Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pshhh

#276 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

Ono sto je evidentno jeste to da mi svi u BiH imamo problem a to je ekonomska kolonizacija BiH.

Problem trazi rjesenje a ne neke rasprave i prosipanje iz supljeg u prazno.

Ukoliko imate bilo kakav prijedlog za rjesenje ovog problema isti je dobrodosao.

Ovdje ima dosta pametne i obrazovane raje ... pa se nadam da ce biti i kvalitetnih prijedloga. :-D
benkan

#277 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by benkan »

Poštovanje svima.....

Evo jedna "ideja" koja se može MOŽDA shvatiti (ko hoće) kao mogući prijedlog kako da se podjemo "buditi".....

Predlažem kupovinu sača, kotlića i tagare (ko ne zna šta je ovo nabrojano neka se raspita kod starijih), a umjesto j....g INOX posudja (reklamira se ko da je iz svemira).....

Potom pravac Vlašić (nebitno je li strana prema Banjoj Luci ili Travniku) ili na Kupres, pa se pazari mlade jagnjetine i krompira (i ostalog povrća) kod istih seljana.....

Onda sebi pripremiš klopu (nebitno o čemu od gore navedenog, lično preferiram sač) i vjerujem da tada zaključiš kakve su ublehe nekakve pizze, bologneaseaeeaea spagghete (jbg ne znam ni reći), sushi riba, kavijari i ostali "SPECIJALITETI"....

A tek one "kuharske" emisije, pa naše "strine" i "stričevi" (a i amidže) kuhaju škampe, morske plodove, koriste avokado, papaje itd, kao još ni njihove nane nisu znale za patlidjane, blitvu i sl.... Pazite, svi na svijetu izbjegavaju oblak pepela sa Islanda, a njima glavni desert "vulkan torta".... Pa ko će se još sjećati baklave, ružica, šapica, domaće štrudle i sl.....

Onaj ko misli da sam glupan, naravno ima na to pravo, pa neka nastavi sa time..... Neka nastavi biti "p...šlić", vjerujući rekalamicama i ambalaži.....

Ja toj "gospodi" samo predlažem da pomisle na SVOJU djecu (ne moraju na moju), i da baš ne povjeruju 100% kada im možda na TV-u objave da ako njihovo dijete bude "grickalo" isključivo KELLY čips (nikako GOLD), zasigurno neće "vagati" 110 kg u 6-tom razredu osnovne škole, kao što je u SAD-u 60-70 % djece, samo zato što su "jadna" grickala taj neki čips GOLD ili kako već..... Ta jadna djeca nebi bila tako "bucmasta" da su se hranila u MC Donaldsu i dr...., nego su ni kriva ni dužna jela begove čorbe, sogan-dolme, mučkalice, gibanice, hercegovčke pršute i sl....

A tek što če im djeca zaradjivati u Konzumu i Merkatoru.... 4-5 stoja, ako crknu radeći biti će i stimulacije, čak do 15 KM mjesečno, a od toga ne više od 50% u "bonovima".....

Još nešto..... Mislim da nije katastrofa mjesečno potrošiti možda nekih 10% više (govorim o hrani), kako bi se kupovalo domaće (misleći na djecu i budućnost), a ostala roba hmmmm..... Ne može me niko ubijediti da je npr fol ARMANI odijelo (tu je par stoja samo na ime) jeftinije od onog iz "BORCA" Travnik, a mislim da nije ni kvalitetnije

Pozdrav svima i sretno......
pshhh

#278 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

benkan wrote: Onaj ko misli da sam glupan, naravno ima na to pravo, pa neka nastavi sa time..... Neka nastavi biti "p...šlić", vjerujući rekalamicama i ambalaži.....

A tek što če im djeca zaradjivati u Konzumu i Merkatoru.... 4-5 stoja, ako crknu radeći biti će i stimulacije, čak do 15 KM mjesečno, a od toga ne više od 50% u "bonovima".....
Nema glupih prijedloga ... svaka je dobrodosla ... samo da se ovo ekonomsko propadanje zaustavi ...

Ideja mi se svidja i naravno da bi bilo ekonomskog efekta jer smo mala drzava, narocito kada bi neko od nas bio poduzetan i organizovao distribuciju ove nase domace hrane po gradovima.

