Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#251 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
@Toto,
Ja se sjećam da sam nosio flaše od ulja, pa u granapu, granabdžija imao neku pumpu i natoči litar ulja žutog ko zlato.
Od današnjeg ulja žuta je samo pvc flaša.
Na drugoj temi si spomenuo povezivanje potrošača i proizvodjača u zadruge, te time ''isključivanje'' iz začaranog kruga trgovaca/nakupaca i bankara. Objasni i na ovoj temi.
Ja se sjećam da sam nosio flaše od ulja, pa u granapu, granabdžija imao neku pumpu i natoči litar ulja žutog ko zlato.
Od današnjeg ulja žuta je samo pvc flaša.
Na drugoj temi si spomenuo povezivanje potrošača i proizvodjača u zadruge, te time ''isključivanje'' iz začaranog kruga trgovaca/nakupaca i bankara. Objasni i na ovoj temi.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#252 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Pa i ja sam noso flase ne samo za ulje nego i za vereniku i kiselinu.
Sto se tice ovih zadruga: to nije sa ovog foruma.
radi se o CSA Community Suported Agriculture CSA (agrikultura podržana od zajednice) ili sto bi se po naski reklo kupujmo domace, ali u americkom, njemackom, japanskom stilu.
Sustina je da se sve na relaciji njiva-trpeza rezalizuje od strane proizodjaca i potrosaca. Proizvodnja se od obje strane unaprijed dogovori i isfinansira; proizodjac proizvede i -jednom sedmicno- dostavi ugovoreno na kucnu adesu.
Kupci vrse konrolu kvaliteta, kupovinu sjemena, djelimicnog finansiranja. Neki zadruge oko ovoga modela i sopstvenih clanova razviju cijeli spektar poslovnih aktivnosti na profitabilnoj osnovi. Potrosaci/Zadrugar formiraju klubove; zadrugar dizjnira web stranicu; knjigovodja vodi knjige, poduzetne majke krenu sa dopunskim biznisom proizvodnje djecije hapice od povrca i voca u cijoj su proizvodnji ucestvovali i u ciji kvalitet imaju povjerenje. Varijacije su na temu halucinacije.
Cesto je i konacna cijena u 5 deka sa onim iz trgovine.
U ostalim dunjalucima ove zadruge zovu:
* Association pour le maintien de l'paysanne poljoprivreda (AMAP) u Francuskoj
* Poljoprivreda soutenue par la communauté (ASC) u Québec
* Teikei u Japanu
* Reciproco u Portugalu
* Landwirtschaftsgemeinschaftshof u Njemačkoj
Ovaj oblik partnestva/ zadrugarstva je nastao u Njemačkoj i Švicarskoj, šezdesetih godina prošloga stoljeća, kao odgovor potrošača i prizviđača na pad kvalitata industrijske hrane i nezainteresovanosti bankarskog i trgovačkog sektora za investiranje u povećanje kvaliteta prehrambenih proizvoda.
Vrlo sličan model je pokrenut sedamdesetih godina u Tokiju od strane majki koje su željele zaštiti kvalitet hrane za bebe.
Osamdesetih godina prošlog stoljeća u USA nastaje CSA model.
Danas u USA ima oko 1500 CSA zadruga. Najuspješnije CSA zadruge okupljaju i do 4000 članova, pa se procjenjuje da je oko CSA modela zadrugarstva okupljeno izmedju 2 i 3 miliona američkih potrošača i proizvođača.
Zadruge su iskljucivo fokusirane na lokane relacije ne radi nekih politickih parola vec je lokalni kontekst slucajno nastao iz dva kljucna elmeneta modela:
-Potrosaci vrse kontrolu kvaliteta, repromaterijala, tehnologije i proizvodnje pa "fabrika" mora biti lokalne a ne globalna. Ko ce ici u Kinu da kontolise kojom varekinom kinezi bijeli luk naprave jos bjeljim;
-Proizvodjaci vrse ditribuciju i nemoguce je da oni to rade na velke udaljenosti.
4/5 zadruga su porodicna domacinstva iz oblasti povrtlarstva a sa njima se povezuju i udruzuju svi lokalni proizvodjaci jaja, mesa, vina, voca meda, ribari ili svega sto se proizvodi na lokalnoj razini.
van sezone i potrosaci i proizvodjaci se snadbjevaku uvoznom robom kod svojih "slovenaca" i tako im niko ne moze reci da mrze "slovence" i drze monopol.
KLjuc uspjeha je vrhunsko planiranje i organizacije proizvodjaca, te izvanredna informiranost i educiranost potrosaca.
Sto se tice ovih zadruga: to nije sa ovog foruma.
radi se o CSA Community Suported Agriculture CSA (agrikultura podržana od zajednice) ili sto bi se po naski reklo kupujmo domace, ali u americkom, njemackom, japanskom stilu.
Sustina je da se sve na relaciji njiva-trpeza rezalizuje od strane proizodjaca i potrosaca. Proizvodnja se od obje strane unaprijed dogovori i isfinansira; proizodjac proizvede i -jednom sedmicno- dostavi ugovoreno na kucnu adesu.
Kupci vrse konrolu kvaliteta, kupovinu sjemena, djelimicnog finansiranja. Neki zadruge oko ovoga modela i sopstvenih clanova razviju cijeli spektar poslovnih aktivnosti na profitabilnoj osnovi. Potrosaci/Zadrugar formiraju klubove; zadrugar dizjnira web stranicu; knjigovodja vodi knjige, poduzetne majke krenu sa dopunskim biznisom proizvodnje djecije hapice od povrca i voca u cijoj su proizvodnji ucestvovali i u ciji kvalitet imaju povjerenje. Varijacije su na temu halucinacije.
Cesto je i konacna cijena u 5 deka sa onim iz trgovine.
U ostalim dunjalucima ove zadruge zovu:
* Association pour le maintien de l'paysanne poljoprivreda (AMAP) u Francuskoj
* Poljoprivreda soutenue par la communauté (ASC) u Québec
* Teikei u Japanu
* Reciproco u Portugalu
* Landwirtschaftsgemeinschaftshof u Njemačkoj
Ovaj oblik partnestva/ zadrugarstva je nastao u Njemačkoj i Švicarskoj, šezdesetih godina prošloga stoljeća, kao odgovor potrošača i prizviđača na pad kvalitata industrijske hrane i nezainteresovanosti bankarskog i trgovačkog sektora za investiranje u povećanje kvaliteta prehrambenih proizvoda.
Vrlo sličan model je pokrenut sedamdesetih godina u Tokiju od strane majki koje su željele zaštiti kvalitet hrane za bebe.
Osamdesetih godina prošlog stoljeća u USA nastaje CSA model.
