Recesija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kriticarka_nikova

#1 Recesija

Post by kriticarka_nikova »

Za mene je recesija "nova rijec", pa sam na netu trazila kratku definiciju koja najbolje opisuje "sta znaci recesija". Da budem razumljivija: ja znam sta znaci, ali kad bi me malo dijete pitalo "sta je to recesija", nisam sigurna da li bih znala da mu objasnim. Stoga trazila sam definiciju pogodnu za dijete da je moze razumjeti, no nisam je nasla. Da li bi nekom djetetu mogla objasniti da je recesija KUGA, VIRUS...proci ce, samo pitanje je kad. Nekako mi se cini da ce ova trajati dugo, dovoljno dugo da nas mnoge izbaci sa kolosijeka.

Sta vi mislite dokle ce trajati ova kriza? Ja prognoziram 3-4g.

Za one odrasle koji ne znaju sta je recesija, evo najkraceg objasnjenja :

"Recesija je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno negativni realni gospodarski rast,
dva ili više uzastopna kvartala u godini.
Kao dodatni uvjet ponekad se uzima porast nezaposlenosti od najmanje 1,5 posto unutar 12 mjeseci.

Pad poslovne aktivnost u gospodarstvu na osnovi stvari kao što su zapošljavanje,
industrijske proizvodnje, stvarnih prihoda, veleprodaje i maloprodaje.

Kao početak recesije, uzima se vrijeme vrhunca poslovne aktivnost i početka usporavanja.
Ekspanzija poslovne aktivnosti s novo ostvarenih minimuma, označava kraj razdoblja recesije.
Prosječna recesija traje oko godinu dana.

Depresija nije ništa drugo nego malo ozbiljnija recesija s padom GDP-a većim od 10 posto.

Depresiju karakteriziraju (1) ekstremno povećanja nezaposlenosti, (2) ograničena dostupnost kapitala,
(3) smanjenje proizvodnje i (4) ulaganja, (5) brojni stečajevi, (6) smanjene količine trgovine,
(7) fluktuacije vrijednosti valuta - uglavnom pad vrijedni, (8) Deflacija ili hiperinflacije su pojavni elementi depresije.

Iako trenutno ne možemo govoriti o globalnoj depresije, ispunjeno je 5 od 8 uvjeta.

Posljednja Depresija u SAD-u traje od svibnja 1937 do lipnja 1938, realni pad BDP-a iznosio je 18,2 posto.

Great Depression iz 1930 godine, sastavljena je od dva odvojena događanja,
depresija u trajanju od kolovoza 1929 do ožujka 1933,
pad realnom BDP-a iznosio je gotovo 33 posto, nakon kojeg slijedi razdoblje oporaka,
nakon kojeg u svibnju 1937 slijedi još jedna mini depresija.

Najgora recesija u posljednjih 60 godina trajala je od 1973 do 1975 godine, realni pad GDP-a iznosio je 4.9."
Last edited by kriticarka_nikova on 09/09/2009 09:48, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Recesija

Post by Truba »

ja gledam tek sada one mucke u pekamu :mrgreen:

i skoro svaka druga epizoda govori o milijunskoj nezaposlenosti...i recesiji... barem se spomene u jednoj rečenici...a radnja se odvija osamdesetih i devedestih
kriticarka_nikova

#3 Re: Recesija

Ne znam kako je u vasim krajevima, ali ovdje su mnoge privatne firme propale. U dozivotnim su dugovima. Kad udjes u trgovinu nema vise robe kao nekad, police su gotovo prazne...u drzavnim ustanovama se smanjuju plate, stalno dolaze nove obavjesti da se smanjuju plate,topli obroci, nema regresa i sl...ovo mi izgleda kao u Zoni sumraka...

http://www.youtube.com/watch?v=M3_EZtohOb0
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Recesija

Post by Truba »

:mrgreen: ja nikad vidio regresa nisam a topli obrok mi je kada paštetu stavim na prozor da je sunce ugrije a plata je smanjivana 2 puta prije recesije :mrgreen:

osnovni je problem ljude uvjeriti da je sve ovo "normalno" u kapitalizmu i da će poslije ovoga uslijediti rast
samo je potrebno da novac ide...troši se..
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#5 Re: Recesija

Post by PipiDugaDevetka »

komi wrote::mrgreen: ja nikad vidio regresa nisam a topli obrok mi je kada paštetu stavim na prozor da je sunce ugrije a plata je smanjivana 2 puta prije recesije :mrgreen:

osnovni je problem ljude uvjeriti da je sve ovo "normalno" u kapitalizmu i da će poslije ovoga uslijediti rast
samo je potrebno da novac ide...troši se..
Ama, i ja sam radio za strance. Kod njih nema ni toplog obroka, ni regresa, a o ''odvojenom životu'' da ne govorim,...Čuj odvojilo ga od života,...Al' jeste da plaćaju svjetski.
tranquil

#6 Re: Recesija

Post by tranquil »

Kažu, dok se dešava drugima, to je recesija.

A kada se dešava tebi, onda nije recesija, već depresija :D
Vertigo

#7 Re: Recesija

Post by Vertigo »

Gledajmo to sa pozitivne strane :)
da ne bi recesije, sada bi litar benzina bio 5km, ulja 6, psenica-hljeb 2, kvadrat stana 4000km ....

po ekonomskim definicijama ovo jeste recesija, ali po zdravom razumu samo svodenje trzista u realne okvire.
sjetimo se, u ljeto 2008 barel nafte je bio 148$, a cijene vecine sirovina, poljoprivrednih proizvodas, metala...su u samo par godina porasle za 200-300% , sa tendecijom nezaustavljivog rasta.
recesija jeste losa, ali put kojim se krenulo, od 2003-2008, vodio je u opstu katastrofu.
kriticarka_nikova

#8 Re: Recesija

Vertigo wrote:Gledajmo to sa pozitivne strane :)
da ne bi recesije, sada bi litar benzina bio 5km, ulja 6, psenica-hljeb 2, kvadrat stana 4000km ....
pa zar se to neocekuje? zar nece biti tako? meni to sad izgleda tako. plate ce kasniti, vec se smanjuju, strajkovima svi prijete...uzasna je situacija...
Post Reply