Reakcija kolega na promjenu posla

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

vjeshalica

#26 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by vjeshalica »

DaysleepeR wrote: 10/07/2023 11:26 Ma ima svega, mene su neke kolege znale brisati sa društvenih mreža jer sam otišao, pa oni kao ljuti.
To je tako djetinjasto. Nesto kao kad dijete se naljuti i ponese kantice i lopatice sa sobom. :mrgreen:
Ateista

#27 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by Ateista »

Nisam puno mijenjao poslove, prva promjena su ljudi bili stvarno i iskreno tuzni sto idem ja a ne neko drugi, jasno je bilo da nas ne moze sve placati ali im je bilo zao sto sam bas ja otisao. Rekli mi da su mi vrata uvijek otvorena ako budem htio da se vratim i slicno.
Drugi put se firma zatvorila pa je drugacije. :D
Trenutno iskustvo je da direktor i neki njemu bliski ljudi jako agresivno gledaju na one koji idu, osjecaju se uvrijedjeni i slicno, bas ono djetinjasto pravo. Poslije uglavnom idu price kako taj nije ni valjao, vjetovatno ce tako i o meni pricati kad odem.
Obicni radnici uglavnom nemaju ovdje takvih reakcija, uglavnom pozele srecu i to je to, makar to znacilo i vise posla za njih. Sta stvarno misle to vec ne znam,vjerovatno bufe i zavisti ali se ne ispoljava, var ne ocigledno ili ja nisam mahalusa pa ne primijetim.
teuta06

#28 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by teuta06 »

Ateista wrote: 10/07/2023 12:04
Trenutno iskustvo je da direktor i neki njemu bliski ljudi jako agresivno gledaju na one koji idu, osjecaju se uvrijedjeni i slicno, bas ono djetinjasto pravo. Poslije uglavnom idu price kako taj nije ni valjao, vjetovatno ce tako i o meni pricati kad odem.
i ovo sam čula od prijateljica i iskustava s njihovim šefovima... šefovi znaju to bas shvatiti kao što si napisao.... i sad je taj radnik koji odlazi neprijatelj br. 1, a dok radi otkazni rok misli da radi protiv firme i protiv sefa
i moji sefovi znaju biti uvrijeđeni i ide priča radnik nije valjao, ne pamtim da su za nekog bili zadovoljni što je prešao na novo/bolje radno mjesto, kamoli da pohvali nekog, a bilo je bas dobrih radnika.
a da ne govorim o onim rijetkim pojedincima sto su otisli u državnu službu, odmah je takav radnik lijen i neambiciozan i ne zeli učiti i raditi na sebi
Last edited by teuta06 on 10/07/2023 12:22, edited 1 time in total.
dulekrele

#29 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by dulekrele »

vjeshalica wrote: 10/07/2023 09:55
teuta06 wrote: 10/07/2023 09:49 Imate li vi kolege koji se „ljute“ kad da netko otkaz i ode negdje bolje.
Ne, naprotiv, raduju se.
Kod mene ih je otislo kolko hoces. Nisam se ni pocesao po guzici. Jebe mi se za njih. S kim sam bio dobar i ostao sam dobar i cujemo se.
ZoomZoomKiwi

#30 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by ZoomZoomKiwi »

Znači kod nas tražiti pismenu preporuku od poslodavca je nemoguća misija :lol:

Ja sam svom kolegi/zaposleniku rado na Njemačkom napisao preporuku i pohvalio ga na sve moguće načine kad je išao prošle godine.
Volim vjerovati da mu je valjala, kaže da ju je priložio uz prijavu, još uvijek je na toj poziciji tamo, prezadovoljan.
Ateista

#31 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by Ateista »

teuta06 wrote: 10/07/2023 12:21
Ateista wrote: 10/07/2023 12:04
i ovo sam čula od prijateljica i iskustava s njihovim šefovima... šefovi znaju to bas shvatiti kao što si napisao.... i sad je taj radnik koji odlazi neprijatelj br. 1, a dok radi otkazni rok misli da radi protiv firme i protiv sefa
i moji sefovi znaju biti uvrijeđeni i ide priča radnik nije valjao, ne pamtim da su za nekog bili zadovoljni što je prešao na novo/bolje radno mjesto, kamoli da pohvali nekog, a bilo je bas dobrih radnika.
a da ne govorim o onim rijetkim pojedincima sto su otisli u državnu službu, odmah je takav radnik lijen i neambiciozan i ne zeli učiti i raditi na sebi
Valjda imaju ilyziju da su uslovi savrseni i da nema razloga iko da ide, ne znam tacno sta je ali je bas glupo i djetinjasto.
Sasvim je normalno da ljudi mijenjaju poslove iz raznih razloga, to cak ne mora znaciti ni da im je bilo lose negdje. Ja se trenutno ne mogu zaliti na uslove, ali ne znaci da necu otici ako dobijem bolju ponudu ili se odlucim za privatni biznis, to je sasvim normalno. Nekad se ljudi i zasite jednog posla ili okruzenja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#32 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by Truba »