Dakle neko bi mogao zaraditi tako sto bi osnovao firmu za distribuciju i dostavu na kucnu adresu, iskljucivo domace hrane u gradove.

Domaca hrana bi se mogla narucivati i preko interneta ... nakon toga bi distributer isao po selima i dovlacio u grad narucenu domacu hranu ....

Evo svi oni koji su nezaposleni na ovom forumu, mogli bi se zajedno organizovati da naprave jednu bazu podataka svih domacih proizvodjaca hrane u BiH i web stranicu sa njihovim proizvodima kao i onih koji bi zeljeli da rade ovaj posao ... nakon sto neko naruci hranu preko interneta ili telefona, mogli bi privatnim autima tu istu hranu razvlaciti po kucnim adresama uz procenat.

Super idemo dalje ... :thumbup:
Last edited by pshhh on 27/05/2010 11:22, edited 1 time in total.
bez_ideje

#279 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by bez_ideje »

zar stvarno mislis da neko ko radi od 8 do 4....moze da se "zapuca" gore po namirnice.......pa kuha u tome.....
Ovako bi se dalo izvesti,u Sarajevu po pijacama vec ima onih seljaka sto donose domace proizvode,Ciglane,kod sumarskog fakulteta ..i sl. dati vise prostora tim ljudima,a ne da onako cuce pored ceste ,jer ne mogu platiti stol,auta prolaze ,roba se prasi,a mi smo i osjetljivi na higijenu.....Traziti da opstina ili odgovorno ministarstvo subvencionira ljude koji prodaju organsku,domacu uzgojenu hranu...bar stolom na pijaci .
Sto se tice posudja,malo ko kuha na drva ili ima prostora i vremena za sac i slicno.....vremena su takva da se gleda sto brze,sa maksimalnom ustedom energije ,pribaviti zdrav obrok (principi kuhanja na pari i sl.)....nije to posudje problem,nego odakle dolazi......nego da se pocne prvo od domace organske hrane pa cemo nekad valjda i fabriku za proizvodju sudja vrhunske kvalitete i dizajna imati ;-)
pshhh

#280 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

bez_ideje wrote: Traziti da opstina ili odgovorno ministarstvo subvencionira ljude koji prodaju organsku,domacu uzgojenu hranu...bar stolom na pijaci.
Upravo tako ...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#281 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by PipiDugaDevetka »

bez_ideje wrote: Traziti da opstina ili odgovorno ministarstvo subvencionira ljude koji prodaju organsku,domacu uzgojenu hranu...bar stolom na pijaci .
:thumbup: :bih: Barem tezgu na pijaci da im besplatno objezbjede!
Višestruko će se državi isplatiti,...Manje bolesnih, manje umrlih,...
Svima je u interesu da se pomgne onima koji proizvode domaću hranu!
pshhh

#282 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

PipiDugaDevetka wrote:
bez_ideje wrote: Traziti da opstina ili odgovorno ministarstvo subvencionira ljude koji prodaju organsku,domacu uzgojenu hranu...bar stolom na pijaci .
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4440562,00.html Za sve proizvode već je ugovoreno tržište, uglavnom njemačko.“
Nisu ni nasi proizvodjaci hrane regularni ...

U Bosnu uvoze otrove i otpad od hrane a u Njemackoj prodaju zdravu hranu proizvedenu u BiH.
mido_Hz

#283 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by mido_Hz »

pshh @@@

pa brate vidis li ti sta pises samo, citam kako plata u mercatoru mizerna i tako to...haj mi ti reci molim te kolika je plata kod nas u NASOJ 100% bosanskoj firmi Mimsu,haj mi samo to reci

Plata je brate-----nema plate,samo dobijes bod od 100KM i ellham,zato nemoj pricati neke gluposti,ako nisi sa njima toliko upoznat,plata npr u konzumu extra...

porediti sloveniju i BiH po pitanju ekonomije je smijesno,koliko mi ulazemo u poljoprivredu,sport i ostale pm, nista. Mi hocemo bez uloga da nesto ostvarimo
pshhh

#284 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

mido_Hz wrote:pshh @@@

pa brate vidis li ti sta pises samo, citam kako plata u mercatoru mizerna i tako to...haj mi ti reci molim te kolika je plata kod nas u NASOJ 100% bosanskoj firmi Mimsu,haj mi samo to reci

Plata je brate-----nema plate,samo dobijes bod od 100KM i ellham,zato nemoj pricati neke gluposti,ako nisi sa njima toliko upoznat,plata npr u konzumu extra...

porediti sloveniju i BiH po pitanju ekonomije je smijesno,koliko mi ulazemo u poljoprivredu,sport i ostale pm, nista. Mi hocemo bez uloga da nesto ostvarimo
Nadji mi post gdje sam to spominjao mims.

