REFLEKSOTERAPIJA

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Fahro84

#1 REFLEKSOTERAPIJA

Post by Fahro84 »

REFLEKSOTERAPIJA

Osnovni principi na kojima se zasniva refleksoterapija čovjeka
Stres,nervna napetost i premor postali su sastavni dio života gotovo svakog čovjeka.Stručnjaci iz ove oblasti procjenjuju da čak više od 70 % bolesti nastaje upravo zbog ovih psihičkih poremećaja i zato sve češće savjetuju razne vidove relaksacije.
Jedna od metoda relaksacije je reflaksoterapija,masaža stopala koja se temelji na principu da je svaki dio organizma projektovan na stopalu i da se masažom,odnosno samomasažom određenih zona ostvaruje poboljšanje zdravlja.Refleksoterapiju eksperti preporučuju kao preventivu , odnosno način kojim se postiže jačanje odbrambenog mehanizma organizma. Svako može sam da obavi ovu masažu, s tim da se mora primjenjivati najmanje dva puta sedmično kako bi dala pravi efekat.
Zbog ograničenog prostora daću slikovito kružne pokrete članaka, prstiju na nogi (nozi), razmicanje nožnih prstiju i sl.
Prvo treba noge oprati u toploj vodi deset minuta a potom ih posušiti lanenom krpom.
Pritiskanje po površini tabana,spoljašnjeg i unutrašnjeg dijela stopala
Masažu stopala treba vršiti pritskivanjem rukom po površini tabana koji su prethodno namazani uljem za masažu a možete koristiti i plastičnu dršku od noža i sl.
Trljanje spoljašnjeg i unutrašnjeg dijela stopala veoma povoljno utiče na poboljšanje cirkulacije u donjim ekstremitetima – na lokomotorni sistem, a utiče i na slabinsku zonu oko bedara, mokraćne bešike,pluća, rada debelog i tankog crijeva,želuca, pankreasa i drugih žlijezda i organa.
Zone na stopalima.
Image

Image
Na stopalima je odslikano čovjekovo tijelo kao minijatura, pa ako određeni organ oboli, određena zona tog organa na stopalima postaje senzitivnija. Masažom svake zone na stopalu može se umanjiti bol i poboljšati rad nekog organa.
Ako imate problema sa organima za varenje, tegobe se mogu ublažiti masažom zone želuca.Problemi sa jetrom se ublažavaju masiranjem zone jetre.Tegobe sa bubrezima , lakšeg oblika ublažićete ako budete masiorali zonu bubrega i spoljnu ivicu stopala iznad pete.U slučaju vrtoglavice treba masirati mali i domali prst na stopalima, a u slučaju nesanice treba masirati palčeve na ngama, odnosno zonu hipofize.Masiranjem drugih zona na stopalima možete poboljšati rad drugih organa.
Napomena: Ako vam masiranje stopala vrši neko morate ležati na leđa sa ispruženim noga i rukama. U slučaju da to sami radite, onda u sjedećem položaju jednu nogu prebacite na koljeno druge noge (potrebno je da ispod imate krpu kako nebiste uflekali trenerku i sl.) a potom promijenite nogu tj. Stavite je na drugo koljeno.
Image
Last edited by Fahro84 on 30/10/2008 13:45, edited 1 time in total.
Fahro84

#2 Re: REFLEKSOTERAPIJA

Post by Fahro84 »

Hvala na podršci.Ovo je moje znanje koje sam steko na seminaru kod prim.dr.Predraga Marića u Zagrebu 1989. god. I zaista puno vrijedi i pomaže Refkeksoterapija kod mnogih oboljenja. Uvjerite se u to praktičnom primjenom i onda da o ovom prodiskutujemo. Ja sam na Dial-up vezi tako da nisam često na vezi vć samo kad je jeftin aobraćaj.Čekam ADSL uskro tako da onda mogu češće o ovome diskutovati.
Post Reply