Referendum(i) u RS-u

Locked
arzuhal

#3101 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

Alfons Kauders wrote:Kad ce taj rat?

Da ne registrujem bezveze onu samohotku u stali...
a na zidu zlatni ljiljan
Edo Maajka i levha prelijepa
pored kuće štala, u štali sijeno
ispod sijena maljutka...
Last edited by arzuhal on 24/08/2016 09:22, edited 1 time in total.
TheMule

#3102 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by TheMule »

ExNihilo wrote:
TheMule wrote:
ExNihilo wrote:
Šta ima, Wikipedija-majstore? Da, vrijeđao sam, zbog čega sam i rekao da uvreda meni nije relevantna. Što ne znači da su ga vrijeđali svi Srbi. Razumiješ li distinkciju?
Niko nije vrijedjo sve Srbe. Slab ti taj Bosanski. Previse hodas po srpskim i hrvatskim forumima, pa ti maternji malo oslabio razumije se.
Nije Bosanski jezik, već bosanski. Barem se potrudi nauči ispravno pisati naziv vlastitog jezika.
Kaze se: "Barem se potrudi da naucis" ....mene gramatika na forumu ne interesuje, i ja opet bolji od tebe, a ti se dicis time :lol: :lol:
arzuhal

#3103 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

Milorad Dodik: Spreman sam zaustaviti referendum ukoliko se obustave sve istrage protiv mene i ukoliko SDS odustane od lokalnih izbora
Rugafet

#3104 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Rugafet »

bubugogo wrote: Pritisni prst u fildzan i zamisli zelju! :lol:
Ma nema, strasan si. Hrabri IMT-oavac :lol:
Bradafilozof

#3105 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Bradafilozof »

džaba im referendum bez balvana. dakle mići predlažem postavljanje balvana na entitetskim granicama. čisto da se sačuva tradicija srpskog naroda u bih.
arzuhal

#3106 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

bubugogo wrote:
arzuhal wrote:Milorad Dodik: Spreman sam zaustaviti referendum ukoliko se obustave sve istrage protiv mene i ukoliko SDS odustane od lokalnih izbora

:thumbup: :thumbup:
Link?
Ne mogu sad da nađem :lol:
ExNihilo

#3107 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ExNihilo »

TheMule wrote:
ExNihilo wrote:
TheMule wrote:
Niko nije vrijedjo sve Srbe. Slab ti taj Bosanski. Previse hodas po srpskim i hrvatskim forumima, pa ti maternji malo oslabio razumije se.
Nije Bosanski jezik, već bosanski. Barem se potrudi nauči ispravno pisati naziv vlastitog jezika.
Kaze se: "Barem se potrudi da naucis" ....mene gramatika na forumu ne interesuje, i ja opet bolji od tebe, a ti se dicis time :lol: :lol:
Toliko si gramatički potkovan da si u ovoj rečenici uspio napraviti, ni manje ni više, nego 6 gramatičkih grešaka.
TheMule

#3108 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by TheMule »

ExNihilo wrote:
TheMule wrote:
ExNihilo wrote: Kaze se: "Barem se potrudi da naucis" ....mene gramatika na forumu ne interesuje, i ja opet bolji od tebe, a ti se dicis time :lol: :lol:
Toliko si gramatički potkovan da si u ovoj rečenici uspio napraviti, ni manje ni više, nego 6 gramatičkih grešaka.
sigurno da jesam, jer me gramatika na forumu ne interesuje. Pusti se ti gramatike, i nauci dvije stvari dosta vrijednije:
1. Znacenje rijeci
2 Sklapanje prostih recenica

:lol: :lol:
ExNihilo

#3109 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ExNihilo »

TheMule wrote:
sigurno da jesam, jer me gramatika na forumu ne interesuje. Pusti se ti gramatike, i nauci dvije stvari dosta vrijednije:
1. Znacenje rijeci
2 Sklapanje prostih recenica

Ne postoji gramatika na forumu i van foruma. Ili jesi ili nisi pismen. Da si na vlastitu pismenost investirao makar deseti dio energije koji ulažeš u kvazipatriotska izdrkavanja, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i općenito paranoju - vjerovatno ne bi pripadao potonjoj kategoriji.