Pisem opcenito za sve ...

Ono sto nama trenutno treba je Agencija za kontrolu kvaliteta proizvoda i usluga na drzavnom nivou, koja bi postavila neke standarde ispod koji se ne bi smjelo ici.

Isto kao i za strane trzne centre treba uvesti kontrolu za domace sta prodaju i u kojem omjeru tj. domace/uvoz.
Last edited by pshhh on 27/05/2010 15:09, edited 1 time in total.
sarajevsko_pivo

#285 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by sarajevsko_pivo »

Uskoro dolazi BINGO u Sarajevu!

Najjeftinije, a domaci :thumbup: :bih:

Bice na Alipasino Polje supermarket.
pshhh

#286 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

Bosanci i Hercegovci nisu lijeni a niti glupi vec samo neorganizovani.

Ova akcija je dokaz:
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/100527050

Bocu vrati pa naplati

Građani organizatore "zatrpali" plastičnim bocama

Organizatori akcije "Bocu vrati pa naplati" prijatno su se iznenadili kad su u manje od dva sata koliko je akcija trajala prikupili oko 4.000 plastičnih boca. U akciju su prikupljani potpisi za donošenje podzakonskih akata kojima bi se omogućili otkup i sistematska reciklaža.

Akciju su organizirali Centri civilnih inicijativa (CCI), Greenvisions i Eko akcija koji su na platou ispred BBI centra organizirali otkup plastičnih boca kako bi na primjeru vlastima pokazali da bi uz mala ulaganja okoliš bio mnogo čistiji. Građani su se odazvali u velikom broju, a svako je za bocu mogao dobiti 10 feninga, marku za 10 boca. Maksimum po osobi je bio 100 boca.

Kako su nam kazali organizatori, u najboljem scenariju očekivali su da će akcija biti simbolična, ali priznaju da ih je odziv pozitivno iznenadio.

"Ovo najbolje pokazuje koliko su ljudi spremni na saradnju kad im se ponudi simbolična cifra za svaku bocu, kao što je slučaj u većini normalnih država Evrope, pa i u susjednoj nam Hrvatskoj. Tamo ne možete naći bocu jer država plaća za otkup. Ovom akcijom želimo pokazati da bi to moglo funkcionirati i kod nas", poručili su organizatori.

Akcija je sastavni dio kampanje “Očistite otpad!” koju CCI sprovodi u protekle dvije godine, a čiji je primarni cilj donošenje adekvatnih zakonskih rješenja koja će omogućiti kvalitetno upravljanje otpadom, posebno reciklažu ambalažnog otpada.
:thumbup: Svaka cast organizatorima koji su svojom gradjanskom inicijativom pokazali da uz malo para a dosta volje je moguce da nam drzava bude cista i uredna. :thumbup:
mido_Hz

#287 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by mido_Hz »

pshhh wrote:
mido_Hz wrote:pshh @@@

Nadji mi post gdje sam to spominjao mims.

Pisem opcenito za sve ...

ma ne ja ti kazem, ako ti kazes da je plata u mercatoru mizerna,pitam tebe mozes misliti koliko je mizerna u nasoj 100% firmi,procitaj fino
Ono sto nama trenutno treba je Agencija za kontrolu kvaliteta proizvoda i usluga na drzavnom nivou, koja bi postavila neke standarde ispod koji se ne bi smjelo ici.

Isto kao i za strane trzne centre treba uvesti kontrolu za domace sta prodaju i u kojem omjeru tj. domace/uvoz.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#288 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by Toto »

pshhh wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4440562,00.html Za sve proizvode već je ugovoreno tržište, uglavnom njemačko.“
Nisu ni nasi proizvodjaci hrane regularni ...

