Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
dacina_curica
Posts: 5828
Joined: 17/11/2006 20:24
Location: pored kofera......pakujem se lagano :)

#51

Post by dacina_curica » 13/11/2007 16:58

@nebolina: kiflice punjene orasima ili kiflice od tijesta sa orasima? :)


User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

#52

Post by anais_nin » 13/11/2007 18:02

Tema prociscena na zahtjev autorice.....molim vas da od sada ovde ostavljate ili recepte ili zahtjeve/molbe za iste.....ostale komentare ili na PP ili zadrzati za sebe :D

User avatar
Salko sto je u vodu skako
Posts: 4319
Joined: 10/02/2006 11:59
Location: Nemila kod Zenice

#53

Post by Salko sto je u vodu skako » 13/11/2007 18:05

dacina_curica wrote:@nebolina: kiflice punjene orasima ili kiflice od tijesta sa orasima? :)
ako je mislila na kiflice od tijesta punjene orasima onda joj ja dajem moj u krugu familije dobro cuvani recept :kravata:

Kiflice sa orasima

Sastojci za 8 osoba
Tjesto
1 zumanjak
1 cijelo jaje
200 grama putera(ne slanog)
2 dl mlijeka
1 kvasac
8 kasika secera
1 mala kasicica soli
500 grama brasna
Fil
100 grama proprzenih/mljevenih oraha
100 grama secera
2 bjelanka

Priprema
1. Za tjesto je potrebno potopiti kvasac da nadodje, a u medjuvremenu umutiti puter, jaja, secer, sol, mlijeko, koru jednog limuna i na kraju brasna.
2. Dodati i kvasac i napraviti odmah osam brojem jufki i ostaviti ih da odstoje jedan sat. Svaku jukfu podijeliti u osam dijelova i filovati orasima.
Pleh podmazati sa malo masnoce i napraviti razmak izmedju kiflica oko dva cm.
3. Ostaviti da odstoje jos oko pola sata. peci na 200 stepeni C, oko 10 do 15 minuta.
4. Kada su pecene, odozgo ih posuti secerom u prahu u koji je umijesan vanilin secer.
Posluživanje
5. U tijesto se moze dodati 100 gr maka, pekmeza ili sira.

Najlijepse su dok su jos uvijek tople! Dobar tek i javi nam svoj sud :dance:

User avatar
nebojeplavo
Posts: 5958
Joined: 29/09/2005 12:40
Location: na sedmom nebu :D

#54

Post by nebojeplavo » 13/11/2007 19:42

Pojasnjenje :D u jednoj slasticarni na carsiji prodaju kiflice koje ja obozavam :D napravljene su od lisnatog tijesta, a unutra fil od oraha i vjerovatno jos neceg, pa me interesuje jel zna neko recept za nesto slicno :D
@salko, hvala :wink:

User avatar
pitt
Posts: 27105
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

#55

Post by pitt » 13/11/2007 20:11

ja volim ove....od pecana :D:D

Image

A sto su dobre sa kikirikijem :D:D:D

User avatar
pitt
Posts: 27105
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

#56

Post by pitt » 13/11/2007 20:22

evo :D:D

Pecan Tassies

PASTRY:
2 sticks butter or margarine at room temperature
6-oz cream cheese
2 cups all purpose flour

PECAN FILLING:
2 eggs, slightly beaten
1 1/2 cups firmly packed dark brown sugar
2 tablespoons butter or margarine, softened (almost melted)
1/4 teaspoon salt
1 teaspoon vanilla
1 heaped cup of coarsely chopped pecans

For the pastry, combine cream cheese and butter or margarine in a medium bowl; stir until smooth. Add flour, mixing well. Chill dough for about an hour. Shape into 1-inch balls, and place in ungreased mini muffin tins, shaping each into a shell (the "tedious" part!).

Heat oven to 375 degrees. For the filling, combine the eggs, melted butter or margarine, brown sugar, salt and vanilla, and beat well until smooth and thoroughly combined. Fold in the pecans. Spoon about 2 teaspoons of filling into each pastry-lined muffin cup. Bake for 22 to 25 minutes or until pastry is golden brown and filling is set. Cool briefly in pan on a wire rack, then remove to rack to cool completely. Makes about 44 to 48 tassies.

