Redovi čekanja u ambulantama

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
francophil

#1 Redovi čekanja u ambulantama

Post by francophil »

Pozdrav svima,

zamolio bih Vas da podjelite sa monom iskustva vezana za čekanje na pregled kod doktora opšte medicine tj. koliko obično čekate na pregled kada se najavite ili da li uopšte čekate na pregled , zatim koliko od prilike traje vaš pregled kod izabranog liječnika i da li Vam se desilo da kad ugovorite određeni termin za pregled da čekate određeno vrijeme ispred ambulante u redu dok Vas ne prozove medicinska sestra. Sva ova pitanja se tiču jednog istraživanja u vezi redova čekanja ali ISKLJUČIVO na primarnom nivou zdravstvene zaštite (kod izabranog liječnika) u cilju reduciranja istih!

Hvala ! :)
pritchard

#2 Re: Redovi čekanja u ambulantama

Post by pritchard »

Ako imam sreće čekam oko sat vremena.Sjećam se da sam jednom čekao dva,dva i pol sata i na kraju otišao jer mi je bilo mrsko čekati još.Nekim ljudima čak i pozli.

Nikad se nisam najavljivao jer mi rijetko treba doktor,a i zbog toga što ne mogu planirat kad mi neće bit dobro. :roll: Dužina pregleda zavisi o "težini slučaja".Meni obično traje oko 5-10 minuta a nekom starijem duže,zavisi od uzimanje anamneze,povijesti bolesti (je l' neka obična prehlada ili kronična bolest) i sl.

Još da dodam da ni zdravstvenim djelatnicima nije lako.To govorim iz osobnog iskustva. :D
LaCici

#3 Re: Redovi čekanja u ambulantama

Post by LaCici »

sanabe wrote:Meni i ne pada tesko to cekanje u ambulanti 15 - 30 minuta (iako imam zakazan termin), gore mi je to sto zbog obicnog recepta ili uputnice moram da se narucim 7-10 dana prije :roll:
I meni je to zakazivanje za uputnicu totalna budalastina. Svaki mjesec radim nalaz hormona stitne i svaki put se moram naruciti da bi mi samo nasvrljala recept sto traje nekih 30ak sekundi a ja cekam i po 10 dana. Totalna nebuloza. :-?
Dr.Mr.Fr.

#4 Re: Redovi čekanja u ambulantama

Post by Dr.Mr.Fr. »

Kod mene je ok, ne ceka se dugo...mislim da je ova porodicna medicina skroz ok za to :D
francophil

#5 Re: Redovi čekanja u ambulantama

Post by francophil »

Hvala Vam na komentarima. Istraživanje se radi u cilju minimiziranja vremena čekanja na pregled kako se nebi ugrozila preventivna zaštita. Svaki komentar i lično iskustvo je dobro došlo ! :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Redovi čekanja u ambulantama

Post by PipiDugaDevetka »

francophil wrote:Hvala Vam na komentarima. Istraživanje se radi u cilju minimiziranja vremena čekanja na pregled kako se nebi ugrozila preventivna zaštita. Svaki komentar i lično iskustvo je dobro došlo ! :)
francophil wrote:Pozdrav svima,

zamolio bih Vas da podjelite sa monom iskustva vezana za čekanje na pregled kod doktora opšte medicine tj. koliko obično čekate na pregled kada se najavite ili da li uopšte čekate na pregled , zatim koliko od prilike traje vaš pregled kod izabranog liječnika i da li Vam se desilo da kad ugovorite određeni termin za pregled da čekate određeno vrijeme ispred ambulante u redu dok Vas ne prozove medicinska sestra. Sva ova pitanja se tiču jednog istraživanja u vezi redova čekanja ali ISKLJUČIVO na primarnom nivou zdravstvene zaštite (kod izabranog liječnika) u cilju reduciranja istih!

Hvala ! :)
Nešto su se prorijedili ovi ljekari OPŠTE MEDICINE,...pa je sve više i više ljekara porodično-obiteljske medicine?

