Recept za kraj Republike srpske.

xon_sa

Post by xon_sa »

gradjanin nije jednako drzavljanin

Jer da jeste svi drzavljani BiH bili bi i njeni gradjani, a nisu. Sama rijec gradjanin dolazi od rijeci grad i apsolutno ne potencira necije drzavljanstvo.

Sorry na OT.
simi5

Post by simi5 »

Jasno mi je da u BiH postoje problemi u državnoj upravi. BiH se raspada na istoim konceptu na kom se raspala Jugoslavija. Moje pitanje svim diskutantima je šta bi se rešilo kad bi ovog časa neki Visoki predstavnik, neki Magdi uslišio vašu želju i obruisao Srpsku iz ustava BiH? Da li bi Srbi posle toga nestali ili ne? Da li bi privreda zbog toga profunkcionisala? Da li bi neko vratio časovnik 20 godina unazad i obrisao ovaj rat, pa još 30 i obrisao prethodni?
BSn

Post by BSn »

xon_sa wrote:gradjanin nije jednako drzavljanin

Jer da jeste svi drzavljani BiH bili bi i njeni gradjani, a nisu. Sama rijec gradjanin dolazi od rijeci grad i apsolutno ne potencira necije drzavljanstvo.

Sorry na OT.
Govorimo o strucnoj terminologiji, a koja nema veze sa gradom.

Gradjanin BiH je onaj koji ima BiH drzavljanstvo.

Biti gradjanin i biti covjek nije jedno te isto.

Svi stanovnici ovoga dunjaluka su ljudi (imaju zagarantovanu listu ljudskih prava koja ce stiti demokratske drzave i MZ, ako su im ugrozena u maticnoj zemlji, tj. ako uspiju prebjeci i dobiti politicki azil).
Gradjanin je onaj koji ima drzavljanstvo.
Naravno postoji opcija da neko i dobije drzavljanstvo, ali ne i sva prava koje imaju gradjani koji su rodjenjem stekli drzavljanstvo, ali to su, vec, neke posebne situacije.

Tu govorimo o gradjanima BiH, kao drzavljanima BiH.

Naravno, imamo pojam i koji se odnosi na ljude koji zive u gradu, npr. gradjani Sarajeva, a da ujedno, uopce, nemoraju biti i gradjani BiH.
Last edited by BSn on 05/01/2008 22:43, edited 1 time in total.
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

BSn wrote:
bosanska rijec wrote:
dugacki wrote: Drzavljani RS-a, :-) :-) :-) ...starac o cemu ti to? Koji ba drzavljani?
Bsn wrote: Ja o Ustavu Bosne i Hercegovine!

Da si ga procitao, znao bi da drzavljanstvo daju entiteti i onoga trenutka kada covjek dobije drzavljanstvo entiteta, on automatski dobija i drzavljanstvo BiH.

Druga je stvar sto u FBiH izostavljaju taj momenat, pokusavajuci zamazati oci svojoj javnosti, ali ako si u mogucnosti, pogledaj rodni list nekoga iz RS-a, pa ces jasno vidjeti da u odjeljku namjenjemom za upis drzavljanstva fino pise: RS, BiH.

To sto sebi dozvoljavate da vas vodje lazu, ne znaci da je sve onako kao sto oni kazu.

"Cisto" drzavljanstvo BiH imaju samo naturalizovani gradjani, tj. samo njima drzava daje drzavljanstvo.

Kad se vec sprdas frazama, onda da pojasnim:

gradjanin = drzavljanin

Da bi neki covjek postao gradjanin odredjene drzave, on mora da dobije drzavljanstvo iste drzave, tj. gradjanin ima isto znacenje sto i drzavljanin, barem kada govrimo o drzavljanstvu i terminologiji koja se u tu svrhu koristi.

Postujem to da nije uredu sto pise prvo RS, pa onda BiH, ali niko se ne zali, pa samim tim oni koji "stampaju" pomenutu dokumentaciju ne vide razlog zasto bi to mijenjali.

FBiH, po mom licnom misljenju, pretjeruje sa forsiranjem BiH. Oni zele stvoriti sliku u kojoj je FBiH = BiH!
To potvrdjuje i zelja pojednih politicara iz veceg bh. entiteta da entitetske simbole zamjene drzavnim, sto je, opet, atak na drzavu BiH.