Ima i zabrana prelaska praga firme nakon odlaska :mrgreen:
nivla

#33 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by nivla »

promjena prvog posla bila veliki stres jer sam zbog nepodobnosti otjeran, dakle vise me pogodio supacki odnos onih koji su to uradili nego gubitak istog, u medjuvremenu nasao bolji posao koji u 99.9% vremena nisam nosio kuci, vec bio slobodan nakon radnog vremena, kad sam dao otkaz morao odraditi 3 mjeseca otkaznog i to je to

poslije toga mi apsolutno nije tesko ni promijeniti posao ni dati otkaz , kad ima bolja prilika u skladu sa mojim potrebama i preferensama, jednostavno prekinem radni odnos i odem, ne pristajem da mi novi poslodavac diktira uvjete vec uvjete sam definisem, najcesce problem nije plata koja mi se nudi jer nije veca plata nuzno i bolja vec se gledaju i ostale stvari, generalno me nerviraju sve aktivnosti koje bih trebao raditi poslije radnog vremena a nemaju veze s poslom, ne treba mi team building da umjesto s porodicom provedem jos 5h dana s kolegama mimo radnog vremena, nekom je to super a meni je bitno da ako nema frke ja budem na putu ka svom privatnom zivotu nakon zavrsenog posla, to se ne moze platiti, kazu nema rucka dzabe, pa tako smatram da sta god jeo na tudji racun nije vrijedno 10 minuta provedenih u pokusaju da svoje dijete pokusam smiriti jer place bez razloga
s kolegama s kojim sam radio u svakoj firmi sam u dobrim odnosima, a struka je takva da posla ima i nije neuobicajeno da se poslodavac mijenja
moee

#34 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by moee »

Hakiz wrote: 10/07/2023 11:20
moee wrote: 10/07/2023 10:12 Kada sam, nakon skoro 10 godina, mijenjao posao, dobronamjerne kolege su bili tužni, ali su mi svakako poželili sreću na novom poslu. S druge strane, oni za koje sam vukao su se ponašali kao da sam pucao na njih. Vjerovatno zato što su nakon toga morali i sami malo više zapeti.
Srce slatko. Baš si bio žrtva.

Elem.

Ostaviš ljude bez jednog člana ekipe, tvoj posao sada moraju oni raditi za istu platu.

Naravno da im nije drago.

Požele sreću? A šta im drugo ostaje, ne mogu zadržati onoga koji odlazi. Šta misle i šta kažu se može jako razlikovati.
Sve tačno, samo nigdje nisam rekao da sam bio žrtva. Također, došla je druga osoba na moje mjesto, ali je problem što ta osoba isključi telefon nakon 16h i ne mogu je šefovi i wannabe šefovi zivkati na telefon.

Sa ovim drugim redovno pijem kafu i nakon dvije godine, pa nek misle šta god hoće 😉

Zaista ne vidim problem u promjeni posla. To treba biti nešto kao transferi u fudbalu :D
Hakiz

#35 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by Hakiz »

ZuzuTop wrote: 10/07/2023 11:52
nepass1 wrote: 10/07/2023 11:45 Kod nas kad odes kao da nikad nisi postojao. Nebitno promjenio posao, penzija, umro...
Svugdje je tako kolega. Zato se ne treba previse zamarat sa kolegama van posla... I sta ce ko da misli.
:thumbup:
Hakiz

#36 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by Hakiz »

moee wrote: 10/07/2023 16:05
Hakiz wrote: 10/07/2023 11:20

Srce slatko. Baš si bio žrtva.

Elem.

Ostaviš ljude bez jednog člana ekipe, tvoj posao sada moraju oni raditi za istu platu.

Naravno da im nije drago.

Požele sreću? A šta im drugo ostaje, ne mogu zadržati onoga koji odlazi. Šta misle i šta kažu se može jako razlikovati.
Sve tačno, samo nigdje nisam rekao da sam bio žrtva. Također, došla je druga osoba na moje mjesto, ali je problem što ta osoba isključi telefon nakon 16h i ne mogu je šefovi i wannabe šefovi zivkati na telefon.

