REFERENDUM

Locked
madner

#251 Re: REFERENDUM

Post by madner »

Sta je vama, kada bi dodo i dodini znali da rata nece biti sutra bi proglasili nezavisnost. Pa makar ih niko ne priznao.

Isto da neko poziva na tu opciju iz objesti, ili da malo Call of Dutija igra uzivo :roll:
Vitez Koja

#252 Re: REFERENDUM

Post by Vitez Koja »

A možda sam svjestan... da nisam u zabludi. Možda sam neobaviješten, Možda mi perspektivu muti to što se družim susrećem sa ljudima mojih godina, koji su svi redom, jal' dobrovoljno, jal' po mobilizaciji bili uključeni u prošli rat. Jebi ga, nismo heroji, samo nam takav generacijski grah pao. I baš niko, da ponovim- niko, barem ne javno, ne podmazuje oružje, a dobro paze da im špajz, a pogotovo rezervoar u autu budu puni.
S druge strane, tinejdžeri sa kojim se moje dijete druži, su žestoko nadrkani, svi do jednog bi se igrali "Call of Duty" i "Medal of Honor" uživo.
Možda je u tvom kraju drukčije, ali ovaj moj kraj je povelik, i reprezentativan.
U ovo doba, prije 19 godina, napaljenost nije bila generacijski podijeljena.[/quote]

Korto, generalno stoji to sto govoris, posebno na Iternetu gdje je vjerovatno vecina korisnika mladja od tridesetikusur. Oni nemaju direktno iskustvo fronta ali rata itekako, pa makar i bebe tad bili.

E oni uglavnom i pozivaju na mobilizaciju, ali to ne ublazava, naprotiv. To je poraz poslijeratne BiH, da klinci i omladina imaju rat kao zivotnu opciju To je meni gore neg pred proslo klanje kad su ti najgrlatiji bili nacugani krezavi luzeri iz provincija i proplanaka dovezeni na razne stranacke i narodne mitinge pred domom kulture.[/quote]

Da, po toj logici, za sve buduce sranje u BiH, mi koji imamo, manje o trideset i kusur godina i koji se pojavljuju na ovom forumu cemo biti krivi....Niko ne priziva rat od nas ovdje, ti i Corto, pisite onom "sverceru",u Banjaluci, koji je od rata imao itekako veliku korist....
Last edited by Vitez Koja on 15/04/2011 14:13, edited 1 time in total.
Paper

#253 Re: REFERENDUM

Post by Paper »

madner wrote:Sta je vama, kada bi dodo i dodini znali da rata nece biti sutra bi proglasili nezavisnost. Pa makar ih niko ne priznao.

Isto da neko poziva na tu opciju iz objesti, ili da malo Call of Dutija igra uzivo :roll:
Pa kome je normalnom do rata. Samo nema smisla ni ova priča kako treba pustiti Dodika da divlja pa makar po cijenu da priključi Srebrenicu velikoj Srbiji, e samo da bi se izbjegao rat :-) . Postoji granica, preko nekih stvari se nikad neće moći preći.
Vitez Koja

#254 Re: REFERENDUM

Post by Vitez Koja »

Paper wrote:
madner wrote:Sta je vama, kada bi dodo i dodini znali da rata nece biti sutra bi proglasili nezavisnost. Pa makar ih niko ne priznao.

Pa kome je normalnom do rata. Samo nema smisla ni ova priča kako treba pustiti Dodika da divlja pa makar po cijenu da priključi Srebrenicu velikoj Srbiji, e samo da bi se izbjegao rat :-) . Postoji granica, preko nekih stvari se nikad neće moći preći.
Da, i ja to cijelo vrijeme zelim reci ovdje....ali, ja na kraju ispadoh ratni huskac...
Paper

#255 Re: REFERENDUM

Post by Paper »

Vitez Koja wrote:
Paper wrote:

Da, i ja to cijelo vrijeme zelim reci ovdje....ali, ja na kraju ispadoh ratni huskac...
Ni to nije slučajno, ne brini se. Zna bagra šta radi, nažalost...
headbanger

#256 Re: REFERENDUM

Post by headbanger »

ja mislio da se ovdje zeza na racun milate i drage mu rijeci referendum

kad ono vi ozbiljni

hajd da i ja svoje ozbiljno misljenje iznesem

svi znamo sto mile laje na sud i tuzilastvo, mora jadan, valja u przun kada zavrsi s politikom, ali prije nego sto do dje do te opcije znamo da Srpski narod sam kaznjava svoje vodje (kako ono sjeca knezova ili glava, ne mogu se tacno sjetiti) tako ce biti i sa miletom
a sto ce biti tako sa miletom, mile samo ispipava dokle moze sa MZ, pa gada ga zglajza i popije sankcije onda ce da ga mile i da najebe, da prostite, zato i kazem da je ovo super situacija da se vidi MZ na djelu da napokon negdje povuce liniju, ali znajuci ne jedinstvo EU-u ceka se amerika da presudi

a ima i druga opcija, da se donese amndman na odluku tipa, nije jos vrijeme za tako nesta ali mi cemo pomno pratiti rad suda i tuzilastva, znaci slicna situacija kao sa adzeom i ustavnim sudom i precjednicom kristo

i opet vas ozbiljno molim na nasjedajte price o ratu

et moje skromno misljenje
polusvijet

#257 Re: REFERENDUM

Post by polusvijet »

[quote="Vitez Koja"
Korto, generalno stoji to sto govoris, posebno na Iternetu gdje je vjerovatno vecina korisnika mladja od tridesetikusur. Oni nemaju direktno iskustvo fronta ali rata itekako, pa makar i bebe tad bili.