U Bosnu uvoze otrove i otpad od hrane a u Njemackoj prodaju zdravu hranu proizvedenu u BiH.
ko je tebi sve regularan ????
Toto

#289 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by Toto »

benkan wrote:Poštovanje svima.....

Evo jedna "ideja" koja se može MOŽDA shvatiti (ko hoće) kao mogući prijedlog kako da se podjemo "buditi".....

Predlažem kupovinu sača, kotlića i tagare (ko ne zna šta je ovo nabrojano neka se raspita kod starijih), a umjesto j....g INOX posudja (reklamira se ko da je iz svemira).....

Potom pravac Vlašić (nebitno je li strana prema Banjoj Luci ili Travniku) ili na Kupres, pa se pazari mlade jagnjetine i krompira (i ostalog povrća) kod istih seljana.....

Onda sebi pripremiš klopu (nebitno o čemu od gore navedenog, lično preferiram sač) i vjerujem da tada zaključiš kakve su ublehe nekakve pizze, bologneaseaeeaea spagghete (jbg ne znam ni reći), sushi riba, kavijari i ostali "SPECIJALITETI"....

A tek one "kuharske" emisije, pa naše "strine" i "stričevi" (a i amidže) kuhaju škampe, morske plodove, koriste avokado, papaje itd, kao još ni njihove nane nisu znale za patlidjane, blitvu i sl.... Pazite, svi na svijetu izbjegavaju oblak pepela sa Islanda, a njima glavni desert "vulkan torta".... Pa ko će se još sjećati baklave, ružica, šapica, domaće štrudle i sl.....

Onaj ko misli da sam glupan, naravno ima na to pravo, pa neka nastavi sa time..... Neka nastavi biti "p...šlić", vjerujući rekalamicama i ambalaži.....

Ja toj "gospodi" samo predlažem da pomisle na SVOJU djecu (ne moraju na moju), i da baš ne povjeruju 100% kada im možda na TV-u objave da ako njihovo dijete bude "grickalo" isključivo KELLY čips (nikako GOLD), zasigurno neće "vagati" 110 kg u 6-tom razredu osnovne škole, kao što je u SAD-u 60-70 % djece, samo zato što su "jadna" grickala taj neki čips GOLD ili kako već..... Ta jadna djeca nebi bila tako "bucmasta" da su se hranila u MC Donaldsu i dr...., nego su ni kriva ni dužna jela begove čorbe, sogan-dolme, mučkalice, gibanice, hercegovčke pršute i sl....

Još nešto..... Mislim da nije katastrofa mjesečno potrošiti možda nekih 10% više (govorim o hrani), kako bi se kupovalo domaće (misleći na djecu i budućnost), a ostala roba hmmmm..... Ne može me niko ubijediti da je npr fol ARMANI odijelo (tu je par stoja samo na ime) jeftinije od onog iz "BORCA" Travnik, a mislim da nije ni kvalitetnije

a kako ti namjestis sać u kuhinji na 8 spratu??
evo i nije problem saćnatakarit al kako se za žar/žeravu snadjes
bez_ideje

#290 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by bez_ideje »

ima elektricni sac :oops: :oops:
Toto

#291 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by Toto »

bez_ideje wrote:ima elektricni sac :oops: :oops:
Cuj to? Da ne mislis na rernu?? :D
zgonic

#292 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by zgonic »

E pozdrav narode, vidim da ide odavno ova tema, a interesantna je :) jer mi se direktno tice mog novcanika....

Moja razmisljanja su slijedeca vezana za kupovinu.

Svaki mjesec obavezno pratim akcije haman svih trgovackih centara, i naravno kupujem gdje mi se svidi ponuda. Gledam gdje ima najvise domacih proizvoda i njih kupujem. Minimalno uzimam cro, slo i srb artikle i isto tako pogledam odakle je uvoznik tih artikala. Naravno sto je kvalitetno i sta volim to uzmem :( jer da ima proizvod slicnog kvaliteta iz BiH definitivno bih njega uzeo.

http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... Itemid=104

Imal jos gdje ovakvih clanaka posto mi se ovo cini 100% rega... i za moj dzep i za moju najdrazu BiH :)
pshhh

#293 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

zgonic wrote:E pozdrav narode, vidim da ide odavno ova tema, a interesantna je :) jer mi se direktno tice mog novcanika....