Sa ovim drugim redovno pijem kafu i nakon dvije godine, pa nek misle šta god hoće 😉

Zaista ne vidim problem u promjeni posla. To treba biti nešto kao transferi u fudbalu :D
Samo ne to kao primjer.

Koliko si klubova kao dječak mogao sanjati da u njima igraš? Baš svaki u koji ideš :shock:
BiBi911

#37 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by BiBi911 »

"Moji" su mi 2016 godine kada sam odselio za DE poslali poruku gdje je pisalo, " isti si kao I ostali nazi" i jos par psovki
Sve veliki vjernici M/K/P
Hakiz

#38 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by Hakiz »

U mojoj firmi je bio običaj da kada neko da otkaz, skupimo mu/joj za neki poklončić.

Ali, kada neko otkaz dobije, nismo skupljali. Šizofrenija, zar ne :lol:
moee

#39 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by moee »

Hakiz wrote: 10/07/2023 16:18
Samo ne to kao primjer.

Koliko si klubova kao dječak mogao sanjati da u njima igraš? Baš svaki u koji ideš :shock:
Hahah, još nisam radio na "poslu iz snova". Vjerujem da većina ljudi nije. Čak ni neki na državnim poslovima 😁
moonca

#40 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by moonca »

wrote: 10/07/2023 12:04 Trenutno iskustvo je da direktor i neki njemu bliski ljudi jako agresivno gledaju na one koji idu, osjecaju se uvrijedjeni i slicno, bas ono djetinjasto pravo.
naravno, primili ga takvog ..kakav je, obuchili, mozda i vishe platitli od ostlih, da bi ga zadrzali .on svejedno napusti.. .

.. tako.. nauche i direktori. pa ne zure nekome dati povishicu iako zasuzuje... ;-)
Ateista

#41 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by Ateista »

moonca wrote: 10/07/2023 16:45
wrote: 10/07/2023 12:04 Trenutno iskustvo je da direktor i neki njemu bliski ljudi jako agresivno gledaju na one koji idu, osjecaju se uvrijedjeni i slicno, bas ono djetinjasto pravo.
naravno, primili ga takvog ..kakav je, obuchili, mozda i vishe platitli od ostlih, da bi ga zadrzali .on svejedno napusti.. .

.. tako.. nauche i direktori. pa ne zure nekome dati povishicu iako zasuzuje... ;-)
Ako direktor ulaze u nekog u vidu edukacija, onda moze da se zastiti ugovorom. Imali smo i takve slucajeve, uzeli pripravnike i odrzali im edukaciju, ugovorom bili vezani da rade narednih nekoliko godina ili da vrate pare ulozene u njih.
Ko to ne uradi sam je kriv ako ulozi u radnika a ovaj mu ode, rizikovao i popusio.
Uostalom, treba se potruditi i zadrzati radnika dobrim uslovima, ako neko ode znaci da mu drugi poslodavac nudi bolje, ili probaj pratiti ili nemoj kukati sto ljudi odose.
moonca

#42 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by moonca »

Ateista wrote: 10/07/2023 18:16
moonca wrote: 10/07/2023 16:45

Ako direktor ulaze u nekog u vidu edukacija, onda moze da se zastiti ugovorom. Imali smo i takve slucajeve, uzeli pripravnike i odrzali im edukaciju, ugovorom bili vezani da rade narednih nekoliko godina ili da vrate pare ulozene u njih.
Ko to ne uradi sam je kriv ako ulozi u radnika a ovaj mu ode, rizikovao i popusio.
Uostalom, treba se potruditi i zadrzati radnika dobrim uslovima, ako neko ode znaci da mu drugi poslodavac nudi bolje, ili probaj pratiti ili nemoj kukati sto ljudi odose.
...moguche da je sve to odradio. bio pod ugovorom.. dao super rezulate ..i opet.. hoche vishe. amabicija, zelja za promjenom. takve nishta ne moze zadrati..
. i , ne znachi da che na novom mjestu, nachi to shto misli da je nashao.
. ah.. no. bude sluchajeva i da se vrate :-D
.ipak.. okolini, kolegama je ipak zao. .bilo ko da odlazi. ako su duze bili jedan tim.. bude komentara .. nekima izgledaju negativni. ali ipak.. je to ljudska reakcija....i, zavisi kako je 'taj otishao' :wink:
Snake Eyes