E oni uglavnom i pozivaju na mobilizaciju, ali to ne ublazava, naprotiv. To je poraz poslijeratne BiH, da klinci i omladina imaju rat kao zivotnu opciju To je meni gore neg pred proslo klanje kad su ti najgrlatiji bili nacugani krezavi luzeri iz provincija i proplanaka dovezeni na razne stranacke i narodne mitinge pred domom kulture.[/quote]

Da, po toj logici, za sve buduce sranje u BiH, mi koji imamo, manje o trideset i kusur godina i koji se pojavljuju na ovom forumu cemo biti krivi....Niko ne priziva rat od nas ovdje, ti i Corto, pisite onom "sverceru",u Banjaluci, koji je od rata imamo itekako veliku korist....
Gdje sam ja rekao da oni sto onlajn-mitinguju
uzrokuju
rat?

U tom i jeste poenta sto je to puko lajanje letargicnih, umisljenih, depresivnih ili poremecinih, buduceg topovskog mesa, heroja, rezigniranih veterana, civilnih zrtava i cnn-glumaca.

Ratovi su buraz kod nas nadogradnja kolektivnog ptsp-a, to je otprilike domet mitingasa. A pocinju ih sasvim druge face. Dok ih jos vece ne zaustave i tako ukrug. I da, obicno su stariji od 35. Ti sto zapocinju. Imas alibi, nema frke.
polusvijet

#258 Re: REFERENDUM

Post by polusvijet »

sjebali se citati, ko ce to sad ganjati :D
Corto Maltese

#259 Re: REFERENDUM

Post by Corto Maltese »

Prpa.ba wrote:cinjenica je da RS-ovci "nemaju cim" i da hoce, i ovo su bijedni pokusaji izazivanja radikalizma kod Bosnjaka.
Dobro je da ja nisam ovo napisao, optužili bi me za pacifizam.
Ponosan

#260 Re: REFERENDUM

Post by Ponosan »

Dodik zeli rat,to je i vise nego jasno! svojim ponasanjem u zadnjih 5 godina prevazisao je i Karadzica i Milosevica,jos nije koljaca Mladica,ali i to bi on uradio ako mu se ukaze prilika!.. on zeli rat,ako je vec tako onda dobro,cisto da nas opet ne zateknu nespremne,a ovaj put sigurno nece! ovo sto Dodik radi je put u nestanak RS,ovim ili onim putem,ali ona ne moze opstati sa ovakvom zlocinackom politikom,nesto sto je nastalo na genocidu ne smije i ne moze opstati!
Vitez Koja

#261 Re: REFERENDUM

Post by Vitez Koja »

polusvijet wrote:[quote="Vitez Koja"

E oni uglavnom i pozivaju na mobilizaciju, ali to ne ublazava, naprotiv. To je poraz poslijeratne BiH, da klinci i omladina imaju rat kao zivotnu opciju To je meni gore neg pred proslo klanje kad su ti najgrlatiji bili nacugani krezavi luzeri iz provincija i proplanaka dovezeni na razne stranacke i narodne mitinge pred domom kulture.
Da, po toj logici, za sve buduce sranje u BiH, mi koji imamo, manje o trideset i kusur godina i koji se pojavljuju na ovom forumu cemo biti krivi....Niko ne priziva rat od nas ovdje, ti i Corto, pisite onom "sverceru",u Banjaluci, koji je od rata imamo itekako veliku korist....
Gdje sam ja rekao da oni sto onlajn-mitinguju
uzrokuju
rat?

U tom i jeste poenta sto je to puko lajanje letargicnih, umisljenih, depresivnih ili poremecinih, buduceg topovskog mesa, heroja, rezigniranih veterana, civilnih zrtava i cnn-glumaca.

Ratovi su buraz kod nas nadogradnja kolektivnog ptsp-a, to je otprilike domet mitingasa. A pocinju ih sasvim druge face. Dok ih jos vece ne zaustave i tako ukrug. I da, obicno su stariji od 35. Ti sto zapocinju. Imas alibi, nema frke.[/quote]

Samo jos jednom...ne prizivam niti zelim rat...Ali, sam bio svjedok jednog rata i ciljeva politike koja je pokrenula taj rat...ja u Miloradu i njemu slicnim, vidim samo nastavak te politike...i zato reagujem na nacin koji reagujem, jer imam priliku, da preko interneta, na osnovu profila pojedinih ljudi, koje sam poznavao jos prije rata, vidim da nisu ni milimetar odmakli od svojih izjava i misljenja, a koje su imali 1992.godine...mene to plasi, gdje je granica u njihovoj mrznji!?
Gandalf

#262 Re: REFERENDUM

Post by Gandalf »

Dodik kao i obično diže tenzije, jer ništa drugo i ne zna - na ovu njegovu retoriku treba odgovoriti pametnim lobiranjem kod onih koji su prava snaga i koje se sve pita - Lagumdžija nije bezze obilazio tu ključnu zemlju za BiH, i ne očekujem da će platformaši rasipati svoju energiju pokazivanjem mišića kao što to sirovo i ofirno radi šumski firer svakih 15 dana - oni će raditi konkretne stvari u Federaciji bez osvrtanja na nebuloze koje od Dodika stižu svako malo - i koji je sada već označen kao glavni faktor problema i nestabilnosti na ovom području - a dodika će Zlaya i Co. prepustiti njegovoj ne baš vedroj sudbini, koju će mu skrojiti pravi stranci ( ne ovi evropski uhljupi ).
Vitez Koja

