Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Šizika

#776 Re: Recepti

Post by Šizika »

mene nešto strah da pokipi sve kontam da će doći do nekog spoja-struja i tečnost :D

znači može u ovoj čaši

Image
nova_korisnica

#777 Re: Recepti

Post by nova_korisnica »

mozes slobodno....
ja uvijek grijem na jedinici...moja mikrovalna ima 3 stepena...isprobaj...stavi na 30 sec...pa vidi koliko je toplo...zavisi i koliko naspes...
10zina

#778 Re: Recepti

Post by 10zina »

:sax:
Last edited by 10zina on 02/01/2013 09:44, edited 2 times in total.
zeko071

#779 Re: Recepti

Post by zeko071 »

ovo pravo dobro izgleda, ali ovaj Baking Mix.. imali se kupiti kod nas i ako nema kako ga napraviti??
10zina

#780 Re: Recepti

Post by 10zina »

zeko071 wrote:ovo pravo dobro izgleda, ali ovaj Baking Mix.. imali se kupiti kod nas i ako nema kako ga napraviti??
Jednom prilikom pravila sam zamjenu,moze proci smjesa slicna onoj za palacinke ili ustipke;
umiksaj malo brasna,malo mlijeka,malo sode bikarbone ili praska za pecivo.
10zina

#781 Re: Recepti

Post by 10zina »

:sax:
Last edited by 10zina on 02/01/2013 09:45, edited 1 time in total.
Sheytanela

#782 Re: Recepti

Post by Sheytanela »

Moze li mi neko napisati neki fin recept za kuglice, svoj sam negdje izgubila a davno sam ih pravila :(
Irm@

#783 Re: Recepti

Post by Irm@ »

Sheytanela wrote:Moze li mi neko napisati neki fin recept za kuglice, svoj sam negdje izgubila a davno sam ih pravila :(
ma nije nista komplikovano..mislim da ih svi pravimo na isti nacin..
200 ili 300 g mljevenog keksa (ovisi koliko kuglica zelis)
50 g margarina ili putera
1 otopljena cokolada za kuhanje
malo mlijeka
malo ruma
eventualno malo kakaa u prahu
orasi, ljesnjaci ili bademi po zelji

uvaljati u kokos ili orahe i cica mica uzivati ;-) :-D
Sheytanela

#784 Re: Recepti

Post by Sheytanela »

Ma ja na taj fazon sam i pravila al nisam sigurna bila koliko cega i da nesto nisam zaboravila, hvala puno ;)
malenna

#785 Re: Recepti

Post by malenna »

Moze li mi neko napisati neki recept sa janjetinom? Hvala vam punooooooo
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#786 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

Hvala vi @tamna noci.
K'o da si gramatiku kod Lakisica naukovala. Pešćeš vam je oboma. Bratu preporući pirjan od suhih patliđana na stolaćkoj plahi.
leptirica_x

#787 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leptirica_x »

Irm@ wrote:leptirice jesu slani ili slatki..ja oboooozavam kukurznog francuza vjeruje da su i mafini jednakodivni :)
slani su i stvarno su divni, a što je najvažnije jednostavni i brz.i:) Recept imam od mame i glasi ovako:

16 kašika kukuruznog brašna
12 kašika bijelog brašna
1 prašak za pecivo
2 jaja
pola čaše ulja
2 čaše mlijeka

Pekla sam ih na najjačoj temperaturi, jedno 20 min., mada to iskusna kuharica sama zna ocjeniti.:)
Ma.Le.Na

#788 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Ma.Le.Na »

leptirica_x wrote:
Irm@ wrote:leptirice jesu slani ili slatki..ja oboooozavam kukurznog francuza vjeruje da su i mafini jednakodivni :)
slani su i stvarno su divni, a što je najvažnije jednostavni i brz.i:) Recept imam od mame i glasi ovako:

12 kašika bijelog brašna
1 prašak za pecivo
2 jaja
pola čaše ulja
2 čaše mlijeka

Pekla sam ih na najjačoj temperaturi, jedno 20 min., mada to iskusna kuharica sama zna ocjeniti.:)
:thumbup:
jako volim kukuruzne mufine
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#789 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

lejla2603 wrote:
Toto wrote:Hvala vi @tamna noci.
K'o da si gramatiku kod Lakisica naukovala. Pešćeš vam je oboma. Bratu preporući pirjan od suhih patliđana na stolaćkoj plahi.
To je ostalo od rahmetli djeda I njegovog oca u amanet,(bili poznate Ačšije),tradicija se nastavlja vec generacijama,pa s tim ide normalno i"IZVORNI BOSANSKI". :D Prenijecu bratu haber."Mezi" on uz vino"češlja" :-) ;keške,patlidzan tavu,ičiju sa suhim mesom..poguzija je to.. :lol:
Dina mi: vi bi mogli djedovinu brendirat pa fransizu od ascinica napravit. Sad je i mondeni svijet jamila pomama za slow food hranom. Dobre poguzije su i dobre musterije. Ko zna sta valja zna i dobro platit pa dolazi vrijeme poguzija i ascinica.

danaske u mojoj ascinici

Image
Image
Last edited by Toto on 19/12/2010 20:32, edited 1 time in total.
kotace

#790 Re: Recepti

Post by kotace »

Sani_25 wrote:KADA SAM BILA U SVAJCARSKOJ KOD AMIDZE JELA SAM JEDNO JELO SAMO NEZNAM KAKO SE ZOVE. TO JE JUFKA PUNJENA SA MESOM SALATOM MNOGO JE BILO UKUSNO SADA ME INTERESUJE DALI BI NEKO MOGAO DA MI KAZE KOJE JE TO JELO I AKO ZNA KAKO SE PRAVI?
Durum se zove,imitacija Döner kebaba.Jufka sa grilanim mesom,salata po zelji i sos, koji je tajna. :skoljka:
BIONA

