Reciklaza ulja u BiH ?
-
MrShadow
#1 Reciklaza ulja u BiH ?
Da li kod nas postoje kompanije koje rade reciklazu koristenog ulja ( motornog/jestivog )?
-
FARMAS
#2 Re: Reciklaza ulja u BiH ?
Koliko znam ne, jer nema zakona o reciklazi otpada, Mital Steel iz Zenice je prije par godina "pritiskao" vladu FBIH da se usvoji zakon, kako bi prosili svoju djelatnost i tako zgrunuli milione i milione, neke firme iz BIH svoj otpad izvoze u Hrvatsku i tako dodatno zaradjuju novce, dakle koliko znam kod nas nista ...
- Optimist
#3 Re: Reciklaza ulja u BiH ?
Mislim da ne postoji reciklaza, ali vidim da ljudi po piku kupuju to preradjeno ulje i onda koriste kao pogonsko gorivo u svojim dizel motorima. Koliko toga imas i jel upitanju motorno ili jestivo preradjeno ulje?
-
MrShadow
#4 Re: Reciklaza ulja u BiH ?
Nemam ulja vec i ja istrazujem trziste sa ciljem pokretanja biznisa.
Zakona kod nas nema, ali vjerujem da bi se dosta toga moglo skupiti kada bi se ljudima nesto placalo za otpad.
Kakav je zakon oko izvoza otpadnog ulja u Hr ili Srbiju? Tamo postoje kompanije koje ovo rade, da li bi bilo isplativo skupljati to i izvoziti vani po nekoliko tona mjesecno?
Zakona kod nas nema, ali vjerujem da bi se dosta toga moglo skupiti kada bi se ljudima nesto placalo za otpad.
Kakav je zakon oko izvoza otpadnog ulja u Hr ili Srbiju? Tamo postoje kompanije koje ovo rade, da li bi bilo isplativo skupljati to i izvoziti vani po nekoliko tona mjesecno?
- karanana
#5 Re: Reciklaza ulja u BiH ?
hehe, znam nesto malo o ovome, ali mozda i nisam bas u pravu ali koliko ja znam, ovo je nezahvalna vrsta otpada, jer za ovu vrstu otpada ti trebas da platis da se zbrine a ne da je izvozis i zaradis od prodaje u hrvatskoj ili srbiji. znaci ne govorimo o klasicnom reciklaznom otpadu tipa zeljeza i drugih metala gde to ide u topionice i gde se ponovo koristi i od prodaje se moze zaraditi.
ali posto kod nas nema zakona o zbrinjavanju otpada ti ne vidis firme koje to rade jer jednostavno potrosaci nisu obavezni odlagati otpad na ekoloski osvjesten nacin, tako da se to ulje vecinom koristi za lozenje i grijanje i to mi udisemo u ovom zimskom periodu.
eh, kad se zakon uvede, to ce mozda biti ok posao jer ce potrosaci tada morati placati firmama da zbrinu taj otpad. ali ko zna kako se to zbrinjava, to moze biti skupa zajebancija to zbrinjavanje.
ali posto kod nas nema zakona o zbrinjavanju otpada ti ne vidis firme koje to rade jer jednostavno potrosaci nisu obavezni odlagati otpad na ekoloski osvjesten nacin, tako da se to ulje vecinom koristi za lozenje i grijanje i to mi udisemo u ovom zimskom periodu.
eh, kad se zakon uvede, to ce mozda biti ok posao jer ce potrosaci tada morati placati firmama da zbrinu taj otpad. ali ko zna kako se to zbrinjava, to moze biti skupa zajebancija to zbrinjavanje.