User avatar
Suicidal Siberian
Posts: 1108
Joined: 30/11/2006 14:07

#57

Post by Suicidal Siberian » 13/11/2007 21:29

Raja...

Hoču da spremim večeru za jednu djevojku... :D ...i ona voli pileće salate ili generalno stvari sa piletinom...tako da bih vas molio da mi predlozite jedan dobar recept da je oborim sa nogu...please!!!!

:)

User avatar
nebojeplavo
Posts: 5958
Joined: 29/09/2005 12:40
Location: na sedmom nebu :D

#58

Post by nebojeplavo » 13/11/2007 21:30

Puretina (a moze i piletina) u sosu od narandze :wink:

Purece (ili pilece) filete stavis da se mariniraju u soku od narandze jedno sat vremena, zatim ih izvadis iz toga i przis...na kraju dodas vrhnje za kuhanje i sok od narandze, da se napravi sos od toga...kao prilog, obicno ide riza :)
Last edited by nebojeplavo on 13/11/2007 21:37, edited 1 time in total.

User avatar
nebojeplavo
Posts: 5958
Joined: 29/09/2005 12:40
Location: na sedmom nebu :D

#59

Post by nebojeplavo » 13/11/2007 21:38

Evo gore :D imam jos jedan, isto tako lagan :D

Poprzis isjeckana pileca prsa s isto tako isjeckanim bijelim lukom, dodas kukuruz, grasak i isjeckane sampinjone (najbolje konzervirano jer je vec ko skuhano), malo dolijes vode, prokuhas i na kraju vrhnje za kuhanje...zacine naravno po zelji, ja obicno samo so i biber.. :)

User avatar
Salko sto je u vodu skako
Posts: 4319
Joined: 10/02/2006 11:59
Location: Nemila kod Zenice

#60

Post by Salko sto je u vodu skako » 13/11/2007 21:51

evo meni najdraze kifle :dance:

Kifle sa ljesnjacima i nutelom

Sastojci
Tijesto
250gr brasna
5gr kvasca(1 vrecica)
60gr secera
60ml ulja
1 mala kasicica soli
1kom van.secer
150ml mlijeka
Nadjev
150gr mljevenih ljesnika ili sitno sjeckanih
100gr nutele
Premaz
1kom jaje


Priprema
Tijesto
Kvasac razmutiti u malo toplog mlijeka u koje prethodno dodamo malu kasicicu secera.U brasno dodati so,van.secer i ulje pa zatim nadosli kvasac.Tijesto dobro izraditi mikserom i ostaviti da nadolazi.
Postupak rada
Kada tijesto udvostruci volumen istresti ga na radnu povrsinu i razvuci u obliku kruga koji isjecemo na 8 jednakih dijelova.Na svaki trokutic staviti po malo nutele i malo ljesnika i urolati u obliku kifle tijesto.PLeh podmazati margarinom i poredati na njega kifle koje ostavimo oko 15min da nadolaze.Premazati kifle jajetom i peci na 180° oko 20min.

Posluživanje
Uz jutarnju ili popodnevnu kaficu odlicno da se malo zasladite. pa i zasladite se :dance:

User avatar
Suicidal Siberian
Posts: 1108
Joined: 30/11/2006 14:07

#61

Post by Suicidal Siberian » 13/11/2007 21:52

nebojeplavo wrote:Evo gore :D imam jos jedan, isto tako lagan :D

Poprzis isjeckana pileca prsa s isto tako isjeckanim bijelim lukom, dodas kukuruz, grasak i isjeckane sampinjone (najbolje konzervirano jer je vec ko skuhano), malo dolijes vode, prokuhas i na kraju vrhnje za kuhanje...zacine naravno po zelji, ja obicno samo so i biber.. :)
ok...vidjet cu jos kakav prijedlog pa cu se odluciti..tvoj mi se svidja jer je jednostavan pravo... :)

