Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#801 Re: Recepti

Post by Toto »

Billy Doe wrote:Moze li mi neko molim vas reci kako spremiti ćurku,u cemu se marinira,koliko vremena se pece da ne bude ono suha?

Hvala :-D
toplo preporucam tuku na starobosanski nacin
samo zalivana pivom
Image
Billy Doe

#802 Re: Recepti

Post by Billy Doe »

Dobro izgleda...

A kako mislis...da stoji u pivu il da se zaljeva ono dok se pece? Koja kolicina piva? :-D
Toto

#803 Re: Recepti

Post by Toto »

Billy Doe wrote:Dobro izgleda...

A kako mislis...da stoji u pivu il da se zaljeva ono dok se pece? Koja kolicina piva? :-D
nista stajat
samo moze ronit u pivi
kolicina pive ovisi koliko ti mozes pive popit i koliko ti drscu ruke dok tuku kupas pivom

starobosanski recepti su i poznti po odsustvu grama miligrama cupova i ostalih kantara
sve je odokativno, ofrljativno i okoprilicno
a ispane bolje nego u francuskim kuhinjama

ako vec hoces dobar recept
obrati se kod primadone bosanskohercegovacke kuhinje :D
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p4951423
KENJAC

#804 Re: Recepti

Post by KENJAC »

Gospodo draga, satrah se po gooooglu da nadjem recept najobicnijeg somuna, ali da se razumijemo onog tankog iz cevabdzinice. Sve neki mali i debeli ali ja hocu onaj tanki i veci. NIJE ISTO probo sam ali vazda ispadne nesto sto samo lici na somun. Aj molim vas pomozite! Da mi umanjite jade dijasporske!!
Billy Doe

#805 Re: Recepti

Post by Billy Doe »

Mogu vala prilicno mahnuti zato pitam :lol: :lol: :lol:

Vidjela sam ja patku,savrsena :-D al kontam ovdje da pitam...

Svejedno,hvala ti :-D
Toto

#806 Re: Recepti

Post by Toto »

KENJAC wrote:Gospodo draga, satrah se po gooooglu da nadjem recept najobicnijeg somuna, ali da se razumijemo onog tankog iz cevabdzinice. Sve neki mali i debeli ali ja hocu onaj tanki i veci. NIJE ISTO probo sam ali vazda ispadne nesto sto samo lici na somun. Aj molim vas pomozite! Da mi umanjite jade dijasporske!!
http://www.poljoprivreda.ba/forum/viewt ... ilit=somun
Toto

#807 Re: Recepti

Post by Toto »

Billy Doe wrote:Mogu vala prilicno mahnuti zato pitam :lol: :lol: :lol:

Vidjela sam ja patku,savrsena :-D al kontam ovdje da pitam...

Svejedno,hvala ti :-D
ma u pravu si
patke su delikatinje od curki
traze suprilniji i profinjeniji pristup

ako je hajvance manjih gabarita ja ga skroz potopim u jogurt -sa dosta saransaka, hrena, senfa, majdonosa.. pa ostavim da hajvance "odspava" u jogurtu preko noci...
mlijecne kiseline su izvanredne za "isprepadat" mesa - a posebno divljaci

dobro je da kod peradi "podvices" jogurt ispod koze da bi meso moglo da upije sto vise marinade od jogurta....
isto tako terba jogurtom "oplakat" hajvance iznutra..
Irm@

#808 Re: Recepti

Post by Irm@ »

KENJAC wrote:Gospodo draga, satrah se po gooooglu da nadjem recept najobicnijeg somuna, ali da se razumijemo onog tankog iz cevabdzinice. Sve neki mali i debeli ali ja hocu onaj tanki i veci. NIJE ISTO probo sam ali vazda ispadne nesto sto samo lici na somun. Aj molim vas pomozite! Da mi umanjite jade dijasporske!!
http://www.coolinarika.com/recept/bosanske-lepinje/

ne postoji bolji recept sigurno se neces razocarati ;-)
KENJAC

#809 Re: Recepti

Post by KENJAC »

