Recept za zdravu kosu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

sposa0408

#1 Recept za zdravu kosu

Post by sposa0408 »

Pozdrav svima!
Probala sam jednu mjesavinu koja se upotrebljava za suhu, ostecenu i kosu bez sjaja. Posto sam odusevljena postignutim rezultatom, odlucila sam da podijelim s vama recept. :D (mozda je to vec nekome poznato, ali nema veze)
Ide ovako:
30ml kantarionovog ulja
30 ml tinkture od koprive (mogu one kapi za anemiju)
15 ml AD3 uljne kapi (ne vodene koje se daju bebama)
150 ml rastvora pantenola
Sve se sipa u 1 lit. sampona od koprive i pomijesa. Treba prati min. 3 puta sedmicno i prije svakog pranja dobro protresti bocu.

Moja je kosa inace jako suha i tanka, a i bez sjaja. Sad nakon vec 4 pranja vidi se da je puno bolja kosa.
Ovo se posebno preporucuje zenama koje farbaju kosu i ostecuju je na razne druge nacine kozmetickim putem. Svi ovi sastojci se mogu kupiti u apoteci, a i ne kosta mnogo... (ipak za litar sampona)
Probajte, ja sam odusevljena. :-D
Kraljica_Suza

#2 Re: Recept za zdravu kosu

Post by Kraljica_Suza »

Jel stvarno sve ovo ima kupiti u apoteci, da se ne provalim kad im dodjem :-D Koliko kosta otprilike sve ovo?

I jos nesto, koji sampon od koprive, najobicniji iz trgovine ili bas neki? :D
sposa0408

#3 Re: Recept za zdravu kosu

Post by sposa0408 »

Kraljica_Suza wrote:Jel stvarno sve ovo ima kupiti u apoteci, da se ne provalim kad im dodjem :-D Koliko kosta otprilike sve ovo?

I jos nesto, koji sampon od koprive, najobicniji iz trgovine ili bas neki? :D
Ima ozbiljno! Ja kupila u dezurnoj apoteci u Sarajevu na Ch Vili. Sve me je kostalo ok 20 KM
A uzela sam sampon Royal Line Kopriva, ultra blagi sampon za sve tipove kose :-D Mislim da mozes i neki drugi, to je OK.
Kraljica_Suza

#4 Re: Recept za zdravu kosu

Post by Kraljica_Suza »

Zahvaljujem! :-D Isprobam i javnem :)
sposa0408

#5 Re: Recept za zdravu kosu

Post by sposa0408 »

A mislim da tu pantenol igra glavnu ulogu u regeneraciji kose. Ostalo samo hrani i jaca kosu :)
duboka_misao

#6 Re: Recept za zdravu kosu

Post by duboka_misao »

sposa0408 wrote:A mislim da tu pantenol igra glavnu ulogu u regeneraciji kose. Ostalo samo hrani i jaca kosu :)
Definitivno pantenol! nanese se na mokru kosu osjetis odmah promjenu a ima ga u svakoj apoteci .
*mima*

#7 Re: Recept za zdravu kosu

Post by *mima* »

BEKUTAN SAMPON
PANTENOL TECNOST
KAPI OD KOPRIVE
AD KAPI ZA DJECU....vodeni rastvor

Ja imam ovaj recept i prala sam kosu sa tim......sve skupa sam platila oko 14 km.
sposa0408

#8 Re: Recept za zdravu kosu

Post by sposa0408 »

Moze i to... bekutan sampon je ipak blazi od koprive... ali ne ide bez pantenola :-D
suspect_zero

#9 Re: Recept za zdravu kosu

Post by suspect_zero »

sposa0408 wrote:A mislim da tu pantenol igra glavnu ulogu u regeneraciji kose. Ostalo samo hrani i jaca kosu :)

Hvala na receptu :thumbup: ..............i dva pitanja na koja željno očekujem odgovor :)
Nanosite li regenerator nakon pranja ili je pantenol zamjena? (kosa mi se čička pa je ne mogu bez regeneratora počešljati).
Može li se ova smjesa napraviti sa bilo kojim drugim šamponom, recimo H&S?
duboka_misao

