Recesija u svijetu i kod nas...
Moderator: anex
-
voajer
#102 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Nisi za EU jer ni sami ne mozemo da se dogovorimo, ali si za to da se zemlja stabilizuje i uredi. Zasto argument "ne mozemo ni sami da se dogovorimo" ne moze da se upotrijebi protiv argumenta da mi mozemo ovu zemlju da uredimo i stabilizujemo? Jedino sto smo do sada uspjeli dokazati je da smo mi sposobni jedino da razgradimo, unishtimo i zatrujemo, nikakvog traga sposobnosti uredjenja ja kod nas nisam pronashao.
Razumijem ja u kojem ti pravcu razmishljash, ali mi se chni da krecesh od pogreshnih predpostavki.
Hotel promaha i totalni haos je naime neshto sto mi trenutno zivimo a priblizavanje EU nosi sa sobom samo po sebi unoshenja reda u taj haos. Chitav proces priblizavanja je nishta drugo nego uvodjenje reda u haos.
A sto stvari kod nas nisu nisu idealne, nije do EU niti do globalnog kapitalizma, nego je do nashih sugradjana koji vole chemer i chemer i biraju.
Razumijem ja u kojem ti pravcu razmishljash, ali mi se chni da krecesh od pogreshnih predpostavki.
Hotel promaha i totalni haos je naime neshto sto mi trenutno zivimo a priblizavanje EU nosi sa sobom samo po sebi unoshenja reda u taj haos. Chitav proces priblizavanja je nishta drugo nego uvodjenje reda u haos.
A sto stvari kod nas nisu nisu idealne, nije do EU niti do globalnog kapitalizma, nego je do nashih sugradjana koji vole chemer i chemer i biraju.
- glavutan
#103 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
O cemu vi lupetate casti vam?voajer wrote:Da razjasnimo nekoliko stvari u vezi EU, nashe ekonomije, zaduzivanja itd.
1. Kada god cujem kritichare EU kako je potezu kao neki primjer, dodje mi smjeshno.
Norveshka ima nafte na pretek i ekonomski je kroz to potpuno nezavisna. Dobiti od prodaje nafte je drzava pretochila u fondove chiji su vlasnici svi gradjani, njihove penzije se djelom isplacuju odqatle i chitav socialni sistem im pochiva na nafti. Norveshka nema interesa da udje u EU jer ekonomski stoji bolje od vecine zemalja tamo a ne mora nista posebno da proizvodi niti da pazi na efikasnost socialnog sistema itd.
BiH nema nafte, nema infrastrukturu, nema zdravstveni sistem, nema adekvatnih deviznih rezervi, nema adekvatno skolstvo, nema nista izuzev miliona gradjana.
Mi niti smo sposobni niti smo voljni da krenemo u neki projekat izgradnje i modernizacije zemlje. Bez EU nemamo dakle ni volje da se gdje pokrenemo a kamoli sredstava da se maknemo. Za nas je ta EU pitanje opstanka, ne samo politichkog, vec i fizichkog.
2. Zaduzivanje samo po sebi nije loshe. Drugo je pitanje na sta se posudjena sredstva koriste. Kada bi ishla u infrastrukturu, kredite perspektivnoj privredi, stvaranje solidnog finansiskog sistema itd, to bi nam bio spas i jedini ispravan motor napretka, Onda bi se komotno mogli zaduziti josh 10x ovoliko i da ne osjetimo, novac bi se vracao sa lakocom.
Ali kad se zajmovi troshe na jednokratno izmirivanje dugova na ime isplacivanje lata, socialnih pomoci, ili za finansiranje nepostojecih projekata a sa ciljem presipanja novca "podobnima", onda je i 10€ da se zaduzish previshe. Osim toga, u takvim uslovima je teshko i dobiti kredite jer niko nije lud da sipa u posudu bez dna.
3. Opasnost od rasprodaje drzavne imovine:
Nije problem prodaja preduzeca. Najveci problem je sto se tako dobijen novac baca kroz prozor umjesto da se pametno investira u drustvo na nachin da nam svima pomogne i da se oplodi.. Pri tome je potpuno nebitno hoce li postignuta cijena preduzeca biti 100 miliona ili miliarda- i jedno i drugo ce biti bacheno kroz prozor.
Neki idealni sluchaj bi bio sljedeci:
EU- da smo joj svakim danom sve blizi, da donosimo odgovoarajuce zakonodavstvo koje nas priblizava uslovima zivota u EU, da se za pametne stvari koristimo fondovima EU u sto vecoj mjeri, da se ukljuchimo u obrazovni sistem tamo i u mnogobrojne programe za zemlje kandidate, da iskoristimo povlastice za izvoz u EU koje priblizavanjem EU dobijamo itd.
Krediti- da dobijamo neogranichene kredite za pametne projekte koji drustvo guraju u modernizaciju i progres, da nas svjetske institucije prepoznaju kao odgovornog partnera i da onda kredite dobijamo po sve povoljnijim okolnostima
Prodaja drzavnih preduzeca- da preduzeca prodajemo po dobrim uslovima firmama ili pojedincima koji se uklapaju u koncept razvoja BiH (ups, pa mi nemao ovakav koncept) a da za uzvrat strani investitori imaju sigurnost za svoj ulog kod nas i da imaju okolinu koja im omogucava da u najkrachem moguem roku pochnu ostvarivati dobit.
E sad, zasto ovaj idealni sluchaj vishe lichi na nauchnu fatastiku nego bilo sta sto je ostvarivo- pitajte glasache. BiH glasachko tijelo vishe voli bezperspektivno drustvo, mala i neisplativa zaduzivanja, bacanje para kroz prozor te samoizolaciju od sveukupnih kretanja u svijetu.