Irm@ wrote:
http://www.coolinarika.com/recept/bosanske-lepinje/

ne postoji bolji recept sigurno se neces razocarati ;-)
Dolazi mi sutra 5 Italijana na veceru a zene mi nema kuci! Valjda se necu obrukat! Hvala ti!
Toto

#810 Re: Recepti

Post by Toto »

Moli se vlasnica ovijeh fotografija da se pod hitno javi na salter "recepti" zbog radi doticnog recepta!
Image
Image
Toto

#811 Re: Recepti

Post by Toto »

fala vi na ovoj frk dolmi
spasila si me

u belaju sam ti sa sarenom dolmom na ovom kontinentu.. paprike i patlidzani su im mamutskih GMO razamjera...haman ko opanak, a ja naviko da mi je dolama na zalogaj a kad stavim jednu papriku u ekspres ne mogu nista pored nje stavit -kolike su ... na farmers marketu rijetko uspijem naci nasih paprika-koje ovdje zovu madjarske- pa da vidis cuda od seljaka kad ja pocnem birat najmanje ......

ova frk dolma mi je odlicna alternativa
zijancer

#812 Re: Recepti

Post by zijancer »

terijaki piletinaaaa njamnjamanjam :razz:

& okonomijaki :-) nmmmmh
zijancer

#813 Re: Recepti

Post by zijancer »

:razz:
leticija

#814 Re: Recepti

Post by leticija »

Pita s piletinom i jogurtom

Skuvati bijelo pilece meso i krilca u manjoj kolicini vode, kao za supu, zaciniti solju i biberom (moze i cijelo pile ako se pravi pita za vise osoba), procijediti bujon i ostaviti na stranu. Kuvano meso iskidati prstima na manje komade.

Kupovne tanke jufke rasjeci na pola. Svaku polovinu jufke zarolati duzom stranom da se dobije uska tuba.
Kuhinjskim makazama 'tubu' isjeci na rolnice duzine 3-4cm. i slagati ih uspravno u vatrostalnu posudu ili obicnu tepsiju. Kad se tepsija popuni, ubaciti u zagrijanu rernu oko 10 min. da se kore zapeku na suvo i da porumene.
Izvaditi iz rerne pa lagano zaliti bujonom od kuvanog pileta, potrebno je otprilike oko 1/2 l tecnosti na 250gr. kora. Zaljevati polako da se rolnice ravnomjerno natope sa svih strana, i naginjati tepsiju u stranu da vrhovi ne ostanu suvi.

Odozgo naredati iskidano pilece meso, preliti jogurtom (oko 2 case), i zaliti s kratko proprzrnom alevom paprikom na maslinovom ulju.
Sluziti toplo.

Ova pita je predivnog ukusa, nesto za istinske gurmane.
Vec sam ranije objavljivala i slike i recept, ali ne znam da li je neko isprobao.
Recept je s jednog Turskog sajta. Hvala Jofla na prevodu.

Image
Irm@

#815 Re: Recepti

Post by Irm@ »

semlaca wrote:Pozdrav dragi moji,
prije dan, dva gledah emisiju A la carte na OBN tv (nako finale čini mi se), eh sad zanima me jedan kolač koji sam tu vidjela. Nisu dali ime, a ni recept, ali otprilike je izgledao vako nekako: Kora je bila od mljevene plazme, mlijeka, margarina i ne znam dalje, preliv je bio od višanja, čini mi se sa želatinom (opet nisam sigurna) i na vrhu je bio samo još šlag. Zna li neko o čemu se radi ili šta mi bar otprilike fali od sastojaka pored gore navedenog??
iako ne volim vocne kolace pronasla sam ovaj recept koji mi ti mozda mogao odgovarati..
http://www.coolinarika.com/recept/nepec ... -visnjama/
naravno uvijek mozes ubaciti ili izbaciti neke namirnice..pa javi kako ispadne ;-) pozz
yellow cat

