Onda intimno apeluj na svoga favorita koji je non-stop na vlasti vec vise od decenije, da pokusaju BiH gradjanima skinuti sa vrata ove ekonomske pijavice iz susjednih zemalja poput Merkatora, koji nam svakodnevno razvaljuju standard i kvalitetu zivota ...staza wrote: Naravno da među pojedincima postoje ogromne moralne razlike, no isto tako vjerujem da ko god bude na vlasti od oktobra, neće imati mnogo manevarskoga prostora za bahatost, tj. sve će jači biti pritisci... tako da me i ne tangira pretjerano ko će dobiti, osim što imam intimnoga favorita SDP.
Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
-
pshhh
#326 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
-
pshhh
#327 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Upravo tako ...statix wrote: Sugerisam samo da prosjecan bosanac ako je vec prisiljen da kupuje jeftinije proizvode, treba da shvati prednosti domace kupovine, a time i proizvodnje. S druge strane domaci proizvodjaci trebaju da steknu povjerenje kupaca putem sto boljeg kvaliteta i pristupacne cijene.
- quasar
#328 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Hajd ovo svega ti obrazloži? Po čemu je SDP na vlasti? Na šta bi se vi vadili da nema SDP-a, baš me zanima? Da li bi ikad bili krivi oni za koje ste vi glasali?pshhh wrote:Onda intimno apeluj na svoga favorita koji je non-stop na vlasti vec vise od decenije, da pokusaju BiH gradjanima skinuti sa vrata ove ekonomske pijavice iz susjednih zemalja poput Merkatora, koji nam svakodnevno razvaljuju standard i kvalitetu zivota ...staza wrote: Naravno da među pojedincima postoje ogromne moralne razlike, no isto tako vjerujem da ko god bude na vlasti od oktobra, neće imati mnogo manevarskoga prostora za bahatost, tj. sve će jači biti pritisci... tako da me i ne tangira pretjerano ko će dobiti, osim što imam intimnoga favorita SDP.
-
pshhh
#329 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Ma uopce nije bitno zna se ko je stalno na vlasti ali eto kad je covjek vec spomenuo.pshhh wrote:Hajd ovo svega ti obrazloži? Po čemu je SDP na vlasti? Na šta bi se vi vadili da nema SDP-a, baš me zanima? Da li bi ikad bili krivi oni za koje ste vi glasali?staza wrote:
Onda intimno apeluj na svoga favorita koji je non-stop na vlasti vec vise od decenije, da pokusaju BiH gradjanima skinuti sa vrata ove ekonomske pijavice iz susjednih zemalja poput Merkatora, koji nam svakodnevno razvaljuju standard i kvalitetu zivota ...
Kod nas se na politickoj sceni vrti nekih par desetina uvijek istih ljudi koji stalno mijenjaju dresove tako da sam mogao bilo koga spomenuti.
Neko je mislio da je ispravno dovesti strane trzne centre a unistiti nase prije ratne, koji su usput radili i poslije rata ako se sjecate ali se je zeznuo. Sada bi to trebalo ispraviti.
Na to sam mislio.
-
StupskaBitanga
#330 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Probah Kplus Cedevitu i proizvodi se u Visokom i odlična je
Toplo preporučam
Toplo preporučam
- quasar
#331 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
E ne može, to se kupuje samo u Konzumu. Nema veze što je domaća roba. Trebaš otići u Bingo, Merkur, Džananovića i sl. pa nađi tamo nešto takvo domaće, po mogućnosti da nije istekao rok, da nije duplo skuplje, i da nije povuklo vlagu....StupskaBitanga wrote:Probah Kplus Cedevitu i proizvodi se u Visokom i odlična je
Toplo preporučam
-
StupskaBitanga
#332 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
quasar
u Bingo hahahahahahhaha pa nisam lud
uz sliku vikend akcije na njihovom odron site-u ide neka koja zavija ODVEDI ME TAMO da se u šampanjcu kupam
i tamo da ja kupujem
hahahahaahahahahahaahahaha
uz sliku vikend akcije na njihovom odron site-u ide neka koja zavija ODVEDI ME TAMO da se u šampanjcu kupam
- uvjek dobar gost
#333 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Par pojašnjenja... ukoliko želimo reći NE ovim u naslovu pobrojanim firmama... prvo recimo ne ljudima koji su u politici već oko dvedeset godina ! Nisu strane firme krive za stanje u BH privredi, nisu one krive što je UPI svučen u dronjke ili Hepok, Agrokomerc ili druge velike firme... nisu njih pomeli ovi uvozni moguli... o ne, njih za pare i dio tala sjebali su vodiči i pastiri naroda i čuvari njihovih "vitalnih " interesa.... za pare il dio tala prodali su samim tim radna mjesta onih u koje se kunu, prodali su perspektivu razvoja, priliku da se uposle mladi i obrazovani kako bi nadogradili postojeće firme... prodali su na kraju krajeva domaću proizvodnju hrane i pića koja bi mogla uticati na ubrzani razvoj biH jer mi trebao težiti izvozu hrane i pića proizvdedenih po EKO normama i standardima...
