RECESIJA-STANOGRADNJA

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
goca23

#1 RECESIJA-STANOGRADNJA

Post by goca23 »

Gledam razmišljanja na temu stanovi,pa mi se čini da bi se za sada mogli skoncentrisati na cijene.
Na nekretnine ba vidim da je skuplji stan iste kvadrature na Čengić vili(objekat star više od 30.god) nego novogradnja npr Stup.
Molio bih razmišljanja usmjerena na cijene.
NAJAVLJUJU DA ĆE I IDUČA GODINA I KO ZNA KOJA IZA NJE BITI TEŠKE,PA IMA LI RAČUNA DRŽATI OVE CIJENE?
Kako će ovo izgledati u budučnosti (kupovina-prodaja),jer ko je imao snašao se,ostali nemaju siguran posao itd..
Hajde da diskutujemo.
dinaraaa

#2 Re: RECESIJA-STANOGRADNJA

Post by dinaraaa »

Ehe braleeeeeee Č.-vila je Č.-vila :D a Stup je tup. :D

Sve oko tebe u BiH što vidiš je vještačko-umjetno ne realno privremeno ne stalno itd...itd...
Vještačka privreda koja funkcionira ni najveći stručnjaci ne znaju kako. Samim tim nelogičnosti da su neki stanovi u Sa. skuplji nego u zapadnim metropolama dokazuju da ništa ali baš ništa ne možeš dugoročno planirati i predvidjeti. Kriza jeste stvarno velika a još veća se očekuje , ali prodajne cjene stanova su malo ili nimalo pojeftinile ...kojekakve ankete ne piju vode ja sam se lično uvjerio u nebulozu cijene stanova.

Ako i dođe neka kriza još veća stanovi opet neće drastčno poskupjeti. Eh sad da građani imaju mogućnost odlaska negdje iz države onda bi se cijene forimrale onako kako treba. Ovako potražnja velika mogućnosti male ( al uvijek netko ima love ) dijaspora je minimalno povisila cijene 20 %
Rimad

#3 Re: RECESIJA-STANOGRADNJA

Post by Rimad »

Cijene starogradnje jesu pale, ali ne na realni nivo. Više je razloga:
- takvi prodavci stanova nisu upućeni u zakoe tržišta, te razmišljaju srcem a ne glavom,
- nadaju se da će "na proljeće" nekim čudom doći do poskupljenja stanova
- oni koji stvarno žele prodati stan, prodaju ga - većina prodavaca polovnih stanova razmišlja kao "baš mi se i ne žuri sa prodajom stana, a ako neko naiđe da bi kupio po cijnu koju sam uvrtio sebi u glavu, prodaću ga"
- mnogi su od njih emotivno vezani za stan, što utiče i na cijenu - ne shvaćaju da mušterije ne dijele njihove emocije.

Cijene novogradnje dostižu svoj realni nivo. Kod novogradnje su neki drugi problemi:
- većinu stanova koji su započeti da se grade, grade ljudi bez marke džepu - njihova je logika bila da ako samo započnu izgradnju zgrade da će se stanovi odmah rasprodati i imaće dovoljno novca za dovršetak. Naravno kriza ih je zeznula - zato sada u Sarajevu samo jedna firma zaista dovršava zgrade koje su započeli - svi ostali su stali za izgradnjom, a to nas dovodi do cijena novogradnje:

- cijene novogradnje koje sada možemo vidjeti spadaju u tri kategorije:
-( I ) stanovi koji se zaista grade (samo jedan izvodžać u Sarajevu) i koje TREBA prodati - njihova cijena je najbliža realnoj
- ( II )stanovi koji su se izgradili i mnogi rasprodati prije krize, a sada je ostalo samo nekoliko stanova - kod mnogih ovakvih stanova cijena je još uvijek visoka, a iz dva razloga : prodavci su ostvarili profit i u suštini ne moraju ih prodatim, već ako neko naidje da bi kupio po 2500KM, prodaće ga (glavni razlog), te zbog toga što je cijena građevinskog materijala bila viša u vrijeme kad su se pravili (sporedni razlog - poznato je da se štedi na građevinskom materijali, te da su zgrade jeftinije za napraviti nego što se to prikazuje).
- ( III ) stanovi koji su započeti, a čija je gradnja stala - u ovakvim slučajevima ne važe zakoni ekonomije, jer se radi o propalim projektima, pa izvodžaći razmišljau kao - "nema potrebe za snižavanjem cijena, jer ionako mi niko neće uzeti stan čija je izgradnja stala, a ako neiđe neko naivan da kupi stan, valjda je jednako naivan da ga plati po 2500KM/m2" - kad prođe kriza, ovi se mogu spasiti jedino kreditom od banke, jer čak i u povoljnim ekonomskim prilikama niko neće uzeti stan u zgradi čija je izgradn ja stala.

Predviđanja?