Obrazlozenje- neobrazovanost i ignorancija. Samo tako se i moze prokomentarisati potezanje Norveshke kao argumenta protiv pristupa EU, ili protiv teznje ka pristupu.
Postoji put koji je organizovala EU koji olakshava vukojebinama kao sto smo mi da se priblize evropskim standardima- misliti da je nama bolje ne ici njime vec nesto kao nezavisno se razvijati je otprilike kao kad plivash u sred okeana i naleti brod sa dobronamjernim kapetanom i hoce da te spasi, a ti odbijesh i kazesh: neka, neka, svoj vi poso a ja cu polako sam doplivat do obale. Razlog za odbijanje: na brodu bi morao chistiti palubu pa ti je to ispod chasti.
Lafo dug dobar.Otvorite okice malo jer svugdje se ista prica ponavlja i uvijek po istom kliseu.
Argentina je najbolji primjer nacije koja je spekulacijama medjunarodne mafije uvaljena u dug od nekih 140 milijardi dolara. Privatizacije koje su sprovedene tamo po istom kliseu se sprovode sirom istocne evrope tako da nema veze jesi li Poljak, Hrvat, Srbin, Bosanac itd...
Privatizacija zeljeznike mreze u Argentini je dovela do toga da je reducirana sa 36.000 kilometara na 8.000.
Privatizacija vode je dovela do toga da je skoro milion ljudi ostalo bez vode, bez kanalizacije.
Dolarizacija je dovela do ubijanja domace proizvodnje.
Privatizacija banaka je dovela do dreniranja novca iz djepova Argentinaca u djepove debelguza Austrije, Italije, Njemacke, USA, Kanade..
Koji vam je hepek? Pa ni moneta sto se vrti po nasim rukama nija nasa i sva zarada od njene emisije zavrsi u Frankfurtu. Cak se i ne stanca kod nas.
Svjetske institucije kojima bi lafo trebalo da se dopadnemo i o kojim laprdate na veliko i na siroko su najveci kriminalci jer putem duga vasem djetetu otimaju hljeb iz usta, skolu, buducnost.
Citate li vi novine?
http://www.telegraph.co.uk/finance/comm ... tdown.html
Znate li da je jedna Italija cije su lesinar-banke gazde kod nas pred totalnim bankrotom, da policija ide na radnike koji strajkuju jer ne daju da zbog malverzacija ostanu bez posla.
Evropa o kojoj vi mastate i sanjate je samo ubleha i nista vise.
Ovdje je potreban totalni reset. Ovdje treba stranca sutnuti u guzicu, nacionalizovati ono sto su nam popljackali, povjesati domacu bagru.
Lafo u Bosni (a i bilo gdje drugdje) narod nece da radi, nije vrijedan, samo bi da se izlezava.
Pa jebem ga, ko onda napravi tolike puteve, pruge, hidrocentrale, skole, bolnice, fabrike....
Iste one koje su domaca govna privatizovala za jednu marku a sve po instrukcijama tzv. medjunarodnih institucija.
Nasi ljudi leziljebovici?
Ne serite vise majke vam.
Za pola case onog sranja od Coca-Cole (koja uzgred receno privatizuje vodu po BiH, Hrvatskoj..) dali bi guze ne bi li se osjecali evropski i po svjetskim trendovima.
FUJ!
-
Master.DKP
#104 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Prvo, kolega gore je spomenuo Coca-Colu. Evo nesto "nevezano" za temu, nema gore stetocine za ljudski organizam nego Cola. Toliko strucnih analiza i expretiza je napravljeno na temu statnosti Coca Cole da ja znam ljude koji bi prije govno vlastito pred 100 ljudi pojeli neko popili Colu
To sto Cola kupuje nase izvore vode i punionice vode samo je dokaz koliko je dobra ta voda, koja je skoro pa jedini preostali resurs u BiH.
/ Zubi covjeka poslije smrti ostanu citavi preko 200 godina, u CoCa Coli se "tope" za 48 sati !) Idemo dalje....
Kapitalizmu i EU ne mozemo pobijeci nikako sve i da hocemo a necemo ! Uostalom niko te nikada ne pita. Jedino je pitanje hocemo li biti priklani kao Argentina ili Rumunija ili ce mo jos gore proci ?
Vi nikako da shvatite da je "narod" tj ta skupina zena,djeca i muskaraca siroke narodne mase, koja cini uvijek preko 90 % ljudi zabavljena necima drugim. Zabavljenja je TV trakavicama, odlascima u Shopping Centre i tako svakodnevnom dozovom nacionalizma,fasizma,klero-fasizma sve zavisno od zemlje gdje zive
Jeste li svijesni da nema gore izuma po mozak i karakter covjeka od "Shopping Centra". Kada sam spominjao Hrvatsku, u Zagrebu postojecih i u izgradnji imate tacno 32 Shopping centra i najvecu gostinu centara po glavi stanovnika u Europi. Jedan Zagreb i okolina ima vise "mamaca za nepobno zaduzivanje" nego Berlin koji ima 5 miliona stanovnika !
To vam govori gdje ce biti Hrvati za 5 godina ! U kreditu do kosti, jos vise nego sada, u novim Adidas tenama kojima svijetli dzon i Mazdi 3 na Leasing i kredit zajedno
Mi smo vec u BiH krenuli taj proces, samo malo skromnije. Jos ne moze banka toliko "duboko" da zahvati dusu BH potrosaca jer je jos mali i raste, tek mu zubi rastu kojima ce moci kasnije da grize na kredit. Sada BH potrosaca svrbe zubici, rastu i ona malo place i kuka, ali kada stasaju zubici i desni budu jace, tada idemo dalje
P.S. Zamislite koliko BiH producira recimo jabuka najbolje kvalitete u Europi. Znas kako ce Europa sa merakom unistiti sve te "nase jabuke" koje nemaju CE i ISO ceftifikat i dovuci ti na pijacu "madarske" jabuke ili jabuke iz Portugala koje imaju okus prokuhane gume iz ves mashine ali ima EC, CEE, ISO isl. norme
To sto Cola kupuje nase izvore vode i punionice vode samo je dokaz koliko je dobra ta voda, koja je skoro pa jedini preostali resurs u BiH.