Znate li Vi da u cijeloj istočnohj bosni imaju samo dvije zadruge koje na neki način pomažu ljudima (zemljoradnicima a taj dio BiH mogao bi proizvoditi toliko voća, povrća i mesa da nama više skoro i ne bi trebalo...
Mi smo pobrkali lončiće, bijes umjesto na skupljače kajmaka trebamo usmjeriti na kreatore problema, odnosno razdvojimo već jednom uzrok od posljedice... !?!?
Znate li Vi da u cijeloj istočnohj bosni imaju samo dvije zadruge koje na neki način pomažu ljudima (zemljoradnicima a taj dio BiH mogao bi proizvoditi toliko voća, povrća i mesa da nama više skoro i ne bi trebalo...
Mi smo pobrkali lončiće, bijes umjesto na skupljače kajmaka trebamo usmjeriti na kreatore problema, odnosno razdvojimo već jednom uzrok od posljedice... !?!?
- quasar
#334 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
StupskaBitanga wrote:quasar
uz sliku vikend akcije na njihovom odron site-u ide neka koja zavija ODVEDI ME TAMO da se u šampanjcu kupam![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
i tamo da ja kupujem
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#335 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Ne znam da pronadjem web. stranicu Trgovačkog centra BINGO,...Molim za pomoć.
- amrica
#336 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
StupskaBitanga wrote:Probah Kplus Cedevitu i proizvodi se u Visokom i odlična je
Toplo preporučam
Onda nismo probali istu tvorevinu...
Ono, moze se popiti, ali CEdeviti nije do tabanskog plafona. Slatkasto, mozda cak i preslatko, malo tukne na narandzu, ali i na jos nesto
- amrica
#337 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
I malo da se nadovezem na temu, gdje cemo kupovati ako necemo po tim TC-ima? Sve fino na jednom mjestu, uzmes kolica, cijene nize nego u bilo kojem granapu, izbor boli glava....
A u krajnjoj liniji, kakve veze ima ko je gazda, radnici primaju platu, placeni su im svi doprinosi u BiH. Kome u dzep ili iz dzepa hoce li gazda Mujo kupiti vilu na Floridi, ili ce je kupiti gazda susjed Ante ili komsija Jovo? Ili monsieur Francois? Ili, sutra ako se pojave Lidl...., her Hans Franz...?
A u krajnjoj liniji, kakve veze ima ko je gazda, radnici primaju platu, placeni su im svi doprinosi u BiH. Kome u dzep ili iz dzepa hoce li gazda Mujo kupiti vilu na Floridi, ili ce je kupiti gazda susjed Ante ili komsija Jovo? Ili monsieur Francois? Ili, sutra ako se pojave Lidl...., her Hans Franz...?
- star(i)mo
#338 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Upravo se isto upitah. Kome da kazemo DA?amrica wrote:I malo da se nadovezem na temu, gdje cemo kupovati ako necemo po tim TC-ima? Sve fino na jednom mjestu, uzmes kolica, cijene nize nego u bilo kojem granapu, izbor boli glava....
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#339 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Sebi.star(i)mo wrote:Upravo se isto upitah. Kome da kazemo DA?amrica wrote:I malo da se nadovezem na temu, gdje cemo kupovati ako necemo po tim TC-ima? Sve fino na jednom mjestu, uzmes kolica, cijene nize nego u bilo kojem granapu, izbor boli glava....
- shibonja
#340 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
PipiDugaDevetka wrote:Ne znam da pronadjem web. stranicu Trgovačkog centra BINGO,...Molim za pomoć.
http://bingotuzla.com.ba/
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#341 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Hvala,...Sve mi je jasno...shibonja wrote:PipiDugaDevetka wrote:Ne znam da pronadjem web. stranicu Trgovačkog centra BINGO,...Molim za pomoć.
Želim gazdi Bingo-a sve najbolje u životu, radu i biznisu, ali ekstenzije @yahoo.com, @gmail.com u e-mail adresama ukazuju na to da gazda ne ulaže u savremene načine poslovanja. U prevodu, Bingo neće uspjeti na bh. trgovačkom nebu.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#342 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
naso sam ti organic nafakuPipiDugaDevetka wrote:Hvala,...Sve mi je jasno...shibonja wrote:PipiDugaDevetka wrote:Ne znam da pronadjem web. stranicu Trgovačkog centra BINGO,...Molim za pomoć.
