REAGOVANJE-Udruženja inženjera LIMES

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Engineering Union

#1 REAGOVANJE-Udruženja inženjera LIMES

Post by Engineering Union »

REAGOVANJE-Udruženja inženjera LIMES

Federalna ministrica nauke i obrazovanja gđa. Alić ignorira projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Cilj projekta kojim je Udruženje inženjera LIMES učestvovalo na Javnom pozivu Alićkinom ministarstvu bio je pospješivanje razvoja tržišta obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini, kroz hitno otklanjanje barijera razvoju tržišta, među kojima su političke barijere (poticajni zakonski okvir, prostorno planski aspekti, zemljišni i vlasnički odnosi, postupci pribavljanja dozvola i licenci i dr.), financijske barijere (nedostatak razumijevanja za pitanja obnovljivih izvora energije u bankarskim i poslovnim krugovima, nedostatak kapitala za ovakve ulagačke poduhvate i dr.) te tehničke prepreke (neodgovarajuća procjena resursa obnovljivih izvora energije, tehnički problemi u prijenosnom elektroenergetskom sistemu).

Realizacijom ovog projekta stvorila bi se podloga za angažovanje domaćeg investicionog kapitala, potakla mala i srednja preduzeća i domaća proizvodnja i usavršavanje opreme za korištenje obnovljivih izvora energije. Istovremeno bi se pomoglo domaćoj privredi da participira u ponudama stranih firmi za ulaganje u energetske izvore, na bazi korištenja obnovljivih izvora energije, čime bi se povećale mogućnosti zapošljavanja stanovništva, naročito lokalnog iz ruralnih sredina, gdje se i nalaze najveći potencijali ove energije.

Očigledno je da sva politička struktura u Bosni i Hercegovini nije dorasla savremenim izazovima. Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije su paradigme svakog savremenog društva i izostankom podrške ovakvim projektima jasno se daje do znanja da naši političari ne gravitiraju savremenom društvu.

Predsjednik Udruženja
Smail Omeragić, dipl.ing.maš.
McMoy

#2 Re: REAGOVANJE-Udruženja inženjera LIMES

Post by McMoy »

Moj gospodine Omeragiću!!
Mislite da je dotična uopšte razumjela o čemu Vi pričate?!
A niste ni naveli o kojim se iznosima radi, koja bi politička stranka "hajrovala u tome, i koji bi procenat pripao dotičnoj g-dji!?
Ma bjaaaži!!
:? :x
za_sada_bez_dobrog_nicka

#3 Re: REAGOVANJE-Udruženja inženjera LIMES

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Ja se još dok sam bio student sjećam DC-ova, (društvenih ciljeva) pa se nešto konkretno i radilo, a Boga mi, sad da ministricu pitamo šta je DC, uputila bi protu pitanje - "Mislite CD?" - Ja, lepog Baje i kompanije...
bug

#4 Re: REAGOVANJE-Udruženja inženjera LIMES

Post by bug »

limes tezi u beskonacno :D
Post Reply