Zar ne znaš da se za Bosnu i Hercegovinu najbolje borimo obrazovanjem, a ne primitivnim oblicima nacionalne svijesti i paranoičnim upiranjem prsta na sve koje percipiraš kao potencijalne neprijatelje i izdajnike? Zar te nije sramota što takav, nepismen i neobrazovan, zapravo štetiš svojoj državi, ostavljajući dojam praznoglavog i krezubog zombi-patriote, umjesto da joj koristiš? Zar ne misliš da postoji pozitivna korelacija između tvoje (ne)sposobnosti da razumiješ bazične principe pismene komunikacije i (ne)sposobnosti da razumiješ šira društvenopolitička pitanja?

Prvo savladati gradivo propušteno kod učiteljice, a tek onda tumačiti geopolitička kretanja i stajati na branicima ove države! Ponavljam, sa takvim patriotama, Bosna ne treba neprijatelje.
emmir1

#3110 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by emmir1 »

Bradafilozof wrote:džaba im referendum bez balvana. dakle mići predlažem postavljanje balvana na entitetskim granicama. čisto da se sačuva tradicija srpskog naroda u bih.

Zamisli tog junaka koji izađe na tu barikadu recimo na Dobrinji.

Auuuu

Kao da mačiće među vukove baciš
daddy-kool

#3111 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by daddy-kool »

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=217340
Русија је већ издвојила мишљење, а амбасадор Петар Иванцов поновио став званичне Москве, да Српска има право на референдум и да вољи једног народа препрека не смије и не треба да буде међународа заједница.

"Ми не сматрамо да је жеља једног народа да изрази своју вољу, по питању које он сматра од великог значаја, ван закона. Сматрам да треба смањити напетости у вези са референдумом о Дану Републике и детаљније ћемо о овоме након сједнице ПИК-а", рекао је Иванцов.

Против било какаве расправе о референдуму у Српској, осим Русије су, незванично сазнајемо, и амбасадори Њемачке и Грчке. У Њемачкој амбасади ову информацију нису потврдили, ни демантовали. Само су рекли да се о овом питању не желе изјашњавати.

Samo čvrsto i istrajavati.
Dobar potez Bakira sa daljom eskalacijom.
Da li se oglasilo tužilaštvo BiH u vezi sa Reufom tužbom?
emmir1

#3112 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by emmir1 »

Ali oni hinjavci sa poskoka su najjači

Navijaju za cijepanje BIH pa kako god.

Jadni kontaju i tom slučaju da bi dobili nešto više od Gruda, Ljubuškog i dijela Mostara
mO k3

#3113 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

arzuhal wrote:Milorad Dodik: Spreman sam zaustaviti referendum ukoliko se obustave sve istrage protiv mene i ukoliko SDS odustane od lokalnih izbora
:mrgreen:
April,april u augustu
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3114 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by KatarinaKosaca »

Ovaj stav clanica PIK—a je porazavajuci. Tako, da trazi referendum o neovisnosti Rusija ce isto reagirati. Stav Njemacke otreznjenje nekima koji, ocito, spavaju vec dvije decenije misleci da imamo neku toboznju podrsku «zapada», dok je Vucic puno blizi Njemackoj danas nego mi. Kako napisah vec par puta fakturu toj grobarskoj lopati Bakiru i Zlatku.
Point.