Želim gazdi Bingo-a sve najbolje u životu, radu i biznisu, ali ekstenzije @yahoo.com, @gmail.com u e-mail adresama ukazuju na to da gazda ne ulaže u savremene načine poslovanja. U prevodu, Bingo neće uspjeti na bh. trgovačkom nebu.
ljudi siju u drvenim plastenicma
ovi ce prije u EU sa organic proizvodnjom iz drvenih plastenika vec
EDO Mjaka sa repovanjem
http://www.slobodnaevropa.org/video/7984.html
- PipiDugaDevetka
#343 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Hvala!Toto wrote: naso sam ti organic nafaku
ljudi siju u drvenim plastenicma
ovi ce prije u EU sa organic proizvodnjom iz drvenih plastenika vec
EDO Mjaka sa repovanjem
http://www.slobodnaevropa.org/video/7984.html
-
kv99
#344 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Tu si u pravu nije vazno ko je gazda vec koje ( cije ) proizvode prodaje. Moze on biti has bosanac ali ako on prodaje strane proizvode Bosna i Hercegovina i njeni gradzani nemaju nikakve fajde od toga. Nije samo korist od toga da se radnicima daju plate i placaju doprinosti vec je najveca korist da se citava privreda koristi. Ako se prodaju proizvodi iz BiH onda je to jedini nacin da dugorcno svi imaju koristi od toga jer ako ne bude privrede ( industrija / poljoprivreda itd ) ma kolike bile plate ovima u prodaju to ce nestati. Jer ako nema privrede / poljoprivrede opada kupovna moc svima => opada dobit prodavacima => padaju plate i doprinosi ne samo u privredi /poljoprivredi vec i u prodaji a sve to => manji doprinosi i porezi => manje plate i ulaganja u skole / bolnice/ plate u javnim ustanovama itd. Znaci nije ko prodaje vec sta prodaje i to treba da se gleda.amrica wrote:I malo da se nadovezem na temu, gdje cemo kupovati ako necemo po tim TC-ima? Sve fino na jednom mjestu, uzmes kolica, cijene nize nego u bilo kojem granapu, izbor boli glava....
Isto tako je i kada se kupuju strani prozivodi , kratkorocno kupcu ostaje vise para ali dugorocno nestaje kupovna moc jer nestaje mogucnost zaradzivanja novca . Ovdje neki potenciraju : "Sta mene briga ko proizvede , neka je meni jeftino ", ali ne razmisljaju da kupovinom stranog proizvoda oni konkurisu sa domacim i ako domaci prozvod ne moze da se proda, radnici gube radna mjesta, opada kupovan moc u citavom drustvu i to ce na kraju da pogodi sviju bez obzira u kojoj se privrednoj djelatnosti bavili. Na kraju ce se doci do toga da ma koliko neki prozvod bude jeftin bice preskup jer ce kupovna moc da opadne i to je ono sto se vec desava.
- amrica
#345 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Broj b-h prozvoda je mali, minoran, jadan....u ukupnoj ponudi, ne bi pokrio ni 20% potreba ( moja odokativna procjena
). Ako zanemarimo mlijecne, mesne i poljoprivredne prozvode, i kvalitet je jako nizak. Ne radi se tu o cijeni, radi se o cistom kvalitetu, napr. Vegeta je jedna i jedina, nikakve kopije je ne mogu zamijeniti, ili tjestenina Barila, nema tih patriotskih razloga zbog kojih cu jesti brasno sa vodom, sljepljeno, bezukusno. Ili preslatke Vispakove cokolade pored Milke, Dorine, .... Dok su, recimo, Vispakove supe odlicne.
I svi b-h prozivodi se mogu naci u svakom trznom centru i iImaju istu sansu da se prodaju kao i ostali. Znaci, nije problem u TC nego u proizvodima.
Ako bi se pravio TC koji bi prodavao samo b-h prozvode, bilo bi mu dosta 100 km2, a mi bismo ostali uskraceni za mnogo toga.
Nama treba kvalitetan prozvod, koji moze konkurirati stranom, pa da ga podrzimo, ali ovako nasilu kupovati losije, nize kvalitete, ruznijeg okusa, a nimalo jeftinije, nema logike.
I svi b-h prozivodi se mogu naci u svakom trznom centru i iImaju istu sansu da se prodaju kao i ostali. Znaci, nije problem u TC nego u proizvodima.
Ako bi se pravio TC koji bi prodavao samo b-h prozvode, bilo bi mu dosta 100 km2, a mi bismo ostali uskraceni za mnogo toga.
Nama treba kvalitetan prozvod, koji moze konkurirati stranom, pa da ga podrzimo, ali ovako nasilu kupovati losije, nize kvalitete, ruznijeg okusa, a nimalo jeftinije, nema logike.
