovo, jedino ja glasao DA 
-
Betand
#12 Re: REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
potreban je kanal na bosanskom jeziku ,to se slazem , jer ovaj postojeci je na hrvatskom jeziku ,ali su vijesti i sve ostalo probošnjačke , tako da se nema za čim žaliti , to je to , a kanal netreba na hrvatskom jeziku , vec se trazi hrvatski kanal , na kojem ce se obradjivati teme interesantne hrvatskom narodu u Bih, jer ovaj sad je totalno antihrvatski usmjeren kanal(LI)hrasno38 wrote:Ovo je najtacnije jer koliko ja cujem i vidim vecina spikera na FTV govori tecnim hrvatskim jezikom koji istini za volji se sada razlikuje od Bosanskog za nekoliko "h" i cetverica, peterica itd.....Adriatic wrote:Kanal na hrvatskom jeziku postoji i to je FTV.
-
antiprotivan
#13 Re: REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
Ako vam je do hrvatskoga kanala,pa brate iskopajte ga vise i pustite nas na miru sa svojom kvazi ugrozenom pricom.

- Adriatic
#14 Re: REFORMA JAVNIH EMITERA-hrvatski kanal?!
Kakve su to "probošnjačke vijesti" ?Betand wrote:potreban je kanal na bosanskom jeziku ,to se slazem , jer ovaj postojeci je na hrvatskom jeziku ,ali su vijesti i sve ostalo probošnjačke , tako da se nema za čim žaliti , to je to , a kanal netreba na hrvatskom jeziku , vec se trazi hrvatski kanal , na kojem ce se obradjivati teme interesantne hrvatskom narodu u Bih, jer ovaj sad je totalno antihrvatski usmjeren kanal(LI)hrasno38 wrote:Ovo je najtacnije jer koliko ja cujem i vidim vecina spikera na FTV govori tecnim hrvatskim jezikom koji istini za volji se sada razlikuje od Bosanskog za nekoliko "h" i cetverica, peterica itd.....Adriatic wrote:Kanal na hrvatskom jeziku postoji i to je FTV.
Kad ćete jednom prestati sa upotrebom termina koji zahvataju cijele narode? Jedan narod broji milione ljudi. I hoćeš reći da svi oni misle isto, da su jednaki u svemu, i dr?
Onda to nije narod nego krdo. Pa čak i u krdu desi se da neki primjerak zaluta.
Otkud ti znaš koje su teme interesantne cijelom jednom narodu?
Zato prestanite govoriti u ime cijelog naroda. Možete govoriti samo u svoje ime i ime svojih istomišljenika.
A narod je mnogo šira kategorija koja se ne može izjednačiti sa bilo kojom politikom ili strankom.