/ Zubi covjeka poslije smrti ostanu citavi preko 200 godina, u CoCa Coli se "tope" za 48 sati !) Idemo dalje....
Kapitalizmu i EU ne mozemo pobijeci nikako sve i da hocemo a necemo ! Uostalom niko te nikada ne pita. Jedino je pitanje hocemo li biti priklani kao Argentina ili Rumunija ili ce mo jos gore proci ?
Vi nikako da shvatite da je "narod" tj ta skupina zena,djeca i muskaraca siroke narodne mase, koja cini uvijek preko 90 % ljudi zabavljena necima drugim. Zabavljenja je TV trakavicama, odlascima u Shopping Centre i tako svakodnevnom dozovom nacionalizma,fasizma,klero-fasizma sve zavisno od zemlje gdje zive
Mi smo vec u BiH krenuli taj proces, samo malo skromnije. Jos ne moze banka toliko "duboko" da zahvati dusu BH potrosaca jer je jos mali i raste, tek mu zubi rastu kojima ce moci kasnije da grize na kredit. Sada BH potrosaca svrbe zubici, rastu i ona malo place i kuka, ali kada stasaju zubici i desni budu jace, tada idemo dalje
P.S. Zamislite koliko BiH producira recimo jabuka najbolje kvalitete u Europi. Znas kako ce Europa sa merakom unistiti sve te "nase jabuke" koje nemaju CE i ISO ceftifikat i dovuci ti na pijacu "madarske" jabuke ili jabuke iz Portugala koje imaju okus prokuhane gume iz ves mashine ali ima EC, CEE, ISO isl. norme
- BarbaDue
#105 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Upravo ovo poređenje mi se sviđa, mislim da bolje i zdrqavije jabuke nema u citavoj EU...ali znas kad ce je nas seljak prodati...NIKAD!Master.DKP wrote: P.S. Zamislite koliko BiH producira recimo jabuka najbolje kvalitete u Europi. Znas kako ce Europa sa merakom unistiti sve te "nase jabuke" koje nemaju CE i ISO ceftifikat i dovuci ti na pijacu "madarske" jabuke ili jabuke iz Portugala koje imaju okus prokuhane gume iz ves mashine ali ima EC, CEE, ISO isl. norme
A samo zato sto ova iz mađarske i portugala bolje izgleda na izlogu, sve jabuke su ko jedna...mora imati određenu tezinu...a kvaliteta i okus da umreš.
Ovo je samo jedan od primjera kako ce nasa privreda i poljoprivreda leci ko paket. znam, sad cete reci...a fondovi, a poticaji razni...e garant ce ih dobiti
moj rođak koji proizvodi kvalitetnu jabuku, hoce ali kad pocne da koristi pesticide i insekticide (otrove).
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#106 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Master je pametan čovjek
očito
ali vidi ovo
u Pakistanu je u ambasadi radio prijatelj prijatelja...
i fino čovjek kupio njihovu lubenicu umal umro nije od nekih bakterija
slično je i u egiptu...
eh sada... šta o nama misle portugalci???
ne kažem da su naše jabuke otrovne kao nama pakistanske lubenice...
ali možda naše jabuke imaju neke sastojke koji ne odgovaraju ljudima koji nisu rođeni i odrasli na ovim prostoprima i tako stekli prirodni imunitet

očito
ali vidi ovo
u Pakistanu je u ambasadi radio prijatelj prijatelja...
i fino čovjek kupio njihovu lubenicu umal umro nije od nekih bakterija
slično je i u egiptu...
eh sada... šta o nama misle portugalci???
ne kažem da su naše jabuke otrovne kao nama pakistanske lubenice...
ali možda naše jabuke imaju neke sastojke koji ne odgovaraju ljudima koji nisu rođeni i odrasli na ovim prostoprima i tako stekli prirodni imunitet
-
voajer
#107 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Pa kad smo vec kod jabuka- EU ne moze na nashem trzistu da "unishti" nashe jabuke, ali su zato evropske jabuke na evropskom trzistu neuporedivo jeftinije od nashih + imaju bolju kontrolu od pesticida.
Jeftinije su zato sto EU svoju poljoprivredu ogromnim donacijama chini konkurentnom iako im seljaci zive na nekoliko puta boljem nivou nego nashi.
Ja iz toga donosim zakljuchak da bi pridruzivanjem u EU nashe jabuke takodje bile donirane, bolje kontrolisane kvalitete, jeftinije i shodno tome puno uspjeshnije prodavane nego da smo van EU + seljak bi zivio ko lord od onog sto radi.
Ili mozda ima mishljenja da bi i nasha drzava trebala subvencionisati poljoprivrednike bez EU? ujrum, predlozite u skupstini pa ce vam se smijati kao da ste nenormalni- mi naime sami nemamo ni cvonka da investiramo u jabuke, njihovo subvencionisanje ili kontrolu po standardima EU.
Jeftinije su zato sto EU svoju poljoprivredu ogromnim donacijama chini konkurentnom iako im seljaci zive na nekoliko puta boljem nivou nego nashi.
Ja iz toga donosim zakljuchak da bi pridruzivanjem u EU nashe jabuke takodje bile donirane, bolje kontrolisane kvalitete, jeftinije i shodno tome puno uspjeshnije prodavane nego da smo van EU + seljak bi zivio ko lord od onog sto radi.