Danas u USA ima oko 1500 CSA zadruga. Najuspješnije CSA zadruge okupljaju i do 4000 članova, pa se procjenjuje da je oko CSA modela zadrugarstva okupljeno izmedju 2 i 3 miliona američkih potrošača i proizvođača.
Zadruge su iskljucivo fokusirane na lokane relacije ne radi nekih politickih parola vec je lokalni kontekst slucajno nastao iz dva kljucna elmeneta modela:
-Potrosaci vrse kontrolu kvaliteta, repromaterijala, tehnologije i proizvodnje pa "fabrika" mora biti lokalne a ne globalna. Ko ce ici u Kinu da kontolise kojom varekinom kinezi bijeli luk naprave jos bjeljim;
-Proizvodjaci vrse ditribuciju i nemoguce je da oni to rade na velke udaljenosti.
4/5 zadruga su porodicna domacinstva iz oblasti povrtlarstva a sa njima se povezuju i udruzuju svi lokalni proizvodjaci jaja, mesa, vina, voca meda, ribari ili svega sto se proizvodi na lokalnoj razini.
van sezone i potrosaci i proizvodjaci se snadbjevaku uvoznom robom kod svojih "slovenaca" i tako im niko ne moze reci da mrze "slovence" i drze monopol.
KLjuc uspjeha je vrhunsko planiranje i organizacije proizvodjaca, te izvanredna informiranost i educiranost potrosaca.
-
mg
#253 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Sjecam se kad je otvaranje Mercatora predstavljalo prvorazredni dogadjaj prije par godina. Cak je i nacelnik presjekao traku, i predstavio to kao uspjeh svoje vlasti.
Mercator predstavljen kao strana investicija par excellence, strano ulaganje. Razvoj drzave. I danas je takav trend u svim medijima. Oko Mercatone centra je bilo 1001 naslov. Samo marketing. Kad ste zadnji put vidjeli da je otvorena neka proizvodnja?
Kad kaze Mercator ce zaposliti ljude, hoce zaposliti 20 ljudi sa mizernom platom, izrabljivati ih. Davat im pola plate u bonovima.
Ali opet sve je to dzaba, jer ne postoji institucialno rjesavanje problema. Koja ironija, drzava sa najvecom birokratijom u europi, ali nije u stanju da rijesi nijedan problem.
I kad razlozim sve faktore, BiH je jedno govno koje se kotrlja nekom inercijom i gravitacijom. Pitanje samo dok kad ce inercija trajati. Vjerovatno dok nas MMF bude imao u viziji neke koristi. A onda, onda cemo svi da budemo gladni i zedni. Nasi unuci ce ovo sve da placaju i vracju sve ove kredite.
BiH je bogata jedino budalama. To mozemo izvoziti. Ne moze nam nestati.
I da svejedno je sta ces kupiti, domace ili strano. To vise nikakvu ulogu ne igra. Jer domacih proizvoda ima jako malo, a i to sto ima gleda se da se sto prije preda strancima.
I sad u krajnjoj liniji, drzavi nije u interesu, privrednicima domacim nije u interesu ( jer da jeste bilo bi ih 50 000 pred vladom i trazilo promjene) I MENI NIJE U INTERESU da jedem nesto sto je sumnjive kvalitete, zasto bi se ja trudio da kupim domace?
Bar ovo dok ne propadnemo da nemamo za hljeba, mogu jest pavlaku koju hocu.
Mercator predstavljen kao strana investicija par excellence, strano ulaganje. Razvoj drzave. I danas je takav trend u svim medijima. Oko Mercatone centra je bilo 1001 naslov. Samo marketing. Kad ste zadnji put vidjeli da je otvorena neka proizvodnja?
Kad kaze Mercator ce zaposliti ljude, hoce zaposliti 20 ljudi sa mizernom platom, izrabljivati ih. Davat im pola plate u bonovima.
Ali opet sve je to dzaba, jer ne postoji institucialno rjesavanje problema. Koja ironija, drzava sa najvecom birokratijom u europi, ali nije u stanju da rijesi nijedan problem.
I kad razlozim sve faktore, BiH je jedno govno koje se kotrlja nekom inercijom i gravitacijom. Pitanje samo dok kad ce inercija trajati. Vjerovatno dok nas MMF bude imao u viziji neke koristi. A onda, onda cemo svi da budemo gladni i zedni. Nasi unuci ce ovo sve da placaju i vracju sve ove kredite.
I da svejedno je sta ces kupiti, domace ili strano. To vise nikakvu ulogu ne igra. Jer domacih proizvoda ima jako malo, a i to sto ima gleda se da se sto prije preda strancima.
I sad u krajnjoj liniji, drzavi nije u interesu, privrednicima domacim nije u interesu ( jer da jeste bilo bi ih 50 000 pred vladom i trazilo promjene) I MENI NIJE U INTERESU da jedem nesto sto je sumnjive kvalitete, zasto bi se ja trudio da kupim domace?
Bar ovo dok ne propadnemo da nemamo za hljeba, mogu jest pavlaku koju hocu.
-
pshhh
#254 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Cinjenica je da svi mi u BiH imamo problem a to je ekonomska kolonizacija BiH.mg wrote: Kad kaze Mercator ce zaposliti ljude, hoce zaposliti 20 ljudi sa mizernom platom, izrabljivati ih. Davat im pola plate u bonovima.
Da li cemo pobjeci od problema, gurnuti glavu u pijesak, cekati da nas pometu na smetljiste historije ekonomskim metodama ako vec nisu mogli ratom ili cemo nesto rijesavati?
Problem je tu i za njega nam nisu krivi drugi vec mi sami sto sve ovo dopustamo da nam rade.
Samo nemojte reci da je rjesenje u izborima, jer nije. Na izborima pobjedjuje onaj ko bude imao najvise novca ne najbolji sve ce ostati isto i sa istim problemima, samo ce doci do promjene u par promila.
Vlast je ogledalo naroda, koji isto razmislja kao i oni koji upravljaju.
Sutra da bilo ko iz naroda dodje da upravlja, isto bi se ponasao i razmisljao kao i oni koji su sada na vlasti.
Problem je u nasem razmisljanju i nasim glavama ... sada je samo pitanje ... hocemo li se pod hitno mjenjati ... ili cemo svojom gluposcu svijetu zaista dokazati da su vicevi o nama kao glupim bosancima stvarno istiniti?
-
benkan
#255 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Dragi pshh, haman sam ti ja bio u pravu kada sam rekao da se bojim da je ova tema UZALUD, premda je dobra.....
Imam jedan prijedlog za mg, pod uvjetom da ne zamjera....
Pišeš drug dosta dobrih stvari, ali ono sa pavlakom je povod da ti nešto predložim....