Kada se pravovremeno naručim, čekam najviše deset minuta, a ponekada trebam i vanredno uskočiti bez najave putem telefona, pa se desi da me dr. i ne primi, nego napiše uputnicu bez da me pregleda. Objasnim sestri koja unosi karton da mi treba samo uputnica.

Ukoliko mi je potreban stvarni pregled i pomoć, a nisam se najavio, desi se da duugooo čekam dok ne pregleda sve naručene, nekada i po nekoliko sati.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7 Re: Redovi čekanja u ambulantama

Veoma sam se iznenadio kada mi je doktorica obiteljske medicine kazala da nemam pravo ići u privatnu ordinaciju na ultrazvuk paratiroidne žlijezde. Doktorica iz DZ neće doći sa god. odmora do 4. oktobra.

Izgleda da više te opcije NEMA. Mora da su sa promjenom vlasti ukinuli tu mogućnost. Moja doktorica kaže da ONA nema formulara uputnica za privatne ordinacije. Bilo ih je, ali više NEMA.

PretpostaVljam da je to još jedna ujdurma, predizborna priča za narod (stoku), kao eto sada više neće biti redova na rentgen i UZ aparatima jer su u sistem uključene i privatne ordinacije,....NEMA, NIJE ISTINA DA SE MOŽE KOD PRIVATNIKA ''SA ZDR. KNNJIŽICOM'',... ŠUTI I TRPI,...!
Brus Lee

#8 Re: Redovi čekanja u ambulantama

Post by Brus Lee »

PipiDugaDevetka wrote:Veoma sam se iznenadio kada mi je doktorica obiteljske medicine kazala da nemam pravo ići u privatnu ordinaciju na ultrazvuk paratiroidne žlijezde. Doktorica iz DZ neće doći sa god. odmora do 4. oktobra.

Izgleda da više te opcije NEMA. Mora da su sa promjenom vlasti ukinuli tu mogućnost. Moja doktorica kaže da ONA nema formulara uputnica za privatne ordinacije. Bilo ih je, ali više NEMA.

PretpostaVljam da je to još jedna ujdurma, predizborna priča za narod (stoku), kao eto sada više neće biti redova na rentgen i UZ aparatima jer su u sistem uključene i privatne ordinacije,....NEMA, NIJE ISTINA DA SE MOŽE KOD PRIVATNIKA ''SA ZDR. KNNJIŽICOM'',... ŠUTI I TRPI,...!
Vec odavno su ljekari istrosili te formulare-uputnice za privatne ordinacije ( i odgovarajuce bar kodove) koji su se nosili u Socijalno na ovjeru, jos u januaru, a oni koji su imali manje pacijenata ili su bili na godisnjem ili bolovanju, su svoju kvotu imali do maksimalno marta mjeseca. U pravu si, vise se nemoze ici u privatne ordinacije sa zdravstvenom knjizicom, tj. besplatno. Drzava je smislila bila jos i nacin, kako da se brze potrose uputnice koje je dala, tako da je jedan pacijent nosio i dvije tri uputnice odjednom, ako je trebao da snimi npr. UZ zucne kese, bubrega i zeludca. Nije se moglo sa jednom uputnicom za recimo UZ abdomena. Dno dna.
PipiDugaDevetka

#9 Re: Redovi čekanja u ambulantama

Brus Lee wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Veoma sam se iznenadio kada mi je doktorica obiteljske medicine kazala da nemam pravo ići u privatnu ordinaciju na ultrazvuk paratiroidne žlijezde. Doktorica iz DZ neće doći sa god. odmora do 4. oktobra.