User avatar
nebojeplavo
Posts: 5958
Joined: 29/09/2005 12:40
Location: na sedmom nebu :D

#62

Post by nebojeplavo » 13/11/2007 21:54

Suicidal Siberian wrote:
nebojeplavo wrote:Evo gore :D imam jos jedan, isto tako lagan :D

Poprzis isjeckana pileca prsa s isto tako isjeckanim bijelim lukom, dodas kukuruz, grasak i isjeckane sampinjone (najbolje konzervirano jer je vec ko skuhano), malo dolijes vode, prokuhas i na kraju vrhnje za kuhanje...zacine naravno po zelji, ja obicno samo so i biber.. :)
ok...vidjet cu jos kakav prijedlog pa cu se odluciti..tvoj mi se svidja jer je jednostavan pravo... :)
Ih to sam ja sama izmislila :D mozes kombinovati, pa isprziti filete, a ovo ostalo napraviti kao prilog i sl.

callmethebreeeze
Posts: 7343
Joined: 22/04/2005 22:37
Location: Svedska

#63

Post by callmethebreeeze » 14/11/2007 15:38

ja bih zamolio cijenjene domacice i arslu :D za pomoc.

ja sam veliki ljubitelj graha na razne nacine i sutra sam kontao da izvrsim jedan experiment, pa me zanima da li je neko nesto slicno probao i sta mislite da li moze uspjeti.

kontao sam da skuham prvo razno povrce, tipa, luk, paradjz, bijeli luk, mrkvu, persun, lovorov list i tako dalje, onda da to sve bacim i u toj vodi kuham grah. kada se to skuha napravio bih zaprsku mojoj zeni koja je ne voli gravce na tavce, a jedan dio bih izlio u moju fantasticnu tagaricu i pomijesao sa puno proprzenog luka i janjece kobasice i to stavio da se zapece.

hoce li ovo liciti na nesto? da li je neko probao praviti gravce na tavce na ovaj nacin? klasicni recept znam, ali kontam malo vise ukusa bi ga trebalo uciniti bogatijim.

User avatar
skahu
Posts: 219
Joined: 14/03/2007 18:12
Location: Rajvosa

#64

Post by skahu » 16/11/2007 01:04

ako staviš u tagaricu pogriješiti ne možeš
ne zaboravi koju fafaronku :-)

callmethebreeeze
Posts: 7343
Joined: 22/04/2005 22:37
Location: Svedska

#65

Post by callmethebreeeze » 16/11/2007 17:38

skahu wrote:ako staviš u tagaricu pogriješiti ne možeš
ne zaboravi koju fafaronku :-)
juce sam uradio sve kako sam zamislio, i iskren da budem nije nesto posebno ispalo, a pet sati sam potrosio. jedino korisno od svega je sto sam jedan dio supe od povrca koristio za tarhanu koja je ispala fantasticna, a grah je bio ok, ali na zalost ovaj eksperiment sa povrcem mu nije bog zna kako popravio okus.

User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

#66

Post by anais_nin » 17/11/2007 18:04

Jumpin' Jambalaya

Serves: 5

A flavorful favorite that you can enjoy without guilt. Add your own spices to taste.

INGREDIENTS
1/2 pound steamed shrimp, peeled and chopped
8 oz. turkey smoked sausage pieces
1-1/2 cups cooked pinto beans
16 oz. can Cajun style stewed tomatoes
1 tbsp vegetable oil
1 small onion, chopped
1/2 cup celery, chopped
1 cup bell pepper, chopped
2 tbsp tomato paste
1 garlic clove, minced
1 tbsp chopped parsley
1 tsp Tabasco sauce
1 tsp salt
1/2 cup water
4 cups long grain brown rice, cooked

DIRECTIONS
1. In a large pot, heat oil over medium heat. Sauté onions, celery and peppers until they soften.
2. Add garlic, stewed tomatoes, tomato paste, parsley, Tabasco sauce, salt and water. Cover and simmer for 20 minutes, or until veggies are soft.
3. Stir in pinto beans.
4. Heat skillet with oil over medium-high heat. Add turkey sausage and cook until browned (5 min).
5. Add shrimp, sausage and cooked rice to pot of veggies and simmer for 5 minutes, while stirring.