Naravno drug da možeš jesti koju god želiš pavlaku i to niko ne osporava, ali pokušaj da pitaš neku nanu iliti baku, da li je ona ikada čula da NORMALNA pavlaka može imati rok trajanja 60 dana (ako je pitaš vjerovatno će ti predložiti da odeš ljekaru).....
Eh, te uvozne pavlake, recimo iz Madjarske (da ne misli neko da imam nešto protiv Slovenije ili ne dao Bog protiv Slovenaca) traju i traju i traju..... Pitaj nekog stručnjaka iz te oblasti kako je to moguće ostvariti kod skoro najkvarljivije vrste hrane (mliječni proizvodi)....
Čuj ba stručnjak, okle KONZERVANS i kakve to ti emulg..... (kako???) spominješ..... Šta aditivčići....... E jbg, sada potežeš i trendi bolešćine..... Ma kakve to ima veze????
Narodi u BiH reče lijepo Štulić "Čuvajte se ajkula..... MOTRITE NA LJUDE"
Hajd uzdravlje, odoh je dobiti rak od moje crvave jabuke iz bašte..... Jesam lud, pojeo radioaktivnog crva iz jabuke, kod nakvog kvaliteta iz uvoza...... Živjela plastika iz Mercatora......
Pišeš drug dosta dobrih stvari, ali ono sa pavlakom je povod da ti nešto predložim....
Naravno drug da možeš jesti koju god želiš pavlaku i to niko ne osporava, ali pokušaj da pitaš neku nanu iliti baku, da li je ona ikada čula da NORMALNA pavlaka može imati rok trajanja 60 dana (ako je pitaš vjerovatno će ti predložiti da odeš ljekaru).....
Eh, te uvozne pavlake, recimo iz Madjarske (da ne misli neko da imam nešto protiv Slovenije ili ne dao Bog protiv Slovenaca) traju i traju i traju..... Pitaj nekog stručnjaka iz te oblasti kako je to moguće ostvariti kod skoro najkvarljivije vrste hrane (mliječni proizvodi)....
Čuj ba stručnjak, okle KONZERVANS i kakve to ti emulg..... (kako???) spominješ..... Šta aditivčići....... E jbg, sada potežeš i trendi bolešćine..... Ma kakve to ima veze????
Hajd uzdravlje, odoh je dobiti rak od moje crvave jabuke iz bašte..... Jesam lud, pojeo radioaktivnog crva iz jabuke, kod nakvog kvaliteta iz uvoza...... Živjela plastika iz Mercatora......
-
pshhh
#256 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Nista nije uzalud to vi mislite a svako dobro i zlo moze krenuti od pojedinca u sta smo uvjerili kroz istoriju.benkan wrote:Dragi pshh, haman sam ti ja bio u pravu kada sam rekao da se bojim da je ova tema UZALUD, premda je dobra.....
Živjela plastika iz Mercatora......
Ovdje nema puno pameti vec samo treba pojedinacne volje kod svih nas, da prvo uticemo na nas same pa onda na nase prijatelje, komsije i sve nase sugradjanine, da se mi kao narod promjenimo na bolje.
- drndalo
#257 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Ne postoji nacin na koji ni ti, ni ja, ni bilo ko moze narod promijeniti... Uticati da se mijenja, da, promijeniti, ne. I pokusavano je kroz istoriju, nozem, sabljom, vatrom, kolcem, tenkom, partijom, Golim otokom, strankom, vjerskom ustanovom, ali dok sam svojom guzicom nesto ne skontas, ne shvata se tako licno...
Znam o cemu pricas, i nije prica bez veze, ali jos je ovdje previse pojedinaca "na nivou -2" da bi se ista bitno promijenilo nabolje... Najvaznije je da komsiji crkne krava, nije vazno sto pri tome ni moja licna bas ne stoji najbolje, nesto mi kasljuca od zadnje upale pluca...
Dok na neki volseban nacin ne uspijemo "odgojiti" bar 200.000-300.000 pojedinaca koji ce razmisljati za sebe i samim tim i za siru zajednicu korisnije, nema nista od toga... Dok nas 300.000 ne prestane kupovati sokove "XY" zato sto u sebi imaju samo 11.7% voca, ma kojeg proizvodjaca, taj se proizvodjac nece okaniti corava posla... Ili dok ne prestane kupovati "kod Kineza" stvari koje kostaju 0.50 KM... I pri tome nije bitno sta rade, cemu sluze, na sta lice, vec samo da kostaju 0.50 KM... E sad, dok se to prozivelo, dovezlo, ocarinilo i o-PDV-isalo se, te uz zaradu kineza-trgovca, koliko je morala kostati proizvodnja toga-necega ? 0.001 KM ? Sta mozes dobiti za te pare? Nista, al' je jeftino...
Ne mrzim kineze, imaju i proizvode neke stvari odlicnog kvaliteta, samo te kostaju, i obicno se zovu nekako "zapadno"...
Naravno ovo je samo primjer...
Znam o cemu pricas, i nije prica bez veze, ali jos je ovdje previse pojedinaca "na nivou -2" da bi se ista bitno promijenilo nabolje... Najvaznije je da komsiji crkne krava, nije vazno sto pri tome ni moja licna bas ne stoji najbolje, nesto mi kasljuca od zadnje upale pluca...
Dok na neki volseban nacin ne uspijemo "odgojiti" bar 200.000-300.000 pojedinaca koji ce razmisljati za sebe i samim tim i za siru zajednicu korisnije, nema nista od toga... Dok nas 300.000 ne prestane kupovati sokove "XY" zato sto u sebi imaju samo 11.7% voca, ma kojeg proizvodjaca, taj se proizvodjac nece okaniti corava posla... Ili dok ne prestane kupovati "kod Kineza" stvari koje kostaju 0.50 KM... I pri tome nije bitno sta rade, cemu sluze, na sta lice, vec samo da kostaju 0.50 KM... E sad, dok se to prozivelo, dovezlo, ocarinilo i o-PDV-isalo se, te uz zaradu kineza-trgovca, koliko je morala kostati proizvodnja toga-necega ? 0.001 KM ? Sta mozes dobiti za te pare? Nista, al' je jeftino...
Naravno ovo je samo primjer...
-
all star
#258 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
benkan wrote:Dragi pshh, haman sam ti ja bio u pravu kada sam rekao da se bojim da je ova tema UZALUD, premda je dobra.....
-
pshhh
#259 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
all star wrote:![]()
![]()
Da napravimo mali muzicki predah ...
-
pshhh
#260 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Ovdje se sve uvozi. Meso iz Meksika, krompir iz Kine, jabuke iz Hondurasa. Na sve načine zatiru našu poljoprivredu, stočarstvo i privredu, a sve pod okriljem slobodnog tržišta kapitala. Sve živo uvoze, a oni mučenici i težaci prolijevaju mlijeko, krompir im truli, meso bacaju jer ne mogu da ga prodaju. Aj ti meni sada reci kako je to moguće da je smrznuto meksičko meso staro 5 godina jeftinije od naše mlade teletine koja je po Bosanskim vrletima pasla? Pa gdje je tu jebena računica? Kažu da je u BiH jak uvoznički lobi.
