Recimo NE plastičnim vrečicama
Moderator: anex
- Skyfox
#26 Re: Recimo NE plastičnim vrečicama
po broju postova na ovoj temi vidi se kolika je stvarno zainteresiranost ljudi za ovaj "problem"
- Hodidjed
#27 Re: Recimo NE plastičnim vrečicama
Ja sam itekako zainteresovan, ali prvo promijeni u naslovu teme "vrečicama" u "vrećicama". 
- Hodidjed
#28 Re: Recimo NE plastičnim vrečicama
jednostavno rijesenje problema:
1. Uvesti papirnate kese umjesto plasticnih.
ili
2. Naplacivati plasticne kese (kao sto rade susjedi)
ili
3. Uvesti povrat koristenih plasticnih kesa uz nadoknadu (nesto kao kaucija).
i obavezno
4. Svaki SUPER-SONIC MARKET da uvede u standardnu proceduru "poklanjanje" krpenih vrecica (cekera) sa svojim logom cime bise smanjila potreba za silnim plasticnim kesama. (all rights reserved - MOJE
)
Lijepo je sve to, ali ja svaki put kada idem u kupovinu, ne izadjem bez najmanje 4 kese. Znaci, trebao bih sa sobom nosati 4 cekera najmanje.
1. Uvesti papirnate kese umjesto plasticnih.
ili
2. Naplacivati plasticne kese (kao sto rade susjedi)
ili
3. Uvesti povrat koristenih plasticnih kesa uz nadoknadu (nesto kao kaucija).
i obavezno
4. Svaki SUPER-SONIC MARKET da uvede u standardnu proceduru "poklanjanje" krpenih vrecica (cekera) sa svojim logom cime bise smanjila potreba za silnim plasticnim kesama. (all rights reserved - MOJE
Lijepo je sve to, ali ja svaki put kada idem u kupovinu, ne izadjem bez najmanje 4 kese. Znaci, trebao bih sa sobom nosati 4 cekera najmanje.
- SinjaD
#29 Re: Recimo NE plastičnim vrečicama
Mislim da je način bacanja smeća kod nas usko vezan za ukidanje plastićnih vrećica.
Jer za šta ljudi uglavnom koriste kese koje nagrabe po prodavnicama? Upravo za bacanje smeća.
Kad bi postojalo razdvajanje smeća kao u drugim zemljema (staklo, plastika, papir, organski otpad) te proklete kese ne bi nikom trebale. Svakako su uglavno slabe, pocjepaju se čim u njih ubaciš više od tri stvari.
Ceker je najbolja varijanta. Ja imam plavi, narandžasti i ciklama pa šaltam
Jer za šta ljudi uglavnom koriste kese koje nagrabe po prodavnicama? Upravo za bacanje smeća.
Kad bi postojalo razdvajanje smeća kao u drugim zemljema (staklo, plastika, papir, organski otpad) te proklete kese ne bi nikom trebale. Svakako su uglavno slabe, pocjepaju se čim u njih ubaciš više od tri stvari.
Ceker je najbolja varijanta. Ja imam plavi, narandžasti i ciklama pa šaltam
- SinjaD
#30 Re: Recimo NE plastičnim vrečicama
Hodidjed wrote: 4. Svaki SUPER-SONIC MARKET da uvede u standardnu proceduru "poklanjanje" krpenih vrecica (cekera) sa svojim logom cime bise smanjila potreba za silnim plasticnim kesama. (all rights reserved - MOJE)
- Skyfox
#31 Re: Recimo NE plastičnim vrečicama
Pitam sinoc u Mercatoru kaserku "planirate li mozda uvesti papirne kese nekad?" kaze ona "pa kazu da su ove najlonske neke koje se brzo razgrade u prirodi"
Ne kontam kakva je to prednost, opet zagadjuju...
Ne kontam kakva je to prednost, opet zagadjuju...
-
echinacea
#32 Re: Recimo NE plastičnim vrečicama
Ja mislim da svako domacinstvo u Sarajevu u svakom trenutku ima barem 10-20 plasticnih kesa u kuci. Jednostavno zatrpavaju nas. Ja zbog toga kada se sjetim nosim ceker. Nista dok se to zakonom ne regulishe, nece ni jedan trgovac nabaviti te kese, zbog cijene naravno.
- trinaesti
#33 Re: Recimo NE plastičnim vrečicama
papirne kese nisu rjesenje:
da ne pricam puno evo momak je napisao projekat i objavio ga na Facebook grupi: "Grupa za ogranicenu proizvodnju i zabranu PVC kesa"
Trenutno grupa planira da izvede sledece akcije;
BILTEN / ZIN
Za pocetak, dovoljno je dva puta godisnje napraviti nekakav presek i omoguciti da ljudi saznaju za
aktivnosti i cilj grupe - bilten bi postojao u e-formi i slao bi se mailom i u stampanoj formi, npr
distribucija orient expressom, gde ima toliko mladih ljudi koji mogu da se pridruze inicijativi.