#791 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by BIONA »

Ma.Le.Na wrote:
leptirica_x wrote:

12 kašika bijelog brašna
1 prašak za pecivo
2 jaja
pola čaše ulja
2 čaše mlijeka

:thumbup:
jako volim kukuruzne mufine
Sinoc sam pravila po ovom receptu. Helem, treba ili manje ulja na ovu kolicinu brasna, ili vise brasna u samom startu.
Ja sam stavila manje ulja i ispale su fenomenalne :)
minjonja

#792 Re: Recepti

Post by minjonja »

hej zene kontala sam za novu godinu praviti cupavce i suhe kolacice prelievene cokoladom i raznim sarenim ukrasima, kad sam evo naletim na jednom drugoj temi na ovu sliku koju je @big boy postavio.

Image

tacno samo ovako nesto kontala i napraviti. pretpostavljam da nije doticni forumas ove kolacice napravio( :oops: ) pa sam zato dosla vas pitati za neki fin recept za ove suhe kolace. cupavce znam praviti. znaci najobicniji onaj recept, a ja bi kasnije u to dodavala mljeveni ljesnjak, badem, cokoladu i sl.
melrose

#793 Re: Recepti

Post by melrose »

Ako ti treba tzv. masno tijesto od koga se prave vanilice, kiflice i sl. onda je ovo recept za tebe:
Potrebno (za vanilice, linzer augen, kiflice)
oko 2 kg brasna
500 gr putera
500 gr masti
200 gr secera (opcionalno)
2 vrecice praska za pecivo

Ako ne jedes mast (iako je ona najbolja za ovu vrstu tijesta) uzmi samo puter u kolicini 1 kg ili puter+margarin, ili cak samo margarin...bitan je omjer 1:2 = masnoca:brasno.
Zatim ovo sjediniti, dobit ces mrvljivo tijesto u koje treba dodati 8 zumanca i dva jaja. Bjelanjak stvrdnjava tijesto (ja to ne volim zato ili stavim samo malo ili nikako bjelanjaka), inace mozes staviti 6 cijelih jaja umjesto ovih 8 zumanca i dva jaja. Ako je tijesto i dalje mrvljivo, stavis jos par kasika hladne vode, ili jos par zumanjaka ili jedno jaje. Ovisi o velicini jaja da li ce se tijesto 'od prve' sjediniti. Trebas obiti konzistenciju plastelina. Tijesto staviti u prozirnu foliju, i u frizider na 30ak minuta. Ovo je ogromna kolicina tijesta, pa mozes recept podijeliti sa 4 (znaci cca. 500 gr brasna itd.). Kada se tijesto stvrdnulo, razvaljati ga na pobrasnjenoj povrsini cca. 5 mm debelo i vaditi kalupima oblike koje redjas na pleh (postavljen back-papirom) i peces u prethodno zagrijanoj rerni (180C ,7-10 minuta, tj. dok ne pocnu tamniti). Onda ih prohladis ili filujes dzemom, ili prelivas glazurom ili uvaljas u secer...
Last edited by melrose on 26/12/2010 11:54, edited 1 time in total.
minjonja

#794 Re: Recepti

Post by minjonja »

e hvala puno! samo je prevelika kolicina, ja cu to sve smanjiti jer treba samo za dvije osobe. kontala sam od dobijenog tijesta napraviti kuglice sa udubljenjem unutra koje cu puniti cokoladnim punjenjem, a sve preliti cokoladnom glazurom. nasla ovaj recept na coolinarici: http://www.coolinarika.com/recept/mramo ... armorcici/ koji mi se svidja onako na prvu, samo se bojim da ce biti previse suhi. uglavnom napravicu vise vrsta, pa nek onda jede ono kome sta vise svidja :D
melrose

#795 Re: Recepti

Post by melrose »

Ne znam jesi vidjela, ali promijenila sam kol. jaja!!!

Za te tumbprint cookies imam super recept sa Coolke (isproban, sto kaze autorica za svako Majmunovo ga vec pravim!):
http://www.coolinarika.com/recept/milijun-komada/
Irm@

#796 Re: Recepti

Post by Irm@ »

za cupavce preporucujem recept sa Coolke Masaterini cupavci presavrsen recept ;-) :)
minjonja

#797 Re: Recepti

Post by minjonja »

ja koristim recept "krivi cupavci" isto sa coolinarike i meni su prosto savrseni :D
Irm@

#798 Re: Recepti

Post by Irm@ »

:lol: cuj crni iznutra :-D :D mroat cu probati ;-)
melrose

#799 Re: Recepti

Post by melrose »

Minjonja (kakav ti je to nick?? pitam jer me podsjeca na nadimak koji su meni starci dali dok sam bila beba :D ) oni 'cupavci' na slici su cupavci od caknih kolutica koji se ne peku. Nisam nikada pravila jer volim origigi cupavce vise nego ista, ali evo recept (ljudi se kunu u njih):
http://zena.blic.rs/recepti/Deserti/232 ... h_kolutica
ili ovaj sa malom varijacijom u kremi:
http://www3.serbiancafe.com/lat/kuvar/r ... h-kolutica

K'o sto rekoh...ja sam za prave cupavce, ali ovi 'idu' puno brze!
Billy Doe

#800 Re: Recepti

Post by Billy Doe »

Moze li mi neko molim vas reci kako spremiti ćurku,u cemu se marinira,koliko vremena se pece da ne bude ono suha?

Hvala :-D
Post Reply