Recept za sok od kleke - klekovih bobica

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
BlackSnake

#1 Recept za sok od kleke - klekovih bobica

Post by BlackSnake »

Ima li neko da zna recept kako napraviti ovaj sok od kleke ?
I inače, kakvog jer ukusa ? Znam da su bobe same onako nedefinisano i slatke i gorke.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2 Re: Recept za sok od kleke - klekovih bobica

Post by PipiDugaDevetka »

BlackSnake wrote:Ima li neko da zna recept kako napraviti ovaj sok od kleke ?
I inače, kakvog jer ukusa ? Znam da su bobe same onako nedefinisano i slatke i gorke.
Ne može niko opisati ukus. A to što ti zoveš ''kleka'', ja nazivam ''smreka''.
sara87

#3 Re: Recept za sok od kleke - klekovih bobica

Post by sara87 »

prvi put cujem za sok od kleke...
zeleno volim te

#4 Re: Recept za sok od kleke - klekovih bobica

Post by zeleno volim te »

http://www.coolinarika.com/recept/domac ... od-smreke/

RECEPT ZA JAČANJE APETITA I ŽELUCA
Potrebno je napraviti kompot od bobica ( plodova ) kleke i njima dodati šećer, tako treba jesti bobice kleke, a sok piti, sve dok se apetit ne popravi .

RECEPTI:
Čaj - diuretik
Mješavina 1: izmješati po 25 g klekinja, korjena od zečjeg trna, šipurka i sitnice.

Mješavina 2: izmješati po 25 g klekinja i peršunovog ploda i po 10 g peteljki od višanja, zove i ploda od anisa, morača i kima.

Mješavina 3: izmješati po 25 g klekinja, rastavića, zubače i iđirota.

Kašiku jedne od ponuđenih mješavina popariti sa 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji dva sata i popiti u tri doze prije jela.

Protiv grčeva
Izmješati jednake količine kleke, pelina, hajdučke trave i cvjeta kamilice. 2-3 kašičice mješavine preliti sa 2-3 šoljice ključale vode, ostaviti poklopljeno 5-10 minuta, a zatim procijediti i piti nezaslađeno.

Protiv glavobolje
Dobro izdrobiti plodove kleke i previti na čelo.

Za jačanje apetita i bolje varenje
Pripremiti kompot od plodova kleke uz dodatak šećera. Plodove treba pojesti, a tečnost popiti. Ponavljati onoliko dugo dok se apetit ne popravi.

Protiv šećerne bolesti
Izmješati po 10 g plodova kleke, virka, lanenog sjemena, ždraljevine i lista borovnice. Tri kašike mješavine preliti sa 500 ml hladne vode, ostaviti da prenoći. Sutradan kuhati 5 minuta (toliko treba da ključa), prohladiti, procijediti i piti pre svakog obroka po 1 čašu (nezaslađeno).

Čaj od ploda
* kašičicu dobro zgnječenih plodova popariti sa 200 ml vrele vode i ostavi pokriveno 5 do 10 minuta. Procijediti i piti najviše dvije šolje dnevno, zaslađeno kašičicom meda, ili šećerom. Ako se čaj pije zbog oboljenja želuca i crijeva, ili dijabetesa, ne treba ga zaslađivati.

Sirup
* 500 g klekinja kratko prokuhati u 3 l vode, zgnječiti ih i još jednom prokuhati uz dodavanje vode po potrebi. Dobijenu smjesu procijediti kroz sito i ostaviti da se ohladi. Dodati tek toliko meda da se napravi sirup. Ostaviti u dobro zatvorenim teglama. Koristi se za poboljšanje apetita.

Primjena: Djeci davati jednu kašičicu sirupa tri puta dnevno jedan sat pre obroka, a odraslima po dve kašičice.
BlackSnake

#5 Re: Recept za sok od kleke - klekovih bobica

Post by BlackSnake »

PipiDugaDevetka wrote:
Ne može niko opisati ukus. A to što ti zoveš ''kleka'', ja nazivam ''smreka''.
Veliš ne može. A šta onda znače pridjevi: gorko, slatko, kiselkasto ? Zar oni upravo ne opisuju ukus ?

@ zeleno volim te
Hvala ti za recept, samo ovo je za sirup od iglica.

U međuvremenu nađoh jedva recept koji sam tražio pa evo ako nekom još treba: :)
http://www.coolinarika.com/recept/crna-i-crvena-smreka/

-
vazi

#7 Re: Recept za sok od kleke - klekovih bobica

Post by vazi »

to sto ti zoves sok mi smo zvali tursija :)

tursiju/sok od same smreke nisam pravila ali smo pravili svake godine tursiju koja se pokazala kao najbolje sredstvo za prevenciju gripe, prehlada i sl.

U veliko bure od 150l smo stavljali:

divlje jabuke , veliku kolicinu

divlje kruske, troduplo manje od jabuka

trnjine

drenjine (drenjak/drinjak)

smrekova boba (crna)

ociscena i na snite isjecena cvekla,

mrkva

divlji sipak nar (ociscen tj samo zrna)

malo jecma

ne znam jesam li sta zaboravila ali to je to

nasuti hladne vode i ostaviti da se "tursija" jedno 3-4 sedmice
piti cijelu zimu svakodnevno, kad bude malo prejaka dodati vode, sacekati koji dan i ponovo nastaviti konzumiranje :)

ta mi tursija toliko nedostaje...
Post Reply