recepti za kus-kus

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
zili
Posts: 657
Joined: 10/02/2003 00:00

#1 recepti za kus-kus

Post by zili » 14/10/2004 13:29

evo imam nešto kus-kusa, pa da vidim zna li ko neki dobar recept


novalic
Posts: 4838
Joined: 07/02/2003 00:00

#2

Post by novalic » 14/10/2004 16:10

ma evo ga i kus-kus, al' novaliceva :D


pola pileta isijeces na 4 kom
janjetine oko 800 g, na komade 4X2..
isto tako teletine
ljutih kobasa po volji,

2 velike glavice luka izrezes, u to jos 3-4 cesma bijeloga, izdinstas...na mjesavini maslinovog-suncokret ulja

kada je luk proziran, dodas janjetinu, dinstas pola sata, dodas vegetu, poslije dodas teletinu, dinstas jos pola sata, pa onda i piletinu, koju ces dinstati oko 40 min

meso bi trebalo biti mekano, ali da se ne raspada

vec u janjetinu stavis (andjelija, u pomoc.. pois chiches- francuski, cecchi na italijanskom :D , al' na nasem, alzheimer...), jedno dvije otvorene sake, i zajedno kuhas sa svim do kraja...

kada stavljas piletinu onda u to tri oguljene i na velike komada isjecena mrkva i isto tako koraba.. na samome kraju, da bi ostala hrskava, jedna veca tikvica, isjecena na krupno..

osim vegete bi trebalo staviti karkume, 2 kavene kasicice, 2 kavene kasicice korijande suhe, samljevene, papar, crvene paprike, al' ne previse, jer u kuhano meso stavis ljute paprike, po ukusu...


kada je to gotovo, trebalo bi da "pliva" u najmanje litar soka, onako juhastog, ali opet gustog 8-)


ovamo spremis couscous.. taranu, kako kod nas kazu, i u taranu ubacis jednu dozu safrana, malo suhih grozdjica i nasjeckane sirove ili osusene mente...

uz ovo caj od svjeze mente...

i dobar tek..

elsa
Posts: 193
Joined: 04/04/2003 00:00

#3

Post by elsa » 14/10/2004 16:17

Hehe!
Kus-kus...Hvala A za tvoj recept. Uvijek se cuje neki novi nacin pravljenja. Bas cu pokusati i tvoj, ali ne jos...jer sam se u subotu prejela kus-kusa...i nisam bila jedina. Poznato je da se kus-kus pravi u velikim kolicinama...i tako smo se ja i moja ekipa strasnoooo prejeli! :)
He...
http://www.couscous-ferrero.com/index2.htm

Da sad ne bih pisala...evo ti ovdje recept na engleskom. :) :) :) :)

http://www.khaoula.com/recettes_couscous.htm

Mislim da je sada jasno... :) :) :)
Prijatno!!! I uslikaj onda da vidimo kako ti je ispalo :D :D :D Da nam ako nista usta...malo zapjene.... :D :D

novalic
Posts: 4838
Joined: 07/02/2003 00:00

#4

Post by novalic » 14/10/2004 16:20

elsa, pa daj onda reci, pois chiches.. na nasem :shock:

novalic
Posts: 4838
Joined: 07/02/2003 00:00

#5

Post by novalic » 14/10/2004 16:23


novalic
Posts: 4838
Joined: 07/02/2003 00:00

#6

Post by novalic » 14/10/2004 16:27

nikada cula..

u mom kraju se to drugacije zvalo.. al' ne mogu da se sjetim..

elsa, imala sam jednu prijateljicu elsu... narocito sam joj dobro poznavala jednoga brata 8-)

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 4 times

#7

Post by The_Fluid » 14/10/2004 18:56

ovako,
prvo potrebno je razlikovati ovo shto se u BiH mozhe pronatji pod kus-kus-om, slovenachke proizvodnje i ono shto se mozhe kupiti u inostranstvu, the best, po mom lichnom ukusu, dolazi iz turskih prodavnica.

--
a sada recept:
--
kus-kus pokiselish u toploj vodi, nekih 10-15minuta, i poslije toga saprati hladnom vodom
--
a sada recept za sos:
maslinovo ulje, 2 limuna iscijediti, bijeli luk isjeckati, vezica pershina, dva velika paradajza, dva patlidzhana, tri-chetiri paprike, feferon, sol, biber, ako imash sultan paprike to bi tek bilo dobro. Mogu se staviti i malene tikvice.
Patlidzhane, paprike i tikvice izrezati na tanke shnite i osushiti u rerni, na laganoj vatri, i tako osushene isjeckati na sitne kockice.
Sve pomijeshati sa gore navedenim sastojcima i ubaciti u kus-kus.
Ostaviti da stoji sat do dva vremena u frizhideru, i sluzhiti sa bijelim hljebom.
Kao prilog tome mozhesh sluzhiti i feta sir.