FBiH nije drzava, a pogotovo nije BiH!
Ako pojedini predstavnici naroda koji zive u FBiH smatraju da se BiH "zavrsava" na granci s RS-om, ja ne mislim i ne planiram se odreci niti jednog pedlja jedine mi drzave, jer, kao sto neki vole reci, ja nemam rezervne domovine, kao sto neki imaju Hrvatsku, Srbiju, pa cak i Tursku.

P.S. Preporucujem da procitas zakonske odredbe o drzavljanstvu, pa ce ti neke stvari biti mnogo jasnije, tj. shvatit ces da si ti, po zakonu, prvo drzavljanin FBiH, pa tek onda BiH.
Zato ti nisam ja kriv, nego "otac nacije" i "strucni saradnici" koji su potpisivali sporazume o stvaranju FBiH, pa kasnije i sporazum u Daytonu.

Koliko je tebi godina 5 ili 10, ako se ovdje iko sprda to si ti ...

i prvo procitaj sta sam napisala, ako nisi shvatio a jesi nego se i dalje sprdas ovi u RS ne pisu prvo RS pa BiH nego pisu RS pa ime institucije koja salje akt a ime drzave nema nigdje niti stavljaju igdje naziv drzave...i to se ne stampa, jer nesto sto se stampa je u stampariji to je otkucano na pisacoj masini valjda iz razloga sto se oni tek sada kompjuterizuju ... Dalje, FBiH ne favorizuje Bosnu i Hercegovinu zato sto u zaglavlju napise ime drzave , nije to dijete favorizovanje nego pravilo koje je normalno da prvo u zaglavlju pise ime drzave pa onda ostali detalji, ime entiteta, kantona ili opcine.... jel kontas sad...ili se pravis malo lud... i onda koja glupost da ovi iz FBiH prikazuju da su kao oni drzavai BiH pa to samo vi iz RS mozete izvaljivati ovakve gluposti... Ne moze se ovo spocitavati FBiH kad je FBiH podijeljena na kantone i ti kantoni imaju ovlacenja isto kao entiteti, znaci samo se RS u FBiH potpuno unitaristicki ponasa.
Pa sam kazes da je drzavljanin = gradjanin a opet kazes da si prvo drzavljanin entiteta pa drzavljanin BiH i kazes nisam ja za to kriv nego ovi u Dejtonu. Ne znas bi li piski ili bi kakio. Ti si kao gradjanin = drzavljanin i opcine Banja Luka i kantona Zenicko dobojskog i enttieta FBiH i Bosne i Hercegovine----------ali je samo ispravno da se u rubriku drzavljanostvo napise BiH sto vi necete da razumijete i ne zelite je vas licni problem i kad ljudi nesto ne kontaju godinama treba im onda pokazati praktino fino ukinuti pa cete onda znati i pisati.
Last edited by bosanska rijec on 05/01/2008 22:45, edited 1 time in total.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

RS jeste zelja gradjana koji u njoj zive, o tome svjedoce rezultati izbora.
Kojih gradjana....gradjana jedne nacionalnosti...Ko je pitao bosnjake i hrvate za tu zelju...

ima li su gradjani RSK neku svoju zelju..pa gdje su...

imaju grdjani Srbije zelju da Kosovo bude dio srbije..pa nece biti...

ima li su neki gradjani CG zelju da budu u SCG pa nisu...

a sto nisu ostvarene zelje...bas zbog takvih kao ti koji vjeruju u zakon sile i otimacine..U BIH je jedino ostala ne porazena fasisticka ideja koju su pokrenuli Beogradski SANU-ovci i cetnici..rs nije zelja vecine grdjana BIH ,to je nuzno zlo koje ce nestati...a ti se izjasni jesi li za enititete i aparthejd ili nisi..tvoje fraze nista se ne moze promijeniti= podrzavas aparthejd i diskriminaciju,genocid,zlocine i nepravdu..nema jarane izmedju ili si za ovo ili ono....

Nastave li vekilosrbu istu ideologiju ..sutra ce se javiti necija zelja u Vojvodini,Sandzaku itd....
BSn

Post by BSn »

bosanska rijec wrote:
BSn wrote:
bosanska rijec wrote:

Kad se vec sprdas frazama, onda da pojasnim:

gradjanin = drzavljanin

Da bi neki covjek postao gradjanin odredjene drzave, on mora da dobije drzavljanstvo iste drzave, tj. gradjanin ima isto znacenje sto i drzavljanin, barem kada govrimo o drzavljanstvu i terminologiji koja se u tu svrhu koristi.