#10 Re: Recept za zdravu kosu

Post by duboka_misao »

sampon treba biti blagi ono ph neutralni djeciji becutan kosili ili onaj od koprive litarski, za regenerator neznam jer ne koristim, samo prskam mokru kosu pantenolom ..on ti je inace oko 3 4 km u apoteci
*mima*

#11 Re: Recept za zdravu kosu

Post by *mima* »

suspect_zero wrote:

Hvala na receptu :thumbup: ..............i dva pitanja na koja željno očekujem odgovor :)
Nanosite li regenerator nakon pranja ili je pantenol zamjena? (kosa mi se čička pa je ne mogu bez regeneratora počešljati).

Ne moze......nanesi regenerator.
suspect_zero

#12 Re: Recept za zdravu kosu

Post by suspect_zero »

duboka_misao wrote:sampon treba biti blagi ono ph neutralni djeciji becutan kosili ili onaj od koprive litarski, za regenerator neznam jer ne koristim, samo prskam mokru kosu pantenolom ..on ti je inace oko 3 4 km u apoteci

Hvala na brzom pojašnjenju :) ...............koliko sam shvatila pantenol omekša kosu?!
duboka_misao

#13 Re: Recept za zdravu kosu

Post by duboka_misao »

suspect_zero wrote: Hvala na brzom pojašnjenju :) ...............koliko sam shvatila pantenol omekša kosu?!
omeksa, ne prlja se toliko (ili se meni cini ) ima volumena vishe podstice regeneraciju ...ma kupi pishe ti sve u uputstvu :D samo dodje ti u bocici staklenoj uzmi neku koja rasprskava kao parfem , najlakse za nanosenje.
Bosanac sa dna kace

#14 Re: Recept za zdravu kosu

Post by Bosanac sa dna kace »

zar ne pomaze pranje kose sirutkom, kamilicom i koprivom?
kad kosu dobro potkratim onda je redovno ispiram kamilicom :-)
sposa0408

#15 Re: Recept za zdravu kosu

Post by sposa0408 »

suspect_zero wrote:

Probaj sa blagim neutralnim samponom, ipak. Ja sam smiksala sa samponom od koprive i super mi je, a regenerator stavim malo na vrhove.
sposa0408

#16 Re: Recept za zdravu kosu

Post by sposa0408 »

Bosanac sa dna kace wrote:zar ne pomaze pranje kose sirutkom, kamilicom i koprivom?
kad kosu dobro potkratim onda je redovno ispiram kamilicom :-)
Kamilica je meni isusivala kosu. Koristila sam je ranije jer sam htjela postici plavkastu boju prirodnu. Postigla sam, ali bila je suha.
Za sirutku nisam nikad cula :)
suspect_zero

#17 Re: Recept za zdravu kosu

Post by suspect_zero »

sposa0408 wrote:
suspect_zero wrote:

Probaj sa blagim neutralnim samponom, ipak. Ja sam smiksala sa samponom od koprive i super mi je, a regenerator stavim malo na vrhove.

Hvala puno, :) ovih dana ću ovo probati pa javnem rezultate.
RosaSpinosa

#18 Re: Recept za zdravu kosu

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 04/11/2012 22:05, edited 1 time in total.
Kraljica_Suza

#19 Re: Recept za zdravu kosu

Post by Kraljica_Suza »

@Rosa, je li ti bas masna kosa sama od sebe ili je ti prouzrokujes takvom?
Hocu reci, ako je cesto diras, nanosis neke preparate onda je i logicno da se brzo uprlja. Npr, kod mene je slucaj da imam bas dugu kosu i uvijek kad je pustena smeta mi pa je non stop diram, tj. sklanjam sa lica i tako je umastim brzo, ali mi nije strasno ako je moram oprati svaki drugi ili treci dan, valjda je to normalno :-D
Takodjer, postoji i problem navike! Znaci, ako naviknes kosu prati bas cesto, imas osjecaj da se jos brze masti i da ne mozes prezivjeti do slijedeceg dana a da je ne operes...mozda zvuci šašavo ali stvarno je tako..isprobala sam to X puta :-D
RosaSpinosa