#3115 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Point. »

Paul F. wrote:
Point. wrote: E jesi naso s kim ces diskutovati. :) Pavle ne zna gdje udara ko i obicno. Jos uvijek je ljut sto mu je Pape dobio nogu iz repke. :D
Baš me zanima kako je živjeti bez mozga i obraza.
Upravo si pitao sam sebe. Red bi bio i da odgovoris.
Danguba

#3116 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Danguba »

bubugogo wrote:

:thumbup: :thumbup:
Link?
mO k3

#3117 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

Paul F. wrote:
Point. wrote: E jesi naso s kim ces diskutovati. :) Pavle ne zna gdje udara ko i obicno. Jos uvijek je ljut sto mu je Pape dobio nogu iz repke. :D
Baš me zanima kako je živjeti bez mozga i obraza.
:lol: a sto mu ga suknu :mrgreen:
moa

#3118 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by moa »

Vjeruj mi da ovo nije daleko od istine. Vjerovatno on i postavlja uvjete po pitanju vlastite sigurnosti.
BHCluster

#3119 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

I da Vijece Ministara donese odluku da Drzava preuzima otplatu dugova manjeg bh. entiteta tzv "rs". :mrgreen:
Banksy

#3120 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Banksy »

Škobo Habu wrote:
Dodik ni u čemu ne može pobjediti, osim da tjera vodu na svoj politički mlin i tako mobilizira glasačko tijelo da od njega stvori Lukašena ovdašnjih prostora.
Dodik sve radi da BiH vrati u žižu globalne politike, mobilišući ponovo sve one svjetske sile koje su svoj interes na ovim prostorima zanemarili radi drugih kriznih žarišta širom svijeta.
Dodik se dugi niz godina, a pogotovo u zadnje vrijeme, otvoreno suprostavlja i američkoj, i britanskoj, i njemačkoj politici, u zadnjem istupu primitivizma je čak i austrijskog ambasadora izvrijeđao, iako je ta zemlja i investirala u RS, i jedna je među vodećim u tom entitetu, tako da on sam svaku odluku koji želi da sprovede, bilo to referendum ili secesija, ne može uspjeti, jer za nju nema međunarodnu podršku.
Rusija će po tom pitanju nastaviti svoju prljavu igru, to nije nešto što iznenađuje uopšte, no to će svakako samo da homogenizira sa jedne strane Ameriku i EU, uz neizbježan uticaj islamskog svijeta, dok će Dodik i njegova politika zavisiti od ruske, kao i prešutne srbijanske podrške.
Biće to igra živaca, u kojoj će pobjedu odnjeti oni koji drže ključeve Dodikove institucionalne vlasti, a u tom slučaju nije Rusija, već zapadne zemlje, jer ekonomija RS ne zavisi od ruskog tržišta, već od evropskog, ne zavisi od ruskih investicija i kredita, već onih evropskih.
Problem je u tome što ni bošnjački političari nisu u stanju da shvate širu sliku Dodikovog "revolucionarnog suicida", koji se otvoreno konfrontira svima u okruženju, kako bih iz toga izvukli konkretnu korist u političkom smislu, jer politika SNSD vodi u izolacionizam u svakom slučaju.
Na kraju, vidjećemo kako će "bratska" Turska reagovati na mogući ruski veto prilikom zasjedanja PIC-a, jer će to biti najbolji pokazatelj kakvi su, u stvari, odnosi između Turske i Bošnjaka, i koliko su iskreni.
Tačno. Visoka kocka s izvjesno negativnim ishodom po Dodika.

REFERENDUM TOP TEMA

Dodikov pucanj u RS: 10 teza zbog kojih će nam referendum doći glave
Piše: Milovan Matić / Objavljeno: 24.08.2016.
http://www.6yka.com/novost/112091/dodik ... doci-glave

Predsjednik RS Milorad Dodik nezaustavljivo grabi ka referendumu uništavajući na taj način i svaku pomisao građana ovog entiteta da će dočekati vrijeme u kojem će živjeti normalno.

Izgleda da će ovaj put Dodik ispuniti referendumsko obećanje i na taj način ispaliti metak u samu Republiku Srpsku. Sigurno ne smrtonosan, ali dovoljan da joj umrtvi sve organe koji su koliko toliko funkcionisali do sad.