#263 Re: REFERENDUM

Post by Vitez Koja »

Corto Maltese wrote:
Prpa.ba wrote:cinjenica je da RS-ovci "nemaju cim" i da hoce, i ovo su bijedni pokusaji izazivanja radikalizma kod Bosnjaka.
Da, ali ako se ne reaguje i ostane bez iskazivanja nekog stava i misljenja o tome, otisli bi RS-ovic davno, sa RS-om iz Bosne. Nije slucajno, sto onaj Metju, cijelo vrijeme postavlja pitanju "da li su Bosnjaci spremni da uzmu oruzije". Takodje, i Dodik, na drugi nacin, to cijelo vrijeme propituje. Ne ide on na radikalizaciju Bosnjaka, nego samo ispipava puls kakva bi bila rekacija tih istih Bosnjaka....
vjesticanametli

#264 Re: REFERENDUM

Post by vjesticanametli »

i kad iznosimo jezeve na ulicu
headbanger

#265 Re: REFERENDUM

Post by headbanger »

vjesticanametli wrote:i kad iznosimo jezeve na ulicu
ja mislio kontejnere staviti i trole
vjesticanametli

#266 Re: REFERENDUM

hmmm pa moze ..........taman sam kupila zemlju sa CVEĆE pa .............napravicu cvetni bunker :lol:
MMM1977

#267 Re: REFERENDUM

Post by MMM1977 »

Dodik se iskreno nada da će ova priča oko referenduma završiti na Domu Naroda u RS ili Ustavnom Sudu, njemu bi najmanje odgovaralo da dođe do nečeg ozbiljnijeg. Na ovaj način on se samo poigrava sa Bošnjacima i MZ, jer zna da od te priče neće biti ništa, a sa druge strane svoje podanike u RS drži pod nogom pričom o prijetnji od strane Bošnjaka i MZ.

Kao prvo, ako prođe priča o referendumu i ako se Dodik i podanici ogluše na buduće pozive Suda BiH, to je rat. Jasno je jučer i Nikšić kazao: Ako se ukida Sud BiH, ukida se i dejtonski sporazum i vraćamo se Republici BiH. To bi značilo uspostavljanje vlasti silom iz Sarajeva a RS tu nema nikakve šanse da se vojno suprotstavi. Dovoljno je presjeći par kilometara bivšeg koridora i da 80% stanovništa i vojnog potencijala ostane u 100% okruženju, plus što su svi povratnici naoružani do zuba a znaju da četnike ne smiju pustiti na kućni prag, što je totalno različito u odnosu na '92. To bi bio rat od 7 dana.

Dalje, Dodik ne želi ni podjelu i pripajanje matici. Znate, matica je uređena država i ima svoje sudove, koji bi dotičnog osudili ekspresno. Svjestan je on svega toga i da mu se sutra ponudi da se RS pridruži Srbiji, siguran sam da bi on našao načina da to to eskivira.

Dakle, Dodikova strategija je da konstantno podgrijava nacionalističke strasti ali da nikada ne uradi ništa konkretno. Na tome će ovaj put i ostati a RS-u slijedi dugotrajno siromaštvo i veličanje njihovih ideala. RS je ekonomski srozana ispod svake granice i jedino što im preostaje jeste da se tješe nečim drugim.

Ako budemo pametni, a izgleda da ovaj put jesmo, treba ih pustiti da pričaju šta god hoće i rade što god hoće. BiH ne mogu podijeliti a mi ovdje trebamo gledati da što više ekonomski ojačamo, jer će ovaj mirnodopski rat dobiti onaj ko bude ekonomski snažniji.

Naprijed Dodo, nedaj se zbuniti. :bih:
headbanger

#268 Re: REFERENDUM

Post by headbanger »

vjesticanametli wrote:hmmm pa moze ..........taman sam kupila zemlju sa CVEĆE pa .............napravicu cvetni bunker :lol:
delit cemo cvece
a pusti cemo travu

vodit cemo ljubav a ne rat

i gujcu uza zid prislonit da zeljanik ne nastrada :wink:
Corto Maltese

#269 Re: REFERENDUM

Post by Corto Maltese »

Vitez Koja wrote:
Corto Maltese wrote:
Da, ali ako se ne reaguje i ostane bez iskazivanja nekog stava i misljenja o tome, otisli bi RS-ovic davno, sa RS-om iz Bosne. Nije slucajno, sto onaj Metju, cijelo vrijeme postavlja pitanju "da li su Bosnjaci spremni da uzmu oruzije". Takodje, i Dodik, na drugi nacin, to cijelo vrijeme propituje. Ne ide on na radikalizaciju Bosnjaka, nego samo ispipava puls kakva bi bila rekacija tih istih Bosnjaka....
Na žalost, on ne ispipava puls Bošnjaka, nego MZ-a. U Bošnjaka, a ni u Bosanaca, on sebi ravnog nema. A ni puls MZ ne ispipava direktno, nego preko Tadića i Josipovića. Naša jedina prednost, ovom mandatu, je ta da ne postoji ozbiljna politička snaga ni u susjedstvu i komšiluku, koja će podržati teritorijalne promjene u Bosni i Hercegovini. Ta prednost će trajati dok Hrvatska i Srbija ne budu primljeni u EU. Pozicije koje nacionalne politike budu zauzmali tog trenutka, biće odlučujuće za budućnost Bosne i Hercegovine. Dakle još nekoliko godina formalnog status quo je pred nama. A onda... to je teško procijeniti. Možda do tada i izroni neko ko se sa Dodikom može ponosati, a da mu visoki predstavnik ne daje infuziju kad god kuveta zafali.
mO k3

#270 Re: REFERENDUM

Post by mO k3 »

Prpa.ba wrote:Nikome normalnom nije do rata, niti iko ovdje prizeljkuje rat. Zadesio me je u najboljim godinama, izgubio sam 4 godine zivota jer se pravoslavcima digao kurac koji se digne svakih 50 godina da kolju "turke", i cesto razmisljam sta bi bilo da nije bilo rata i jos goreg poslijeratnog vremena.