Ili mozda ima mishljenja da bi i nasha drzava trebala subvencionisati poljoprivrednike bez EU? ujrum, predlozite u skupstini pa ce vam se smijati kao da ste nenormalni- mi naime sami nemamo ni cvonka da investiramo u jabuke, njihovo subvencionisanje ili kontrolu po standardima EU.
- Arc_Angel
#108 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Ja mislim da ce se recesija i kod nas u Bosni i Hercegovini itekako osjetiti ovo jos nije ni pocelo kako treba, licno su mi smijesne price nasih politicara kako kod nas nece biti krize, a jos vise pojedinaca koji to pravdaju nasom slabo razvijenom i jadnom ekonomijom.
koliko ovdje vas zna recimo cinjenicu da nasa centralna banka nemoze i nema ovlasti da stampa novac?
koliko ovdje vas zna za cinjenicu da nasa centralna banka nema apsolutno nikakve jurisdikcije nad trzistem novca posebno sto se tice kamatnih stopa.
evo ovaj zadnji primjer od prije 10-ak dana kada je nasa centralna banka smanjlila kamtne stope a komercijalne banke najvaljuju dvocifrene kamatne stope na kredite šta to ustvrai znači?
to znaci da ce te komercijalne banke kao i do sada uzimati novac od nase "kvazi centralne banke" uz manje kamate a nama gradjanima ce plasirati kredite pod skupljim kamatama i tako u svoj ovoj frci ostvarivati enormno vece profite nego do sada. a gde ce ti profiti završiti?
završit ce u njihovim maticama u zapadnoj evropi italiji, njemackoj, austriji itd.....
recesija ce se u nasoj drzavi itekako osjetiti i bit ce pogubno katastrofalna, licno mislim da trenutno nepostoji nista sto aktuelne vlasti mogu da ucine i da imalo ublaze njene efekte, ne samo aktuelne vlasti nego ni oni koji dodju poslije njih.
ne znam da li postoji bilo sta sto mali covjek moze da ucini pa da sam sebi olaksa.
drzava nam je u k...u i to je cinjenica, sramota da danas 14 godina iza rata od ukupnog obradivog zemljista za poljoprivredu mi koristimo samo 2,7%
mi smo duzni i bogu i narodu od ukupnog GDP-a prosle godine 40% je islo na servisiranje raznoraznih dugova
ovo ce samo biti gore i gore
koliko ovdje vas zna recimo cinjenicu da nasa centralna banka nemoze i nema ovlasti da stampa novac?
koliko ovdje vas zna za cinjenicu da nasa centralna banka nema apsolutno nikakve jurisdikcije nad trzistem novca posebno sto se tice kamatnih stopa.
evo ovaj zadnji primjer od prije 10-ak dana kada je nasa centralna banka smanjlila kamtne stope a komercijalne banke najvaljuju dvocifrene kamatne stope na kredite šta to ustvrai znači?
to znaci da ce te komercijalne banke kao i do sada uzimati novac od nase "kvazi centralne banke" uz manje kamate a nama gradjanima ce plasirati kredite pod skupljim kamatama i tako u svoj ovoj frci ostvarivati enormno vece profite nego do sada. a gde ce ti profiti završiti?
završit ce u njihovim maticama u zapadnoj evropi italiji, njemackoj, austriji itd.....
recesija ce se u nasoj drzavi itekako osjetiti i bit ce pogubno katastrofalna, licno mislim da trenutno nepostoji nista sto aktuelne vlasti mogu da ucine i da imalo ublaze njene efekte, ne samo aktuelne vlasti nego ni oni koji dodju poslije njih.
ne znam da li postoji bilo sta sto mali covjek moze da ucini pa da sam sebi olaksa.
drzava nam je u k...u i to je cinjenica, sramota da danas 14 godina iza rata od ukupnog obradivog zemljista za poljoprivredu mi koristimo samo 2,7%
mi smo duzni i bogu i narodu od ukupnog GDP-a prosle godine 40% je islo na servisiranje raznoraznih dugova
ovo ce samo biti gore i gore
- BarbaDue
#109 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
voajer, nemoj mi bogati pricati o kvaliteti europskih jabuka.
samo mi odgovori na jedno pitanje, kad si vidio da se prskana i kako ti kazes kontrolirana jabuka
ucvala?...ja nisam! sto? zato sto ne mozes prevatiti crva da se hrani takvom jabukom,
i da, eto garant neko brani crvu da pojede jabuku, ne brani nego i crv zna sta je u
takvoj jabuci.
odgovaraju da bi uredio sistem na plantazi, to znanje naravno ce kupiti u italiji koja mu to nece đaba dati. dok nas seljak
postigne takve standarde, nasa krava ce biti vec odavno izmužena.
samo mi odgovori na jedno pitanje, kad si vidio da se prskana i kako ti kazes kontrolirana jabuka
ucvala?...ja nisam! sto? zato sto ne mozes prevatiti crva da se hrani takvom jabukom,
i da, eto garant neko brani crvu da pojede jabuku, ne brani nego i crv zna sta je u
takvoj jabuci.
druze dok nas seljak postigne europski standard, prvo mora da se educira, pa onda da uzme kredit pod uslovima kakvim samo EUJa iz toga donosim zakljuchak da bi pridruzivanjem u EU nashe jabuke takodje bile donirane, bolje kontrolisane kvalitete, jeftinije i shodno tome puno uspjeshnije prodavane nego da smo van EU + seljak bi zivio ko lord od onog sto radi.
odgovaraju da bi uredio sistem na plantazi, to znanje naravno ce kupiti u italiji koja mu to nece đaba dati. dok nas seljak
postigne takve standarde, nasa krava ce biti vec odavno izmužena.
