Redovni vojni rok!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ken_M

#101 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Ken_M »

Risto Kuglarić wrote:
Eis? A ja mislio "Redovni vojni rok". :D

Tebe baš istraumiralo brate, priviđaju ti se papci udaljeni 100 kilometara od centra Sarajeva.
Niti me je istraumiralo, niti mi se sta prividja, citaj pazljivije.

Redovni vojni rok (iz doba post Daytona) je bio industrija za propale papke, koji su znali jedino vjesto krasti pare i sklapati sumnjive ugovore, npr., sa Centroprevozom, zatim raznim tvornicama prehrambenih proizvoda ciji proizvodi se ne mogu prodati nigdje osim vojsci (jer se radilo o otpadu), preko kojekakvih krojackih i obucarskih fabrika cije uniforme i obuca su bili zadnje kvalitete, a vojska ih je kupovala (rodovsko klanske veze).

I nisam ti brat. Srecom.
TheMule

#102 Re: Redovni vojni rok!?

Post by TheMule »

Nele9 wrote:
Haman sam ja ovde prozvan. :?:
Ja to ispadoh k´o bosanski GI Joe, ha?
Pa, ja svaku noć sanjam kako ubijam stotine Srba, Hrvata, Crnskih Goraca...Prokužio si me.

Ma ne čude mene matice srpske i hrvatske niti programi fizičke eliminacije mog naroda. Ne čudi mene što su dojučerašnje komšije digli ruku na moj narod i hladnokrvno ubijali djecu tih smrdljivih Turaka i balija. Nit´ me čudi što silovaše moje sestre, onako programski a ne što se digao nekom bolesnom umu.
Već me čude beskičmenjački bošnjački likovi što nakon fijaska i nespretnosti 92-e i nakon genocida, samo 15 godina kasnije smatraju da ovaj narod ne treba da bude barem obučen da rukuje vojnom opremom.
Reality check...pošto je meni odavno jasno da se u Bosni ne razmišlja normalno, pitaj Amere ili Britose kakvu bi oni vojsku imali da neko izvrši genocid nad njima.

Bravo Nele i jos sakica drugih. Profesionalna vojska je prijeko potrebna kao i korpus oficira radi iskustva. A ostalo, sve na obuku a onda rezervni sastav. Moramo se ugledati na Izrael ako hocemo da prezivimo.
TheMule

#103 Re: Redovni vojni rok!?

Post by TheMule »

Ken_M wrote:
Risto Kuglarić wrote:

Tebe baš istraumiralo brate, priviđaju ti se papci udaljeni 100 kilometara od centra Sarajeva.

Redovni vojni rok (iz doba post Daytona) je bio industrija za propale papke, koji su znali jedino vjesto krasti pare i sklapati sumnjive ugovore, npr., sa Centroprevozom, zatim raznim tvornicama prehrambenih proizvoda ciji proizvodi se ne mogu prodati nigdje osim vojsci (jer se radilo o otpadu), preko kojekakvih krojackih i obucarskih fabrika cije uniforme i obuca su bili zadnje kvalitete, a vojska ih je kupovala (rodovsko klanske veze).

I nisam ti brat. Srecom.
Pa ne ukida se onda vojska vec se bori protiv korupcije zar ne? Izgleda kad se tebi pokvari auto, ti ides pjeske a ne da popravljas?
Ken_M

#104 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Ken_M »

TheMule wrote:
Ken_M wrote:
Risto Kuglarić wrote:

I nisam ti brat. Srecom.
Pa ne ukida se onda vojska vec se bori protiv korupcije zar ne? Izgleda kad se tebi pokvari auto, ti ides pjeske a ne da popravljas?
A gdje sam ja napisao nesto o "ukidanju vojske"? Vojska ako treba da postoji, neka postoji, ali sluzenje vojnog roka (kakav je bio prije nego ga ukinuse) je besmisleno.
mayab

#105 Re: Redovni vojni rok!?

Post by mayab »

Poruka svima koji zale za vojnim rokom:
svu tu energiju koju imate i ne znate sta bi od sebe upotrijebite za fakultet ili kakav rad,moze i intenzivno bavljenje nekim sportom i svima će nam biti bolje.
A ne profućkati godinu dana zivota u vojsci!
A sto neko reče, ako ti treba stega i komandovanje, samo se oženi, pa se čujemo! :D
Nele9

#106 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Nele9 »

˝A gdje sam ja napisao nesto o "ukidanju vojske"? Vojska ako treba da postoji, neka postoji, ali sluzenje vojnog roka (kakav je bio prije nego ga ukinuse) je besmisleno.˝

Počinješ da pričaš priču koja ima smisla.
Ken_M

#107 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Ken_M »

Nele9 wrote:˝A gdje sam ja napisao nesto o "ukidanju vojske"? Vojska ako treba da postoji, neka postoji, ali sluzenje vojnog roka (kakav je bio prije nego ga ukinuse) je besmisleno.˝