-
pshhh
#261 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Mi smo mala mikro fildzan drzava sa populacijom ne vecom od predgradja jednog velegrada, da bi sebi dopustili luksuz, da bilo sta prodajemo narocito porodicno srebro kao sto je Bosnalijek.
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... osnalijeka
Vlada FBiH odustaje od privatizacije "Bosnalijeka"?
APF će tražiti saglasnost od premijera Mujezinovića da se, za sada, odustane od prodaje dionica
Nakon neuspjele vanredne aukcije na Sarajevskoj berzi (SASE), snažnih pritisaka da se snizi cijena, i konačno otkrivanja namjere najizglednijeg kupca, kompanije "Alvogen Group" iz Nju Džersija da zalaganjem dionica Federacije BiH podignu kredit u stranim bankama, Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) zatražit će od Federalne vlade da, za sada, odustane od prodaje 19,26 posto državnog kapitala u "Bosnalijeku".
Ovo je jučer "Dnevnom avazu" potvrđeno iz više izvora bliskih Vladi FBiH. S tim u vezi, prema svemu sudeći, ove sedmice neće biti održana nova vanredna aukcija.
Također, iako su predstavnici "Alvogena" trebali doći na novi sastanak 27. maja ove godine, on će vjerovatno bili prolongiran za početak narednog mjeseca. Razlog je činjenica da su u Agenciji iz svih poteza američke kompanije shvatili da se, ipak, ne radi o sasvim ozbiljnom partneru kako se u početku pretpostavljalo. Očito su stranci željeli oboriti cijenu dionica i u teško recesijsko vrijeme lako doći do porodičnog srebra u FBiH.
- Jednostavno, pojavilo se previše problema. Očito kompanija iz Amerike nije spremna da uloži svoj kapital, nego želi da, praktično, našim novcem kupi državni kapital u "Bosnalijeku". Agencija će stoga od premijera Mustafe Mujezinovića tražiti saglasnost da se sada ne ide u privatizaciju državnog paketa dionica u "Bosnalijeku". Postupak prodaje treba usporiti da se ne bi načinila nova greška. Sve će, ipak, zavisiti od premijera - tvrdi naš sagovornik.
Ako Mujezinović, ipak, bude insistirao da se do početka izbora po svaku cijenu obavi privatizacija državnog paketa u "Bosnalijeku", Agencija će zatražiti saglasnost da se cijena državnih dionica poveća sa 20,50, što je najniža cijena određena od Vlada FBiH, na 30 KM po dionici. Time bi država došla u priliku da inkasira mnogo više sredstava, ali i zaštiti svoje interese od mešetara.
Uzmimo u obzir samo udjel u procentima nase ukupne ekonomije i bice jasno koliko % naseg porodicnog srebra ce otici sa prodajom Bosnalijeka.
Zna li iko koliko u procentima Bosnalijek ucestvuje u nasoj ekonomiji.
Mozda nepovratno sa Bosnalijekom prodajemo 5% do 10% nase citave ekonomije ili vise?
Kakve ce biti posljedice na stanovnistvo? Hoce li obicni BiH gradjani imati novca da kupuju strane lijekove?
Hoce li prodajom Bosnalijeka, uopce vise biti besplatnih lijekova za obicnog BiH gradjanina?
Mi smo mikro drzava sa malom ekonomijom?
Sta ce se desiti kada ne budemo imali vise bilo sta prodati?
Ovdje pise ''Sve će, ipak, zavisiti od premijera - tvrdi naš sagovornik''.
Zar je ovo BiH porodicno srebro pripada samo jednom covjeku i da sve o njemu zavisi?
Hoce li prodati vola radi samo jednog kilograma mesa?
Last edited by pshhh on 24/05/2010 09:46, edited 2 times in total.
- Toto
#262 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Smrznuto meso sa drugih kontinenata je jeftinije jer je vec placeno i "potroseno", pa je svaka cijena ekstra profit. To su uglavnom stratesske rezerve drzave ili vojske koje bi se po pravilu trebalo baciti. Posto to meso nije neispravni nego je smrzavanjem i stajanjem izgubilo na kvaliteti. Trgovci znaju da takvo meso mogu plasirati tamo gdje ne postiji kvalitetna kotrola kvaliteta ili mogu podmititi inspektore i drzavne cinovnike.pshhh wrote:Ovdje se sve uvozi. Meso iz Meksika, krompir iz Kine, jabuke iz Hondurasa. Na sve načine zatiru našu poljoprivredu, stočarstvo i privredu, a sve pod okriljem slobodnog tržišta kapitala. Sve živo uvoze, a oni mučenici i težaci prolijevaju mlijeko, krompir im truli, meso bacaju jer ne mogu da ga prodaju. Aj ti meni sada reci kako je to moguće da je smrznuto meksičko meso staro 5 godina jeftinije od naše mlade teletine koja je po Bosanskim vrletima pasla? Pa gdje je tu jebena računica? Kažu da je u BiH jak uvoznički lobi.
Drugi razlog zato je argentinsko i australijsko meso jeftinije je tehnologija uzgoja. ONi ne tove stoku u skupim objektima i ne hrane je koncentratima i silazu za koju su morali uzimati skupe kredite. Stoka demokratski luta pasnjacima i jede sta ima na ledini.
-
pshhh
#263 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Da, kontrola kvaliteta to citavo vrijeme govorim ...Toto wrote:Smrznuto meso sa drugih kontinenata je jeftinije jer je vec placeno i "potroseno", pa je svaka cijena ekstra profit. To su uglavnom stratesske rezerve drzave ili vojske koje bi se po pravilu trebalo baciti. Posto to meso nije neispravni nego je smrzavanjem i stajanjem izgubilo na kvaliteti. Trgovci znaju da takvo meso mogu plasirati tamo gdje ne postiji kvalitetna kotrola kvaliteta ili mogu podmititi inspektore i drzavne cinovnike.pshhh wrote:Ovdje se sve uvozi. Meso iz Meksika, krompir iz Kine, jabuke iz Hondurasa. Na sve načine zatiru našu poljoprivredu, stočarstvo i privredu, a sve pod okriljem slobodnog tržišta kapitala. Sve živo uvoze, a oni mučenici i težaci prolijevaju mlijeko, krompir im truli, meso bacaju jer ne mogu da ga prodaju. Aj ti meni sada reci kako je to moguće da je smrznuto meksičko meso staro 5 godina jeftinije od naše mlade teletine koja je po Bosanskim vrletima pasla? Pa gdje je tu jebena računica? Kažu da je u BiH jak uvoznički lobi.