-
Master.DKP
#110 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Primjer je samo "jabuke" i "paradaiz". Mi ne znamo ni pola istine sto se prska u EU na voce i povrce, recimo jedan od razloga je taj da "drzi" duze tj da duze moze da stoji na izlogu tj da se duze moze prodavati. Posto iza svega toga stoji iskljucivo profit tih koji prave, distribuiraju i prodaje "paradaiz" i "jabuke" njih ne zanima hoce li tebi to biti ukusno i zdravo, bitno je da te samo ne otruje i to je to, po kili za 1,99 EUR.
Pritom jabuka velika kao trudna macka i vazda ista crvena i velika bez okusa i mirisa. Mirise na PVC foliju
Ljudi jedu evo barem 10 000 godina jabuke i niko nikada nije crkno niti posato retardiran i nepokretan sto je je obicne jabuke sa grane, zato njemac mali u 2 razredu osnovne skole ima 94 kile od ove ISO hrane
Recimo McDonalds ima taktiku da stavlja svoje "restorane" u blizinama skola i ustanova da onako dijeca i ljudi kada istrce na odmor od 30 min mogu samo tamo da jedu "ono sto na gumu smeka"
Ne moze me 100 "strucnjaka" ubijediti da je bolja i zdravija ova hrana nego hrana koju smo mi kao zadnja generacija zapamtili, hrana koju bere seljak onako jak i rumen sa onim velikim rukama i misicima! To je bila hrana, nazalost kazem BILA. Danasnji seljak nema "kuveta" da dijete napraviti niti je rumen nego je bljed, cak po selima u EU otvaraju McDonaldse i puni su, tamo gdje ljudi nisu ni mogli sanjati da ce jesti BigMac 
Mi jos imam svijesti sta valja sta ne valja, prosijecan belgijanac u Antwerpenu mislim da "jabuke" i "paradiz" rastu u samoposluzi.
Evo jedan od rijetkih nacina da se cupamo kada nas uzme EU je proizvodnja hrane ali po nasem receptu !
P.S. Probajte odvesti prosijecnog strana prosijecnih godina iz zapadnog svijeta kod "Kibeta" ili neki slican restoran u BiH i pitajte ih onako iskreno poslije jel se ovo moze pojesti kod vas, Majke ti ?
Ljudi jedu evo barem 10 000 godina jabuke i niko nikada nije crkno niti posato retardiran i nepokretan sto je je obicne jabuke sa grane, zato njemac mali u 2 razredu osnovne skole ima 94 kile od ove ISO hrane
Mi jos imam svijesti sta valja sta ne valja, prosijecan belgijanac u Antwerpenu mislim da "jabuke" i "paradiz" rastu u samoposluzi.
Evo jedan od rijetkih nacina da se cupamo kada nas uzme EU je proizvodnja hrane ali po nasem receptu !
P.S. Probajte odvesti prosijecnog strana prosijecnih godina iz zapadnog svijeta kod "Kibeta" ili neki slican restoran u BiH i pitajte ih onako iskreno poslije jel se ovo moze pojesti kod vas, Majke ti ?
-
voajer
#111 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
U jabuke se fakat ne razumijem toliko, uzeo sam ih tek kao slikovit primjer.
Ali imam jednu kratku o paradajzu, pa makar i nemalo direktne veze s temom.
U citavoj evropi danas u samoposlugama preovladavaju spanski paradajzi, neka sterilna, bezukusna vrsta koja citavu godinu uspjeva i crvenise ko krv.
Medjutim, paradajz je vocka chudnovata, ima ga milion vrsta. I sad, skontali u Austriji da su mnoge vrste ugrozene i pocheli im skupljati sjeme (tim ugrozenim vrstama). U Bechu kazu ima "biblioteka" biljnih vrsta u nestajanju, odnosno biblioteka sjemena tih vrsta. Dosjetili se u njihovoj istochnoj pokrajini Burgenlandu i uzeli od svakog sjemena po malo i pocheli uzgajati. Bio sam tamo u jednom malom mjestascu prije tri godine- ima restoran sve od paradajza se jede- ima chak i slatko od paradajza, neka japanska vrsta. Ubio sam se od djakonija, da chovjek ne povjeruje sta se sve da napraviti- samo od raznih vrsta paradajza.
Takav paradajz kazu mozes kupti i u Bechu na pijaci, samo je znatno skuplji od onog spanskog sterilnog.
edit:
Moja je stara uzgajala prekrasan paradajz u ratu, kad ga jedesh ko da je vec pomjeshan s bjelim lukom na salatu- e to je nula kakvih sam jeo u tom Burgenlandu.
U citavoj evropi danas u samoposlugama preovladavaju spanski paradajzi, neka sterilna, bezukusna vrsta koja citavu godinu uspjeva i crvenise ko krv.
Medjutim, paradajz je vocka chudnovata, ima ga milion vrsta. I sad, skontali u Austriji da su mnoge vrste ugrozene i pocheli im skupljati sjeme (tim ugrozenim vrstama). U Bechu kazu ima "biblioteka" biljnih vrsta u nestajanju, odnosno biblioteka sjemena tih vrsta. Dosjetili se u njihovoj istochnoj pokrajini Burgenlandu i uzeli od svakog sjemena po malo i pocheli uzgajati. Bio sam tamo u jednom malom mjestascu prije tri godine- ima restoran sve od paradajza se jede- ima chak i slatko od paradajza, neka japanska vrsta. Ubio sam se od djakonija, da chovjek ne povjeruje sta se sve da napraviti- samo od raznih vrsta paradajza.