Napomena: nema mesa u ovom receptu za kus-kus i kus-kus je bolji shto vishe vremena prodje i sve arome, zajedno, pretvore se u neshto fantastichno. :) :)
Last edited by The_Fluid on 15/10/2004 09:28, edited 1 time in total.

novalic
Posts: 4838
Joined: 07/02/2003 00:00

#8

Post by novalic » 15/10/2004 09:23

ah to, couscous... hm..

zasto ne kazes...

ovo je vec drugi par opanaka :D

libanski specijalitet..

tabuli (od tarane, kuskusa)

i solja kuskusa, namociti couscous u vrucoj vodi posoljenoj sa dvije zlice od juhe maslinovog ulja i pustiti da nabubri 15tak minuta,

ovamo izrezati 150 gr persuna, 2 veca sto tvrdja paradajza na kockice 0,5x0,5 cm, glavicu luka osrednju na posve sitno (ja to zamijenim vezicom mladoga luka), sok o citavog limuna i maslinovog ulja.., malo friske mente izrezane..

kad je couscous hladan dodati persun, paradajz, i sve ostalo, posoliti i popapriti po ukusu, staviti u frizider jedan sat i servirati sa dobro opranim listovima salate, jer libanci to zamotaju u listove i tako jedu..

ja to obozavam kada postim...
a i bez posta... 8-)

zili
Posts: 657
Joined: 10/02/2003 00:00

#9

Post by zili » 15/10/2004 09:50

novalic wrote:vec u janjetinu stavis (andjelija, u pomoc.. pois chiches- francuski, cecchi na italijanskom :D , al' na nasem, alzheimer...), jedno dvije otvorene sake, i zajedno kuhas sa svim do kraja...
..
na engleskom chick peas :)

zar to nije leća? stres...stres..groz...groz :-)

Uglavnom, raja, hvala svima na receptima, super zvuče - moram ih sve probati.

Flu, ponekad se na čaršiji da naći "pravi" kuskus, a imam i prijateljicu koja ga nekako zbavlja čak iz Maroka (drugi naručuju hašiš, ona kuskus :-) :lol: )

Uglavnom, uz nešto probranih začina (a stvarno ih se može super naći na čaršiji u onoj prodavnici podno sebilja gdje prodaju bademe, kikiriki i sl. hej, al imaju šafrana neviđenog - ja mislim da oni uopšte nisu svjesni da je to što prodaju suho zlato) - uz te dakle začije, malo đumbira (iz iste prodavnice btw) čak se i ovaj slovenački nazovi "kuskus" može sasvim solidno spremiti.

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 4 times

#10

Post by The_Fluid » 15/10/2004 10:04

eh, gdje uzimash taj 'sarajevski' kus-kus', u toj prodavnici na Bashcharshiji? Josh uvijek mi nekako turska varijanta kus-kusa najvishe jeziku odgovara.
:P

Engram:X
Posts: 47
Joined: 12/10/2004 01:48

#11

Post by Engram:X » 15/10/2004 11:52

The_Fluid wrote:eh, gdje uzimash taj 'sarajevski' kus-kus', u toj prodavnici na Bashcharshiji? Josh uvijek mi nekako turska varijanta kus-kusa najvishe jeziku odgovara.
:P
Butik Badem, od sebilja zadas ka Carevoj...
dobri moj fluhith :oops:

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 4 times

#12

Post by The_Fluid » 15/10/2004 12:22

Znam gdje je ta radnja, nisam znao da i oni imaju kus-kus. Chiju varijantu kus-kusa prodaju? Zna li neko?

Engram:X
Posts: 47
Joined: 12/10/2004 01:48

#13

Post by Engram:X » 16/10/2004 14:23

zili wrote:Uglavnom, uz nešto probranih začina (a stvarno ih se može super naći na čaršiji u onoj prodavnici podno sebilja gdje prodaju bademe, kikiriki i sl. hej, al imaju šafrana neviđenog - ja mislim da oni uopšte nisu svjesni da je to što prodaju suho zlato) - uz te dakle začije, malo đumbira (iz iste prodavnice btw) čak se i ovaj slovenački nazovi "kuskus" može sasvim solidno spremiti.
fluhitno, nemaju kus-kus ali imaju nesto sastojaka pa malo se aktiviras i...napravis...