RADIO
- izrada kratkog radio dzingla koji ce prenositi prepoznatljivu poruku PVC kesa sa ciljem da
svakodnevno poziva javnost na bojkot. Radio je odlican medij za edukaciju i sirenje svesti o
problemu plasticne kese i plastike uopste. Radio je lowbudget, lakse se dopire do njega i za pocetak
je dobar.
VIZUELNI IDENTITET
Niz preduzetih akcija bice prepoznatljivog karaktera;
grupa ce imati znak, slogan, plakat, nalepnice, buklet, liflet, retail komunikatore, grafit sablone,
...
JAVNE LICNOSTI
Jedan deo akcije prenece se na umrezivanje javnih licnosti i zastupanje stava o zabrani plasticne
kese i kontrolisanoj upotrebi.
ANTI-PLASTIC BAGS RETAIL STAMP
nalepnice cija je namena da prenesu poruku potrosacima* pozicionirale bi se u maloprodaji i
opominjale bi potrosace o stetnosti plastike na zivotnu okolinu i ljudsko zdravlje.
TEKSTILNE KESE VAUCERI
ideja - tekstilna kesa kao vaucer koja stimulise potrosace da je nose i na taj nacin dobiju
odredjeni popust.
- da li ste znali, eko statistika, na zidovima [grafizmi]
- imam ideju da koristim medij grafita kao osnovu za prenos informacija poput statistike.
PRIMERI
- ng cestitka od recikliranog materijala * ovde sam mislio na neko kreativno resenje koje bi
prenosilo poruku
- eko plakat preveden na 100 jezika / naravno da je problem kesa regionalni problem, tj globalni i
svako povezivanje sa organizacijama koje dele ove stavove se podrazumeva
FILM
- film o kesi / konkurs, kratki film o kesama u Srbiji, DIY varijanta koja npr u 10 minuta
objasnjava problem plastike, tj procesu zagadjenja u prirodi.
TRIBINE I PREDAVANJA
- Tribine i predavanja, * naravno, predavanja bi drzali strucnjaci i aktivisti cije delovanje se
poklapa sa idejama nase grupe
SIRENJE I JACANJE GRUPE
- Prosirenje facebook clanova [u etapama, vazno je da rastemo i time pokazemo da postoji
interesovanje za ovaj problem. Ovo ukljucuje i promociju grupe preko foruma, objava postove, ...
PROMOCIJA U MEDIJIMA
- Promocija drustva u medijima [radio, tv, internet, stampani mediji...]
ARTISTICKE AKCIJE
- akcije za umetnike/artisticke radionice, strip, foto, ...
ANKETIRANJE
- organizovana anketa na temu pvc kesa
PETICIJA
- sakupljanje potpisa za zabranu pvc kesa
ISTRAZIVANJE / RAZMENA INFORMACIJA
- iskustva drugih drzava u ovom problemu
UMREZIVANJE SA LOKALNIM NVO SEKTOROM U DOMENU EKOLOGIJE
- kontakti i umrezivanje sa NVO sektorom i EKO organizacijama kao i drzavnim institucijama.
Umrezivanje sa grupama koje dele iste ciljeve i razmena informacija, radionice, eko akcije.
KAMPANJA
- Internet, Outdoor, Print kampanja u elektronskim, stampanim i drugim medijima.
LJUDSKI RESURS
- postepeno okupljanje ljudskog resursa, anketiranje...
CORPORATE RESPONSIBILITY
* aktivnosti unutar korporacije CSR * CORPORATE SOCICAL RESPONSIBILITY - postoji potencijal da se
povezivanjem sa velikim korporacijama postigne momenat jer se preko njih najbolje daje primer.
D.I.Y.
Razliciti oblici akcija u gerila marketing stilu; npr sabloni koje korisnici mogu skinuti sa sajta,
odstampati i prenositi poruku na slobodnim povrsinama. Deo akcija je osmisljen da animira i poveze
poruku koju svako pojedinacno nosi i npr iskaze revolt na svoj nacin; npr, mozete preneti poruku
belim markerom na lubenici koju necete odneti kuci - NE ZELIM U PLASTICNU KESU!!!
, potom snimite
remek delo i pokazete svoju ideju.
