REFERENDUM

Locked
zlatiborka

#76 Re: REFERENDUM

Post by zlatiborka »

policy wrote:Ljudi, dosta je bilo price tipa "ma nece, nema m..." i sl. Odluku je donijela NSRS. Referendum se odrzava u prvoj sedmica nakon isteka roka od 45 dana. Dodik je dosao na vlast 2006 godine zato sto je prvi imao m... da spomene rijec "referendum". Od tada on ima apsolutnu vlast u RS-u, ali ne zato sto vlada "celicnom rukom", nego zato sto je i staro i mlado, mediji, intelektualci, privrednici, cijeli narod stao iza projekta "referendum". Ovaj referendum ima samo za cilj da uvede "referendisanje" kao ozbiljnu demokratsku instituciju u RS, kao bolji dio BiH. Sa ovim on postize dva cilja: jedan je da odvrati paznju naroda od katastrofalne ekonomsko-socijalne situacije u bolje dijelu BiH, odnosno da rasproda elektro-energetski sektor RS-a u medjuvremenu, a drugi je cilj da onemuguci da ga bilo kada, i bilo gdje u BiH sudi za bilo sta. Naravno, ovaj referendum je samo uvod u onaj pravi referendum koji ce se ako se stvari ne promjene, sigurno desiti do 2014 godine.

Sada je stvar barem malo jasnija. Dodik je sada zapravo rekao "ja se ne z......". Medjunarodna zajednica je izvedena na cistinu. Ili ce reagovati, ili na ne preostaje nista drugo nego da se sami organizujemo.

Mislim da je jedini pravi odgovor na ovu provokaciju da se pro-BiH stranke ujedine u nesto kao "Koaliciju za spas Bosne i Hercegovine" i otvoreno poruce, da ovaj potez smatraju krsenjem Daytonskog sporazuma (kao sto je to vec rekao OHR, koji je vrhovni tumac Daytonskog sporazuma) i da u slucaju da se odluka ne povuce, ili da medjunarodna zajednica ne intervenise, da ce se Daytonski sporazum smatrati nevazecim i da cemo se vratiti na pozicije prije potpisivanja Daytonskog sporazuma. To ne mora znaciti rat, osim mozda na teritoriji Distrikta Brcko, gdje ce biti incidenata.

Tako da cemo imati jednu interesantnu situaciju. RS koji kao entitet funksionise zasebno, najvjerovatnije nepriznat medjunarodno kao drzava. Imat cemo i drzavu BiH koja ce funkcionisati medjunarodno, ali na 75% njene teritorije nece imati nikakvih ingerencija.

Sve ovo ce za rezultat imati ili sazivanje nove medjunarodne konferencije u BiH, ili stavljanje BiH pod puni protektorat medjunarodne zajednice, odnosno EU (slicno onome sto je uradila FIFA, odnosno UEFA), ili cemo imati haos.

Naravno, opcija je i da se ide tukom na utuk, pa da se organizuje referendum u Federaciji BiH, gdje ce se postaviti pitanje: Da li ste za to da povuce potpis sa Daytonskog sporazuma i Bosna i Hercegovina vrati na pozicije Republike Bosne i Hercegovine prijeje potpisivanja Daytonskog sporazuma?

Ljudi, nije nimalo dobro. Vi se zezate. I ja sam se zezao u aprilu 92. Da mi je neko rekao da ce biti rat 44 mjeseca, id a ce Sarajevo biti skoro razoreno, ja bih na ovom forumu napisao: "ocam', vidi ovih partizana, sto se igrju rata!".
:thumbup:

Raja se zezala i "nagovarala" Dodika da konacno raspise referendum jer je toliko pricao o tome da mu je malo ko vjerovao. I sto kazes, ovim je Dodo pokazao da se ne sali i bacio rukavicu MZ-ci u lice.

Sta ce biti dalje, vidjecemo, situacija nije ni malo bezazlena, koliko god se salili i sprdali na racun velicine njegove glave! Ali opet smatram da ne treba previse dramatizovati, treba sacuvati prisebnost a istovremeno odgovoriti adekvatno.