Postujem to da nije uredu sto pise prvo RS, pa onda BiH, ali niko se ne zali, pa samim tim oni koji "stampaju" pomenutu dokumentaciju ne vide razlog zasto bi to mijenjali.

FBiH, po mom licnom misljenju, pretjeruje sa forsiranjem BiH. Oni zele stvoriti sliku u kojoj je FBiH = BiH!
To potvrdjuje i zelja pojednih politicara iz veceg bh. entiteta da entitetske simbole zamjene drzavnim, sto je, opet, atak na drzavu BiH.

FBiH nije drzava, a pogotovo nije BiH!
Ako pojedini predstavnici naroda koji zive u FBiH smatraju da se BiH "zavrsava" na granci s RS-om, ja ne mislim i ne planiram se odreci niti jednog pedlja jedine mi drzave, jer, kao sto neki vole reci, ja nemam rezervne domovine, kao sto neki imaju Hrvatsku, Srbiju, pa cak i Tursku.

P.S. Preporucujem da procitas zakonske odredbe o drzavljanstvu, pa ce ti neke stvari biti mnogo jasnije, tj. shvatit ces da si ti, po zakonu, prvo drzavljanin FBiH, pa tek onda BiH.
Zato ti nisam ja kriv, nego "otac nacije" i "strucni saradnici" koji su potpisivali sporazume o stvaranju FBiH, pa kasnije i sporazum u Daytonu.

Koliko je tebi godina 5 ili 10, ako se ovdje iko sprda to si ti ...

i prvo procitaj sta sam napisala, ako nisi shvatio a jesi nego se i dalje sprdas ovi u RS ne pisu prvo RS pa BiH nego pisu RS pa ime institucije koja salje akt a ime drzave nema nigdje niti stavljaju igdje naziv drzave...i to se ne stampa, jer nesto sto se stampa je u stampariji to je otkucano na pisacoj masini valjda iz razloga sto se oni tek sada kompjuterizuju ... Dalje, FBiH ne favorizjuje Bosnu i Hercegovinu zato sto u zaglavlju napise ime drzave , nije to dijete favorizovanje nego pravilo koje je normalno da prvo u zaglavlju pise ime drzave pa onda ostali detalji, ime entiteta, kantona ili opcine.... jel kontas sad...ili se pravis malo lud... i onda koja glupost da ovi iz FBiH prikazuju da su kao oni drzavai BiH pa to samo vi iz RS mozete izvaljivati ovakve gluposti... Ne moze se ovo spocitavati FBiH kad je FBiH podijeljena na kantone i ti kantoni imaju ovlacenja isto kao entiteti, znaci samo se RS u FBiH potpuno unitaristicki ponasa.
Pa sam kazes da je drzavljanin = gradjanin a opet kazes da si prvo drzavljanin entiteta pa drzavljanin BiH i kazes nisam ja za to kriv nego ovi u Dejtonu. Ne znas bi li piski ili bi kakio. Ti si kao gradjanin = drzavljanin i opcine Banja Luka i kantona Zenicko dobojskog i enttieta FBiH i Bosne i Hercegovine----------ali je samo ispravno da se u rubriku drzavljanostvo napise BiH sto vi necete da razumijete i ne zelite je vas licni problem i kad ljudi nesto ne kontaju godinama treba im onda pokazati praktino fino ukinuti pa cete onda znati i pisati.
Ne govorim o pisanju BiH na dokumentima, nego na pokusaju da se simboli FBiH zamjene simbolima BiH. To je, u najmanju ruku, najprimitivniji pokusaj unistavanja BiH, tako sto ce je se svesti na nivo entiteta.