Drugi razlog zato je argentinsko i australijsko meso jeftinije je tehnologija uzgoja. ONi ne tove stoku u skupim objektima i ne hrane je koncentratima i silazu za koju su morali uzimati skupe kredite. Stoka demokratski luta pasnjacima i jede sta ima na ledini.
- Krndjoloz
#264 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Ja bih, takodje, bio najsretniji ukoliko bi samo studenti Ekonomije kao oni koji znaju sta znaci kupovati domace, odnosno strano, pokusali djelovati na svoje najblize i komsije propagandom kao sto je na ova 3 klipa. Jer iz godine u godinu zaduzenje drzave je sve vece, dokad cemo se zaduzivati, zasto situaciju malo ne okrenuti u nasu korist? Do kada ce mo uvoziti krompir, vodu, zitarice, svjezu piletinu, govedinu.... Kada ce mo se okrenuti potrosnji vlastitih dobara? Kada ce prestati iseljavanje i zarastanje seoskih podrucja jer nema nikakvog otkupa proizvedenog? Duga je ovo tema, zelim samo da kazem i da zamolim sve one koji ovo procitaju da kupuju domace proizvode i usluge... kako bi na taj nacin u skorije vrijeme imali situaciju da mi kreditiramo druge, a ne drugi nas, i imali jaku ekonomiju i demografsku strukturu, a ne u drugim drzavama trazili spas...
pozz...
pozz...
- Toto
#265 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
mi smo na zalaost na ivici siromastvo i mozemo trositi jedino svoje siromastvoKrndjoloz wrote:Ja bih, takodje, bio najsretniji ukoliko bi samo studenti Ekonomije kao oni koji znaju sta znaci kupovati domace, odnosno strano, pokusali djelovati na svoje najblize i komsije propagandom kao sto je na ova 3 klipa. Jer iz godine u godinu zaduzenje drzave je sve vece, dokad cemo se zaduzivati, zasto situaciju malo ne okrenuti u nasu korist? Do kada ce mo uvoziti krompir, vodu, zitarice, svjezu piletinu, govedinu.... Kada ce mo se okrenuti potrosnji vlastitih dobara? Kada ce prestati iseljavanje i zarastanje seoskih podrucja jer nema nikakvog otkupa proizvedenog? Duga je ovo tema, zelim samo da kazem i da zamolim sve one koji ovo procitaju da kupuju domace proizvode i usluge... kako bi na taj nacin u skorije vrijeme imali situaciju da mi kreditiramo druge, a ne drugi nas, i imali jaku ekonomiju i demografsku strukturu, a ne u drugim drzavama trazili spas...
pozz...
siromasni moraju kupovati samo najjeftijije a madjarski krompir je jeftiniji od naseg jer je subvencioniran od EU
- Krndjoloz
#266 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
sto se tice subvencije, tu si u pravu, i ja mislim da je drzava i njeni lobiji glavni krivac, to je definitivno.... Upravo i siromastvo koje spominjes vremenom dolazi i nama ce ovim tempom robne razmjene iz godine u godinu biti sve teze i teze.... Isto tako, vjerujem da, kada bi se malo probudila svijest svih nas bosnjaka, nebitno na religiju i ostalo, ne bi bilo ovoliko socijalnih slucajeva... Ja sam vec 10-ak godina aktivno u trgovini, u malo vecim lancima, i vjeruj da su proizvodjaci spremni dati bilo kakve donacije sto se tice hrane i drugih stvari, ali svi su nekako skepticni kad je kes u pitanju... jer ga u BiH vise nema, i ono sto ima to je u privatnim dzepovima za koji se kupuju jahte, luksuzne vile i apartmani po kojekakvim obalama i plazama.... to je nazalost nasa stvarnost, kojoj smo djelomicno svi pridonijeli...
kupujmo i koristimo domace i bit ce svima bolje....i to vrlo kratkorocno... seljak ce se vratiti na selo, poceti obradjivati zemlju i time rasteretiti grad, manje administracije, vise novca u budzetu, odnosno brze vracanje kredita, jaka konkurentnost na trzistu i neosporan kvalitet u odnosu na ulozeni novac....
Ja krompir vec izvjesno vrijeme kupujem od jednog domacina iz BPK, i onaj jedan njegov krompir vrijedi, a i kaloricniji je od 1 kg onog iz Jugoistocne Europe, nema aditiva, nema nicega....
ma joj prijatelju, duga je ovo tema, zaleti se covjek....
ako ljetujes u Hrvatskoj, banalan primjer, jesi li ikad primijetio nekog od njih da duhani cigarete FDS-a, ili da ih ima kupiti negdje?!? Nisi, niti ces, dok se mi ovde osjecamo zadovoljnijim Rovinjom nego FDS-om, to je sramota za naciju, na tome trebaju da porade ove nase glavonje iz Vlade, i mi, gradjani da ih natjeramo na to svojim adekvatnim ponasanjem i odlukom pri kupovini.....
kupujmo i koristimo domace i bit ce svima bolje....i to vrlo kratkorocno... seljak ce se vratiti na selo, poceti obradjivati zemlju i time rasteretiti grad, manje administracije, vise novca u budzetu, odnosno brze vracanje kredita, jaka konkurentnost na trzistu i neosporan kvalitet u odnosu na ulozeni novac....
Ja krompir vec izvjesno vrijeme kupujem od jednog domacina iz BPK, i onaj jedan njegov krompir vrijedi, a i kaloricniji je od 1 kg onog iz Jugoistocne Europe, nema aditiva, nema nicega....
ako ljetujes u Hrvatskoj, banalan primjer, jesi li ikad primijetio nekog od njih da duhani cigarete FDS-a, ili da ih ima kupiti negdje?!? Nisi, niti ces, dok se mi ovde osjecamo zadovoljnijim Rovinjom nego FDS-om, to je sramota za naciju, na tome trebaju da porade ove nase glavonje iz Vlade, i mi, gradjani da ih natjeramo na to svojim adekvatnim ponasanjem i odlukom pri kupovini.....