#816 Re: Recepti

Post by yellow cat »

Ima li neko dobar recept za tijesto za picu? Vjerovatno ima ovdje negdje ali mi se ne traži... Nikako da potrefim ili je kao kljukuša ili tvrdo kao cigla.... Moj muž će vam biti jako zahvalan:)
Šizika

#817 Re: Recepti

Post by Šizika »

vjeruješ li da je meni najbolji recept onaj najjeftiniji. stavljala sam ja u tijesto i mineralnu i jaja i mlijeko i šećera bla bla sve dok mi jedan kuhar nije rekao da je najbolji recept brašno, voda, so i germa.

znači pomiješaš brašno, germu i so i zakuhaš mlakom vodom kao hljeb. ni prečvrsto ni rijetko. ostaviš na toplom minimalno 1 sat da dobro nakvasa ili 2 ako nije na toplom. pobrašniš čaršaf, kratko ga prekuhaš i razvaljaš skroz skroz tanko pa prebaciš u okruglu namaštenu tepsiju i prstima još doradiš. odmah je premažeš paradajz sosom pa nabacaš što ide. ali znači da je tanka kora dobro.

evo moje pizze

http://www.coolinarika.com/preview/slika/449807/

http://www.coolinarika.com/preview/slika/449809/

probaj tako
Cholina_Lokica

#818 Re: Recepti

Post by Cholina_Lokica »

i meni je ovo tijesto za pizzu najbolje sto natasha rece
Sunrise00

#819 Re: Recepti

Post by Sunrise00 »

moze li mi neko preporuciti kakav fin sos za tjesteninu :D mislim, za napraviti :D ponestaje mi ideja :roll:
ili neko drugo jelo koje je lagano napraviti, ali bez pecenja :D
falaaaa :kiss:
minjonja

#820 Re: Recepti

Post by minjonja »

1.apsolutno najlaksi, onaj studentski "sos" je samo dodat vrhnje i malo curryja :D

2.pa ima da malo luka izdinstas i dodas vrhnje :D

3.a vec onaj pravi studentski rucak ti je da izdinstas luk, dodas onu pasatu (pire paradajz, kako ko zove) i tunjevine. gotovo za 3 minute.

ovo su oni trikovi da sam sebi mozes reci da si toplo jela uz minimalni trud :D
pustopoljina

#821 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

heh,
kod nas - da mi je sta kuhano... hrenovke! :lol:

-onaj sa tunjevinom i sos- paradajzom je definitivno hit bio.
-mozes jos napraviti i sos od ajvara i vrhnja za kuhanje (pomijesas koliko ti se cega svidja) s mesom ili bez.
-mozes od bosiljka i bijelog luka i maslinovog ulja (izgledaju "golo", al' sto miriseeee :lol: )
-mozes isjeci purece ili pilece meso na kockice, preprziti, dodati malo budjavog sira, istopiti i preliti vrhnjem za kuhanje (manje od 10 minuta ti treba).
-sir, kakav god imas, i biber
-mi smo isto nekad kuhanu puretinu, usoljenu- pa narendas i pomjesas s vrhnjem, ali to ide direktno u tjesteninu. tj. skuhas, ocijedis, dodas "sunku" i malo ili nikako ulja, promijesas, dodas vrhnje, promijesas-gotovo.
-nekad samo parmezan i vrhnje, isto direktno u tjesteninu.
ali bolonjeze je ipak najbolji sos.
i jedan predobar sto trazi malo vise kuhanja: sitno isjeckas luk, proprzis, paprike isto, paradajz isto, proprzis, dodas masline, pa incune s kaprom (mozes kupiti incune posebno, kapar posebno, a mozes konzervu u kojima su incuni zarolani oko kapra) soliti haman i ne moras, e mozes i malo lovora staviti...tj. zacini- kako ti se svidja..