Nije ispravno da se napise samo BiH, jer Ustav tako ne kaze.
Kada u Ustavu bude pisalo da drzavljanima rodjenim u BiH drzavljanstvo daje samo BiH i da postoji samo BiH drzavljanstvo, tada ce se tako pisati, za sada je situacija malko drugacija, pa ti ponovo preporucujem da procitas zakonske odredbe, a ne da ponavljas ono sto ti kazu na TV-u.
cyprus

Post by cyprus »

zavrzlama wrote:Kojih gradjana....gradjana jedne nacionalnosti...Ko je pitao bosnjake i hrvate za tu zelju...
Eh, rečenica koja oslikava sve ratne i posljeratne probleme BiH. Istu ovu rečenicu koriste i Srbi i Hrvati samo sa malo zarotiranim subjektima i objektima u rečenici. :roll:
BSn

Post by BSn »

zavrzlama wrote:
Kojih gradjana....gradjana jedne nacionalnosti...Ko je pitao bosnjake i hrvate za tu zelju...

ima li su gradjani RSK neku svoju zelju..pa gdje su...

imaju grdjani Srbije zelju da Kosovo bude dio srbije..pa nece biti...

ima li su neki gradjani CG zelju da budu u SCG pa nisu...

a sto nisu ostvarene zelje...bas zbog takvih kao ti koji vjeruju u zakon sile i otimacine..U BIH je jedino ostala ne porazena fasisticka ideja koju su pokrenuli Beogradski SANU-ovci i cetnici..rs nije zelja vecine grdjana BIH ,to je nuzno zlo koje ce nestati...a ti se izjasni jesi li za enititete i aparthejd ili nisi..tvoje fraze nista se ne moze promijeniti= podrzavas aparthejd i diskriminaciju,genocid,zlocine i nepravdu..nema jarane izmedju ili si za ovo ili ono....

Nastave li vekilosrbu istu ideologiju ..sutra ce se javiti necija zelja u Vojvodini,Sandzaku itd....

Da si procitao ono sto sam napisao, shvatio bi da sam protiv postojanja RS-a.
Da si procitao ono sto sam napisao, shvatio bi da sam podcrtao razlog zbog cega je vecina u RS-u odabrala tu opciju za glasanje i kako je nastalo takvo glasacko tijelo u tom dijelu BiH.

Ali jos jednom podcrtavam, u FBiH su ljudi birali vodje koje ne zele ometati postojanje RS-a, sto znaci da su i oni za to da stanje ostane nepromjenjeno.

Ne mozes birati onoga ko je dao legitimitet RS-u, pa onda reci kako ce RS nestati (kako? - samo od sebe nece sigurno).
xon_sa

Post by xon_sa »

BSn wrote:Niti u jednom trenutku ne podrzavam RS, ali ovo sto si ti rekao nije tacno.

Kako je nastala takva politicka slika svi znamo, ali to je realnost koja se ocito ne moze promjeniti, jer rezultati izbora u FBiH kazu da ni gradjani tog entiteta nemaju nista protiv politike u RS-u.
Jel to sad RS gradjanski entitet? Zar to nije ono isto protiv cega se toliko bune na drzavnom nivou?

Ako im odgovara sistem kakav je sad u RS, hajde da isti koristimo i na nivou drzave ili obratno... Zasto mi se cini da se to gradjanima RS nece svidjeti :D
BSn

Post by BSn »

xon_sa wrote:
BSn wrote:Niti u jednom trenutku ne podrzavam RS, ali ovo sto si ti rekao nije tacno.

Kako je nastala takva politicka slika svi znamo, ali to je realnost koja se ocito ne moze promjeniti, jer rezultati izbora u FBiH kazu da ni gradjani tog entiteta nemaju nista protiv politike u RS-u.
Jel to sad RS gradjanski entitet? Zar to nije ono isto protiv cega se toliko bune na drzavnom nivou?

Ako im odgovara sistem kakav je sad u RS, hajde da isti koristimo i na nivou drzave ili obratno... Zasto mi se cini da se to gradjanima RS nece svidjeti :D
:D

Pa nije ni FBiH gradjanska.
Sta mislis da o ideji da se pomete prvo u svojoj avliji?

Na kraju ispade da ja branim RS, a problem je samo u tome sto vecina raje vjeruje onome sto vidi na TV-u, pa cak ni ne znaju koje drzavljanstvo imaju, tj. institucije kojeg nivoa im daju isto.

Ako je ja branim daBogda crkla sutra, a ako je ne branim, opet joj isto zelim.
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

Ne govorim o pisanju BiH na dokumentima, nego na pokusaju da se simboli FBiH zamjene simbolima BiH. To je, u najmanju ruku, najprimitivniji pokusaj unistavanja BiH, tako sto ce je se svesti na nivo entiteta.

