Re: Oči i očni problemi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Danoninoxx

#1 Re: Oči i očni problemi

Post by Danoninoxx »

Nadam se da mi neko može pomoći...danas sam bio na pregledu u jednoj optici i rezultati su mi bili sljedeći:
REF VD: 12.0
Cyl. From: (-)
<R> SPH CYL AX
+0,50 -0,50 161
+0,50 -0,50 166
AVG +0,50 -0,50 163
<L> SPH CYL AX
+0,50 -0,50 175
+0,50 -0,50 171
AVG +0,50 -0,50 173
PD- 64mm
Naime, doktor mi je rekao da je ovo u redu i da ne trebam naocale, zaista bih Vam bio zahvalan kad biste mi odgovorili, naravno, ako neko zna, da li ja uopste imam dioptriju, jer zaista ne znam sta znace ove vrijednosti i da li ovo ne zahtijeva naocale. Inace dobro vidim, ali sam primijetio da mi je vid malo slabiji nego sto je bio i da mi po noći svjetla blješte... :D
Srdačno,
quarterback

#2 Re: Oči i očni problemi

Post by quarterback »

nisam neko ko se razumije pretjerano ali ja sam takodje tokom vremena poceo da vidim losije, posebno je bilo izrazeno u vecernjim satima kada je osvjetljenje slabo, jedne noci, kada na benzinskoj pumpi nisam mogao da procitam naljepnicu na vratima auta shvatio sam da je krajnje vrijeme da pocnem nositi naocale iako mi preko dana, kako mi se cinilo, nisu ni trebale... takodje sam imao "problema" kod voznje nocu jer su mi farovi drugih auta poceli prilicno smetati

naravno nakon pregleda i izrade naocala sam tek shvatio koliko sam zapravo lose vidio na blizinu prije toga
Danoninoxx

#3 Re: Oči i očni problemi

Post by Danoninoxx »

quarterback wrote:nisam neko ko se razumije pretjerano ali ja sam takodje tokom vremena poceo da vidim losije, posebno je bilo izrazeno u vecernjim satima kada je osvjetljenje slabo, jedne noci, kada na benzinskoj pumpi nisam mogao da procitam naljepnicu na vratima auta shvatio sam da je krajnje vrijeme da pocnem nositi naocale iako mi preko dana, kako mi se cinilo, nisu ni trebale... takodje sam imao "problema" kod voznje nocu jer su mi farovi drugih auta poceli prilicno smetati

naravno nakon pregleda i izrade naocala sam tek shvatio koliko sam zapravo lose vidio na blizinu prije toga
Da, iako sam saznao da je ovo kod mene vrlo mala dioptrija, i vrlo malen astigmatizam, meni smeta, isto kao i kod tebe, znam da je normalno da svjetla po noći blješte, ali meni mnogo blješte, čak su mi neki prijatelji rekli da imam kokošije sljepilo :D, ali doktor kaže da je to zbog toga što sam plav ( imam svjetliju kosu, manje pigmenta) i da nosim sunčane naočale, svašta! :D
_snowflake

#4 Re: Oči i očni problemi

Post by _snowflake »

Ako su smetnje ceste,moj savjet je da se konsultujes u vezi sa zastitnim naocalama.Zvuci mozda smijesno,ali mozda bi trebalo ponoviti regled kod drugog opticara s kojim ces otvoreno porazgovarati o problemu,sa ocima se ne treba saliti,govorim iz iskustva.pozz :)
quarterback

#5 Re: Oči i očni problemi

Post by quarterback »

Danoninoxx wrote:
quarterback wrote:nisam neko ko se razumije pretjerano ali ja sam takodje tokom vremena poceo da vidim losije, posebno je bilo izrazeno u vecernjim satima kada je osvjetljenje slabo, jedne noci, kada na benzinskoj pumpi nisam mogao da procitam naljepnicu na vratima auta shvatio sam da je krajnje vrijeme da pocnem nositi naocale iako mi preko dana, kako mi se cinilo, nisu ni trebale... takodje sam imao "problema" kod voznje nocu jer su mi farovi drugih auta poceli prilicno smetati

Da, iako sam saznao da je ovo kod mene vrlo mala dioptrija, i vrlo malen astigmatizam, meni smeta, isto kao i kod tebe, znam da je normalno da svjetla po noći blješte, ali meni mnogo blješte, čak su mi neki prijatelji rekli da imam kokošije sljepilo :D, ali doktor kaže da je to zbog toga što sam plav ( imam svjetliju kosu, manje pigmenta) i da nosim sunčane naočale, svašta! :D
mislim da je kod mene -0,5 na oba oka, sve najbolje !
Danoninoxx

#6 Re: Oči i očni problemi

Post by Danoninoxx »

_snowflake wrote:Ako su smetnje ceste,moj savjet je da se konsultujes u vezi sa zastitnim naocalama.Zvuci mozda smijesno,ali mozda bi trebalo ponoviti regled kod drugog opticara s kojim ces otvoreno porazgovarati o problemu,sa ocima se ne treba saliti,govorim iz iskustva.pozz :)
Hvala, konsultovao sam se s drugim doktorom, ipak je prisutan astigmatizam i preporucio mi je naocale s cilindricnim lecama i zastitom od vjestacke svjetlosti.. :)
Post Reply