ovo boldirano- nije jos niko rekao da mu se ne svidja.
Sunrise00

#822 Re: Recepti

Post by Sunrise00 »

pustopoljina wrote:heh,
kod nas - da mi je sta kuhano... hrenovke! :lol:

-onaj sa tunjevinom i sos- paradajzom je definitivno hit bio.
-mozes jos napraviti i sos od ajvara i vrhnja za kuhanje (pomijesas koliko ti se cega svidja) s mesom ili bez.
-mozes od bosiljka i bijelog luka i maslinovog ulja (izgledaju "golo", al' sto miriseeee :lol: )
-mozes isjeci purece ili pilece meso na kockice, preprziti, dodati malo budjavog sira, istopiti i preliti vrhnjem za kuhanje (manje od 10 minuta ti treba).
-sir, kakav god imas, i biber
-mi smo isto nekad kuhanu puretinu, usoljenu- pa narendas i pomjesas s vrhnjem, ali to ide direktno u tjesteninu. tj. skuhas, ocijedis, dodas "sunku" i malo ili nikako ulja, promijesas, dodas vrhnje, promijesas-gotovo.
-nekad samo parmezan i vrhnje, isto direktno u tjesteninu.
ali bolonjeze je ipak najbolji sos.
i jedan predobar sto trazi malo vise kuhanja: sitno isjeckas luk, proprzis, paprike isto, paradajz isto, proprzis, dodas masline, pa incune s kaprom (mozes kupiti incune posebno, kapar posebno, a mozes konzervu u kojima su incuni zarolani oko kapra) soliti haman i ne moras, e mozes i malo lovora staviti...tj. zacini- kako ti se svidja..

ovo boldirano- nije jos niko rekao da mu se ne svidja.
hvalaaaaaa :D i tebi i minjonji :D vidjet cu s ovim laksim, ne znam dje cu naci incune vamo, a i to mi je malo ono ne znam :lol:

:kiss:
pustopoljina

#823 Re: Recepti

Post by pustopoljina »

o cemu razmisljam, kad ne razmisljam :) :
pravi zimski (najbolji je sa rizom):
uzmes malo pastrme/suho meso i isjeces onako...komadice (mozes i "odreske" ako ti je tako ljepse)...ako je sarena, koristi manje ili nikako ulje da se masnoca istopi. preprzis kratko. dodas na listice isjeckane sampinjone, dinstas. biber. dodas mileram ili vrhnje za kuhanje - probas je li slano (pastrma je slana) i dodas ako jos treba soli (vjerovatno i nece).

racici/kozice (najneisplativije jelo za ljude iz unutrasnjosti kopna, al' eto :skoljka: :lol: )
mozes na dva nacina- bijeli i crveni....za oba preprzis racice sa bijelim lukom, luk dodaj ili kasnije da ne izgori onako sitan ili stavi citavu/cijelu cehnu. za bijeli dodas vrhnje, majonezu ili tako kombinaciju neku. za crveni dodas jos ruzmarina,bosiljka , sos paradajza ili svjezi paradajz.
i mi smo znale (cimerka i ja) narendati onog dimljenog kiselkastog sira (k'o mali kruscici) sto ima u sa na trznici i u tuzli i tako okolo, ali nema u krajini :lol: i dodati vrhnje za kuhanje da bude sos i malo baci kljuc i to nam je isto bilo super s tjesteninom.
ali mi smo bile kao alkoholicarke, samo nek'je kiselo :-) :D
Sheytanela

#824 Re: Recepti

Post by Sheytanela »

Jel zna neko mozda gdje se imaju kupiti oni kalupi za rolnice od lisnatog tijesta??
wewa

#825 Re: Recepti

Post by wewa »

Sheytanela wrote:Jel zna neko mozda gdje se imaju kupiti oni kalupi za rolnice od lisnatog tijesta??
probaj u coin casi u BBI
Post Reply