Moja razmisljanja su slijedeca vezana za kupovinu.

Svaki mjesec obavezno pratim akcije haman svih trgovackih centara, i naravno kupujem gdje mi se svidi ponuda. Gledam gdje ima najvise domacih proizvoda i njih kupujem. Minimalno uzimam cro, slo i srb artikle i isto tako pogledam odakle je uvoznik tih artikala. Naravno sto je kvalitetno i sta volim to uzmem :( jer da ima proizvod slicnog kvaliteta iz BiH definitivno bih njega uzeo.

http://www.biznis.ba/index.php?option=c ... Itemid=104

Imal jos gdje ovakvih clanaka posto mi se ovo cini 100% rega... i za moj dzep i za moju najdrazu BiH :)

Pogledajte datum 24/05/2010. i uporedite ga sa datumom otvaranja ove teme 05/05/2010 .... :D

"INTEREX": NOVI PODSTICAJ DOMAĆOJ POLjOPRIVREDI

12:45 / 24.05.2010.

Trgovinski lanac "Interex" zatražio je od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH spisak lokalnih proizvođača voća i povrća, posebno u blizini gradova gdje imaju objekte, radi zaključivanja partnerskih ugovora sa proizvođačima u 21 gradu iz BiH, nakon prethodne analize kvaliteta i cijene proizvoda. Upućivanje pisma Ministarstvu predstavlja još jedan ...

... konkretan potez "Interexa" kako bi podstakao domaće poljoprivrednike na veću proizvodnju, jer je njihova najbolja motivacija obezbjeđenje plasmana poljoprivrednih proizvoda, saopšteno je iz ove kompanije.

Direktor "Interexa" u BiH Sebastijen Moriux kaže da kompanija na ovaj način obezbjeđuje svježe i kvalitetne proizvode kupcima, a oni će direktno pomagati razvoj poljoprivrede svog kraja.

"U BiH ima mnogo kvalitetnih proizvođača hrane, a opet je hrana na prvom mjestu uvoznih artikala. Vrijeme je da se taj odnos izmijeni u korist domaće proizvodnje", rekao je Moriuh.

Iz "Interexa" podsjećaju da je nakon uvođenja robne marke "Top budžet", čija se većina artikala proizvodi u BiH, ovo nova inicijativa "Interexa" koja za direktni rezultat ima razvoj domaće proizvodnje i podizanje konkurentnosti poljoprivrednika iz BiH na ovdašnjem tržištu.

Biznis.ba / Srna
Prosle godine kad se je povela slicna rasprava ovdje na istom ovom forumu, Konzum je odmah krenuo sa nekim reklamama na nasim TV tipa "Kupujmo domace iz BiH".

Da bi se odmah kratko nakon toga usutili i nastavili po starom.

Uglavnom samo sto vise pisite jer bosanci nisu ni glupi a ni naivni samo su neorganizovani.
Toto

#294 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by Toto »

kad bi udruzenje potrosaca imalo 20 forumasa koji bi za svaki lanac otvorili po jednu temu ko sto je bilo za IT Comp. McDonalds i Dodika bilo bi zabavno a i kanula bi koja reklama
Toto

#295 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by Toto »

I ova interexova inicijativa je obicna prdimahovina i placena reklama portalu i novinaru....

Posao sa poljoprivrednicima se za ovu godinu ugovarao kad je zavrsila proslogodisnja zetva a ne u sred godine...

Mladi krompir vrhunskog kvaliteta iz Stoca i Capljine je vec pojeden u skandinavskim zemljama a po Bih Interex prodaje genetski degenerisani krompir iz Slovenije i Madjerske.

Dok Interex napravi analizu trzista i cijena: pojo vuk kenjca -za ovu godinu.... a za dogodine: ista podjebancija.

Najveci mi je supljak ovo da se interx obratio ministrstvu spoljne trgovime i ekonomije haman ko da Interex u BiH traze BiH pasose na kasi.