Vec odavno su ljekari istrosili te formulare-uputnice za privatne ordinacije ( i odgovarajuce bar kodove) koji su se nosili u Socijalno na ovjeru, jos u januaru, a oni koji su imali manje pacijenata ili su bili na godisnjem ili bolovanju, su svoju kvotu imali do maksimalno marta mjeseca. U pravu si, vise se nemoze ici u privatne ordinacije sa zdravstvenom knjizicom, tj. besplatno. Drzava je smislila bila jos i nacin, kako da se brze potrose uputnice koje je dala, tako da je jedan pacijent nosio i dvije tri uputnice odjednom, ako je trebao da snimi npr. UZ zucne kese, bubrega i zeludca. Nije se moglo sa jednom uputnicom za recimo UZ abdomena. Dno dna.
Sve ima svoju cijenu, pa i uputnice, te obraz ljekarski.

Zna li se koji ljekar je rekorder u ispisanim uputnicama za privatnike?
Brus Lee

#10 Re: Redovi čekanja u ambulantama

Post by Brus Lee »

PipiDugaDevetka wrote:
Brus Lee wrote:

Sve ima svoju cijenu, pa i uputnice, te obraz ljekarski.

Zna li se koji ljekar je rekorder u ispisanim uputnicama za privatnike?
Nisi me razumio dobro. Niti jedan ljekar nema pomenutih uputnica. Krajem prosle godine svaki ljekar je dobio u prosjeku oko 20-tak uputnica i to je to. Nikada vise nisu poslane nove. Drzava, jednostavno, je samo jednom poslala te uputnice i to je to. P.S. Zasto placati ljekaru za uputnicu, kada mozes platiti privatniku da ti uradi UZ?
PipiDugaDevetka

#11 Re: Redovi čekanja u ambulantama

Brus Lee wrote: Nisi me razumio dobro. Niti jedan ljekar nema pomenutih uputnica. Krajem prosle godine svaki ljekar je dobio u prosjeku oko 20-tak uputnica i to je to. Nikada vise nisu poslane nove. Drzava, jednostavno, je samo jednom poslala te uputnice i to je to. P.S. Zasto placati ljekaru za uputnicu, kada mozes platiti privatniku da ti uradi UZ?
Nisi ni ti mene dobro razumio, mislio sam na to da radiolog-privatnik plaća ljekaru obiteljske medicine za uputnice, a ne pacijenti. Ipak je to samo bila predizborna priča za narod=stoku sitnog zuba, kako će se na taj način smanjiti redovi čekanja za UZ i ostale pretrage jer bi se ''iskoristili kapaciteti tehnike i usluga'' u privatnom vlasništvu.

Kako će novi ''federativni'' ili kantonalni ministar riješiti ovaj isti problem koji nastavlja da postoji, tek ćemo vidjeti.
Uglavnom, ja u nedjelju imam zakazano kod privatnika da mi uradi UZ paratiroidne žlijezde = 30KM jer je radiolog iz DZ na g.o. do 5. oktobra.

Interesantno, dok sam bio na pregledu u ordinaciji moje dr. ob. medicine, pristigla druga dr. ob. medicine na svoju smjenu i dok je oblačila radni mantil upita je moja dr. ob. medicine kakve ima veze urolog sa paratiroidnom žlijezdom jer je upravo pisala uputnicu za mene iščitavajući nalaz specijaliste urologa koji sam ja donio?
-Ima, i te kako ima, odgovorila je.

Džaba što su se ''prešaltali'' u dr. obiteljske/porodične medicine, narod će nastaviti da ih zove ''doktori skretničari''!
Ja sam nakon izlaska iz ordincije bio tužan i uznemiren spoznajom da se MORAM nastaviti liječiti kod ''skretničarke''.
:(
sarajevski_poletarac

#12 Re: Redovi čekanja u ambulantama

Post by sarajevski_poletarac »

http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/111111045

mene zanima, sta bude s ljudima koje ovi zdravstveni radnici naruce na pregled za dvije godine? jel oni odu negdje drugo na pregled, jel sacekaju te dvije godine na pregled, ili umru do pregleda, pa vise nema ko da prica o tome?

mislim, hvala bogu, nisam bio u situaciji da moram cekati neki pregled toliko vremena, ali sam se nakon ovog teksta zapitao sta ako?!
Post Reply