Umjesto ljubavi prema RS o kojoj toliko priča, Dodik prije svega pokušava referendumom o Danu Republike, zakazanim za 25. septembar, da zaustavi svoj strmoglavi politički pad i spase se mogućeg poraza na lokalnim izborima u oktobru. Nije Dodika mnogo briga za narod, koliko razmišlja o optužnicama koje mu, barem sudeći prema medijskim natpisima, vise iznad glave, o gubitku vlasti, a samim tim i uticaja nad cjelokupnom tajkunskom hobotnicom koja se ugnjezdila u RS. Zato je po njemu ovaj referendum postao "biti ili ne biti za srpski narod u BiH".

Ko to kaže, osim Dodika naravno? Zašto je taj referendum o danu RS toliko bitan za opstanak Srba na ovim prostorima? Zašto bi njegovo neodržavanje ugrozilo interese srpskog naroda? Pa ne bi, samo nema nikoga ko smije to da kaže, a čija riječ bi se čula.

Akademska zajednica zatvorena u svoje torove na fakultetima bezbrižno ćuti, jer plata im je redovna, a i sami nisu neki veliki stručnjaci. Opozicija je u nokdaunu, jer Dodik je uvijek korak ispred njih. Mediji u RS, inače većinski pod stranačkom kapom, oprezno biraju riječi koje stavljaju uz referendum (mora biti održan, volja naroda, demokratsko pravo, opstanak srpskog naroda...).

I kako onda da obični građani uopšte i znaju šta ih očekuje. E, pa zato će nakon što svi kolektivno izađu 25. septembra na glasačka mjesta, zaokruže već svima poznat odgovor, ostati zatečeni kad uvide da ih je Dodik propisno zajebao i da su ustvari glasali protiv Republike Srpske.

Pitate se kako? Da krenemo…

1. Postojećim zakonom o referendumu u RS uvodi se građanski sistem odlučivanja "jedan čovjek-jedan glas", a Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH odlučivanje je definisano kao konsenzus predstavnika tri nacije (Srbi, Hrvati, Bošnjaci). Ovim se rušio etnički konsenzus kao način donošenja odluka, prihvata se građansko preglasavanje, koje Srbi nisu prihvatili u jesen 1991.godine i to po cijenu rata.

2. Raspakuje se "Dejtonski sporazum bez koga RS ne može opstati.

3. Srbi počinju da uvode praksu preglasavanja Hrvata i Bošnjaka ovim referendumom, jer su većina u RS. E sad, šta će biti kada Hrvati i Bošnjaci budu preglasavali Srbe u FBiH. Onda ćemo kukati za etničkim konsenzusom.

4.Dolazimo u sukob sa Zapadom i tako postajemo sredstvo za rusko potkusurivanje, a pomoć Rusa možemo očekivati isto kao i mali i veliki kredit.

5.Već je pokrenuta inicijativa za referendum u Srebrenici na osnovu odluke NSRS o raspisivanju referenduma o Danu RS. Sigurno možemo očekivati još ovakvih slučajeva gdje su Bošnjaci većina.

6. Doveli smo se u situaciju da država pokreće spor protiv Republike Srpske. Pogađate, rezulatat ne može biti pozitivan po RS.

7. Dodikovim ponašanjem i zakazivanjem referenduma još jednom je Republika Srpska prepoznata kao pokretač dizanja međuetničkih tenzija, nacionalne mržnje i mogućih sukoba (ovo zadnje ne smijemo isključiti, naprotiv)

8. Referendum je pokazao ono što je već svima bilo poznato da je RS cijela iz dva dijela. Samo što ćemo nakon ovog referenduma dobiti i zvaničnu potvrdu za to, uz ispostavu računa za međunaciopnalne netrepeljivosti koje će se proizvesti u Brčko distriktu.

9. Referendum će RS gurnuti u još veću izolaciju i sukob sa državama u reginu i EU. Dodik je već počeo sa austrijskim ambasadorom voditi politiku "ko nam šta može". Sjetite se gdje nas je ta politika odvela tokom rata.