#20 Re: Recept za zdravu kosu

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 28/10/2012 18:23, edited 1 time in total.
*mima*

#21 Re: Recept za zdravu kosu

Post by *mima* »

RosaSpinosa.......jesi probala da pereš kosu sapunom za veš.....onaj žuti sto ga zovemo kabaš?
sposa0408

#22 Re: Recept za zdravu kosu

Post by sposa0408 »

mima wrote:RosaSpinosa.......jesi probala da pereš kosu sapunom za veš.....onaj žuti sto ga zovemo kabaš?
Kad se u ratu prala kosa kabasem tad je bila nekako najzdravija :D , pored svih onih stvari koje bi dovele do svega samo ne do zdrave kose... losa i ujednacena prehrana, nedostatak vitamina i ostalo u ratu :(
Cak smo i farbale kosu kabasem, ali su mogle biti samo plavkaste nijanse, heh :-D
Bio je onaj bijeli i zuti, pa svaki je davao razlicite nijanse, zavisi koliko drzis na glavi... Dobar je kabas
sposa0408

#23 Re: Recept za zdravu kosu

Post by sposa0408 »

RosaSpinosa wrote:
Kraljica_Suza wrote:@Rosa, je li ti bas masna kosa sama od sebe ili je ti prouzrokujes takvom?
Hocu reci, ako je cesto diras, nanosis neke preparate onda je i logicno da se brzo uprlja. Npr, kod mene je slucaj da imam bas dugu kosu i uvijek kad je pustena smeta mi pa je non stop diram, tj. sklanjam sa lica i tako je umastim brzo, ali mi nije strasno ako je moram oprati svaki drugi ili treci dan, valjda je to normalno :-D
Takodjer, postoji i problem navike! Znaci, ako naviknes kosu prati bas cesto, imas osjecaj da se jos brze masti i da ne mozes prezivjeti do slijedeceg dana a da je ne operes...mozda zvuci šašavo ali stvarno je tako..isprobala sam to X puta :-D
Tako je od kada znam za sebe.
Imam poludugu kosu koje ne vežem, ali nemam naviku da je diram. Dok sam išla u srednju pokušavala sam da je perem 2x sedmično ali već drugi dan se pretvori u "rezance" :( :( .
Međutim, na faksu sam počela kosu prati češće ali je problem ostao istog inteziteta.
Trenutno, na radnom mjestu ne smijem dopustiti da imam masnu i neurednu kosu, što je uostalom i stvar kodeksa lijepog izgleda.

P.S. ne koristim nekakve gelove, lakove i slične gluposti za oblikovanje jer mi je kosa u potpunosti ravna...

Možda da pokušam sa suhim pranjem kose :? :? :?
Probaj da je ispires cajem od kamilice... a koristi blagi sampon, najbolje J&J za bebe - isto od kamilice
*mima*

#24 Re: Recept za zdravu kosu

Post by *mima* »

sposa0408 wrote:
mima wrote:RosaSpinosa.......jesi probala da pereš kosu sapunom za veš.....onaj žuti sto ga zovemo kabaš?
Kad se u ratu prala kosa kabasem tad je bila nekako najzdravija :D , pored svih onih stvari koje bi dovele do svega samo ne do zdrave kose... losa i ujednacena prehrana, nedostatak vitamina i ostalo u ratu :(
Cak smo i farbale kosu kabasem, ali su mogle biti samo plavkaste nijanse, heh :-D
Bio je onaj bijeli i zuti, pa svaki je davao razlicite nijanse, zavisi koliko drzis na glavi... Dobar je kabas

Kabas bas isusi kosu......nek proba par puta.
RosaSpinosa

#25 Re: Recept za zdravu kosu

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 04/11/2012 22:15, edited 1 time in total.
Post Reply