Takav paradajz kazu mozes kupti i u Bechu na pijaci, samo je znatno skuplji od onog spanskog sterilnog.
edit:
Moja je stara uzgajala prekrasan paradajz u ratu, kad ga jedesh ko da je vec pomjeshan s bjelim lukom na salatu- e to je nula kakvih sam jeo u tom Burgenlandu.
-
Master.DKP
#112 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
To sto si jeo u Burgenland-u sigurno ima metoda koja kosta novca, rada i znanja da se uzgoji takav "Wundertomaten" ali to kosta jako mnogo i namijenjeno je za manjinu. To ti je, sve dobre stvari dostupne su informisani i onima koji mogu da to plate, a to je i u EU manjina.
Govorimo o "recesiji" tj prije svega kako je i kako ce biti u BiH, EU i USA ce vec nekako preziviti, nisu od jucer. Nismo ni mi, ali fali pameti. Ja sam govorio da je "nasa" sansa samo u onome sto mozemo bolje i jeftinije da produciramo od EU. Hrana i voda je skoro jedino sto mi imamo, mi nemomo nista. Nismo mi industriska sila kao Njemacka ili Velika Britanija da imam tvornice koje prave i izvoze, nemam mi to.
Ako bolje pogledate u evo bilo kojoj europskoj zemlji ljudi sve manje kupuju na pijacama hranu
Sve vise kupuju on onim "nalik jedan na drugog" Shopping centrima identicne produkte,taj Paradaiz koji se crveni kao krov
Seljaci koji prive hranu u BiH nece imati kome ponuditi svoju robu osim malom proju ljudi koji diretko znaju za njih ili oni koji idu na namijenske pijace. Niti jedan "lanac" ne kupuje robu od seljaka nego od "habrika" hrane.
Evo i direktno su ljudi u BiH poceli primati degeneracije americkog potrosaca, kupuju u Hipermarketima od 15 000 m2 i 20 000 artikala
Zamisli kako mali covjek u tranziciji izgleda u prodavnci HRANE koje je kao ZETRA
Dosao covjek da kupi hljeb, pivu i hranovke i ti ga uvedes u halu sa 15 000 m2 i 35 kasa
Kome ne nedostaju one male prodavnice sa tacno onoliko artikala koji ti trabaju i u kojoj potrosis 3 minute maximalno, a ne kao "Merkator" u kome trosis 2 sata i 10 puta vise novca nego sto ti je potrebno. Jedna jako losa stvar koji ce mo dobiti od EU
je to da ce mo hodati debelih stomaka jer ce mo konzumirati jako puno iz Konzuma npr i 60 % nti treba ogragizam niti moze da probavi zeludac normalnog covjeka:) Ali sve se prodaje, po akciji od 1,99 EUR. 
Govorimo o "recesiji" tj prije svega kako je i kako ce biti u BiH, EU i USA ce vec nekako preziviti, nisu od jucer. Nismo ni mi, ali fali pameti. Ja sam govorio da je "nasa" sansa samo u onome sto mozemo bolje i jeftinije da produciramo od EU. Hrana i voda je skoro jedino sto mi imamo, mi nemomo nista. Nismo mi industriska sila kao Njemacka ili Velika Britanija da imam tvornice koje prave i izvoze, nemam mi to.
Ako bolje pogledate u evo bilo kojoj europskoj zemlji ljudi sve manje kupuju na pijacama hranu
Evo i direktno su ljudi u BiH poceli primati degeneracije americkog potrosaca, kupuju u Hipermarketima od 15 000 m2 i 20 000 artikala
Kome ne nedostaju one male prodavnice sa tacno onoliko artikala koji ti trabaju i u kojoj potrosis 3 minute maximalno, a ne kao "Merkator" u kome trosis 2 sata i 10 puta vise novca nego sto ti je potrebno. Jedna jako losa stvar koji ce mo dobiti od EU
-
voajer
#113 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Za recesiju, kasno je za bilo sta izuzuzev za kupovinu vecih kolichina hrane koja ce se kad kriza udari punom snagom dijeliti sirotinji.
Samo je problem sto smo ustanovili da kod politichke elite nedostaje motiva za ovakav minimalni chin dobre volje prema glasachkom tijelu.
Samo je problem sto smo ustanovili da kod politichke elite nedostaje motiva za ovakav minimalni chin dobre volje prema glasachkom tijelu.
-
nonca
#114 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
greska
Last edited by nonca on 16/02/2009 21:46, edited 1 time in total.
-
nonca
#115 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
voajer wrote:U jabuke se fakat ne razumijem toliko, uzeo sam ih tek kao slikovit primjer.
edit:
moguce da si ovu literaturu vec procita, ja je trenutno citam, i ubijedjen sam da ce te interesovati:
F. William Engdahl
SJEME UNIŠTENJA geopolitika genetski modificirane hrane i globalno carstvo
gratis download na ggogle
-
voajer
#116 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Hvala na preporuci 
Citam bash nesto dok se ovako malo dopisujemo, gotov sam za dva tri dana. Mogao bi "Sjeme..." onda da odradim.
Citam bash nesto dok se ovako malo dopisujemo, gotov sam za dva tri dana. Mogao bi "Sjeme..." onda da odradim.
-
Hamica
#117 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Odoste s teme na pesticide i usjeve. Ekonomska kriza dakle, pocela u USA, presla i Atlantik i Pacifik, dobro zahvatila EU, Hrvatska kaslje, kriza do Vinjana dosla, ceka vizu da udze. Sta da se radi? Moze li BiH ista uradit? I da li ova kriza moze Bosni nesto pozitivno donjet? Recimo potpuno ogoljavanje vlasti, otklon od suplje nacionalizma...? Nije u Bosni ni dosad bilo vecih investicija ni zaposlenosti da bi ekonomska kriza nesto drasticno mjenjala.
