Reakcija Srbije u slucaju proglasenja BR Sandzak
-
Mr Majestic
#1 Reakcija Srbije u slucaju proglasenja BR Sandzak
Ovde bi htjeo da se osvrnem na Bosnjacko pitanje u Srbiji to jest reakcija Srbije i Srba u slucaju proglasenja Bosnjacke Republike Sandzak kao jednog od 2 entiteta u Srbiji ( drugi entitet bi mislim bio federacija Vojvodine i Sumadije
) . Okolnosti nesto vise od 20 godina kada je postojela bivsa Yuga i njena srpska JNA su se u mnogome promjenile i Srbaija prije svega ne predstavlja vise nikakvu vojnu prijetnju , a sada i sama Srbija tezi ka EU integraciji . Drugo poznato je da bi svaka i najmanja represija na Bosnjake Sandzaka izazvala reakciju i nesagledive posljedice po Srbe i Genocidnu tvorevinu ovdje u BiH tako da i sama pomisao Srbijanskog rezima da nesto poduzme pala bih u vodu zbog straha od odmazde . Dakle bilo kakva vojna intervencija bila bi nezamisliva i suluda zato takvu opciju treba odbaciti . Nekazem da nebi bilo politickih reakcija ali kako kaze ona narodna pas koji laje ne ujeda . U naj gorem scenariju koji bi se mogao desiti u slucaju da dodje do oruzanog sukoba doslo bi do razmjene odnosno preseljenja stanovnistva izmedju BiH i Srbije tako sto bi svaki narod otisao u svoju maticnu drzavu sto samo po sebi i nije tako lose jer bi onda doslo do stvaranja etnicki homogenih drzava i nestalo bi potrebe za nacionalnom mrznjom . Zato mislim da je sada pravi trenutak za to to jest uspostavu Bosnjacke Republike Sandzak koja bi ujedni bila i rival Genocidnoj tvorevini u BiH .
- Zeljoooo
#2 Re: Reakcija Srbije u slucaju proglasenja BR Sandzak
Otvaras temu u 3 h ujutru. Nisi normalan. Jebo i Srbiju i Sandzak.
-
Haman
#3 Re: Reakcija Srbije u slucaju proglasenja BR Sandzak
To je nemoguce u sadasnjim uslovima. Da bi se to postiglo mora se promijeniti Ustav Srbije. Pa i da se promijeni Ustav Srbije, Sandzak nikad nece biti poseban entitet. On bi vjerovatno bio podijeljen-pripojen drugim dijelovima.
Da bi se to ostvarilo treba postojati volja u Skupstini Srbije. Takve volje sad nema. Osim toga trebali bi postojati i pritisci medjunarodne zajednice na vlast u Srbiji, a takvih pritisaka bar sada nema, a nece ih biti ni u dalekoj buducnosti jer to nije interes medjunarodne zajednice koja ipak ima odlucujucu rijec. Dakle, jedno utopisticko pitanje koje nema ni jedan valjani argumnt.

Da bi se to ostvarilo treba postojati volja u Skupstini Srbije. Takve volje sad nema. Osim toga trebali bi postojati i pritisci medjunarodne zajednice na vlast u Srbiji, a takvih pritisaka bar sada nema, a nece ih biti ni u dalekoj buducnosti jer to nije interes medjunarodne zajednice koja ipak ima odlucujucu rijec. Dakle, jedno utopisticko pitanje koje nema ni jedan valjani argumnt.
-
Bodkin
#4 Re: Reakcija Srbije u slucaju proglasenja BR Sandzak
Ja mislim da bi domacinski pitali treba li pomoci. Red je
- Streptokok
#5 Re: Reakcija Srbije u slucaju proglasenja BR Sandzak
Mislim da su propustili priliku dok je trajalo bombardovanje srbije. sada prvo treba sačekati neku novu nestabilnost, bombice po beogradu....
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#6 Re: Reakcija Srbije u slucaju proglasenja BR Sandzak
ne želi drugom ono što ne želiš sebi
nebulozna tema, lock
nebulozna tema, lock