Medjutim, kada se pravoslavcima opet "digne", s ove strane nece biti ovce koje cekaju klanje, vec ili ljudi koji cekaju da naplate racune preostale iz 92-95 (u najboljem), ili generacije mladjarije odrasle na PC igrama u modernom vremenu kada ljudski zivot ne vrijedi pisljiva boba (u najgorem slucaju). Bjezanije ce biti kao sto je i uvijek bude, medjutim nemojte se zavaravati da ce milion i po Bosnjaka "pobjeci u Njemacku da ne bi ratovali za Saju", ili da ce neko odbiti uniformisane vojne policajce kad dodju u provjeru zasto se neko nije odazvao mobilizaciji. Licno, ne zelim ni ja vise ikada ratovati. Medjutim, nemam love ni rodbine da se mogu ispariti iz Bosne, tako da mi u slucaju najgoreg ne preostaje nista drugo nego ostati lojalan gradjanin RBiH sa svime sto to podrazumijeva. Isto vazi i za ogromnu vecinu ovdasnjeg stanovnistva. To da budemo nacisto.

Dalje, @Corto veli, "parlamentarna odluka". Ta "parlamentarna odluka", ako i kad je aktiviraju i pokusaju sprovesti, predstavlja krsenje mirovnog sporazuma. Kada je prekrsen mirovni sporazum, to znaci da strana koja ga krsi ne zeli mir, a kad nemamo mir, tad imamo...... Dopuni po zelji.

U trenutnoj situaciji, cinjenica je da RS-ovci "nemaju cim" i da hoce, i ovo su bijedni pokusaji izazivanja radikalizma kod Bosnjaka. Time pokusavaju preduhitriti radikalizam kod vlastitog naroda, jer pravoslavci i dio katolika u BiH nije ocekivao desetljeca u "mrskoj & nametnutoj", vec je Dayton bio "prelazni period". Kako se situacija sve vise okrece protiv njih, moraju reagovati. Ko prvi reaguje, dobija po guzici i to je sva poenta. Bosanska politika u trenutnoj situaciji mora biti mudra i tiha, ili glupa i tiha (ali tiha!) sa tek par izjava tipa ove SDP-ove da je toljaga (kakva god bila..) spremna za ne daj Boze.
Politika mirne ruke i sa razumom ako krene a nedaj boze... nece se stati gdje se stalo 1995 ,bosnjaci nemaju rezervnu domovinu ,nemamo izbora i ovakakv status ne moze dalje da se odrzava da nas velikosrbi i veliko hrvati potkopavaju gdje mogu

Ja kao bosnjo kazem spreman sam na dogovor gdje ce biti u vecini slucajeva svi zadovoljni ,ali samo traziti a ne davati neke ustupke to vise nemoze.....
Bosnjo je lud, sve radi mira,merhameta kao i 1992 suti i bice spreman da odstupa od svojih osnovnih potreba ,samo dokle???
Doduk od srca ti zelim isto ono kao i onomo tvome debilu sto je operisan u ZG
vjesticanametli

#271 Re: REFERENDUM

headbanger wrote:
vjesticanametli wrote:hmmm pa moze ..........taman sam kupila zemlju sa CVEĆE pa .............napravicu cvetni bunker :lol:
delit cemo cvece
a pusti cemo travu

vodit cemo ljubav a ne rat

i gujcu uza zid prislonit da zeljanik ne nastrada :wink:
ako imas pelcera za vutru posalji :D bice lakse delit cvece :lol:
ako bude rat ja zenu i djecu pokupim i odo u njemacku :mrgreen:
Banksy

#272 Re: REFERENDUM

Post by Banksy »

NOĆAS SPALJUJEMO ILUZIJE

POLITIČKO-MEDIJSKA OFANZIVA IZ BANJE LUKE

Dodik je najnovijom aferom o prisluškivanju u svom dnevnom „službenom listu“ želio osnažiti zahtjev za ukidanje pravosudnih institucija u BiH
Potpuno nezasluženo, pa čak i opasno, medijski i politički hit početkom ove nedjelje bio je video-zapis koji kompromitira Slobodana Vaskovića, donedavnog novinara (dapače, vedetu!) Federalne televizije i poodavnog novinarskog nitkova. Samo je budalama i ignorantima, neobaviještenima i „slučajnim prolaznicima“ kroz bh. medije jednominutni video-clip na kojem Vasković mrcvari na smrt uplašenog Bošnjaka u Srebrenici mogao biti iznenađenje, „grom iz vedra neba“. šok je to predstavljalo za one, a takvi su, nažalost, u ogromnoj većini, koji, nikada u rukama nisu imali Vaskovićev magazin Patriot. Sredstva i metode kojima je Vasković u tom hladnoratovskom listu, recimo, orgijao nad mrtvim premijerom Srbije Zoranom \inđićem ne razlikuju se previše, skoro nimalo, od „novinarske tehnike“ kojom je zarobljenim Bošnjacima s ispruženim mikrofonom i mladićevskom mimikom i retorikom ispijao krv na slamčicu nakon okupacije Srebrenice.