Treba obratiti paznju na ovu glupost u udarnoj recenici:
interex je zatražio je od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH spisak lokalnih proizvođača voća i povrća, posebno u blizini gradova gdje imaju objekte, radi zaključivanja partnerskih ugovora sa proizvođačima u 21 gradu iz BiH
Ovo je najobicniji reket i ucjena. Znaci ako Interex nema centar u nekom gradu nece sklapati ugovore sa firmama iz toga grada. tj. posto nema INterexa u Stocu i Capljini nece biti stolnoh grozdja ni ranih krompira iz tih opcina a posto nema Interxa ni u Travniku znaci nema ni prodaje travnickog sira iz zadruga u Turbetu i Karauli.

Ako reket nije kljuc poslovne politike interexa onda ce PR -koji je sastavio ovaj clanak- imat 30% manju platu ovaj mjesec.

INterex je kompanija i ona sklapa ugovore sa drugim kompanijama a nikako sa drzavnim institucijama pogotovo ako posluje na lokalnom tristu. To se radi kad je rijec o izvozu, ali INTEREX precizno navodi da ce trgovat samo sa bih poljoprivrednicima, na cigar hoda od njihovih trgovina a nikako da ce izvoziti iz BiH. Ako ce izvozti zasto poljoprivrednik mora biti samo iz ova 21 grada....
i gdje ce prodavat u Sloveniji kad interex nema ni jedan soping centar u Sloveniji.

Travnickog sira i klasove jufke,rahat lokuma, suhog mesa itd.. ima i u San Franciscu, koji je 9 sati vremenske razlike i na drugom kraju panete, a ne moze biti u INterexu u BiH jer interex nema prodajni centar u Travniku, Stocu, Jablanici Cazinu.

Ovaj clanak i inicijativa Intereksa su samo jos jedna licjemejrna trgovacka podjebancija i podvala, kojom INterex porucuje da je potplatio ove iz ministarstva i da ih sad mogu podjebavat ko sansku kozu, tako sto ce lopticu prebaciti u njihovo ministarstvio.

Nek INterex javno objavi spisak kompanija iz BiH sa kojima posluje i ciju robu prodaje. Mene posebno interesuje koju BiH robu Interex prodaje u EU. Ti ugovori nisu poslovna tajna. To bi im bila najbolja reklama, ali se bojim da ne smiju to da objave, jer bi spisak bio kraci od spiska interexovih sopinga po BiH.

Pogledajte im web site. nigdje ni jedne firme kooperanta ili partnera iz BiH.
Interex nema ni jedan trgovacki centar u SLoveniji niti imaju web stranicu sa slovenackom ili necinom drugom domenom.

Ako nemaju 21 soping centar u sloveniji gdje ce prodavat BiH proizvode treba to zacerat ili im udarit dobre namete pa iz tog finasnirat neku domacu banku za razvoj privrede ili nek sami pobjegnu joldat po Triglavu, a ne da prave narod budalama sa laznjacima o ugovorima sa lokalnim biznisom.
Jolpaz

#296 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by Jolpaz »

Naprđivanje kao i uvijek :run
benkan

#297 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by benkan »

Toto wrote:
benkan wrote:Poštovanje svima.....

a kako ti namjestis sać u kuhinji na 8 spratu??
evo i nije problem saćnatakarit al kako se za žar/žeravu snadjes
Ma druže, možda se ja nisam na najbolji način izjasnio, ali nije mi namjera bila reklamirati proizvodjače sačeva ili tako nešto..... Na kraju krajeva i ja ga (nažalost) tek ponekad "pristavim"..... Htio sam (ali eto nisam uspio) da kažem samo po meni nema šanse da je hamburger bolji od našeg čevapčića, hot-dog od bureka pod sačem (ima ga kupiti u pitarama) i slične stvari..... Takodje sam htio reći da me nervira na medijima (kulinarske predstave) priča o upotrebi nakih avokada (probao-UBLEHA), kavijara (budala i to probao) i sl....
Ako to podjemo jesti di će to naši ljudi proizvoditi.....
Bosanski lonac ili neka mućkalica se sasvim lijepo skuhaju i u Zepter-u, ako ga neko od nas običnih smrtnika ima....
Još nešto, ako "zapadnjaci" podju jesti "g...a", ja ne želim, ne moram i NEĆU, ma koliko oni to lijepo upakovali i reklamirali....... Mnogi bi u današnjoj situaciji to činili, još bi govorili kako su ukusna i jako lijepo mirišu, jer paša pa to je ipak "trendi"...... Možda sam jako neukusan, ali jednostavno ja tako mislim i tako vidim, a one akcije iz ovih hipermarketa-dobročinitelja, pa još oni artikli sa natpisima "GRATIS"..... Ma od toga dobijam osip...... Ko još vjeruje da postoji gratis, pa znamo dobro da nema djabe ni u stare.....
Eto drugovi i drugarice, dame i gospodo, ja tako, a vi kako god.....
U zdravlje i sretno.......
bez_ideje