SAJT GRUPE
Vremenom cemo imati svoj sajt i kroz interaktivne funkcije omoguciti i peticiju koja ce prethoditi
zakonskoj osnovi za resavanje problema.
da ne pricam puno evo momak je napisao projekat i objavio ga na Facebook grupi: "Grupa za ogranicenu proizvodnju i zabranu PVC kesa"
Trenutno grupa planira da izvede sledece akcije;
BILTEN / ZIN
Za pocetak, dovoljno je dva puta godisnje napraviti nekakav presek i omoguciti da ljudi saznaju za
aktivnosti i cilj grupe - bilten bi postojao u e-formi i slao bi se mailom i u stampanoj formi, npr
distribucija orient expressom, gde ima toliko mladih ljudi koji mogu da se pridruze inicijativi.
RADIO
- izrada kratkog radio dzingla koji ce prenositi prepoznatljivu poruku PVC kesa sa ciljem da
svakodnevno poziva javnost na bojkot. Radio je odlican medij za edukaciju i sirenje svesti o
problemu plasticne kese i plastike uopste. Radio je lowbudget, lakse se dopire do njega i za pocetak
je dobar.
VIZUELNI IDENTITET
Niz preduzetih akcija bice prepoznatljivog karaktera;
grupa ce imati znak, slogan, plakat, nalepnice, buklet, liflet, retail komunikatore, grafit sablone,
...
JAVNE LICNOSTI
Jedan deo akcije prenece se na umrezivanje javnih licnosti i zastupanje stava o zabrani plasticne
kese i kontrolisanoj upotrebi.
ANTI-PLASTIC BAGS RETAIL STAMP
nalepnice cija je namena da prenesu poruku potrosacima* pozicionirale bi se u maloprodaji i
opominjale bi potrosace o stetnosti plastike na zivotnu okolinu i ljudsko zdravlje.
TEKSTILNE KESE VAUCERI
ideja - tekstilna kesa kao vaucer koja stimulise potrosace da je nose i na taj nacin dobiju
odredjeni popust.
- da li ste znali, eko statistika, na zidovima [grafizmi]
- imam ideju da koristim medij grafita kao osnovu za prenos informacija poput statistike.
PRIMERI
- ng cestitka od recikliranog materijala * ovde sam mislio na neko kreativno resenje koje bi
prenosilo poruku
- eko plakat preveden na 100 jezika / naravno da je problem kesa regionalni problem, tj globalni i
svako povezivanje sa organizacijama koje dele ove stavove se podrazumeva
FILM
- film o kesi / konkurs, kratki film o kesama u Srbiji, DIY varijanta koja npr u 10 minuta
objasnjava problem plastike, tj procesu zagadjenja u prirodi.
TRIBINE I PREDAVANJA
- Tribine i predavanja, * naravno, predavanja bi drzali strucnjaci i aktivisti cije delovanje se
poklapa sa idejama nase grupe
SIRENJE I JACANJE GRUPE
- Prosirenje facebook clanova [u etapama, vazno je da rastemo i time pokazemo da postoji
interesovanje za ovaj problem. Ovo ukljucuje i promociju grupe preko foruma, objava postove, ...
PROMOCIJA U MEDIJIMA
- Promocija drustva u medijima [radio, tv, internet, stampani mediji...]
ARTISTICKE AKCIJE
- akcije za umetnike/artisticke radionice, strip, foto, ...
ANKETIRANJE
- organizovana anketa na temu pvc kesa
PETICIJA
- sakupljanje potpisa za zabranu pvc kesa
ISTRAZIVANJE / RAZMENA INFORMACIJA
- iskustva drugih drzava u ovom problemu
UMREZIVANJE SA LOKALNIM NVO SEKTOROM U DOMENU EKOLOGIJE
- kontakti i umrezivanje sa NVO sektorom i EKO organizacijama kao i drzavnim institucijama.
Umrezivanje sa grupama koje dele iste ciljeve i razmena informacija, radionice, eko akcije.
KAMPANJA
- Internet, Outdoor, Print kampanja u elektronskim, stampanim i drugim medijima.
LJUDSKI RESURS
- postepeno okupljanje ljudskog resursa, anketiranje...
CORPORATE RESPONSIBILITY
* aktivnosti unutar korporacije CSR * CORPORATE SOCICAL RESPONSIBILITY - postoji potencijal da se
povezivanjem sa velikim korporacijama postigne momenat jer se preko njih najbolje daje primer.
D.I.Y.
Razliciti oblici akcija u gerila marketing stilu; npr sabloni koje korisnici mogu skinuti sa sajta,
odstampati i prenositi poruku na slobodnim povrsinama. Deo akcija je osmisljen da animira i poveze
poruku koju svako pojedinacno nosi i npr iskaze revolt na svoj nacin; npr, mozete preneti poruku
belim markerom na lubenici koju necete odneti kuci - NE ZELIM U PLASTICNU KESU!!!
remek delo i pokazete svoju ideju.