Znaju li nasi politicari to i hoce li smjeti, i to cemo vidjeti!

Mene najvise zanima kako ce MZ i kada reagovat! :?

:bih:
Vitez Koja

#77 Re: REFERENDUM

Post by Vitez Koja »

zlatiborka wrote:
policy wrote:Ljudi, dosta je bilo price tipa "ma nece, nema m..." i sl. Odluku je donijela NSRS. Referendum se odrzava u prvoj sedmica nakon isteka roka od 45 dana. Dodik je dosao na vlast 2006 godine zato sto je prvi imao m... da spomene rijec "referendum". Od tada on ima apsolutnu vlast u RS-u, ali ne zato sto vlada "celicnom rukom", nego zato sto je i staro i mlado, mediji, intelektualci, privrednici, cijeli narod stao iza projekta "referendum". Ovaj referendum ima samo za cilj da uvede "referendisanje" kao ozbiljnu demokratsku instituciju u RS, kao bolji dio BiH. Sa ovim on postize dva cilja: jedan je da odvrati paznju naroda od katastrofalne ekonomsko-socijalne situacije u bolje dijelu BiH, odnosno da rasproda elektro-energetski sektor RS-a u medjuvremenu, a drugi je cilj da onemuguci da ga bilo kada, i bilo gdje u BiH sudi za bilo sta. Naravno, ovaj referendum je samo uvod u onaj pravi referendum koji ce se ako se stvari ne promjene, sigurno desiti do 2014 godine.

Sada je stvar barem malo jasnija. Dodik je sada zapravo rekao "ja se ne z......". Medjunarodna zajednica je izvedena na cistinu. Ili ce reagovati, ili na ne preostaje nista drugo nego da se sami organizujemo.

Mislim da je jedini pravi odgovor na ovu provokaciju da se pro-BiH stranke ujedine u nesto kao "Koaliciju za spas Bosne i Hercegovine" i otvoreno poruce, da ovaj potez smatraju krsenjem Daytonskog sporazuma (kao sto je to vec rekao OHR, koji je vrhovni tumac Daytonskog sporazuma) i da u slucaju da se odluka ne povuce, ili da medjunarodna zajednica ne intervenise, da ce se Daytonski sporazum smatrati nevazecim i da cemo se vratiti na pozicije prije potpisivanja Daytonskog sporazuma. To ne mora znaciti rat, osim mozda na teritoriji Distrikta Brcko, gdje ce biti incidenata.

Tako da cemo imati jednu interesantnu situaciju. RS koji kao entitet funksionise zasebno, najvjerovatnije nepriznat medjunarodno kao drzava. Imat cemo i drzavu BiH koja ce funkcionisati medjunarodno, ali na 75% njene teritorije nece imati nikakvih ingerencija.

Sve ovo ce za rezultat imati ili sazivanje nove medjunarodne konferencije u BiH, ili stavljanje BiH pod puni protektorat medjunarodne zajednice, odnosno EU (slicno onome sto je uradila FIFA, odnosno UEFA), ili cemo imati haos.

Naravno, opcija je i da se ide tukom na utuk, pa da se organizuje referendum u Federaciji BiH, gdje ce se postaviti pitanje: Da li ste za to da povuce potpis sa Daytonskog sporazuma i Bosna i Hercegovina vrati na pozicije Republike Bosne i Hercegovine prijeje potpisivanja Daytonskog sporazuma?

Ljudi, nije nimalo dobro. Vi se zezate. I ja sam se zezao u aprilu 92. Da mi je neko rekao da ce biti rat 44 mjeseca, id a ce Sarajevo biti skoro razoreno, ja bih na ovom forumu napisao: "ocam', vidi ovih partizana, sto se igrju rata!".
:thumbup:

Raja se zezala i "nagovarala" Dodika da konacno raspise referendum jer je toliko pricao o tome da mu je malo ko vjerovao. I sto kazes, ovim je Dodo pokazao da se ne sali i bacio rukavicu MZ-ci u lice.

Sta ce biti dalje, vidjecemo, situacija nije ni malo bezazlena, koliko god se salili i sprdali na racun velicine njegove glave! Ali opet smatram da ne treba previse dramatizovati, treba sacuvati prisebnost a istovremeno odgovoriti adekvatno.