-
shalaedin
#118 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Moze u BiH-a pridonjeti samo razvoju nacionalizma, povecanoj stopi segregacije i diskriminacije, te uveliko poskupiti cijene osnovnih zivotnih namirnica...Hamica wrote:Odoste s teme na pesticide i usjeve. Ekonomska kriza dakle, pocela u USA, presla i Atlantik i Pacifik, dobro zahvatila EU, Hrvatska kaslje, kriza do Vinjana dosla, ceka vizu da udze. Sta da se radi? Moze li BiH ista uradit? I da li ova kriza moze Bosni nesto pozitivno donjet? Recimo potpuno ogoljavanje vlasti, otklon od suplje nacionalizma...? Nije u Bosni ni dosad bilo vecih investicija ni zaposlenosti da bi ekonomska kriza nesto drasticno mjenjala.
-
Hamica
#119 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
shalaedin wrote:Moze u BiH-a pridonjeti samo razvoju nacionalizma, povecanoj stopi segregacije i diskriminacije, te uveliko poskupiti cijene osnovnih zivotnih namirnica...Hamica wrote:Odoste s teme na pesticide i usjeve. Ekonomska kriza dakle, pocela u USA, presla i Atlantik i Pacifik, dobro zahvatila EU, Hrvatska kaslje, kriza do Vinjana dosla, ceka vizu da udze. Sta da se radi? Moze li BiH ista uradit? I da li ova kriza moze Bosni nesto pozitivno donjet? Recimo potpuno ogoljavanje vlasti, otklon od suplje nacionalizma...? Nije u Bosni ni dosad bilo vecih investicija ni zaposlenosti da bi ekonomska kriza nesto drasticno mjenjala.
Ne mora bola znacit. Tjesimo se da ce drugima jos gore bit. U nas se nema sta unistit, manje je slobodnog kapitala na trzistu, teze ce se nac kupci da lopovi rasprodaju vodoprivredu, telekom... A nije bilo ni investicija, ne proizvodimo skoro nista, ne mozemo pas puno dublje od ovoga gdje smo sad.
Kriza ce tesko pogodit izvozno orjentisane drzava. Recimo automobilska industrija je pred klanicom, vec prije krize je kapacitet bio 30-ak posto prevelik, Iveco daje kamione na leasing prvih pola godine dzaba (s mogucnoscu da vratis nakon pola godine-dosad nezabiljezen slucaj u istoriji)...
Kod njih ce se padovi osjecat. A jabuke im pune pesticida...
-
firebird
#120 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Recesija je došla u BiH
Tokom januara u budžet FBiH uplaćeno svega 80 miliona KM...
17.02.2009. 09:30
Punjenje budžeta FBiH tokom januara je drastično smanjeno u odnosu na ovogodišnji plan, ocjena je federalnog dopremijera i ministra finansija Vjekoslava Bevande. On, u razgovoru za naš list, ocjenjuje da se konačno moraju poduzeti "drastične promjene u smislu reformi i daljnjeg smanjenja javne potrošnje".
- Tokom prvog mjeseca u budžet FBiH uplaćeno je svega 80 miliona KM i to je trend na koji sam upozoravao. Kako je došlo do smanjenja prihoda po osnovu Sporazuma sa EU, mora se što prije usvojiti novi zakon o akcizama koji će dijelom pokriti ove probleme. Trošenje i planiranje rashoda bez pokrića mora se zaustaviti - istakao je Bevanda.
Na pitanje da li je za smanjenje prihoda u budžetima ipak krivac i globalna ekonomska kriza, ministar je potvrdno odgovorio.
- Recesija je prisutna i u BiH, potrošnja građana je smanjena, baš kao i industrijske aktivnosti. Zato sada svi moramo odgovorno djelovati. Mi smo napravili inventuru za prošlu godinu i zadužit ćemo se da zatvorimo deficit, a dio novca obezbijedit ćemo i posredstvom sukcesije imovine bivše SFRJ. U budžetu FBiH nastao je manjak od 280 miliona KM, a sveukupne obaveze iznose 490 miliona KM. Konačne brojke po stavkama znat će se poslije izrade završnog računa - kazao je Bevanda.
Kao prioritetne poteze radi održanja likvidnosti budžeta naveo je da se mora konačno uspostaviti registar korisnika socijalne i svih vidova pomoći iz budžeta.
Nemam pojma o Silajdžićevim kreditima
Bevanda ističe da on, kao ministar finansija FBiH, nema pojma o bilo kakvim kreditima za bankarski sektor ili privredu, koje je navodno isposlovao i dogovorio član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.
Vlada FBiH je u kritičnom trenutku
- Polarizacije unutar Vlade FBiH su vidljive, stoga mi, faktički, i nismo imali ozbiljnije tačke dnevnog reda u posljednja tri mjeseca. Sva bitna pitanja se odgađaju, nema sistematičnosti i došli smo do jednog kritičnog trenutka - izjavio je Bevanda.
Autor: A. HADŽIARAPOVIĆ
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... osla-u-bih
-
ins
#121 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
"Neuspješno spašavanje istočne Europe vodi globalnom slomu"
Nakon što je poljski zlot deprecirao 40 posto prema eura, a mađarska forinta pala na povijesno nisku vrijednost prema euru, sve realnija postaje mogućnost da 10 posto kredita ne bude naplaćeno, što bi izazvalo kolaps austrijskog financijskog sektora, piše Daily Telegraph.
U Poljskoj je 60 posto hipotekarnih kredita vezano uz švicarski franak, a franak je Poljacima poskupio 50 posto. Slična situacija je u Mađarskoj, na Balkanu, na Baltiku i Ukrajini.