SAJT GRUPE
Vremenom cemo imati svoj sajt i kroz interaktivne funkcije omoguciti i peticiju koja ce prethoditi
zakonskoj osnovi za resavanje problema.
- zambaklija
#34 Re: Recimo NE plastičnim vrečicama
Na kasi se vavik sjetim da sam zaboravio poniti ceger,jopet moram 25centi baciti,bem ti miša

-
vratnik
#35 Re: Recimo NE plastičnim vrečicama
Nemojte se molim Vas vise brinuti za okolinu. Cuj PVC kesica?! Pa makar da se hocete malo informisati.. Samo malo..
ccccc.. Evo ponovo: te vrecica su od polietilena. To su ona dva slova PE. PE je inertan (neaktivan) materijal sto znaci da ne truje nikoga. (ni ja ga ne jedem, ali i da jedem, nikom nista). Dio tih vrecica se proizvodi uz dodatak zeljeza (jednostavno se granulatu doda malo gvozdja!) tako da te vrecice istruhnu. Ne za dan ili dva, ali je to sad proces koji traje par godina. Za razliku od PVC koji je skoro pa vjecan. Za proizvodnju je potrebno manje energije nego za proizvodnju papirnih vrecica.
A i to je ekoloski aspekt, zar ne?
A sad: problem Bosne i sl. drzava treceg svijeta je da vlast boli neka stvar, a ljudi su stoka. Hajde da ne zamjenjujemo teze, ne radi se o EKOLOSKOM vec o problemu kulture. Nije pitanje da li ce i za koliko godina kesa istruhnuti, vec samo da se ona baci na pravo mjesto.. Na tome treba raditi.
Kao sto sam na prvoj stranici napisao: postoje cak i plasticne vrecica od biomase (krompir, kukuruz), ali nece ljudi da ih plate. Ili misle da su bolje papirne kese, ne znam..
Ali da ne bude da sam ja samo PE lobista: Ceker je zakon. A Oni koji zaborave isti nek radije kupe PE kesu od papirne.
signed: PE lobi
ccccc.. Evo ponovo: te vrecica su od polietilena. To su ona dva slova PE. PE je inertan (neaktivan) materijal sto znaci da ne truje nikoga. (ni ja ga ne jedem, ali i da jedem, nikom nista). Dio tih vrecica se proizvodi uz dodatak zeljeza (jednostavno se granulatu doda malo gvozdja!) tako da te vrecice istruhnu. Ne za dan ili dva, ali je to sad proces koji traje par godina. Za razliku od PVC koji je skoro pa vjecan. Za proizvodnju je potrebno manje energije nego za proizvodnju papirnih vrecica.
A i to je ekoloski aspekt, zar ne?
A sad: problem Bosne i sl. drzava treceg svijeta je da vlast boli neka stvar, a ljudi su stoka. Hajde da ne zamjenjujemo teze, ne radi se o EKOLOSKOM vec o problemu kulture. Nije pitanje da li ce i za koliko godina kesa istruhnuti, vec samo da se ona baci na pravo mjesto.. Na tome treba raditi.
Kao sto sam na prvoj stranici napisao: postoje cak i plasticne vrecica od biomase (krompir, kukuruz), ali nece ljudi da ih plate. Ili misle da su bolje papirne kese, ne znam..
Ali da ne bude da sam ja samo PE lobista: Ceker je zakon. A Oni koji zaborave isti nek radije kupe PE kesu od papirne.
signed: PE lobi
- Hodidjed
#36 Re: Recimo NE plastičnim vrečicama
U pravu si.....Ja trenutno u kuci imam oko 100 plasticnih kesa (raznoraznih). Ziva istina.echinacea wrote:Ja mislim da svako domacinstvo u Sarajevu u svakom trenutku ima barem 10-20 plasticnih kesa u kuci. Jednostavno zatrpavaju nas. Ja zbog toga kada se sjetim nosim ceker. Nista dok se to zakonom ne regulishe, nece ni jedan trgovac nabaviti te kese, zbog cijene naravno.
Mnoge mi sluze za smece doduse, pa je prednost s te strane sto se koriste i u te svrhe (ne moram posebno kupovati kese za smece).
Ali brate, sto je previse, previse je jer prostom racunicom: kupim stvari koje stanu u 4 kese, od toga je jedna odmah za smece (ambalaze uglavnom), pa jos jedna za raznorazne sitnice (cigare, flase, novine, ostaci hrane) i osatnu jos dvije kese, a u medjuvremenu opet donesem 4...i tako se nagomilavaju.
Nista, uvescu ja sam sebi ceker i nosat' ga sa sobom...........