U situaciji krize, malo će ko kupovati stan. Neznalicama što prodaju polovne stanove, proljeće će biti hladan tuš, jer će vidjeti da nema ništa od poskupljenja, te se tu mogu očekivati još neka sniženja cijena - naravno mnogi od njih će nastaviti čekati proljeće 2011. pod izgovorom kako "kod nas sve dolazi sa godinom zakašnjenja, pa tako i prolazak krize ".

Što se tiče novogradnje, slijedeće godine se može očekivati da zgrade koje se dovršavaju budu prodavane ispod 1900KM/m2, ali je problem da stanovi koji ostanu, zbog položaja i ne budu atraktivni za kupovinu.

Ako Bog da, kad prođe kriza dolaziće do postepenog oporavka. Novogradnja će se nastaviti. Kojim tempom ? Kakav će biti odnos ponude i potražnje ? Teško je predvidjeti. Ako Vlada Kantona Sarajevu nastavi sa svojim programom stanova za mlade (i ovo je zajeb sam za sebe - zahvaljujući nekompetenciji Kantonalnog stambenog fonda i povjerenju koji im je Vlada pružila), pad cijena novogradnje je neminovan. Ako ne nastave, koa zna šta će biti.

U svakom slučaju, prodavci polovnih stanova će ili prodavati jeftino ili neće prodavati, jer većina ljudi će radije kupiti nov, nego polovan stan.

Ne znam da li ovo šta pomaže ? :sax:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: RECESIJA-STANOGRADNJA

Post by PipiDugaDevetka »

Rimad wrote: Ako Vlada Kantona Sarajevu nastavi sa svojim programom stanova za mlade (i ovo je zajeb sam za sebe - zahvaljujući nekompetenciji Kantonalnog stambenog fonda i povjerenju koji im je Vlada pružila), pad cijena novogradnje je neminovan. Ako ne nastave, koa zna šta će biti.
Znači, toliki će pritisak biti na Vladu da nastavi finansiranje izgradnje od para iz narodnog budžeta za omladinu od 50 godina da se neće obazirati na to što je ovo izborna godina!?
Nerci

#5 Re: RECESIJA-STANOGRADNJA

Post by Nerci »

Slazem se u u potpunosti sa tim sto je "Rimad" napisao. Da li mislis na Tibru kad kazes da je samo jedan izvodac koji gradi? Stanovi na ovo novom kompleksu Otoka-Buca potok sto mje Tibra gradila se vec prodaju på 1750 m2. Informacija iz prve ruke.
goca23

#6 Re: RECESIJA-STANOGRADNJA

Post by goca23 »

Došlo nam ovo za plin-dodatak na potrošeni plin,ko račun za ono ratno i poratno!
Kako će to izgledati sad za nekoga ko je lani kupio stan?
Svidilo mi se ovo

Predviđanja?

U situaciji krize, malo će ko kupovati stan. Neznalicama što prodaju polovne stanove, proljeće će biti hladan tuš, jer će vidjeti da nema ništa od poskupljenja, te se tu mogu očekivati još neka sniženja cijena - naravno mnogi od njih će nastaviti čekati proljeće 2011. pod izgovorom kako "kod nas sve dolazi sa godinom zakašnjenja, pa tako i prolazak krize ".

Što se tiče novogradnje, slijedeće godine se može očekivati da zgrade koje se dovršavaju budu prodavane ispod 1900KM/m2, ali je problem da stanovi koji ostanu, zbog položaja i ne budu atraktivni za kupovinu.

Ako Bog da, kad prođe kriza dolaziće do postepenog oporavka. Novogradnja će se nastaviti. Kojim tempom ? Kakav će biti odnos ponude i potražnje ? Teško je predvidjeti. Ako Vlada Kantona Sarajevu nastavi sa svojim programom stanova za mlade (i ovo je zajeb sam za sebe - zahvaljujući nekompetenciji Kantonalnog stambenog fonda i povjerenju koji im je Vlada pružila), pad cijena novogradnje je neminovan. Ako ne nastave, koa zna šta će biti.

U svakom slučaju, prodavci polovnih stanova će ili prodavati jeftino ili neće prodavati, jer većina ljudi će radije kupiti nov, nego polovan stan.

Ne znam da li ovo šta pomaže ? Rimad

Ima li neko da je uselio u ove Tibrine (Buča potok)?
Kakvi su?
Haris.ba

#7 Re: RECESIJA-STANOGRADNJA

Post by Haris.ba »

Nerci wrote:Slazem se u u potpunosti sa tim sto je "Rimad" napisao. Da li mislis na Tibru kad kazes da je samo jedan izvodac koji gradi? Stanovi na ovo novom kompleksu Otoka-Buca potok sto mje Tibra gradila se vec prodaju på 1750 m2. Informacija iz prve ruke.
Zna li neko koliko su oni na stupu bau bih?
Post Reply