Recept za perfektne cevape

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
epik

#1 Recept za perfektne cevape

Post by epik »

Cesto cujemo kako se recepti cuvaju od konkurencije... U mesnici kupujemo cevape koji se prave od otpada ili mesa koje nije za prodaju u komadima... Jedini problem kod pravljenja cevapa je masina za mljevenje, mada se meso za cevape moze usitniti i sa elektricnom sjeckalicom samo treba paziti da se sjeckalica ne pregrije i pokvari.

Za idealne cevape je najbitniji kvalitet mesa, sto bolje meso, bolji cevapi. Ja uzimam meso od telecih rebara po mogucnosti špic jer je masniji i juneceg flama.

Treba voditi računa i o kolicini masnoce jer posan cevap nije ukusan. Od ukupne količine mesa treba da bude 30% loja.

Mozete napraviti i minimalne količine na ovaj način, stvar je u omjerima.

Slika gotovih cevapa reš peceni https://ibb.co/p36GKKJ

Za moje potrebe pravim 6-7 kg smjese za cevape i za tu kolicinu je potrebna veca masina za mljevenje i top za oblikovanje cevapa.

Evo video kako pravim te cevape
https://youtu.be/FX-XizpID4A
Maraschino

#2 Re: Recept za perfektne cevape

Post by Maraschino »

Nije moguce da u meso ne stavljas nista od zacina.
Kazu da je meso za cevape dobro dva puta samljeti. Da se prave sa mijesanjem jagnjetine u manjem omjeru i da moraju prenociti u frizideru.
Probao sam svasta praviti i ne budu losi ali za to treba eksperimentisati duzi period dok se ne dodje do dobrog kvaliteta, ukusa i izgleda.
moonca

#3 Re: Recept za perfektne cevape

Post by moonca »

.vegetu.. :lol:
Maraschino

#4 Re: Recept za perfektne cevape

Post by Maraschino »

mislio sam na ketchup :-)
mufa1

#5 Re: Recept za perfektne cevape

Post by mufa1 »

Kad sam vidio vegetu, dalje nisam gledo :lol: :lol:
zlo zlo

#6 Re: Recept za perfektne cevape

Post by zlo zlo »

vegeta.. prezle.. dalje nisam gledala, ovo neke čuftice a ne cevapi :lol: :lol: a opet vegeta i tu :lol: :lol:
Maraschino

#7 Re: Recept za perfektne cevape

Post by Maraschino »

najbolji su ovi, nadju manu drugome :lol: :lol: a nista ne ponude :lol:

:run:
epik

#8 Re: Recept za perfektne cevape

Post by epik »

Prezla je sastavni dio svakog recepta za cevape ili bar 90% njih dodaje prezlu, mozda nekima je smiješno al to je cinjenica. Umjesto prezle neki stavljaju hljeb namocen u vodu.
Vegeta je zacin koji je sastavni dio svakog cevapa to je zacin koji je nezaobilazan. Vegeti je potrebno dodati bibera i bijelog luka. Gotovo zacini za cevape sadrže jos i umjetnu crvenu boju da se maskira veliki udio loja, kod mene nema toga cevapi izgledaju blijedo jer sadrže malo juneceg crvenog mesa.

Ova kombinacija teletine i junetine je extra ukusa, medjutim neki stavljaju i malo bravetine ili ovcetine, pa cesto poslije kurban bajrama cevapi iz mesnica mogu imati jacu aromu na ovcije meso. To su mesnice koje otkupljuju kurbansko meso.

Neki smatraju da je cevap najbolje od juneceg mesa sa plecke i vrata, stvar je ukusa i recepta kojeg se proizvodjaci pridržavaju.

Da bi kritikovali ove cevape, prvo ih napravite i probajte, sve ostalo vam je bezveze i bez osnove.
epik

#9 Re: Recept za perfektne cevape

Post by epik »

zlo zlo wrote:vegeta.. prezle.. dalje nisam gledala, ovo neke čuftice a ne cevapi :lol: :lol: a opet vegeta i tu :lol: :lol:
Probaj ti ove cuftice pa ces da promjenis misljenje :thumbup:
epik

#10 Re: Recept za perfektne cevape

Post by epik »

Maraschino wrote:Nije moguce da u meso ne stavljas nista od zacina.
Kazu da je meso za cevape dobro dva puta samljeti. Da se prave sa mijesanjem jagnjetine u manjem omjeru i da moraju prenociti u frizideru.
Probao sam svasta praviti i ne budu losi ali za to treba eksperimentisati duzi period dok se ne dodje do dobrog kvaliteta, ukusa i izgleda.
Zacin je biber, luk u granulama i vegeta ili bilo koji drugi slican dodatak jelima. Dva puta meljem. Poslije prvog mljevenja dodajem sve potrebno. Da, trebaju ostojati u frizideru ili u zamrzivacu. Drugo mljevenje ide drugi dan. Ako je resetka veca od 5mm na masini onda treba mljeti i ukupno 3 puta. Medjutim, kod restekti ispod 5 mm dovoljno je ukupno 2 puta. Ako se previse usitni masa cevap ne moze da se ispece fino.