Toga sam predratnog sarajevskog baletana a ratno paljansko medijsko egzekutorče otkačio i sa dnevnog reda zaposve skinuo prije četiri-pet godina u jednoj emisiji BN Televizije. Zalizane, to jeste uflekane poduže kose, dizajniran u bagatelno crno odijelo, sa gardom provincijske lole koja bi po svaku cijenu željela ostaviti dojam velegradskog kicoša, obratio se Vasković trećem učesniku u emisiji Veselinu Simonoviću, gloduru srbijanskog Blica, i ponizno, snishodljivo ga pitao: „Kakve nam poruke donosite iz matice?“. Siroti Veso, ni luk jeo, ni luk mirisao, slegnuo je ramenima ne kontajući o čemu taj neželjeni „rođak iz unutrašnjosti“ govori, šta ga pita i šta želi od njega čuti.

Ne sjećam se baš do kraja riječi kojima sam otfikario Vaskovića, znam da sam mu sugerisao da se vrati osnovnom zanimanju - baletu, koji je, baš kao i novinarstvo, ozbiljan i častan posao, s tim što navodno on o baletu ponešto zna, a sa novinarstvom nikakve veze nema.

Ono što je opasno u medijskom „otkrivanju“ bezočne Vaskovićeve ratne novinarske biografije i raspravi koja je nakon toga uslijedila, jeste što je ona marginalnim i skoro nezanimljivim učinila drugi, ozbiljniji, teži, štetniji skandal, koji je u medijima istovremeno, paralelno buknuo. Mislim, dakako, na „otkriće“ Dodikovog službenog glasnika, banjalučkih Nezavisnih novina, da policijske i sigurnosne agencije tajno prisluškuju pet hiljada građana Bosne i Hercegovine.

Povjerljivi dokument o tajnom prisluškivanju koje nad građanima masovno provode dvije državne agencije, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u „Nezavisne novine“ je procurio, pokazuje to popratni, priloženi dokument, iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine. Resorni ministar Sadik Ahmetović promptno je zatražio pokretanje krivičnog postupka protiv onih koji su taj dokument proslijedili medijima. Almir Džuvo, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije, saopćio je da je „senzacionalno otkriće“ banjalučkog dnevnog lista „napad na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine“. Džuvo istovremeno kaže da je spisak prisluškivanih telefona u najvećoj mjeri falsifikat i dobro planirana i provedena provokacija.

To nije teško zaključiti bilo kome ko se imalo razumije u obavještajno-sigurnosnu materiju. Nezavisne novine iz dana u dan štancaju stotine telefonskih brojeva, pokupljenih iz sezonskih telefonskih imenika. Potom prozivaju vlasnike tih brojeva, anketiraju ih pitanjem znaju li da ih se prisluškuje, javljaju se domaćice, dječica, penzioneri... da kažu kako u to nisu bili sigurni sve do objavljivanja njihovog broja, dotada su u to sumnjali jer su im telefoni „povremeno krčali“ i „gubili signal“.

Nekoliko je važnih ciljeva ove obavještajno-medijske igranke. Prvi je kratkoročnog, što ne znači i bezopasnog karaktera i benigne prirode: prikazati obavještajno-sigurnosnu zajednicu u BiH kao diletantsku, amatersku družinu koja provodi „nezakonitu“ represiju nad hiljadama uglavnom ni krivih ni dužnih građana, nadzirući ih i upadajući im u privatnost. Drugi je cilj pokazati da u ove dvije agencije postoje, kako to u „Nezavisnim“ piše, naravno bez ijednog dokaza, “paralelizam“ u njihovom funkcioniranju. Treći je cilj pokazati kako ne postoji nikakva funkcionalna državna i parlamentarna kontrola nad sigurnosno-obavještajnim sektorom. (Ako je to tako, otkuda onda u Ministarstvu sigurnosti telefonski spiskovi „bezbjednosno interesantnih lica“?! Mogli su ih dobiti samo od agencija za koje se tvrdi da su „van kontrole“, otuđeni centri „paralelne moći“.)

Jedino je budali moglo promaći kako je „senzacionalno otkriće“ banjalučkih dnevnih novina uslijedilo samo dan uoči vanredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Koja je u cijelosti posvećena „raspravi o posljedicama antidejtonskog i neustavnog djelovanja pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine“ i čiji je konačni zadatak raspisivanje referenduma u tom entitetu na kojem bi narodna volja dokinula „antidejtonski“ Sud i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine. Zato Dodikov medijski „deseti diverzantski odred“ tajno prisluškivanje građana od strane OSA-e bez razmišljanja kvalificira kao „nezakonit čin“, budući da odobrenje za takvu operaciju daje Sud BiH koji je, odranije diskvalificiran kao „antidejtonska“, dakle, nezakonita tvorevina. (Podsjeća li vas to imalo, mene podsjeća snažno, na predratnu velikosrpsku doktrinu o Bosni i Hercegovini kao „avnojevskoj tvorevini“, dakle dogovornom, i gotovo ilegalnom „državno-pravnom provizoriju“).