Znaju li nasi politicari to i hoce li smjeti, i to cemo vidjeti!

Mene najvise zanima kako ce MZ i kada reagovat! :?

:bih:

Jedan od razloga, zbog kojeg se "nagovaralo" Dodika, da raspise referendum, jeste da predje sa rijeci na djela i pokaze dokle zeli ici.Klupko se pocelo razmotavati....
Ovo je takodje, dobar primjer mnogim "novinarima" i "intelktualcima", koji kritikuju SDP, da razmisle dobro o onome sto su pisali u zadnjih par mjeseci, jer Dodik, konacno pokazuje, za slijepe pored ociju, koliko je zainteresovan za ovu drzavu.
loxem

#78 Re: REFERENDUM

Post by loxem »

konta dodik da je ovo 92-god. mili mi Bosne i svim dusmanima prkosna. :bih: :bih: :bih:
Last edited by loxem on 14/04/2011 10:55, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#79 Re: REFERENDUM

Post by PipiDugaDevetka »

Nema sumnje da savjetnici M.D. imaju saznanja o tome kako je Aleksandar Makedonski porazio neprijatelja na nekoj rijeci.
Svakodnevno je fingirao konačno forsiranje rijeke i napad na neprijatelja dok nerpijatelj nije ''oguglao'' po principu: Eto vuka,...selo dođe da pomogne, a vuka nema,...Tako, jedno 3 puta, pa kada je vuk stvarno došao, niko nije slušao vapaje.

Niko neće slušati pro-bosanske vapaje za ''međunarodno priznatom članicom UN-a'', ... ali to je već vidjeno '92.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#80 Re: REFERENDUM

Post by Truba »

mirovni sporazm pada samo s novim mirovnim sporazumom koji dolazi poslije rata
tako da...

mada vjerujem da BiH vako može još 200 godina
Vitez Koja

#81 Re: REFERENDUM

Post by Vitez Koja »

komi wrote:mirovni sporazm pada samo s novim mirovnim sporazumom koji dolazi poslije rata
tako da...

mada vjerujem da BiH vako može još 200 godina
moze ona ovako 200 godina, samo sto je neko ni ovaku ne zeli :wink:
nosara

#82 Re: REFERENDUM

Post by nosara »

Ovo je dobra i pozitivna odluka za BiH... Samo neka cackaju mecku, sto vise to bolje... :wink:
Alfons Kauders

#83 Re: REFERENDUM

Post by Alfons Kauders »

ma samo nek se kuha, da imamo o cemu pametovat... :D
palermo

#84 Re: REFERENDUM

Post by palermo »

Alfons Kauders wrote:ma samo nek se kuha, da imamo o cemu pametovat... :D
:D
A sad ozbiljno, ovo možda jeste dobra odluka za nas, ako mi imamo neki plan. A ako nemamo plana, onda bojim se da baš i nije nešto za radovanje. Mada u tom slučaju, vjerovatno nismo ni zaslužili Bosnu i Hercegovinu.
Vitez Koja

#85 Re: REFERENDUM

Post by Vitez Koja »

palermo wrote:
Alfons Kauders wrote:ma samo nek se kuha, da imamo o cemu pametovat... :D
:D
A sad ozbiljno, ovo možda jeste dobra odluka za nas, ako mi imamo neki plan. A ako nemamo plana, onda bojim se da baš i nije nešto za radovanje. Mada u tom slučaju, vjerovatno nismo ni zaslužili Bosnu i Hercegovinu.
Pa, valjda nije niko toliko glup bio. Ne treba tu neka posebna pamet, da se predvide koje ce Dodik, uz pomoc Beograda i Rusije, vuci poteze. Jedan veliki dio, spasavanja BiH, se vec odradio,a to je da, Radoncic nije pobjedio!!! Ako, nema nekog plana za djelovanje, sto cisto sumnjam, onda ne zasluzujemo Bosnu i Hercegovinu.
madner

#86 Re: REFERENDUM

Post by madner »