Ili si ti poceo da citas sa razumjevanjem... Nesto od toga sigurno jeste.
Nele9

#108 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Nele9 »

Ken_M wrote:
Nele9 wrote:˝A gdje sam ja napisao nesto o "ukidanju vojske"? Vojska ako treba da postoji, neka postoji, ali sluzenje vojnog roka (kakav je bio prije nego ga ukinuse) je besmisleno.˝

Ili si ti poceo da citas sa razumjevanjem... Nesto od toga sigurno jeste.
A-ha, izazov! Sad ću ja da se naljutim, pa će krv u mozak, pa ću da ti se napišem ja.

˝Simpaticni su mi ovi sto pricaju kako nam sluzenje vojnog roka treba, kako se uci disciplina, bla bla...˝
Ovo si napisao ti, pa ja slučajno namirisah dozu sarkazma, pa onako nespretno zaključih da si ti protiv bilo kakvog služenja vojnog roka. Vjerovatno pogrešno s moje strane. Be cool, bro.
Ken_M

#109 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Ken_M »

Nele9 wrote:
A-ha, izazov! Sad ću ja da se naljutim, pa će krv u mozak, pa ću da ti se napišem ja.

˝Simpaticni su mi ovi sto pricaju kako nam sluzenje vojnog roka treba, kako se uci disciplina, bla bla...˝
Ovo si napisao ti, pa ja slučajno namirisah dozu sarkazma, pa onako nespretno zaključih da si ti protiv bilo kakvog služenja vojnog roka. Vjerovatno pogrešno s moje strane. Be cool, bro.

Kada citiras, citiraj do kraja. U daljem tekstu sam opisao kako je sluzenje vojnog roka izgledalo. To nije imalo veze ni sa disciplinom (da ne opisujem kako su se ljudi drogirali uveliko, pili alkohol na strazi, spavaonama isl.) ni sa obukom (stajanje na zimi do iznemoglosti, bez adekvatne ljekarske zastite, losa ishrana...).

Ja i dalje tvrdim da nam tako nakaradno sluzenje vojnog roka ne treba. A to je bilo tako zbog nedostatka novca i korumpiranosti citave vojske, od korijena do vrha.

Jesi li ti uopste bio u posljeratnoj vojsci tj., sluzio vojni rok?
Nele9

#110 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Nele9 »

Ken_M wrote:
Nele9 wrote:

Kada citiras, citiraj do kraja. U daljem tekstu sam opisao kako je sluzenje vojnog roka izgledalo. To nije imalo veze ni sa disciplinom (da ne opisujem kako su se ljudi drogirali uveliko, pili alkohol na strazi, spavaonama isl.) ni sa obukom (stajanje na zimi do iznemoglosti, bez adekvatne ljekarske zastite, losa ishrana...).

Ja i dalje tvrdim da nam tako nakaradno sluzenje vojnog roka ne treba. A to je bilo tako zbog nedostatka novca i korumpiranosti citave vojske, od korijena do vrha.

Jesi li ti uopste bio u posljeratnoj vojsci tj., sluzio vojni rok?
Ne. Ja sam malko stariji.
Hendrix

#111 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Hendrix »

Slažem se sa Ken_m, vojni rok poslije rata je bio parodija i pranje para na mladim ljudima.
Pogotovo pred kraj par godina su ljudi samo gubili 9 mjeseci u vukojebini slušajući govore nekog lika koji veze nema sa disciplinom osim onom krkanskom jer je preko štele došao tu. Koji god rod vojske da si bio na papiru, uvijek budeš na kraju pješadija i landaraš bespotrebno po kasarni ponavljam gubeći vrijeme.
Kada završiš fax ili srednju školu, u današnjoj situaciji moliš Boga da nađeš posao odmah i ganjaš ga, a gubiti 9 mjeseci ili godinu ne radeći ništa ko fol da te neko disciplinira a prvi on od svakog posla bježi je ludost.
potpuni stranac

#112 Re: Redovni vojni rok!?

Post by potpuni stranac »

Hendrix wrote:Slažem se sa Ken_m, vojni rok poslije rata je bio parodija i pranje para na mladim ljudima.
Pogotovo pred kraj par godina su ljudi samo gubili 9 mjeseci u vukojebini slušajući govore nekog lika koji veze nema sa disciplinom osim onom krkanskom jer je preko štele došao tu. Koji god rod vojske da si bio na papiru, uvijek budeš na kraju pješadija i landaraš bespotrebno po kasarni ponavljam gubeći vrijeme.
Kada završiš fax ili srednju školu, u današnjoj situaciji moliš Boga da nađeš posao odmah i ganjaš ga, a gubiti 9 mjeseci ili godinu ne radeći ništa ko fol da te neko disciplinira a prvi on od svakog posla bježi je ludost.
trebalo je ostaviti samo osnovnu obuku, par mjeseci najviše, a oficiri da budu profesionalni i školovani.
Hendrix

#113 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Hendrix »

Mislim da bi onaj jedan mjesec početni obuke bio sasvim dovoljan, sve ostalo je bilo bespotrebno i gubljenje vremena.
potpuni stranac

#114 Re: Redovni vojni rok!?