Nema tu nikakve slučajnosti, ishitrenosti, iskakanja, neusklađenosti: Dodikov parlamentarni i vanparlamentarni stampedo na državne institucije koje je on, vrlo ispravno, targetirao kao ključne sveobuhvatan je u svojoj institucionalnoj i vaninstitucionalnoj, medijskoj, vladinoj i nevladinoj operacionalizaciji. Vanrednoj sjednici Narodne skupštine RS-a prethodila je, pored medijske pripreme terena sa „nezakonitim prisluškivanjem“, višednevna ofanziva boračke organizacije ovog entiteta čiji je čelnik Pantelija ]urguz, sabirajući zatvorske kazne izrečene Srbima za ratne zločine na Sudu BiH i komparirajući ih sa kaznama izrečenim predstavnicima druga dva naroda, ustanovio da je državno pravosuđe „antisrpsko“. (Bilo bi zanimljivo vidjeti kako je u toj nacionalnoj aritmetici zločina prošao Franc Kos, masovni ubica, Slovenac iz Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske?!).

Nema se tu šta pametovati, filozofirati i parcijalno iščuđavati nad pojedinačnim primjerima Dodikovih nasrtaja na državne institucije, treba ih samo poslagati i analizirati kao jedinstven, cjelovit separatistički projekat - pokret precizno razrađen sa najsitnijim detaljima razdruživanja Republike Srpske od svega što, čak i na simboličkoj, a kamoli na institucionalnoj razini „tukne“ po bosanskohercegovačkoj jedinstvenosti i suverenosti.

Prije rata, u vrijeme poodmakle faze militarističke separacije srpskog etničkog korpusa, cijela jedna trosatna televizijska emisija Televizije Sarajevo (urednik i voditelj bio je pokojni Ilija Guzina) bila je posvećena alarmantnoj bezbjednosnoj temi - ilegalnom prisluškivanju stotina i hiljada građana od tadašnje Službe državne bezbjednosti BiH. Ogroman broj žrtava „ilegalnog prisluškivanja“ u posljednjih desetak godina je završio pred međunarodnim i domaćim sudovima pod optužbom da su počinili ratne zločine (posljednji je, za sada, Božidar Vučurević). Tribunal u Haagu je sve te presretnute razgovore ocijenio kao vjerodostojne, odnosno pribavljene u legalnoj zakonskoj proceduri (odobrili su ih Predsjedništvo BiH, Vlada BiH, Republički MUP) . Problem je tada sa Karadžićem, Krajišnikom i Vučurovićem isti kao i danas sa Dodikom, Džombićem i Vlajkijem, što su za njih legalne institucije nelegalne...

Međunarodna zajednica, koja razblaženim saopćenjima „osuđuje“, ili „ne podržava“ sve ovo što posljednjih nedjelja i mjeseci poduzima vlast Milorada Dodiku u davljenju državnih institucija, činjenjem, nečinjenjem, žmirenjem, ili pogledom u prazno bezobrazno pojačava samopouzdanje i bilda drčnost rušilaca zakona, institucija koje je upravo ta međunarodna zajednica godinama stvarala. Ako Dodikovi politički i medijski specijalci ruše Sud i Tužiteljstvo BiH, direktno udaraju na Zakon o sudu i tužiteljstvu koji je Parlament BiH usvoji prije 7-8 godina, to je već ozbiljno krivično djelo!

Ne bude li adekvatne, beskompromisne reakcije na ovu destrukciju, postojeći haos može na hiljadu načina biti artikuliran, a nijedan od njih neće biti „miran i prosperitetan“!

S. Avdić, Slobodna Bosna
headbanger

#273 Re: REFERENDUM

Post by headbanger »

Banksy wrote:

NOĆAS SPALJUJEMO ILUZIJE

POLITIČKO-MEDIJSKA OFANZIVA IZ BANJE LUKE

Dodik je najnovijom aferom o prisluškivanju u svom dnevnom „službenom listu“ želio osnažiti zahtjev za ukidanje pravosudnih institucija u BiH
Potpuno nezasluženo, pa čak i opasno, medijski i politički hit početkom ove nedjelje bio je video-zapis koji kompromitira Slobodana Vaskovića, donedavnog novinara (dapače, vedetu!) Federalne televizije i poodavnog novinarskog nitkova. Samo je budalama i ignorantima, neobaviještenima i „slučajnim prolaznicima“ kroz bh. medije jednominutni video-clip na kojem Vasković mrcvari na smrt uplašenog Bošnjaka u Srebrenici mogao biti iznenađenje, „grom iz vedra neba“. šok je to predstavljalo za one, a takvi su, nažalost, u ogromnoj većini, koji, nikada u rukama nisu imali Vaskovićev magazin Patriot. Sredstva i metode kojima je Vasković u tom hladnoratovskom listu, recimo, orgijao nad mrtvim premijerom Srbije Zoranom \inđićem ne razlikuju se previše, skoro nimalo, od „novinarske tehnike“ kojom je zarobljenim Bošnjacima s ispruženim mikrofonom i mladićevskom mimikom i retorikom ispijao krv na slamčicu nakon okupacije Srebrenice.

Toga sam predratnog sarajevskog baletana a ratno paljansko medijsko egzekutorče otkačio i sa dnevnog reda zaposve skinuo prije četiri-pet godina u jednoj emisiji BN Televizije. Zalizane, to jeste uflekane poduže kose, dizajniran u bagatelno crno odijelo, sa gardom provincijske lole koja bi po svaku cijenu željela ostaviti dojam velegradskog kicoša, obratio se Vasković trećem učesniku u emisiji Veselinu Simonoviću, gloduru srbijanskog Blica, i ponizno, snishodljivo ga pitao: „Kakve nam poruke donosite iz matice?“. Siroti Veso, ni luk jeo, ni luk mirisao, slegnuo je ramenima ne kontajući o čemu taj neželjeni „rođak iz unutrašnjosti“ govori, šta ga pita i šta želi od njega čuti.