Kada u Ustavu bude pisalo da drzavljanima rodjenim u BiH drzavljanstvo daje samo BiH i da postoji samo BiH drzavljanstvo, tada ce se tako pisati, za sada je situacija malko drugacija, pa ti ponovo preporucujem da procitas zakonske odredbe, a ne da ponavljas ono sto ti kazu na TV-u.
napisao si da rs napise "rs pa bih" sto nije tacno, jer oni na svim dokumentima izbjegavaju da pisu Bosna i Hercegovina. A ti to kao jadna majko se eto zabrinuo za drzavu BiH uh uh uh....

Ja sam u rukama imala rodni list iz manjeg entieta i u rubrici drzavljanstvo pise samo BiH i ja mislim da je to jedino sto sam vidjela da se u tom entitetu ispravno napisalo zaglavlja i sve drugo gdje god se moglo izbjeci naziv Bosna i Hercegovina je izostavljeno. E, to je mazanje ociju javnosti.
BSn

Post by BSn »

bosanska rijec wrote:

napisao si da rs napise "rs pa bih" sto nije tacno, jer oni na svim dokumentima izbjegavaju da pisu Bosna i Hercegovina. A ti to kao jadna majko se eto zabrinuo za drzavu BiH uh uh uh....

Ja sam u rukama imala rodni list iz manjeg entieta i u rubrici drzavljanstvo pise samo BiH i ja mislim da je to jedino sto sam vidjela da se u tom entitetu ispravno napisalo zaglavlja i sve drugo gdje god se moglo izbjeci naziv Bosna i Hercegovina je izostavljeno. E, to je mazanje ociju javnosti.
Ja sam govorio o onome sto pise u rubrici za drzavljanstvo.
Da si citala sa manje naboja, mozda bi ti bilo jasnije.

Ocito, da i u RS-u nerijetko bjeze od "pravila", pa pisu samo BiH, ali sam i sam u rukama drzao rodni list iz par gradova u RS-u i pisalo je fino: RS, BiH.

Izuzetak potvrdjuje pravilo.
Nadam se da su ovi, koje sam ja drzao u rukama izuzetak, a ne taj "tvoj".
xon_sa

Post by xon_sa »

BSn wrote:
xon_sa wrote:

Na kraju ispade da ja branim RS, a problem je samo u tome sto vecina raje vjeruje onome sto vidi na TV-u, pa cak ni ne znaju koje drzavljanstvo imaju, tj. institucije kojeg nivoa im daju isto.

Pa nije, ali u FBiH postoji institucija doma naroda u kojoj imamo predstavnike svih naroda, a nijedan zakon ne moze proci dok ga ne odobri ovaj dom. U RS postoji samo Vijece naroda koje odlucuje samo o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa. FBiH u tom smislu ima vrlo slicnu organizaciju kao i drzavni nivo. Mislim da kad ovo imas u obziru onda treba razmisliti o pojmovnom znacenju glagola pomesti, jer u RS on poprima sasvim druge konotacije. Sad bi oni tamo da svi budu gradjani, da o svemu odlucuju samo gradjani. Ako su tako uvjereni u superiornost svog sistema opet se pitam zasto onda otpori da se isti princip primjeni i na drzavnom nivou.

Koji god sistem da im valja na entitetskom nivou eto hajmo ga uvest i na drzavnom...

Ako hoce dvodomni sistem na drzavnom nivou, hajmo ga uvest i na entitetskom. Ako hoce gradjansko uredjenje na entitetskom nivou, hajmo to isto na drzavni...
CondoR

Post by CondoR »

bosanska rijec wrote:[

prvo ne postoje drzavljani RS nego gradjani RS a drzavljani BiH.
Neki dan sam u rukama imala rodni list kolege koji je morao podici u opcini odnosno opstini a opcina je u manjem entitetu i u rubrici drzvljanstvo pise BiH.
Doduse moze biti posto je tamo u manjem entitetu zivi javasluk u svemu i svacemu pa pisete sta hocete vjerovatno i dopisujete u rubrici drzavljanstva to famozno RS, a kako vidim na svim dokumentima i u sluzbenoj korenspondenciji u zaglavlju koristite samo RS. Naravno pravilno bi bilo prvo da se napise ime drzave pa ispod ime entiteta. A posto u stvari vi mazete oci svom narodu svudgdje izbjegavate da pisete Bosna i Hercegovina . U Federaciji kako vidim pise se pravilno i svugdje se moze procitati i fino pise prvo ime drzave, pa naziv entiteta pa ime institucije koja pise taj neki akt. Valjda je jasno ko ovdje kojem narodu maze oci, halo, samo je drzava BiH, RS nije republika samo manji entitet, a posto to ne razumijete a ne postujete drzavu zato vas i treba ukinut :oops:
Čemu služe Zakon o državljanstvu RS ? Zakon o državljanstvu FBiH ? Zakon o državljanstvu BiH ?