- Toto
#267 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Po ovome tvome ispade da je drzava u govnima zbog seljaka koji su opoganili grad i zbog toga sto nema kesa. Da si jos napiso dva pasusa bio bi isto ko Lenjin pred veliku oktobarsku reviluciji prije 100 godina.Krndjoloz wrote:sto se tice subvencije, tu si u pravu, i ja mislim da je drzava i njeni lobiji glavni krivac, to je definitivno.... Upravo i siromastvo koje spominjes vremenom dolazi i nama ce ovim tempom robne razmjene iz godine u godinu biti sve teze i teze.... Isto tako, vjerujem da, kada bi se malo probudila svijest svih nas bosnjaka, nebitno na religiju i ostalo, ne bi bilo ovoliko socijalnih slucajeva... Ja sam vec 10-ak godina aktivno u trgovini, u malo vecim lancima, i vjeruj da su proizvodjaci spremni dati bilo kakve donacije sto se tice hrane i drugih stvari, ali svi su nekako skepticni kad je kes u pitanju... jer ga u BiH vise nema, i ono sto ima to je u privatnim dzepovima za koji se kupuju jahte, luksuzne vile i apartmani po kojekakvim obalama i plazama.... to je nazalost nasa stvarnost, kojoj smo djelomicno svi pridonijeli...
Seljaci niti sade kes, niti ga drze u hambarima, niti jamljaju kamate na njega. Odluku da ce se seljacima davati subvencije daju gradjani. Seljak da bi napravio profitabilan binis od krompira mora uzeti kredit od bankara koji -na srecu - nije seljak. Ja ne kontam zasto talijanske banke -u kojima sve od reda rade gradjani- ne daju kredite za krompir bosanskim seljacima a daju francuskim i madjarskim. I jos im daju i subvencije. Jel to zato sto sto su francuzi kulturni il zato sto Pesta ima najbolje kupleraje-ne znam???
Sto se tice ljetovanja na 'rvackom moru: ne znam jesi li ti primjeto da 'rvacki restorani na rvackon moru sluze samo italijansku ribu i to smrznutu. ja kad oden na adriatiko frisku rvacku ribu ne mogu jamit ni pijaci. Moram gazda-barbu molit da mi kupi frisku. restorani vise prodaju italijanska i francuska vina vengo domaca. Oni cesi kad dodju u 'hrvacku vuku prikolicu hrane pa 'rvacki turisticki biznismeni imaju vise hajra od bosnje vengo i od ceha i slovaka zajedno- zato imas vise cevabdzinica po Dalmaciji nego fis-paprikas restorana.
ono jes da je u Istri nestasica cobana i konobara i da dalmatinci za krizu u 'rvackoj krive slavonce i dudeke jer turisti najvise pojedu kruva, jogurta i govedine a nis od toga dalmatinci ne pravu.. ako ce mo pravo: Dalmaciji je lako jer nema seljaka sve gradjani i toursticki velikodostojnici.
- Krndjoloz
#268 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
ma ode ti daleko od moje misli, procitaj fino, rekao sam da seljaci silaze u gradove jer nema egzistencije na selu od rada na njivi zbog plasmana istog.... procitaj fino a ovu svoju demagogiju temeljis na ne znam cemu, vjerovatno licnom iskustvu, no postujem mada ne mislim tako..
da su seljaci opoganili grad to si ti rekao, ne ja prijatelju....nemoj da trpas rijeci, nego procitaj fino sta sam napisao...
imas neku simpa retoriku, lud si k'o struja 
da su seljaci opoganili grad to si ti rekao, ne ja prijatelju....nemoj da trpas rijeci, nego procitaj fino sta sam napisao...
- Krndjoloz
#269 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
al' fakat ti je lud ovaj odgovor.... zaista ne znam na osnovu cega si donio poentu moje price koja je potpuno drugacija...de procitaj moju izjavu pa tvoju molim te i reci mi sta si shvatio kao zajednicku poruku....odnosno da li ima zajednicke poruke.... nisi ti neki bosanac izgleda...tako ja mislim...
- Toto
#270 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Krndjoloz wrote:al' fakat ti je lud ovaj odgovor.... zaista ne znam na osnovu cega si donio poentu moje price koja je potpuno drugacija...de procitaj moju izjavu pa tvoju molim te i reci mi sta si shvatio kao zajednicku poruku....odnosno da li ima zajednicke poruke.... nisi ti neki bosanac izgleda...tako ja mislim...
Pa ev ako te bunda:
cuj to??seljak ce se vratiti na selo, poceti obradjivati zemlju i time rasteretiti grad, manje administracije, vise novca u budzetu, odnosno brze vracanje kredita, jaka konkurentnost na trzistu i neosporan kvalitet u odnosu na ulozeni novac....
seljaci ce rasteretit grad pa ce onda bit nirvana i zlatna groznica, bit ce manje administracije -ko da seljaci drze adminstraciju-
a ova ti ej legendarna: da ce se povratkom seljaka na selo brze vracat krediti
jel ov hos rec da zelenas odredjuje gradijet povrata kreditne mase i broj rata na osnovu brzine povratka seljaka iz gradova
bas me interesuje ova znanstvena teza: da bi konkurentos bosanke balvan industije porasla ako bi se imali seljacku stranku koja bi facala seljake po gradovima i vracala ih na selo
posebno me intersuje osvrt na pitanja bi li domaci seljak kupovao domace kredite sa domacim parama za sadnju krompira ili bi mu gradjani podvalili deviznu klauzuli i onaj nakav libor i medjunarodni monetarni fond i sta ti ja zanm kakve jos gradske marifetluke
kazem ti ja: isto lenjin ..dobar -gradjanski- pocetak samo zavrsnica seljacka
-
pshhh
#271 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Evo upravo citam i pitam se jeli ovo nirvana ko sto neko rece ...

Nakon revizije privatizacije u FBiH, kad bi u ovoj nasoj maloj drzavi sa malim brojem stanovnika jos samo osnovali Agenciju za kontrolu kvaliteta proizvoda i usluga i to u potpunosti implementirali na terenu, bilo bi to extra.
Onda vise ne bi mogli uvoziti nekvalitetno meso iz Meksika, krompir iz Kine ili jabuke iz Hondurasa.
Ne bi vise mogli sve načine zatirati našu poljoprivredu, stočarstvo i privredu, a sve pod okriljem slobodnog tržišta kapitala.
Malo i dobrih vijesti ukoliko se sprovedu u djelo ...http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/iz-m ... a-reviziju
Vlada FBiH: Privatizacijom nije ostvaren niti jedan strategijski cilj, osniva se Agencija za reviziju
Propusti i u maloj i velikoj privatizaciji • Neće biti selektivnog pristupa pri reviziji
Vlada FBiH utvrdila je i Federalnom parlamentu uputila Prijedlog zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama. Donošenje ovog zakona izraz je potrebe za ispravljanjem brojnih propusta uočenih u svim fazama privatizacije privrednih društava i banaka, počevši od pripreme, preko same privatizacije, pa do neispunjavanja ugovornih obaveza novih vlasnika.
Propusti su karakteristični i za malu i za veliku privatizaciju i za sve njihove metode. Stoga preovladava mišljenje kako privatizacijom nije u cijelosti ostvaren niti jedan strategijski cilj pretvorbe državnog u privatno vlasništvo. Uz to, nadležne institucije nisu na odgovarajući način pratile postupak privatizacije, niti su poduzimale zakonom propisane radnje radi eliminiranja propusta.