Ne sjećam se baš do kraja riječi kojima sam otfikario Vaskovića, znam da sam mu sugerisao da se vrati osnovnom zanimanju - baletu, koji je, baš kao i novinarstvo, ozbiljan i častan posao, s tim što navodno on o baletu ponešto zna, a sa novinarstvom nikakve veze nema.
Ono što je opasno u medijskom „otkrivanju“ bezočne Vaskovićeve ratne novinarske biografije i raspravi koja je nakon toga uslijedila, jeste što je ona marginalnim i skoro nezanimljivim učinila drugi, ozbiljniji, teži, štetniji skandal, koji je u medijima istovremeno, paralelno buknuo. Mislim, dakako, na „otkriće“ Dodikovog službenog glasnika, banjalučkih Nezavisnih novina, da policijske i sigurnosne agencije tajno prisluškuju pet hiljada građana Bosne i Hercegovine.

Povjerljivi dokument o tajnom prisluškivanju koje nad građanima masovno provode dvije državne agencije, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u „Nezavisne novine“ je procurio, pokazuje to popratni, priloženi dokument, iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine. Resorni ministar Sadik Ahmetović promptno je zatražio pokretanje krivičnog postupka protiv onih koji su taj dokument proslijedili medijima. Almir Džuvo, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije, saopćio je da je „senzacionalno otkriće“ banjalučkog dnevnog lista „napad na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine“. Džuvo istovremeno kaže da je spisak prisluškivanih telefona u najvećoj mjeri falsifikat i dobro planirana i provedena provokacija.

To nije teško zaključiti bilo kome ko se imalo razumije u obavještajno-sigurnosnu materiju. Nezavisne novine iz dana u dan štancaju stotine telefonskih brojeva, pokupljenih iz sezonskih telefonskih imenika. Potom prozivaju vlasnike tih brojeva, anketiraju ih pitanjem znaju li da ih se prisluškuje, javljaju se domaćice, dječica, penzioneri... da kažu kako u to nisu bili sigurni sve do objavljivanja njihovog broja, dotada su u to sumnjali jer su im telefoni „povremeno krčali“ i „gubili signal“.

Nekoliko je važnih ciljeva ove obavještajno-medijske igranke. Prvi je kratkoročnog, što ne znači i bezopasnog karaktera i benigne prirode: prikazati obavještajno-sigurnosnu zajednicu u BiH kao diletantsku, amatersku družinu koja provodi „nezakonitu“ represiju nad hiljadama uglavnom ni krivih ni dužnih građana, nadzirući ih i upadajući im u privatnost. Drugi je cilj pokazati da u ove dvije agencije postoje, kako to u „Nezavisnim“ piše, naravno bez ijednog dokaza, “paralelizam“ u njihovom funkcioniranju. Treći je cilj pokazati kako ne postoji nikakva funkcionalna državna i parlamentarna kontrola nad sigurnosno-obavještajnim sektorom. (Ako je to tako, otkuda onda u Ministarstvu sigurnosti telefonski spiskovi „bezbjednosno interesantnih lica“?! Mogli su ih dobiti samo od agencija za koje se tvrdi da su „van kontrole“, otuđeni centri „paralelne moći“.)

Jedino je budali moglo promaći kako je „senzacionalno otkriće“ banjalučkih dnevnih novina uslijedilo samo dan uoči vanredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Koja je u cijelosti posvećena „raspravi o posljedicama antidejtonskog i neustavnog djelovanja pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine“ i čiji je konačni zadatak raspisivanje referenduma u tom entitetu na kojem bi narodna volja dokinula „antidejtonski“ Sud i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine. Zato Dodikov medijski „deseti diverzantski odred“ tajno prisluškivanje građana od strane OSA-e bez razmišljanja kvalificira kao „nezakonit čin“, budući da odobrenje za takvu operaciju daje Sud BiH koji je, odranije diskvalificiran kao „antidejtonska“, dakle, nezakonita tvorevina. (Podsjeća li vas to imalo, mene podsjeća snažno, na predratnu velikosrpsku doktrinu o Bosni i Hercegovini kao „avnojevskoj tvorevini“, dakle dogovornom, i gotovo ilegalnom „državno-pravnom provizoriju“).

Nema tu nikakve slučajnosti, ishitrenosti, iskakanja, neusklađenosti: Dodikov parlamentarni i vanparlamentarni stampedo na državne institucije koje je on, vrlo ispravno, targetirao kao ključne sveobuhvatan je u svojoj institucionalnoj i vaninstitucionalnoj, medijskoj, vladinoj i nevladinoj operacionalizaciji. Vanrednoj sjednici Narodne skupštine RS-a prethodila je, pored medijske pripreme terena sa „nezakonitim prisluškivanjem“, višednevna ofanziva boračke organizacije ovog entiteta čiji je čelnik Pantelija ]urguz, sabirajući zatvorske kazne izrečene Srbima za ratne zločine na Sudu BiH i komparirajući ih sa kaznama izrečenim predstavnicima druga dva naroda, ustanovio da je državno pravosuđe „antisrpsko“. (Bilo bi zanimljivo vidjeti kako je u toj nacionalnoj aritmetici zločina prošao Franc Kos, masovni ubica, Slovenac iz Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske?!).