Prema utjecaju na kreditno tržište pad tečaja u istočnoj Europi ima isti utjecaj na banke i dužnike kao američka hipotekarna kriza drugorazrednog tržišta, no razlika je u tome što su banke u SAD-u svoju krizu pretrpjele, a europske trpe američku i sada im slijedi i istočnoeuropska kriza.
Dok EBRD u svojoj analizi ocjenjuje da je 10, pa čak do 20 posto kreditnih plasmana "nenaplativio", austrijski tisak piše kako nekim njihovim bankama na istoku prijeti "monetarni Staljingrad".
Europske banke su pet puta više izložene na istočnoeuropskom tržištu, upozorava MMF, nego što su američke bile sekundarnom hipotekarnom, a uz to su 50 posto zaduženije od američkih.
Samo je pitanje vremena kada će se otkriti da je europski bankarski sustav "nasukan", a Europa nema svoje "Fed", koji može jedinstveno djelovati te kao američki poslužiti kao zadnji izlaz i poplaviti tržište svježim kapitalom.
Zapadne banke su ukupno na istoku posudile 1,74 bilijuna dolara, od čega je jedan bilijun vezan uz euro i franak, a istočna Europa treba novih 400 milijardi eura samo da servisira te dugove.
Business.hr
Nakon što je poljski zlot deprecirao 40 posto prema eura, a mađarska forinta pala na povijesno nisku vrijednost prema euru, sve realnija postaje mogućnost da 10 posto kredita ne bude naplaćeno, što bi izazvalo kolaps austrijskog financijskog sektora, piše Daily Telegraph.
U Poljskoj je 60 posto hipotekarnih kredita vezano uz švicarski franak, a franak je Poljacima poskupio 50 posto. Slična situacija je u Mađarskoj, na Balkanu, na Baltiku i Ukrajini.
Prema utjecaju na kreditno tržište pad tečaja u istočnoj Europi ima isti utjecaj na banke i dužnike kao američka hipotekarna kriza drugorazrednog tržišta, no razlika je u tome što su banke u SAD-u svoju krizu pretrpjele, a europske trpe američku i sada im slijedi i istočnoeuropska kriza.
Dok EBRD u svojoj analizi ocjenjuje da je 10, pa čak do 20 posto kreditnih plasmana "nenaplativio", austrijski tisak piše kako nekim njihovim bankama na istoku prijeti "monetarni Staljingrad".
Europske banke su pet puta više izložene na istočnoeuropskom tržištu, upozorava MMF, nego što su američke bile sekundarnom hipotekarnom, a uz to su 50 posto zaduženije od američkih.
Samo je pitanje vremena kada će se otkriti da je europski bankarski sustav "nasukan", a Europa nema svoje "Fed", koji može jedinstveno djelovati te kao američki poslužiti kao zadnji izlaz i poplaviti tržište svježim kapitalom.
Zapadne banke su ukupno na istoku posudile 1,74 bilijuna dolara, od čega je jedan bilijun vezan uz euro i franak, a istočna Europa treba novih 400 milijardi eura samo da servisira te dugove.
Business.hr
-
Hamica
#122 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Na koji nacin se kriza banaka odrazava na stanovnistvo Istocne Evrope, ima li iko nacitaniji da objasni? Banke dizu kamatu da bi pokrile svoje dugove?ins wrote:"Neuspješno spašavanje istočne Europe vodi globalnom slomu"
Business.hr
-
voajer
#123 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Smanjena potroshachka moc stanovnistva, smanjen obrt roba, gubitci radnih mjesta, nedostatak novca u opticaju- pa sve ponovo u krug, i ponovo i ponovo...
-
Hamica
#124 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
I sta je worst case scenario (po bh duznike), sta te austrijske banke mogu uradit? Ne mogu se povuc, tu su gdje jesuvoajer wrote:Smanjena potroshachka moc stanovnistva, smanjen obrt roba, gubitci radnih mjesta, nedostatak novca u opticaju- pa sve ponovo u krug, i ponovo i ponovo...
-
voajer
#125 Re: Recesija u svijetu i kod nas...
Svejedno je hocve li se povlachiti ili ostajati ako ne daju vishe kredite.
Najgori scenario je kod nas jedini moguci scenario, jer ne postoje instrumenti da se bori protiv krize, niti dzava raspolaze adekvatnim novchanim sredstvima.
To znachi da ce jos nekoliko desetina postotaka Bosanaca ostati bez posla i da ce i oni koji rade plate dobijati neredovno- para iz inostranstva ce takodje biti sve manje- drzavi niko nece davati kredite da isplacuje socialna davanja.
Ukratko, novac se kao pojam povlachi iz BiH na neodredjeno vrijeme.
edit:
Ah da, ovi duznici sto nece moci vracati dugove- ostace bez onoga sto su stavili pod hipoteku ili ako nije hipotekarni kredit onda ce sakupljachi da posjecuju girante i otimaju stvari iz kuca.
Najgori scenario je kod nas jedini moguci scenario, jer ne postoje instrumenti da se bori protiv krize, niti dzava raspolaze adekvatnim novchanim sredstvima.
To znachi da ce jos nekoliko desetina postotaka Bosanaca ostati bez posla i da ce i oni koji rade plate dobijati neredovno- para iz inostranstva ce takodje biti sve manje- drzavi niko nece davati kredite da isplacuje socialna davanja.
Ukratko, novac se kao pojam povlachi iz BiH na neodredjeno vrijeme.
edit:
Ah da, ovi duznici sto nece moci vracati dugove- ostace bez onoga sto su stavili pod hipoteku ili ako nije hipotekarni kredit onda ce sakupljachi da posjecuju girante i otimaju stvari iz kuca.