-
kv99
#346 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Ozbiljno ? Pa sta to fali vodi ili picu iz Bosne i Hercegovine pa se uvozi u vrijedosti od 200- 250 miliona KM svake godineamrica wrote:Broj b-h prozvoda je mali, minoran, jadan....u ukupnoj ponudi, ne bi pokrio ni 20% potreba ( moja odokativna procjena). Ako zanemarimo mlijecne, mesne i poljoprivredne prozvode, i kvalitet je jako nizak. Ne radi se tu o cijeni, radi se o cistom kvalitetu, napr. Vegeta je jedna i jedina, nikakve kopije je ne mogu zamijeniti, ili tjestenina Barila, nema tih patriotskih razloga zbog kojih cu jesti brasno sa vodom, sljepljeno, bezukusno. Ili preslatke Vispakove cokolade pored Milke, Dorine, .... Dok su, recimo, Vispakove supe odlicne.
-
pshhh
#347 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Da li iko ima nekih informacija vezano za ovaj slucaj?metronom wrote:Radnicima u Mercatoru su evo haman godina dana smanjene plate 25% (nisu nikad povecane od kad su otvorili firmu u BiH, naprotiv, jednom su vec bile smanjene prije ovog posljednjeg smanjenja), regres ukinut, godisnji odmori fiksno svima 18 dana, topli obrok i onako jadan se uplacuje na pika karticu pa ga htio ne htio moras potrosit u Mercatoru... Mislim da su cak nasli neku rupu u zakonu pa su nekim radnicima isplacivali cak i manje od minimalca... Sjaj i bijeda jednog trgovackog lanca koji se prodaje za haman nekakav elitni kod nas.
Sta li je gospodju Hasiju natjeralo da skoci... Ako to sto ju je firma u kojoj je radila dovela na rub egzistencije nije glavni razlog njenog nesretnog cina, sigurno je znacajno doprinjelo tome...
- amrica
#348 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
kv99 wrote:Ozbiljno ? Pa sta to fali vodi ili picu iz Bosne i Hercegovine pa se uvozi u vrijedosti od 200- 250 miliona KM svake godineamrica wrote:Broj b-h prozvoda je mali, minoran, jadan....u ukupnoj ponudi, ne bi pokrio ni 20% potreba ( moja odokativna procjena). Ako zanemarimo mlijecne, mesne i poljoprivredne prozvode, i kvalitet je jako nizak. Ne radi se tu o cijeni, radi se o cistom kvalitetu, napr. Vegeta je jedna i jedina, nikakve kopije je ne mogu zamijeniti, ili tjestenina Barila, nema tih patriotskih razloga zbog kojih cu jesti brasno sa vodom, sljepljeno, bezukusno. Ili preslatke Vispakove cokolade pored Milke, Dorine, .... Dok su, recimo, Vispakove supe odlicne.
Nama treba kvalitetan prozvod, koji moze konkurirati stranom, pa da ga podrzimo, ali ovako nasilu kupovati losije, nize kvalitete, ruznijeg okusa, a nimalo jeftinije, nema logike.Jel to smeta bosanska voda zbog ukusa ili zbog neke kvalitete ? Koja je to kvaliteta uvezene junetine iz Argentine pune vjestackih sastojaka ili genetski manipulisanih zitarica koji se smiju proizvoditi ali ne smiju prodavati u Americi ili EU..pa se izvoze pogodi gdje ? ja ne zagovaram da se kupuje domace po svaku cijenu npr da se ne kupuje kompjuter dok se ne pocne praviti bosanski ali ima toliko stvari koje se mogu kupovati i koje su kvalitetnije i zdravije ali to nije in i nije cool, vec je in i cool da se kupuje strano. Kako to da se svuda u svijetu potencira " Kupujmo domace " a samo se ovdje nalaze razlozi zasto da se kupuje strano
Zaboravila sam dodati "vode" u rijetke i to vrlo kvalitetne proizvode. To je jedino sto uredno kupujem, Ilidzanski dijamant, Olimpiju...
A zasto se toliko uvozi ne znam, ali isto tako ne znam da nasi "vodari" imaju gubitke i ogromne kolicine neprodate vode. Prije ce biti da je potraznja veca od ponude.
- Meshtar
#349 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Amrice bona...Kiseljak rulez 
-
pshhh
#350 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Mislim da Dijamant propada zbog finansijskih problema ili je vec propao.amrica wrote: Zaboravila sam dodati "vode" u rijetke i to vrlo kvalitetne proizvode. To je jedino sto uredno kupujem, Ilidzanski dijamant, Olimpiju...
A zasto se toliko uvozi ne znam, ali isto tako ne znam da nasi "vodari" imaju gubitke i ogromne kolicine neprodate vode. Prije ce biti da je potraznja veca od ponude.
Uzrok mogu da budu upravo uvozni lobiji koji uvoze vodu u BiH, pored svih ovih izvora vode koje imamo ...