#298 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by bez_ideje »

Predlazes nesto ,sto je danas potpuno nepozeljno-konzerviranje...a konzerviranje u smisli da se mi zatvorimu u ovu nasu kuharicu,i ni makac....ko pored sljive i jabuke kusa avokado ,odma ga objesit ko narodnog izdajnika......... :-) :-) :-) Treba sve jesti,sve probati,eksperimentisati......bar to je dobra tekovina globalizacije .......nije problem taj avokado i papaja,vec ostatak salate koji uvezemo jer pored svih uslova a)ne proizvodimo ,b)proizvod je lose kvalitete i nekonkurentan
Neces ti pored vulkan torte zaboraviti ruzice.....ali ces i u jedno i u drugo staviti uvozno brasno,orahe,maslac
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#299 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.poljoprivreda.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=5222&Itemid=1 wrote:Na bh. tržnicama nema domaćeg voća i povrća

Na bh. pijacama i tržnicama više se ne može kupiti domaće voće i povrće, već samo ono iz Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Španije, pa čak i Kine, upozoravaju iz sarajevskog Udruženja za zaštitu potrošača. '
Foto: Arhiva

'Za tezgama više nema ljudi koji su te proizvode uzgojili svojim rukama. Potpuno je svejedno hoćete li voće i povrće kupiti na tržnici ili u trgovačkim centrima, jer se radi o istim proizvodima. Nakupci voća i povrća ili, kako ih neki zovu, 'agromafija' diktiraju ko smije prodavati, ali i po kojim cijenama' - objašnjava Mesud Lakota, sekretar Udruženja.

Da 'agromafija' postoji, potvrdili su nam i u Udruženju poljoprivrednika BiH.

'Nakupci su zauzeli placeve na tržnicama i ne dozvoljavaju konkurenciju. Oni određuju cijene i porijeklo proizvoda, pa domaćim proizvođačima ostaje da robu daju preprodavačima po cijeni koju traže ili da je bace, jer će propasti' - izjavio je Miro Pejić, predsjednik Udruženja.

Ako domaći proizvođači ne pristanu da snize cijene, onda nakupci uvezene proizvode prodaju kao domaće, tvrdi Pejić.

'Time se ruši ugled bh. proizvođača, jer građani kupe voće ili povrće za koje misle da je domaće, a onda se razočaraju slabim kvalitetom. Preprodavači tako ostvaruju ekstraprofit, a domaći proizvođači gube i novac i ugled' - ističe Pejić.

Koliko je daleko spremna ići 'agromafija', dokaz su namjere proizvođača voća i povrća iz Hercegovine. Oni tvrde da nakupci presreću njihove kamione s robom na ulazu u veće gradove zahtijevajući da se vrate odakle su došli.

Izvor: Bizon.ba
Komentari Traži
Pa, ti kupi domaće ako možeš!
:x

Primjetio sam ja da ove mandarine nisu nešto ok, najeo ih se jednom i dobio dijareju. Od tada ih zaobilazim u širokom luku, taman da je akcija 1kg=0,99KM.
http://www.poljoprivreda.ba/index.php?o ... 4&Itemid=1
Hrvatske mandarine sa pesticidima ne mogu u Europu
Gospoda Ministarka

#300 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by Gospoda Ministarka »

sarajevsko_pivo wrote:Uskoro dolazi BINGO u Sarajevu!

Najjeftinije, a domaci :thumbup: :bih:

Bice na Alipasino Polje supermarket.
:thumbup: :thumbup:
Odlicno, imaju strasno jeftinih stvari.
Post Reply