Ma mismo komplikovana zemlja. Taj zakon o državljanstvu je donio OHR i pravo nam ga smjestio.
BSn

Post by BSn »

CondoR wrote:

Neki dan sam u rukama imala rodni list kolege koji je morao podici u opcini odnosno opstini a opcina je u manjem entitetu i u rubrici drzvljanstvo pise BiH.
Doduse moze biti posto je tamo u manjem entitetu zivi javasluk u svemu i svacemu pa pisete sta hocete vjerovatno i dopisujete u rubrici drzavljanstva to famozno RS, a kako vidim na svim dokumentima i u sluzbenoj korenspondenciji u zaglavlju koristite samo RS. Naravno pravilno bi bilo prvo da se napise ime drzave pa ispod ime entiteta. A posto u stvari vi mazete oci svom narodu svudgdje izbjegavate da pisete Bosna i Hercegovina . U Federaciji kako vidim pise se pravilno i svugdje se moze procitati i fino pise prvo ime drzave, pa naziv entiteta pa ime institucije koja pise taj neki akt. Valjda je jasno ko ovdje kojem narodu maze oci, halo, samo je drzava BiH, RS nije republika samo manji entitet, a posto to ne razumijete a ne postujete drzavu zato vas i treba ukinut :oops:
Čemu služe Zakon o državljanstvu RS ? Zakon o državljanstvu FBiH ? Zakon o državljanstvu BiH ?

Ma mismo komplikovana zemlja. Taj zakon o državljanstvu je donio OHR i pravo nam ga smjestio.
:thumbup:

Ocito postoje da bi se negirali, jer na TV-u kazu drugacije.

Sad ispadoh ja kriv, k'o da sam ja pisao i donosio/nametao zakone.
BSn

Post by BSn »

xon_sa wrote:
BSn wrote:
xon_sa wrote: Jel to sad RS gradjanski entitet? Zar to nije ono isto protiv cega se toliko bune na drzavnom nivou?

Pa nije, ali u FBiH postoji institucija doma naroda u kojoj imamo predstavnike svih naroda, a nijedan zakon ne moze proci dok ga ne odobri ovaj dom. U RS postoji samo Vijece naroda koje odlucuje samo o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa. FBiH u tom smislu ima vrlo slicnu organizaciju kao i drzavni nivo. Mislim da kad ovo imas u obziru onda treba razmisliti o pojmovnom znacenju glagola pomesti, jer u RS on poprima sasvim druge konotacije. Sad bi oni tamo da svi budu gradjani, da o svemu odlucuju samo gradjani. Ako su tako uvjereni u superiornost svog sistema opet se pitam zasto onda otpori da se isti princip primjeni i na drzavnom nivou.

Koji god sistem da im valja na entitetskom nivou eto hajmo ga uvest i na drzavnom...

Ako hoce dvodomni sistem na drzavnom nivou, hajmo ga uvest i na entitetskom. Ako hoce gradjansko uredjenje na entitetskom nivou, hajmo to isto na drzavni...

Pa nemoj mene pitati sto, kad i ti znas odgovor.
Imaju oni i dva podpredsjednika, a kojima je osnovni zadatak da sjede i nista ne rade, a kako ne bi narusli sklad "gradjanskog" drustva. :D
bosanska rijec

Post by bosanska rijec »

CondoR wrote:

covjece postoje zakoni i na nivou kantona koji se uskladjuju sa fedralnim zakonima i i zakonima na nivou drzave, tako postoje i zakoni entiteta koji se usklađuju sa zakonima na nivou drzave itd. . Stvarno sta je to nama OHR smjestio ?
cogni

Post by cogni »

Dakle, recept za ukidanje RS je Istocni Drvar, Mostar i Kupres?
A cim se ukine RS krenuce se sa izgradnjom normalne drzave u BiH i gradjani mogu ocekivati da pocnu normalnije da zive?
Dobar plan, a prvih mu je 12 godina proslo ko po loju.
Agic Nurija

Post by Agic Nurija »

Recept za ukidanje RS na bosanskoj zemlji je slijedeči:

Svaka bolest prvo podrazumijeva tačnu dijagnozu!
Dijagnoza podrazumijva prijemčivu terapiju!
Terapija se sprovodi pod kontrolom ljekara!
Izliječen bolesnik se otpušta - kući!!!