Novopredloženim zakonom ostvaruju se jedinstvene pretpostavke za reviziju privatizacije, ali i za rasvjetljavanje sudbine imovine domaćih privrednih društava i banaka u drugim državama, te se stvara zakonski okvir za postupanje državnih tijela.
Zakonom se osniva Agencija za reviziju privatizacije u FBiH. Ona ima svojstvo pravne osobe sa sjedištem u Sarajevu i nadležnost za provedbu revizije. Njeno osnivanje ocjenjuje se kao najbolje rješenje za stvaranje zakonskih, kadrovskih i organizacijskih preduvjeta za izvršenje revizije privatizacije, koja je ocijenjena ka odgovorna zadaća.
Kroz podnošenje izviješća, u postupak revizije privatizacije bio bi uključen i Parlament FBiH. Kako je danas obrazloženo, neće biti selektivnog pristupa pri reviziji privatizacije.
Nakon revizije privatizacije u FBiH, kad bi u ovoj nasoj maloj drzavi sa malim brojem stanovnika jos samo osnovali Agenciju za kontrolu kvaliteta proizvoda i usluga i to u potpunosti implementirali na terenu, bilo bi to extra.
Onda vise ne bi mogli uvoziti nekvalitetno meso iz Meksika, krompir iz Kine ili jabuke iz Hondurasa.
Ne bi vise mogli sve načine zatirati našu poljoprivredu, stočarstvo i privredu, a sve pod okriljem slobodnog tržišta kapitala.
- Krndjoloz
#272 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
ma ti si neki izgleda totalno izolovani lik u nekom svom svijetu ili si totalni bukvalac.... ocigledno nisi razumio ili sam ja pogresno protumacio, sto mislim da nisam al' eto.... ne znam cime se bavis i sta si, al' domoljub izgleda bas i nisi, kao ni neki poznavalac situacije u BiH jer me ta desavanja na drugim kontinentima toliko i ne interesuju. Cesce citaj svoje nego tudjeToto wrote:Krndjoloz wrote:al' fakat ti je lud ovaj odgovor.... zaista ne znam na osnovu cega si donio poentu moje price koja je potpuno drugacija...de procitaj moju izjavu pa tvoju molim te i reci mi sta si shvatio kao zajednicku poruku....odnosno da li ima zajednicke poruke.... nisi ti neki bosanac izgleda...tako ja mislim...
Pa ev ako te bunda:
cuj to??seljak ce se vratiti na selo, poceti obradjivati zemlju i time rasteretiti grad, manje administracije, vise novca u budzetu, odnosno brze vracanje kredita, jaka konkurentnost na trzistu i neosporan kvalitet u odnosu na ulozeni novac....
seljaci ce rasteretit grad pa ce onda bit nirvana i zlatna groznica, bit ce manje administracije -ko da seljaci drze adminstraciju-
a ova ti ej legendarna: da ce se povratkom seljaka na selo brze vracat krediti![]()
![]()
jel ov hos rec da zelenas odredjuje gradijet povrata kreditne mase i broj rata na osnovu brzine povratka seljaka iz gradova![]()
![]()
![]()
bas me interesuje ova znanstvena teza: da bi konkurentos bosanke balvan industije porasla ako bi se imali seljacku stranku koja bi facala seljake po gradovima i vracala ih na selo![]()
![]()
posebno me intersuje osvrt na pitanja bi li domaci seljak kupovao domace kredite sa domacim parama za sadnju krompira ili bi mu gradjani podvalili deviznu klauzuli i onaj nakav libor i medjunarodni monetarni fond i sta ti ja zanm kakve jos gradske marifetluke
kazem ti ja: isto lenjin ..dobar -gradjanski- pocetak samo zavrsnica seljacka
za moj pojam bas i nisi, uz svo duzno postovanje....
- Toto
#273 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
@krndloloz
slozili smo se oko tri stvari: ja sam izolovani supak, nisam budala a ti nisi ja
..... pa da se vratimo na temu.
de mi molim te obrazlozi one tvoje teze:
-ako bi cetveroclanu porodicu iz jednog stana u carsiji zatjero na farmu za tov junadi trebalo uz farmu sa 100 junadi angazovati i 100 hektara pasnjaka (1ha=10 000 m2) tj. 1km2 sto je oko 200 fudbalskih igralista ili jedna sarajevska mjesna zajednica..... Kada bi ta cetveroclana porodica imala agenciju za knjigovostvo trebalo bi im 50 m2 sa cenifom i cajnom kuhinjom. ZA rad na farmi tovnih junadi i knjigovostvenoj agencijom treba isto godina fakulteta i srednje skole i broj zaposlenih.
-kad bi svo BiH trziste kiseljaka poklopili domacim vodama trebali bi imati 3-5 punionica sa maksimalano 250 zaposlenih. To ti je jedan omanji gradski soliter. Kako bi ti taj gradski soliter vratio na Bjelasnicu . Beli bi otvorio punioniocu na Treskavici a busionicu vode u Kiseljaku, a cepove pravio na Babanovcu od lima iz zenicke valjaonice????
najvece crno triste rada i najvece nepaltise poreza su seljaci i poljoprivrednici ... Budzet vise pune trgovci i cevabdzije koji prodaju argentisku govedinu stariju od brucosa sa fakulteta - vec svi BiH stocari.
za ovu provalu te ni patritiozam ne moze izvuc
konkurentnost domaceg krompira na trzistu ne zavisi od toga da li ce zavrsiti u domacoj krompiraci ili McDonaldsovom pofritu...i stvrano kako ti na krompiru vidis koliki je novac u njega ulozen i cme mu mjeris kvalitet ...jel to zagrizes na pijaci svaki gomolj krompira prije nego ga kupis ili ga onako odokativno odmjeris i ofrljativno mu izvagas vrijednost na tokijskoj berzi....
jah
i ako ne znas obrazloit sopstvene svitle misli u svjetlu domace ekonomije onda trazi zaposlenje u Jagomiru pa cekaj tamo i ako se pojavim onda mi pravi anamnezu
i psiholoski profil...
slozili smo se oko tri stvari: ja sam izolovani supak, nisam budala a ti nisi ja
de mi molim te obrazlozi one tvoje teze:
-kako bi ti kupovinom domacih proizvoda smanio adminstraciju?? Nije zar da bi ti na svako novootvoreno radno mjesto u proizvodnji istjeravo administraciju sa posla;manje administracije
seljak ce se vratiti na selo, poceti obradjivati zemlju i time rasteretiti grad
-ako bi cetveroclanu porodicu iz jednog stana u carsiji zatjero na farmu za tov junadi trebalo uz farmu sa 100 junadi angazovati i 100 hektara pasnjaka (1ha=10 000 m2) tj. 1km2 sto je oko 200 fudbalskih igralista ili jedna sarajevska mjesna zajednica..... Kada bi ta cetveroclana porodica imala agenciju za knjigovostvo trebalo bi im 50 m2 sa cenifom i cajnom kuhinjom. ZA rad na farmi tovnih junadi i knjigovostvenoj agencijom treba isto godina fakulteta i srednje skole i broj zaposlenih.