Post by potpuni stranac »

Hendrix wrote:Mislim da bi onaj jedan mjesec početni obuke bio sasvim dovoljan, sve ostalo je bilo bespotrebno i gubljenje vremena.
mogu se složiti
dr.Gonzo

#115 Re: Redovni vojni rok!?

Post by dr.Gonzo »

I profesionalnu vojsku treba zabraniti, a kamoli ovu prinudnu :mrgreen:
Gdje bi nam kraja bilo da svi to urade...

Zamislite to, nadju se recimo predsjednici ovih ex-yu zemalja, i umjesto da kupuju jos oruzja i ulaze u NATO, dogovore se da svi zajedno krenu u razoruzavanje, malo po malo, time se obavezujuci da ce se svi konflikti u buducnosti rjesavati samo onako kako je to zaista moguce - mirnim putem. Zar je to tako tesko zamisliti?

Al ne, treba svi da kupimo jos americkih tenkova i helikoptera, na namjenske kredite koje opet dobijamo od njih, i tako se propisno naoruzamo kako bismo mogli uci u NATO. Onda cemo svi kolektivno biti bezbjedni od iranskog nuklearnog programa, koji predstavlja najvecu opasnost sigurnosti u svijetu!

I onda uporedite ove dvije opcije.
Last edited by dr.Gonzo on 30/12/2010 16:01, edited 1 time in total.
sabanss

#116 Re: Redovni vojni rok!?

Post by sabanss »

potpuni stranac wrote:
Hendrix wrote:Mislim da bi onaj jedan mjesec početni obuke bio sasvim dovoljan, sve ostalo je bilo bespotrebno i gubljenje vremena.
mogu se složiti
Takodjer, uz neki vid rezervnog sastava koji bi imao vjezbe ili pomagao pri elementarnim nepogodama ili slicno. Medjutim mi nemamo emocija prema drzavi tako da bi se ovo pretvorilo u cirkus i neposteno guljenje pojedinaca dok bi ostali vojsku gledali u ratnim filmovima.
Prpa.ba

#117 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Prpa.ba »

Ako ikome treba socioloska studija o mentalitetu Bosnjaka/Bosanaca koji dovodi do toga da ih se kolje svakih pedesetak godina, slobodno moze uzeti ovu temu kao urnek. "Guzi, cugaj i budi spreman da pobjegnes." Sve uz aplauz servske dece cveca. :lol:
kv99

#118 Re: Redovni vojni rok!?

Post by kv99 »

dr.Gonzo wrote:I profesionalnu vojsku treba zabraniti, a kamoli ovu prinudnu :mrgreen:

Zamislite to, nadju se recimo predsjednici ovih ex-yu zemalja, i umjesto da kupuju jos oruzja i ulaze u NATO, dogovore se da svi zajedno krenu u razoruzavanje, malo po malo, time se obavezujuci da ce se svi konflikti u buducnosti rjesavati samo onako kako je to zaista moguce - mirnim putem. Zar je to tako tesko zamisliti?

Al ne, treba svi da kupimo jos americkih tenkova i helikoptera, na namjenske kredite koje opet dobijamo od njih, i tako se propisno naoruzamo kako bismo mogli uci u NATO. Onda cemo svi kolektivno biti bezbjedni od iranskog nuklearnog programa, koji predstavlja najvecu opasnost sigurnosti u svijetu!

Znaci Svicarci koji nisu 200 godina ratovali a i danas ne samo da imaju vojsku vec svaki ima pusku kod kuce su pravi krvozedni i nazadni primitivci :-) A tek Nijemci , Italijani i Francuzi oko njih koji nece da se lijepo dogovore da prestanu zagovarati podjelu Svicarske ili je obrnuto pa i oni imaju vojsku jer je Svicarska pravo agresivna :?

I kako ide ono tvoj prijedlog, da se svi razoruzaju i obecaju da nece da napadaju ? Jel treba da se zakunu na casnu pionirsku ili je vazeca i dzentlmenska rijec da nece pucati ?

I de mi reci , koliko je to ljudi pobijeno od tog iranskog nuklearnog programa pa su najveca opasnost ? Mora da su oni koristili taj nuklearni program po Bosni i Hercegovini jer koliko je pobijeno i poruseno nema sanse da su to radile mirne i kulturne komsije i susjedi sa kojima se tako lako dogovoriti . Pravo zeznuti ti iranci, da ih nema ovdje bi sve super bilo :thumbup:
madner

#119 Re: Redovni vojni rok!?