NUTRITION INFO (per 4-ounce serving)
Calories: 467.7
Fat: 10.2 g
Carbohydrates: 69.6 g
Protein: 27.1 g

User avatar
tech10
Posts: 11424
Joined: 14/09/2005 14:04

#67

Post by tech10 » 18/11/2007 17:40

[img]Upravo ihsmirio.
Mantije

http://www.blogger.ba/slike/14025.271180.j[/img]

Tjesto za koru:
1 kg brasna
1/2 l mlake vode
kasicica soli

Za punjenje:
1 kg mljevenog teleceg mesa
4 glavice isitnjenog crnog luka
so, biber ,Jogurt
250 grama maslaca

Priprema:
Brasno, mlaku vodu i so zamjesiti u glatko tjesto, u obliku lopte, i pustiti da odstoji pola sata. Tjesto poslije premjesiti jos jednom, i pustiti da odstoji jos sat vremena kako bi nadoslo. Za to vrijeme napraviti smjesu za punjenje: dobro pomjesati mljeveno telece meso, sitno isjeckani crni luk, so i biber. Kada je tjesto naraslo, podjeliti ga na tri djela u obliku lopte. Svaku loptu razvuci u veliku tanku koru, preliti je rastopljenim maslacem. Kore stavlati jednu na drugu i puniti.
Punjenje:
Ivice kore puniti smjesom od mesa, sitno isjeckanog luka, soli i bibera. Potom, koru saviti u rolnu. Rolnu sjeci na male komade, velicine 2 cm. Te sitne komade napunjene kore sa obe strane saviti, tako da svako parce bude dobro zatvoreno. Sve poredati u podmazan pleh. Mantije onda poprskati maslacem, i peci u jako zagrijanoj rerni (na temperaturi od 250 stepeni), dok ne porumeni. Kada porumene, smanjiti temperaturu i dalje peci, dok mantije ne postanu hrskave . Preliti ih jogurtom, vratiti u rernu i peci jos 10 minuta. Mantije mozete sluziti uz

User avatar
Salko sto je u vodu skako
Posts: 4319
Joined: 10/02/2006 11:59
Location: Nemila kod Zenice

#68

Post by Salko sto je u vodu skako » 18/11/2007 23:22

evo sam naletio na ovaj recept i naumio sam ovo ovih dana pravitu :kravata:
da mi ne bi opet prigovarali da sam sebicnjak evo pa pravite i vi :dance:

Jabuke u šlafruku
Sastojci
1 kg jabuka po mogucnosti sladjih
2 vrećice Vanilin šećera Dolcela
½ žličice cimeta
2 žlice prošeka
ulje za prženje
Za tijesto:
2 jaja
500 ml mlijeka
350 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
prstohvat soli
1 žličica korice limuna

Priprema
1. Jabuke ogulite, izrežite im sredinu pa ih narežite na ploške debljine 0,5 cm. Pospite ih Vanilin šećerom, cimetom, pokapajte prošekom i ostavite stajati 30 minuta.
2. Jaja, mlijeko, brašno, sol i koricu limuna izmiješajte da dobijete gustu smjesu koju također ostavite stajati 30 minuta.
3. Jabuke umočite u smjesu i pržite u dubokom ulju do zlatne boje.
4. Pržene jabuke izvadite na upijajući papir kako bi se upila suvišna masnoća.
Posluživanje
Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.