-kad bi svo BiH trziste kiseljaka poklopili domacim vodama trebali bi imati 3-5 punionica sa maksimalano 250 zaposlenih. To ti je jedan omanji gradski soliter. Kako bi ti taj gradski soliter vratio na Bjelasnicu . Beli bi otvorio punioniocu na Treskavici a busionicu vode u Kiseljaku, a cepove pravio na Babanovcu od lima iz zenicke valjaonice????
-kako bi povratkom seljaka na selo punio gradski budzet... 2/3 budezta EU ide na subvencije za poljoprivredu.. seljaci su u najrazvijenijim zebljama na budzetu i da ikako mogu drzave bi seljake slale na biro a ne na njivu... meni se cini da je tebe strah seljaka jer su ti konkurencija ...... konkurentnij su na tristu prezivljavanja nego carsijanerska administracija i trgovci.vise novca u budzetu
najvece crno triste rada i najvece nepaltise poreza su seljaci i poljoprivrednici ... Budzet vise pune trgovci i cevabdzije koji prodaju argentisku govedinu stariju od brucosa sa fakulteta - vec svi BiH stocari.
gdje to postoji ubraznje kredita pa da se kredit moze brze i sporije vracatodnosno brze vracanje kredita
za ovu provalu te ni patritiozam ne moze izvuc
sta si ovim mislio rec patriotizma tijaka konkurentnost na trzistu i neosporan kvalitet u odnosu na ulozeni novac
konkurentnost domaceg krompira na trzistu ne zavisi od toga da li ce zavrsiti u domacoj krompiraci ili McDonaldsovom pofritu...i stvrano kako ti na krompiru vidis koliki je novac u njega ulozen i cme mu mjeris kvalitet ...jel to zagrizes na pijaci svaki gomolj krompira prije nego ga kupis ili ga onako odokativno odmjeris i ofrljativno mu izvagas vrijednost na tokijskoj berzi....
jah
i ako ne znas obrazloit sopstvene svitle misli u svjetlu domace ekonomije onda trazi zaposlenje u Jagomiru pa cekaj tamo i ako se pojavim onda mi pravi anamnezu
-
pshhh
#274 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Dobro ...
Vezano za ovu relaciju mogu samo reci da su nasi ljudi pored toga sto im je u ratu razvucena pamet izgubili i radne navike.
Tako ocekivati od nekoga ko je zivio na selu a vec vise od decenije nije radio taj posao, da se sam vrati na selo i proizvodi hranu a snasao se je u gradu gdje ima penziju ili neki drugi posao je ludost i od toga nema nista.
Sa druge strane vecina onih koji imaju zelju da rade na selu ne mogu se baviti poljoprivredom ili stocarstvom jer se nalaze se u poznim godinama i nije radno sposobna ili ima onih koji su sposobni ali nemaju sredstava.
Na primjer ima dosta korisnih ljudi koji zele raditi ali se ne mogu sami snaci.
Medjutim da ima neko da ih uputi i da istim posao oni bi bili izuzetni radnici.
Upravo institucije su te koje takvim ljudima koji se ne mogu sami snaci treba dati mogucnost da nesto korisno rade.
Toliko u BiH ima neobradjene zemlje a nigdje poljoprivrednih zadruga na drzavnom nivou koje bi zaposljavale mlade ljude koji zele raditi i baviti se poljoprivredom i stocarstvom.
Velika je greska sto su ljudi prepusteni sami sebi uz parolu "neka se sam snadje", jer svi nisu sposobni za to.
Vezano za ovu relaciju mogu samo reci da su nasi ljudi pored toga sto im je u ratu razvucena pamet izgubili i radne navike.
Tako ocekivati od nekoga ko je zivio na selu a vec vise od decenije nije radio taj posao, da se sam vrati na selo i proizvodi hranu a snasao se je u gradu gdje ima penziju ili neki drugi posao je ludost i od toga nema nista.
Sa druge strane vecina onih koji imaju zelju da rade na selu ne mogu se baviti poljoprivredom ili stocarstvom jer se nalaze se u poznim godinama i nije radno sposobna ili ima onih koji su sposobni ali nemaju sredstava.
Na primjer ima dosta korisnih ljudi koji zele raditi ali se ne mogu sami snaci.
Medjutim da ima neko da ih uputi i da istim posao oni bi bili izuzetni radnici.
Upravo institucije su te koje takvim ljudima koji se ne mogu sami snaci treba dati mogucnost da nesto korisno rade.
Toliko u BiH ima neobradjene zemlje a nigdje poljoprivrednih zadruga na drzavnom nivou koje bi zaposljavale mlade ljude koji zele raditi i baviti se poljoprivredom i stocarstvom.
Velika je greska sto su ljudi prepusteni sami sebi uz parolu "neka se sam snadje", jer svi nisu sposobni za to.
- drndalo
#275 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...
Da, poznato je da su nam sve do sada osnovane Agencije (sa velikim A) jako pomogle u svemu, pa i dizanju (necu reci cega...) konkurentnosti privrede, kontroli poribljavanja suma, presipanja iz supljeg u prazno, te modernizaciji nase inace razvijene industrije auspuha za dalekovode, da bi bila jos konkurentnija... Znaci nova Drzavna sisa, koju ce sisati bar 50-ak podobnih, od kojih ce biti mozda i 5 strucnih ! Nezaustavljivo srljamo u prosperitet (Citat: "Ivkova Slava")pshhh wrote: Vlada FBiH: Privatizacijom nije ostvaren niti jedan strategijski cilj, osniva se Agencija za reviziju
Radne navike vecina nasih ljudi nikad nije imala... Ono sto ces ti reci je da nasi u Njemackoj dobro rade, i da su kvalitetni radnici, a ja cu reci da je to zato sto dobro radimo po sistemu: Mrkva vs. Stap, tj. kad nas posteno platis, znamo dobro raditi, ali nas moras kontrolisati udarcima stapa, da se ne opustimo, i pomislimo da ce nas i dalje placati isto, za sve manje rada... Ljudi smo, opuste se ljudi... Prvi ja, pa i svi ostali...!Vezano za ovu relaciju mogu samo reci da su nasi ljudi pored toga sto im je u ratu razvucena pamet izgubili i radne navike.