Ovo je sve vec davno isplanirano, pa opstrukcije su pocele od podpisivanja sporazuma Dodik - Covic.
Vitez Koja

#87 Re: REFERENDUM

Post by Vitez Koja »

madner wrote:Ovo je sve vec davno isplanirano, pa opstrukcije su pocele od podpisivanja sporazuma Dodik - Covic.
Da, na trenutak sam zaboravio i Covica. Znaci, dvije velike i vidljive pobjede su postignute, prva je Radoncic, a druga je Covic....
Corto Maltese

#88 Re: REFERENDUM

Post by Corto Maltese »

Je l' to opet neće biti rata?
Nazif Aranžman

#89 Re: REFERENDUM

Post by Nazif Aranžman »

Raja govore da su jutros na Kozijoj Ćupriji vidjeli zastavu velike srbije i miloša obilića kako viri iz šumarka.
palermo

#90 Re: REFERENDUM

Post by palermo »

Vitez Koja wrote: Pa, valjda nije niko toliko glup bio. Ne treba tu neka posebna pamet, da se predvide koje ce Dodik, uz pomoc Beograda i Rusije, vuci poteze. Jedan veliki dio, spasavanja BiH, se vec odradio,a to je da, Radoncic nije pobjedio!!! Ako, nema nekog plana za djelovanje, sto cisto sumnjam, onda ne zasluzujemo Bosnu i Hercegovinu.
valjda, nadam se, mora biti tako. Al znaš li ti šta trebaš raditi, znam li ja......šta čekamo, koga čekamo, dokle čekamo......nemoj me pogrešno shvatti, nisam ja nikakav pesimista,štoviše, ali i meni pomalo ide na živce ova neka vrsta, rekao bih pretjerane zajebancije.....
Hemel

#91 Re: REFERENDUM

Post by Hemel »

PredCjednik se samo zajebava. On da je mislio nesto ozbiljno onda je trebao postaviti drugo referendumsko pitanje ''jeste li za to da ukinemo sve nametnute odluke visokih predstavnika'' i onda bi pobio sve muhe. Ovako i da mu prodje referendum i da sve bude ''kako treba'' to je veoma mala stvar da bi on uzdrmao drzavu.

Treba ga pustiti da odrzi referendum, da potrosi pare a prije toga ce OHR svakako ponistiti sve to.

Onoliki nam predCjednim a pravi ovako male korake. :-)
Vitez Koja

#92 Re: REFERENDUM

Post by Vitez Koja »

palermo wrote:
Vitez Koja wrote: Pa, valjda nije niko toliko glup bio. Ne treba tu neka posebna pamet, da se predvide koje ce Dodik, uz pomoc Beograda i Rusije, vuci poteze. Jedan veliki dio, spasavanja BiH, se vec odradio,a to je da, Radoncic nije pobjedio!!! Ako, nema nekog plana za djelovanje, sto cisto sumnjam, onda ne zasluzujemo Bosnu i Hercegovinu.
valjda, nadam se, mora biti tako. Al znaš li ti šta trebaš raditi, znam li ja......šta čekamo, koga čekamo, dokle čekamo......nemoj me pogrešno shvatti, nisam ja nikakav pesimista,štoviše, ali i meni pomalo ide na živce ova neka vrsta, rekao bih pretjerane zajebancije.....
Znamo mi sta treba raditi. Dovoljno je, za sada biti spreman, a poslije toga ce vec doci vrijeme, kada ce se ta spermnost negdje i realizovati. Kada je u pitanju buducnost BiH, ja nemam dilema i u tom slucaju znam sta trebam raditi.Do tada, treba se malo i zajebavati :wink:
Corto Maltese

#93 Re: REFERENDUM

Post by Corto Maltese »

palermo wrote: ali i meni pomalo ide na živce ova neka vrsta, rekao bih pretjerane zajebancije.....
Ta pretjerana zajebancija ima svoju dijagnozu, phihijatrijsko ime i utvrđeni tok. Možeš je naći na prvom mjestu skale od pet stupnjeva tugovanja po Elisabeth Kubler-Ross:
Poricanje,
Ljutnja
Pogađanje
Depresija
Prihvaćanje
Klodovik