Image

User avatar
legionarka
Posts: 812
Joined: 24/10/2005 21:24

#69

Post by legionarka » 18/11/2007 23:27

idem ja namah :) :D :D da probam ove jabuke

User avatar
Salko sto je u vodu skako
Posts: 4319
Joined: 10/02/2006 11:59
Location: Nemila kod Zenice

#70

Post by Salko sto je u vodu skako » 18/11/2007 23:35

legionarka wrote:idem ja namah :) :D :D da probam ove jabuke
haj pa javi svoj cijenjeni sud :kravata:

mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

#71

Post by mamica papucarka » 19/11/2007 17:10

a ja imam jedan prijedlog, ili jednu molbu. :)
Recimo, da nam Arsla, Dalmatinka, Hadzinica (tj. Memo, Pipa i ostala ekipa :oops: ) do Nove godione postave kakve fine receptice poput hladne plate... Nesto sitno i originalno :) a cu se potrudit pa cu stavit recept slanih kiflica. Naravno, ako koga interesuje :oops:

Nije hica. Kad budete imali vremena. :)

User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

#72

Post by anais_nin » 19/11/2007 21:48

mamica papucarka wrote:a ja imam jedan prijedlog, ili jednu molbu. :)
Recimo, da nam Arsla, Dalmatinka, Hadzinica (tj. Memo, Pipa i ostala ekipa :oops: ) do Nove godione postave kakve fine receptice poput hladne plate... Nesto sitno i originalno :) a cu se potrudit pa cu stavit recept slanih kiflica. Naravno, ako koga interesuje :oops:

Nije hica. Kad budete imali vremena. :)
svi recepti za peciva dobrodosli :D uz detaljna uputstva naravno :oops: :D



Tzatziki


Image

Ingredients

1 medium cucumber, peeled, seeded, and finely chopped
1/8 teaspoon plus ¼ teaspoon salt
1 cup plain yogurt
1 tablespoon olive oil
1 teaspoon fresh lemon juice
1 teaspoon minced fresh dill or oregano leaves
1 teaspoon minced garlic

Preparation


Line a strainer with cheesecloth or coffee filter and place over bowl. Add the yogurt, and let drain for one hour. In a separate strainer, place cucumber and 1/8 teaspoon salt and let drain for one hour.

Combine the yogurt and cucumber in a single bowl. Add the remaining ingredients and mix well. Cover and refrigerate for at least 1 hour before serving.

User avatar
danas
Posts: 18803
Joined: 11/03/2005 19:40
Location: 10th circle...

#73

Post by danas » 19/11/2007 21:49

Tzatziki :roll: :roll: :roll: :x

jel' hoces da te se odreknem preko interneta :D

cacik :kravata: :kravata: :kravata:

User avatar
legionarka
Posts: 812
Joined: 24/10/2005 21:24

#74

Post by legionarka » 19/11/2007 21:51

UPDATE:
cika Salko...ruke ti se pozlatile za one jabuke...evo munta me muz opet da ih veceras pravimo :D :D :D

User avatar
anais_nin
Moderator
Posts: 21856
Joined: 06/07/2005 09:35
Location: Mostar u srcu, guza u Torontu

#75

Post by anais_nin » 19/11/2007 21:52

meni jedna od najdrazih uspomena na dane u Turskoj :D
salata od patlidzana....nemam sad kad svojerucno da kuckam recept, pa ga priheftajem s neta.....ako je nekom potreban prevod nek se slobodno oglasi :oops:

Patlican Salatasi (Roasted Eggplant Salad)


Image

In Turkish cuisine, the patlican (eggplant) reigns supreme. Indeed, the pendulous purple vegetable is a prominent ingredient in many Turkish recipes, ranging from meze (appetizers) to main dishes. For this dish, roasted eggplant is transformed into a simple, hearty spread that can be scooped up and eaten with warm pita wedges. It’s typically accompanied by a glass of raki, an anise-flavored liqueur that is Turkey’s national drink.


Ingredients


1 eggplant
2 garlic cloves, minced
1 medium tomato, seeded and diced
1 tablespoon olive oil
2 tablespoons plain yogurt
2 tablespoons lemon juice
2 tablespoons feta cheese, crumbled
Salt and pepper to taste

Preparation


Preheat oven to 350. Slice eggplant in half lengthwise and place, face down, on lightly oiled baking sheet. Bake for about 30 minutes, or until skin is burnt.

Allow eggplant to cool slightly. Use spoon to remove pulp from each half, scooping into medium-sized bowl. Discard skin.

Mash eggplant with a fork, then add remaining ingredients to bowl. Mix well. Refrigerate until ready to serve.

Post Reply