U našem slućaju je prostorno zaražen dio zemlje Bosne!
Dijagnoza glasi - Bolesna dvoglava kokoš je pala na našu zemlju Bosnu!
Terapija: poslati bosanskog horoza da joj dnevno ubada debeloglavu dozu!
Izliječena dvoglava koka biva otpraćena do ćumeza svog porijekla!

I mirna Bosna!
MuaDib

Post by MuaDib »

Jedini realan recept je: 2/3 poslanika (oko 67%) u Narodnoj skupštini RS je donijelo odluku o potpunom integriranju RS u BiH. Pa nek gospoda Tihić i Haris namuči da pobjede u RS i donse tu odluku, a ne da se deru iz Sarajeva mi će mo ih ukinuti.
Fratris

Post by Fratris »

Naravno, kao i uvijek, dezurni nacionalisti i kvazi-patrioti vriste o entitetima, Dodicima, Haretima, Tihicima, i svemu ostalom, a ni rijec nije recena o stvarnim pitanjima.

Zasto postoji opcina Istocni Drvar?
Zasto je sada neko zeli ukinuti?
Zasto se (neki) ljudi bune protiv tog ukinuca?

http://lara.zenskiforum.com/arhiva/vije ... esti71.htm

Ja se ne bih cudio da jedan dan osvanemo s 5 miliona kineza koji su se usuljali u drzavu a da mi nismo ni primjetili jer smo se prepucavali oko entiteta.
Shoba

Post by Shoba »

nisam siguran da su ovakve diskusije produktivne. RS je tu gdje jeste i sva prica o ukidanju istog entiteta je besmislena. I ja sam svojedobno bio pristalica moguceg ukidanja RS, ali sam vremenom promijenio misljenje. RS mogu ukinuti samo Srbi koji zive u njoj, i niko drugi.

Mislim da se treba vise fokusirati na integraciju RS i Federacije po pitanjima od zajednickog interesa. Nista se silom ne moze postici...probalo se pa nije islo.

A oni koji cekaju novu OLUJU, mislim da ce se nacekati....
xon_sa

Post by xon_sa »

Shoba wrote:nisam siguran da su ovakve diskusije produktivne. RS je tu gdje jeste i sva prica o ukidanju istog entiteta je besmislena. I ja sam svojedobno bio pristalica moguceg ukidanja RS, ali sam vremenom promijenio misljenje. RS mogu ukinuti samo Srbi koji zive u njoj, i niko drugi.

Mislim da se treba vise fokusirati na integraciju RS i Federacije po pitanjima od zajednickog interesa. Nista se silom ne moze postici...probalo se pa nije islo.

A oni koji cekaju novu OLUJU, mislim da ce se nacekati....
Srbi ili gradjani RS?
cogni

Post by cogni »

Fratris wrote:Naravno, kao i uvijek, dezurni nacionalisti i kvazi-patrioti vriste o entitetima, Dodicima, Haretima, Tihicima, i svemu ostalom, a ni rijec nije recena o stvarnim pitanjima.

Zasto postoji opcina Istocni Drvar?
Zasto je sada neko zeli ukinuti?
Zasto se (neki) ljudi bune protiv tog ukinuca?
Tema nije ukidanje tih opcina vec recept za rusenje RS.
A i sta se ima diskutirati oko ukidanja opcine od 40, ili par stotina stanovnika. Osim pomenutih, u RS bi se bar josh nekoliko opcina moglo ukinuti.

Naravno da se oni bune protiv toga kad je svaki drugi, ili peti, stanovnik opcinski odbornik i dobija za to novac.
karanana

Post by karanana »

Ne kontam kako ce ukidanje ovih opstina i njihovi navodni pozivi na referendum za otcjepljenje ukinuti RS. Bezveze ti je teorija. Znaci treba da se ukine opstina Banja Luka da onda taj grad izglasa referendum za otcjepljenje i onda je sve ukinuto? na kraju krajeva, nece ove tri opstinice da se izdvoje iz RS jer je ne vole nego upravo obratno.
Post Reply