#94 Re: REFERENDUM

Post by Klodovik »

Corto Maltese wrote:
palermo wrote: ali i meni pomalo ide na živce ova neka vrsta, rekao bih pretjerane zajebancije.....
Ta pretjerana zajebancija ima svoju dijagnozu, phihijatrijsko ime i utvrđeni tok. Možeš je naći na prvom mjestu skale od pet stupnjeva tugovanja po Elisabeth Kubler-Ross:
Poricanje,
Ljutnja
Pogađanje
Depresija
Prihvaćanje
Pitanje je ko će ovdje šta prihvatiti. A poricanja, ljutnje, pogađanja i depresije ne nedostaje nikome.
nosara

#95 Re: REFERENDUM

Post by nosara »

Klodovik wrote:
Corto Maltese wrote:
Poricanje,
Ljutnja
Pogađanje
Depresija
Prihvaćanje
Pitanje je ko će ovdje šta prihvatiti. A poricanja, ljutnje, pogađanja i depresije ne nedostaje nikome.
Ma sve ode u kurac, gotovi smo... :-) Sve ove klempe koje Platformasi pucaju lijevo i desno odraz su slabosti...

E, a da je nasa stranka presla cenzus, e to bi bilo ko beton... :D
Last edited by nosara on 14/04/2011 11:28, edited 2 times in total.
Alfons Kauders

#96 Re: REFERENDUM

Post by Alfons Kauders »

a sto se frkate, samo sjedite i uzivajte... :D
nosara

#97 Re: REFERENDUM

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:a sto se frkate, samo sjedite i uzivajte... :D
Prdonjo, ovaj cim tebe vidi ode na skijanje... :lol:
Corto Maltese

#98 Re: REFERENDUM

Post by Corto Maltese »

Klodovik wrote:
Corto Maltese wrote:
Poricanje,
Ljutnja
Pogađanje
Depresija
Prihvaćanje
To se mijenja od osobe do osobe. Kao i policy, pripadao sam armiji naivaca, koja se do aprila '92 zajebavala na račun rata, onda je došlo iz guzice u glavu, pa sam se par dana ljutio, potom sam preskočio sljedeće dvije faze i prihvatio da na suprotnoj strani nisu maloumni idioti, nego ozbiljni i organizovani protivnici, i da protiv njih valja ratovati. Ubrzo sam shvatio i da valja ratovati dugo, jer se maloumni idioti i lažni proroci, posve nedorasli situaciji, nalaze uglavnom na mojoj strani, i to na visokim pozicijama. Utoliko me ovi događaji još više podsjećaju na proljeće '92-ge.
Alfons Kauders

#99 Re: REFERENDUM

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:
Alfons Kauders wrote:a sto se frkate, samo sjedite i uzivajte... :D
Prdonjo, ovaj cim tebe vidi ode na skijanje... :lol:
fakat :D taman i pade snijeg na behar na voce :D

ja taman neki dan stavio ljetne gume i sad kijamet, a valja nesto putovati... :D a kad sam oro staze po jahorini i bjeli, nidje snijega... :D
Vitez Koja

#100 Re: REFERENDUM

Post by Vitez Koja »

Pitanje je ko će ovdje šta prihvatiti. A poricanja, ljutnje, pogađanja i depresije ne nedostaje nikome.[/quote]

To se mijenja od osobe do osobe. Kao i policy, pripadao sam armiji naivaca, koja se do aprila '92 zajebavala na račun rata, onda je došlo iz guzice u glavu, pa sam se par dana ljutio, potom sam preskočio sljedeće dvije faze i prihvatio da na suprotnoj strani nisu maloumni idioti, nego ozbiljni i organizovani protivnici, i da protiv njih valja ratovati. Ubrzo sam shvatio i da valja ratovati dugo, jer se maloumni idioti i lažni proroci, posve nedorasli situaciji, nalaze uglavnom na mojoj strani, i to na visokim pozicijama. Utoliko me ovi događaji još više podsjećaju na proljeće '92-ge.[/quote]

Da, ista je situacija. Eno na Vracama, JNA opet pravi tampon zonu....
Locked