10. Uz referendum možete biti sigurni da će svi vaši snovi o novim putevima i kanalizacijama, vodovodnim mrežama kojim ste se nadali u toku ove predizborne kampanje biti samo pusti snovi. Jer ovaj put izborna kampanja ima vanredna pravila igre. Referendum.

Ovo su samo neke od posljedica sa kojima će se RS suočiti nakon referenduma o Danu RS, a da ne govorimo o mogućnosti za pokretanje inicijativa o referendumu za ukidanje RS, stvaranje unitarne BiH, pripajanje Brčkog FBiH, i ono najgore, međunacionalni sukobi. Apokaliptično, ali mnogo realnije nego Republika Srpska u blagostanju nakon "demokratskog" referenduma.

E sad, da li je Dodik toliki patriota ili kukavica koji pokušava da se sakrije iza referenduma, na štetu svog naroda i same Republike Srpske u koju se toliko kune?

Prije bih rekao da ovaj referendum nema ništa sa srpstvom, odbranom nacionalnog identiteta, čuvanjem jednog datuma i krsnse slave, već je njegova jedina funkcija spašavanje predsjednika Dodika. Jer da je drugačije, da je predsjedniku RS stalo do svog naroda i RS, da želi da radi na očuvanju ovog entiteta i naroda u njemu, ne bi dozvolio da svaki dan najmanje jedna porodica pobjegne u inostranstvo; Da se zdravstvo guši u dugovima dok doktori nemaju sa čim da rade, a pacijenti umiru u bolnicama od nehigijenskih uslova; Ili da moramo stalno da gledamo kako djeca umiru jer nemaju mogućnost da se liječe;Da đaci uče u polusrušenim školama, a javni fakulteti se urušavaju pred najezdom privatnih; Da ogroman dio građana nema šta da jede, a nemali broj umire od gladi ili hladnoće; Da RS grca u dugovima, a preduzeća se gase jedno za drugim; Da mu je stalo do RS ne bi ovo bila prćija nekoliko tajkuna i političara, republika u kojoj se isplati biti jedino lopov, ili predsjednikov kum.

Ali dobro, možda predsjednik ima neke druge standarde po kojima mjeri ljubav prema RS, pa se tako odlučio za još jedan patriotski potez poput referenduma koji bi nas ovaj put mogao stvarno dokusuriti i otjerati tamo gdje nam je i mjesto, u tri lijepe materine.

Jer, niko nije birao umjesto nas - Sami pali, sami se ubili.
arzuhal

#3121 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by arzuhal »

BHCluster wrote:
I da Vijece Ministara donese odluku da Drzava preuzima otplatu dugova manjeg bh. entiteta tzv "rs". :mrgreen:
A ne, to će biti pitanje sljedećeg referenduma, kad ih je već krenulo da sa entitetskog nivoa odlučuju i uslovljavaju državu...A kako se međunarodna zajednica odnosi spram Dodikovih marifetluka, ne bi me čudilo ni da, u inat Bakiru koji baš to navodi kao primjer, jedno od sljedećih referendumskih pitanja ne bude i:

Da li podržavate odluku kojom bismo odbacili bilo kakvo dugovanje spram MMF-a, Svjetske banke i ostalih, odnosno odbacili vraćanje tzv. vanjskog duga?

Potom bismo slušali Čubrilovića kako priča da tzv. vanjski dug i ne postoji u Dejtonu, da to nije dejtonska kategorija i da je RS donijela odluku o referendumu u skladu s urnebesnim Ustavom RS-a.

Nenad Stevandić: Međunarodne finansijske institucije poput MMF-a i Svjetske banke su dosad samo ispunjavale želje političkog Sarajeva, podržavale sve bošnjačke zahtjeve i nemaju moralnog prava da od nas tarže da vratimo tzv. dug.