#43 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by Snake Eyes »

Image
Romanija

#44 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by Romanija »

Jedina reakcija je odlazak na 2-3 pinte Petkom nakon posla, i zagrljaj ili rukovanje uz zeljenje srece i sabura na novom poslu. Promjena posla je u 99% slucajeva jedini nacin da se dodje do vece plate. Tako je otkad je anglo-saxonskog kapitalizma. :izet:
Ateista

#45 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by Ateista »

moonca wrote: 10/07/2023 18:43
Ateista wrote: 10/07/2023 18:16
...moguche da je sve to odradio. bio pod ugovorom.. dao super rezulate ..i opet.. hoche vishe. amabicija, zelja za promjenom. takve nishta ne moze zadrati..
. i , ne znachi da che na novom mjestu, nachi to shto misli da je nashao.
. ah.. no. bude sluchajeva i da se vrate :-D
.ipak.. okolini, kolegama je ipak zao. .bilo ko da odlazi. ako su duze bili jedan tim.. bude komentara .. nekima izgledaju negativni. ali ipak.. je to ljudska reakcija....i, zavisi kako je 'taj otishao' :wink:
Moguce, odu ljudi i u takvim situacijama, samo sto se poslodavac zastiti da bar vrati ulozeni novac u njega, a ako se ne zastiti na taj nacin onda ne moze da kuka sto mu ljudi odose koje je obucio. Ili pripremi ugovor ili idi na rizik.
To da kolegama bude zao, to je drugo i to je normalno, cak i neki negativni komentari su uvijek ocekivani.
azurna_obala

#46 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by azurna_obala »

Auuu đe me nađe :-)

Nakon 10 godina otišla, rekla sama sebi idem taman ništa drugo ne bude.

Uvijek sam podržavala promjene, radovala se svakome ko je odlazio, iskreno im sreću poželjela, jer znam zašto i odakle odlaze. Kad sam ja otišla, taj uži krug raje me podržao, sa nekima se i danas čujem i vidim, dok sa velikom većinom ne.
Uprava je bila uvijek vrlo sujetna i često neprofesionalna, pa su znali ljudima život zagorčavati.

Uglavnom, ako i kad ideš, ne govori nikome, sve dok čas ne kucne. Nikad guzicom ne zatvaraju vrata, ne znaš šta ti sutra od tih istih može zatrebati :oops:
belfy

#47 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 10/07/2023 11:12
Truba wrote: 10/07/2023 10:18
Druga u casne pa je napumpao u 12 godina stariji lik kad je napustila casne
:lol:
kakva debilka! jelda! a koji car je ovaj sto ovo preprica! genijalno!

sitne duse... super ste! obojica!
belfy

#48 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by belfy »

Bobi wrote: 10/07/2023 11:32
_BataZiv_0809 wrote: 10/07/2023 11:12

:lol:
:mrgreen: ja baš htio kvotat :D lud je ko saksofon :D.Nije ovakav bio prije 20 godina, ono ozbilja, intelekt, svakom zivom ispravljao pravopis :D.
oh, tek sada vidjeh da si i ti sampion. super si!

ima li iko hebene manire? ...ili nesto slicno u tragovima barem?
belfy

#49 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by belfy »

Truba wrote: 10/07/2023 10:18 Nije ni odlazak rjesenje
Ja pratim radnike koji odu
Jedna je 2003 otisla u izbornu komisiju...mala placa
Druga je 2004 imala videoteku i piceriju ...propalo sve
Treci je nakon naseg otkaza dobio jos 3 4 sad je kod stranaca...samo zbog znanja njemackog
Jedan u banku otisao
Jedan u popove
Druga u casne pa je napumpao u 12 godina stariji lik kad je napustila casne

Ljudi promijene dosta firmi pa kazu dobro je ovdje...al sve su to bile klosarske firme pa nisu mjerodavni
Drugi nakon 5 godina ih sretnes kazu dobro je tamo bilo
Dijasporce ne bih u ovu pricu oni mlate lovu sta god da rade
ti si dugogodisnji forumski materijal, ali izgleda da si sada zasista uspio da izvuces najnize iz sebe i time odusevis neke. sada, napokon, mozes da budes ponosan na sebe... svaka cast! super si!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#50 Re: Reakcija kolega na promjenu posla

Post by Truba »

Slavice previse osobno i ozbiljno shvacas slova na ekranu :mrgreen: nije 1999. :mrgreen:
Post Reply