Da stavljaju i jagnjetinu odnosno ovcetinu, stvar ukusa.
epik

#11 Re: Recept za perfektne cevape

Post by epik »

Maraschino wrote:najbolji su ovi, nadju manu drugome :lol: :lol: a nista ne ponude :lol:

:run:
Upravo
Maraschino

#12 Re: Recept za perfektne cevape

Post by Maraschino »

epik wrote: To su mesnice koje otkupljuju kurbansko meso.
Mislim da si se ovdje pogresno izrazio. :D

Jedan moj prijatelj susi meso i sudzuk na veliko ali nadje se i cevapa koji si jako ukusni. Kada sam ga pitao za recept, samo mi je rekao ''masa je ista kao za sudzuk'' samo idu na razlicita oblikovanja ali iz iste posude.
Sudzuk mu je vrh. Dobra boja, miris a okus samo takav.
epik

#13 Re: Recept za perfektne cevape

Post by epik »

Maraschino wrote:
epik wrote: To su mesnice koje otkupljuju kurbansko meso.
Mislim da si se ovdje pogresno izrazio. :D

Jedan moj prijatelj susi meso i sudzuk na veliko ali nadje se i cevapa koji si jako ukusni. Kada sam ga pitao za recept, samo mi je rekao ''masa je ista kao za sudzuk'' samo idu na razlicita oblikovanja ali iz iste posude.
Sudzuk mu je vrh. Dobra boja, miris a okus samo takav.
Nisam se pogresno izrazio, samo mi mrsko tipkati :mrgreen: ... To su mesnice koje otkupljuju visak doniranog kurbanskog mesa od narodnih kuhinja, raznih zavoda kao sto je Resnik u Pazaricu kod Sarajeva isl ....Jednostavno prodaju visak mesa koji ne mogu skladištiti, a steta da propadne. Radi se o tonama kurbanskog mesa....
zlo zlo

#14 Re: Recept za perfektne cevape

Post by zlo zlo »

epik wrote:
zlo zlo wrote:vegeta.. prezle.. dalje nisam gledala, ovo neke čuftice a ne cevapi :lol: :lol: a opet vegeta i tu :lol: :lol:
vegeta i crveno meso, ne hvala :lol: :lol: vegeta je ok za juhu i recimo pohovanu piletinu eventualno i to je to :lol: :lol:
epik

#15 Re: Recept za perfektne cevape

Post by epik »

zlo zlo wrote:
epik wrote:
vegeta i crveno meso, ne hvala :lol: :lol: vegeta je ok za juhu i recimo pohovanu piletinu eventualno i to je to :lol: :lol:
Onda ti ubaci C zacin nemoj vegetu :mrgreen:
zlo zlo

#16 Re: Recept za perfektne cevape

Post by zlo zlo »

epik wrote: Onda ti ubaci C zacin nemoj vegetu :mrgreen:
morala izguglati što je to :lol: :lol: nikad ne koristim te jeftine kopije, kad koristim vegetu onda je to baš vegeta i ništa drugo. ali vegeta i crveno meso, ne ide skupa i točka :mrgreen:
epik

#17 Re: Recept za perfektne cevape

Post by epik »

zlo zlo wrote:
epik wrote: Onda ti ubaci C zacin nemoj vegetu :mrgreen:
morala izguglati što je to :lol: :lol: nikad ne koristim te jeftine kopije, kad koristim vegetu onda je to baš vegeta i ništa drugo. ali vegeta i crveno meso, ne ide skupa i točka :mrgreen:
:lol: :lol: hajde kako god... Ovi cevapi sadrže vegetu i veoma su ukusni, ne kaliraju mnogo, zadrzavaju isti oblik i kad se ohlade, socni, meso kvalitetno...
seoBIH

#18 Re: Recept za perfektne cevape

Post by seoBIH »

mufa1 wrote:Kad sam vidio vegetu, dalje nisam gledo :lol: :lol:
hehe, kako vi pojma nemate hehehe :) Ovo je VRHUNSKI šta ide u ćevape kojima se "hvalimo".
epik

#19 Re: Recept za perfektne cevape

Post by epik »

seoBIH wrote:
mufa1 wrote:Kad sam vidio vegetu, dalje nisam gledo :lol: :lol:
hehe, kako vi pojma nemate hehehe :) Ovo je VRHUNSKI šta ide u ćevape kojima se "hvalimo".
Sve sto je za baciti ide u cevape, ono sto pocrni od stajanja obrezuje se i ide u cevape, a zacini zadrze umjetnu crvenu boju i ko zna sta jos
seoBIH

#20 Re: Recept za perfektne cevape

Post by seoBIH »

Tačno tako, znam jer sam gledao dio recepta za velike tržne centre. Takvi recepti ne odstupaju prreviše od onih koji su iz uobičajenih mesnica.
bunk

#21 Re: Recept za perfektne cevape

Post by bunk »

A sta to fali vegeti?U ovom slucaju?
Pojacivac okusa koji nije nista manje toksican od jedenja polusirovog mesa.
Ovo meso sto je lik koristio je kad pravis maksuz sebi cevap,nisam bas siguran da i jedna radnja koristi ovako meso za mljevenje u cevap..
seoBIH

#22 Re: Recept za perfektne cevape

Post by seoBIH »

Ma ufatili se vegete pored ovakvog komada mesa :) Vidi se da se komentarise samo da bi, pa eto, samo ostavili komentar. Kako bih smazao cevape od ovog mesa, bez pitanja sta je još dodano.
Post Reply