Nema se tu šta pametovati, filozofirati i parcijalno iščuđavati nad pojedinačnim primjerima Dodikovih nasrtaja na državne institucije, treba ih samo poslagati i analizirati kao jedinstven, cjelovit separatistički projekat - pokret precizno razrađen sa najsitnijim detaljima razdruživanja Republike Srpske od svega što, čak i na simboličkoj, a kamoli na institucionalnoj razini „tukne“ po bosanskohercegovačkoj jedinstvenosti i suverenosti.

Prije rata, u vrijeme poodmakle faze militarističke separacije srpskog etničkog korpusa, cijela jedna trosatna televizijska emisija Televizije Sarajevo (urednik i voditelj bio je pokojni Ilija Guzina) bila je posvećena alarmantnoj bezbjednosnoj temi - ilegalnom prisluškivanju stotina i hiljada građana od tadašnje Službe državne bezbjednosti BiH. Ogroman broj žrtava „ilegalnog prisluškivanja“ u posljednjih desetak godina je završio pred međunarodnim i domaćim sudovima pod optužbom da su počinili ratne zločine (posljednji je, za sada, Božidar Vučurević). Tribunal u Haagu je sve te presretnute razgovore ocijenio kao vjerodostojne, odnosno pribavljene u legalnoj zakonskoj proceduri (odobrili su ih Predsjedništvo BiH, Vlada BiH, Republički MUP) . Problem je tada sa Karadžićem, Krajišnikom i Vučurovićem isti kao i danas sa Dodikom, Džombićem i Vlajkijem, što su za njih legalne institucije nelegalne...

Međunarodna zajednica, koja razblaženim saopćenjima „osuđuje“, ili „ne podržava“ sve ovo što posljednjih nedjelja i mjeseci poduzima vlast Milorada Dodiku u davljenju državnih institucija, činjenjem, nečinjenjem, žmirenjem, ili pogledom u prazno bezobrazno pojačava samopouzdanje i bilda drčnost rušilaca zakona, institucija koje je upravo ta međunarodna zajednica godinama stvarala. Ako Dodikovi politički i medijski specijalci ruše Sud i Tužiteljstvo BiH, direktno udaraju na Zakon o sudu i tužiteljstvu koji je Parlament BiH usvoji prije 7-8 godina, to je već ozbiljno krivično djelo!

Ne bude li adekvatne, beskompromisne reakcije na ovu destrukciju, postojeći haos može na hiljadu načina biti artikuliran, a nijedan od njih neće biti „miran i prosperitetan“!

S. Avdić, Slobodna Bosna
i sad ja da avdica shvatim kao ozbiljnog novinara/analiticara
daaaajjjjj
nekada sam ga gotivio, ali zadnjih nekoliko godina nesta nije u redu s njim
mora da je prestao lokat
Vitez Koja

#274 Re: REFERENDUM

Post by Vitez Koja »

Da, ali ako se ne reaguje i ostane bez iskazivanja nekog stava i misljenja o tome, otisli bi RS-ovic davno, sa RS-om iz Bosne. Nije slucajno, sto onaj Metju, cijelo vrijeme postavlja pitanju "da li su Bosnjaci spremni da uzmu oruzije". Takodje, i Dodik, na drugi nacin, to cijelo vrijeme propituje. Ne ide on na radikalizaciju Bosnjaka, nego samo ispipava puls kakva bi bila rekacija tih istih Bosnjaka....[/quote]

Na žalost, on ne ispipava puls Bošnjaka, nego MZ-a. U Bošnjaka, a ni u Bosanaca, on sebi ravnog nema. A ni puls MZ ne ispipava direktno, nego preko Tadića i Josipovića. Naša jedina prednost, ovom mandatu, je ta da ne postoji ozbiljna politička snaga ni u susjedstvu i komšiluku, koja će podržati teritorijalne promjene u Bosni i Hercegovini. Ta prednost će trajati dok Hrvatska i Srbija ne budu primljeni u EU. Pozicije koje nacionalne politike budu zauzmali tog trenutka, biće odlučujuće za budućnost Bosne i Hercegovine. Dakle još nekoliko godina formalnog status quo je pred nama. A onda... to je teško procijeniti. Možda do tada i izroni neko ko se sa Dodikom može ponosati, a da mu visoki predstavnik ne daje infuziju kad god kuveta zafali.[/quote]

Hajde, da idemo ovom logikom. Pro-bosanske stranake sloze se sa tim da je referendum, koji se treba odrzati, na jednom dijelu teritorija BiH legalan....mislis, da bi neko iz MZ reagovao na ovo!? Njima ne odgovara destabilizacija BiH i zato ce i reagovati.Nista nije slucajno, od Dodik-Covic pakta, strufanja Josipovica i Tadica po BiH...tako ni ovaj prijedlog odrzavanja referenduma. Opet kazem i ponavljam,MZ ce reagovati zato sto zna sta znaci odrzavanja tog referenduma i koje ce posljedice on izazvati. Ja znam da je Milorad u krizi i da je jedan od razloga ovog referenduma spasavanje njegove guze od naroda, ali taj isti referendum predstavlja nastavak one politike, koja je izmedju ostaloga, proizvela genocid i rat u BiH.
koel

#275 Re: REFERENDUM

Post by koel »

Naprijed Srbi iz RS samo dajte referedum da pocne drugo poluvrijeme da rijesimo vise ovo sranje od drzave da svakako izbrisemo RS .Nije vam ovo 92 imamo dovoljno svegada do Drine ko oluja dodjemo.Hajmo naprijed zivio referendum da i to pocne svecano.LJiljan zauvijek
Locked