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 4 times

#14

Post by The_Fluid » 18/10/2004 09:10

ma zdravo to, uvijek neka improvizacija, vidim da tje se i dalje koristiti kus-kus iz uvoza.
Ovdje je sve improvizacija, uglavnom neuspjeshna, pa i glede kus-kusa, nazhalost.

ventoli
Posts: 71
Joined: 06/10/2004 09:33

#15

Post by ventoli » 18/10/2004 10:52

Nikad cuo za to jelo :roll:

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 4 times

#16

Post by The_Fluid » 28/10/2004 14:56


fluhitno, nemaju kus-kus ali imaju nesto sastojaka pa malo se aktiviras i...napravis...
Posjetih isti objekat i pregledah artikle, nishta ni blizu kus-kusa, drzhat tju se provjerenog kanala nabavke kus-kus-a.

User avatar
Lace
Posts: 8160
Joined: 11/04/2002 00:00
Location: Sarajevo

#17

Post by Lace » 28/10/2004 22:05

s obzirom da mi hrana predstavlja zadovoljavanje jedne od osnovnih potreba i da ne volim kuhat...ipak sam malo radoznala i usudjujem se pitati: sta je to kus-kus?

sudeci po vasim receptima to moze biti bili koji buckuris kojem ne mozete dati ime??? ...zasto se zove kus-kus i ono s janjetinom, i ono s piletinom i ono bez mesa...ako se sastojci razlikuju :?

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 4 times

#18

Post by The_Fluid » 29/10/2004 08:56

iz istog razloga iz kojeg pilav mozhe biti i rizha i rezanci :)

novalic
Posts: 4838
Joined: 07/02/2003 00:00

#19

Post by novalic » 29/10/2004 11:07

ma jok...
couscous je ustvari tjestenina, kod nas to zovu tarana... tvrdo umijsano tijesto sa jajima, onda uvaljano u sitne sitne kuglice..

http://www.couscous-ferrero.com/FRANCAIS/produits.php3

Sarajevo-71000
Posts: 16
Joined: 17/09/2004 19:10
Location: Sarajevo

#20

Post by Sarajevo-71000 » 29/10/2004 15:06

Kuskus (couscous) je sjevernoafričko nacionalno jelo kojem je temelj pšenica. Pšenica se grubo samelje i tako nastaju okruglice slične krupnom grizu. Nastali griz se posebnim postupkom prekriva tankim slojem brašna, koje spriječava da se zrna prilikom kuhanja slijepe.
Jednim specijalnim postupkom se kuskus priprema za tržište, kasnije je njegova priprema jako jednostavna, traje samo nekoliko minuta.
Kuskus se najčešće jede kao prilog uz meso, ribu ili povrće. Postoji veliki broj recepata za razna jela pripremljena s njime. A možete upotrijebiti i svoju maštu i izmisliti nove recepte. Prijatno!

zili
Posts: 657
Joined: 10/02/2003 00:00

#21

Post by zili » 03/11/2004 23:45

uh, skroz sam zanemarila ovu temu :roll:

sorry Flu / na čaršiji nabavljam začine, a kuskus je ili neka lokalna varijanta ili preko jedne prijateljice iz maroka :D

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 4 times

#22

Post by The_Fluid » 04/11/2004 08:47

Ma pored Bedem butika, otvoren je josh jedan, preko 'Petice', no izbor je isti, chak i slabiji.

Usput kad smo kod zachina, gdje nabaviti vlasac, a da nije susheni, i da nije pakovanje od 10 "nano-grama"?

zili
Posts: 657
Joined: 10/02/2003 00:00

#23

Post by zili » 04/11/2004 11:18

kuskus = tarana

a ona supa trhana (spas za mamurne)? Jel' to neka balkanska verzija kuskusa?

Engram::X
Posts: 1041
Joined: 17/10/2004 12:08
Location: Šeher Sarajevo
Contact:

#24

Post by Engram::X » 04/11/2004 11:32

sta mu je vlasac :?



:lol:

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 4 times

#25

Post by The_Fluid » 04/11/2004 14:55

dodushe vidjeh u mercatoru neshto shto bi moglo zamijeniti kus-kus, zove se keshke, a proizvodi ga neki privatnik iz Donjeg Vakufa.

:)

Post Reply