Dodik: Ukoliko međunarodne finansijske organizacije pristanu da preispitaju svoja potraživanja, mi smo spremni da privremeno zaustavimo proces održavanja referenduma.
Alfons Kauders

#3122 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:Ovaj stav clanica PIK—a je porazavajuci. Tako, da trazi referendum o neovisnosti Rusija ce isto reagirati. Stav Njemacke otreznjenje nekima koji, ocito, spavaju vec dvije decenije misleci da imamo neku toboznju podrsku «zapada», dok je Vucic puno blizi Njemackoj danas nego mi. Kako napisah vec par puta fakturu toj grobarskoj lopati Bakiru i Zlatku.
Ne znam zasto je "porazavajuci" kada smo ga svi ocekivali? :D

PIK i OHR odavno nisu faktori. Cak i kada donesu neku odluku (sto je rijetkost), ta odluka nema nikakvu snagu, jer je nema ko implementirati.

S druge strane, nakon ovog, Dejton vise fakticki ne postoji... Pa ne vidim ni bi crpili svoj legitimitet cak i ako se nekad sloze oko nekog pitanja. Bez Dejtona nema ni OHR-a, ni PIK-a, ni EUFOR-a, ni Ustavnog Suda BiH (i ostalih institucija na drzavnom nivou).

Ah da - nema ni RS, u pravnom smislu.
BHCluster

#3123 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

arzuhal wrote:
BHCluster wrote:
A ne, to će biti pitanje sljedećeg referenduma, kad ih je već krenulo da sa entitetskog nivoa odlučuju i uslovljavaju državu...A kako se međunarodna zajednica odnosi spram Dodikovih marifetluka, ne bi me čudilo ni da, u inat Bakiru koji baš to navodi kao primjer, jedno od sljedećih referendumskih pitanja ne bude i:

Da li podržavate odluku kojom bismo odbacili bilo kakvo dugovanje spram MMF-a, Svjetske banke i ostalih, odnosno odbacili vraćanje tzv. vanjskog duga?

Potom bismo slušali Čubrilovića kako priča da tzv. vanjski dug i ne postoji u Dejtonu, da to nije dejtonska kategorija i da je RS donijela odluku o referendumu u skladu s urnebesnim Ustavom RS-a.

Nenad Stevandić: Međunarodne finansijske institucije poput MMF-a i Svjetske banke su dosad samo ispunjavale želje političkog Sarajeva, podržavale sve bošnjačke zahtjeve i nemaju moralnog prava da od nas tarže da vratimo tzv. dug.

Dodik: Ukoliko međunarodne finansijske organizacije pristanu da preispitaju svoja potraživanja, mi smo spremni da privremeno zaustavimo proces održavanja referenduma.
Sasvim logicno i za ocekivati je jer imaju kako javlja tzv "rtrs" imaju podrsku ambasadora ruske federacije.
Alfons Kauders

#3124 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Alfons Kauders »

BHCluster wrote: Sasvim logicno i za ocekivati je jer imaju kako javlja tzv "rtrs" imaju podrsku ambasadora ruske federacije.
Siguran sam da ce Rusija biti dosljedna svom stavu i kada drugi narodi pocnu donositi odluke o pitanjima na drzavnom nivou vlasti bez konsenzusa drugih, po principu jedan covjek jedan glas.

:D
BHCluster

#3125 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

Alfons Kauders wrote:
BHCluster wrote: Sasvim logicno i za ocekivati je jer imaju kako javlja tzv "rtrs" imaju podrsku ambasadora ruske federacije.
Siguran sam da ce Rusija biti dosljedna svom stavu i kada drugi narodi pocnu donositi odluke o pitanjima na drzavnom nivou vlasti bez konsenzusa drugih, po principu jedan covjek jedan glas.

:D
Naravno korist od RuskeFederacije je procjenjiv.

Izvoz iz Republike Srpske u Evropsku uniju 422 puta veći od izvoza u Rusiju

Rusofili na EU parama. :mrgreen:
Locked