pinkman wrote:Vitezanin wrote:numizmatic wrote:Preko poslodavca će to sve ići. Poslodavac udari pečatu knjižicu.
Ugl ja i dosta mojih kolega smo studenti i radimo kao fulltime prijavljeni radnici, nema problema. Samo donesi poslodavcu dokumentaciju koju ti traži.
Ako si redovan student i fulltime prijavljen radnik - nešto se muti, na tvoju štetu ili na štetu države ili i na tvoju i na štetu države.
Neko je onda progledao kroz prste poslodavcu koji te zaposlio ili je bio neki oblik dogovora, da ne kažem, štele, pa da uspiješ ti i tvoje kolege bez problema biti prijavljeni kao redovni studenti i redovni radnici na puno radno vrijeme.
Ja pretpostavljam na stetu fakulteta jer redovan student ima besplatno skolovanje. Medjutim, kad dodje u status apsolventa ili imartikulanta, onda nema vise status redovnog studenta. Opet kazem, pretpostavljam.
Licno mi nema logike i ne znam kojim zakonom i kojim clanom je zabranjeno nekome da bude u radnom odnosu i student, ali eto.
Zakon je, koliko god dobar, toliko i nakaradan. Redovni studenti su plaćeni od strane države, tj osigurani, tako da kažemo, a ako su osigurani i od strane poslodavca, onda neko bude donji. Sistem nije uvezan i u skladu s vremenom (biroktarija bez elektronske "kontrole") pa se može ispod stola svašta nešto raditi. Znam i ja ljude koji su redovni studenti i još rade, tj normalno osigurani. Ima ovih slučajeva dosta, a država niti reagira niti je u stanju prepoznati da je zakon potrebno ili napraviti fleksibilnijim ili da se strogo drže slova zakona koji sad postoji. Nego, trenutno, ljudi preko raznih malverzacija i štela, uspijevaju zadržati redovan status na faksu i biti full time zaposleni.
A ono što je zamišljeno studentskim servisom je takav shit i pljačka studenata tako da je sasvim jasno zašto taj sistem nije popularan niti motivira studente da traže tako posao dok studiraju. Prvo to ograniče koliko možeš raditi, ako si redovan student, što ima smisla. Ali drugo, oni te ograniče koliko možeš tj smiješ maksimalno zaraditi (wtf) i od te sitne zarade država uzme, ne znam, 15-20% od studenta. Da ne govorim da često ljudi dobiju neki posao preko studentskog servisa i rade ZNATNO više nego što zakon propisuje, a zarađuju bezvezno niske pare.