Post by madner »

dr.Gonzo wrote:I profesionalnu vojsku treba zabraniti, a kamoli ovu prinudnu :mrgreen:

Kao u Ruandi, nije bilo vojske i odmah nije bilo ni problema.
dr.Gonzo

#120 Re: Redovni vojni rok!?

Post by dr.Gonzo »

Jes, sigurno bi im puno pomoglo da su imali vojsku.
Nele9

#121 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Nele9 »

Ovo fino zvuči, ali je ovo još uvijek Zemlja svemirski putniče. A ovo je Bosna u kojoj mi svakih par decenija prebrojavaju krvna zrnca i vele da sam kriv za nešto što se desilo prije 600 godina.
Nele9

#122 Re: Redovni vojni rok!?

Post by Nele9 »

Prpa.ba wrote:Ako ikome treba socioloska studija o mentalitetu Bosnjaka/Bosanaca koji dovodi do toga da ih se kolje svakih pedesetak godina, slobodno moze uzeti ovu temu kao urnek. "Guzi, cugaj i budi spreman da pobjegnes." Sve uz aplauz servske dece cveca. :lol:
:thumbup:
Kažem ja jaranu: ˝Brate, Grčka haman propala!˝, a on pametniji od mene veli: ˝A, po koji to put?˝
Kod nas će biti ˝Nad Bošnjacima izvršen genocid˝ a odgovor će biti: ˝A po koji put to?˝
arbosan

#123 Re: Redovni vojni rok!?

Post by arbosan »

BSn wrote:
Sve to odradjuje obrazovni sistem (pod njegovim okriljem je obrazovno-odgojni zadatak) i to na mnogo bolje od vojske. ako to obrazovni sistem nije u stanju da napravi, nije potrebno bacati novac na vojsku i drilove, nego ulagati u reformu obrazovanja.
Vojska je sama po sebi glupost, jer ti drzava oduzima dio zivota i za to ne plati adekvatno (ova poslijeratna ti cak i naplati). Dovoljno je ubaciti u skole predmet o oruzju i samoodbrani, jer to je sasvim dovoljno za ratna stanja, a ratna stanja su veoma rijetka i ne isplati se bacati milione na obuku ljudi cije te usluge mozda nece ni trebati (a da ne govorimo o milionima koje bi ti ljudi proizveli da su tu godinu radili, a ne se glupirali u vojsci).

I da, rakija se sad cuva za rodjenje unucadi.
Slazem se sa ovim sto si napisao, ali to je samo jedna varijanta koja prethodi redovnom sluzenju vojnog roka. Naravno cim kazes vojska, ljudi se sjete rata i uzasa, i tu nemogu nista reci da nisu upravu. Ali moralna i dobra vojeska moze dodatno pomoci u izgradnji licnosti kod nekih osoba.

Evo uzmi za primjer, ovi mali sanercici po gradu i porast kriminala, jeste da je velika vecina su jos maloljetnici, ali ima ih i oni preko 18 godina. Sta znaci ovom drustvu da ga malo disciplinujes. Svi znamo kakva je disciplina u vojski. Na pocetku ce biti trzavica i problema, ali kada ga vojni sistem malo pritisne, velike su sanse da ce doci malo sebi i postovati zakon. Ne kazem da je to pravilo, ali mogucnost.
dr.Gonzo

#124 Re: Redovni vojni rok!?

Post by dr.Gonzo »

Ovo fino zvuči, ali je ovo još uvijek Zemlja svemirski putniče. A ovo je Bosna u kojoj mi svakih par decenija prebrojavaju krvna zrnca i vele da sam kriv za nešto što se desilo prije 600 godina.
Problem treba rjesavati u temelju, a tu nam oruzje sigurno ne moze pomoci.
kv99

#125 Re: Redovni vojni rok!?

Post by kv99 »

dr.Gonzo wrote:
Problem treba rjesavati u temelju, a tu nam oruzje sigurno ne moze pomoci.
Ma jok vala, pomoce casna pionirska i obecanje da nece vise nikada povuci kamu kao prije ....koliko ono godina ? Mora da je proslo mnogo vise nego 200 godina kao u Svicarskoj jer oni tamo jos ne samo da idu u vojsku vec svaki ima pusku kod kuce. Ili su oni toliko nazadni i primitivci zaokupljeni mrznjom prema komsijama , krvolocnim Francuzima i Italijanima koji zagovaraju podjelu Svicarske a tek Njemacka koja je pikirala citavu zemlju. Kazu da je Svicarska bogata zemlja ali da znaju da paze na pare i ne rasipaju okolo pa jel zato i ne ides tamo njima pa im prodajes te pametne ideje . :lol:
Post Reply