RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vjesticanametli

#1 RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

Post by vjesticanametli »

Ja stvarno više ludim koliko mi u RBB uzimaju provizije kad povucem pare sa elance na stedni racun (devizni) ili ako sa PayPal-a povucem
Dajte savjete kako proci jeftinije i sta da radim
povukla neki dan 36,50 dolara i na racun legli euri u iznosu od 16,84 pa majku mu vise koliko to uzimaju
zvala banku i komentar uposlenice je ne znamo mi kako to ide ni elance ni paypal..........trazila objasnjenje gdje su pare i sta to rade i rekli javice se
:x :x kako vi povlacite sta radite
ili da ostavim pare na elance neka se kisele :cry:
vjesticanametli

#2 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

niko :-?
didžej

#3 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

Post by didžej »

16.84 EUR=21.92 USD

ako ti je od 36.50 USD nakon konverzije ostalo 21.92 USD to znaci da su ti uzeli 14.58 USD, sto je skoro 50%! to nesto nije u redu ali kad su strane banke u pitanju nista me ne cudi. kradu nemilice.

jedno mi nije jasno, ako je tvoj devizni racun, na njemu mozes imati valutu koju hoces, ko je radio konverziju ti ili banka?
vjesticanametli

#4 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

ne znam sta da ti kazem
ja nisam radila konverziju jer imam uplate u eurima i dolarima i povucem ih
sta su oni zaracunali ne znam ali sam vristala da mi kazu gdje su pare i rekli su se javiti
zvacu ih opet sutra ali stvarno vise ne znam sta da radim s njima jer oni samo govore mi ne znamo :( :x
drndalo

#5 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

Post by drndalo »

Moras provjeriti na e-lance-u ko placa bankovnu transakciju prebacivanja para... To moze biti da placa posiljalac, primalac ili oba... Bice da je sve tebi palo na teret, pa jos i konverzija valute... U tom slucaju trazi banku koja ce ti to najmanje naplacivati, i podizi rjedje vece sume...
didžej

#6 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

Post by didžej »

otidji tamo i trazi da razgovaras s nekim. zna se valjda kolika je provizija, ne vjerujem da je skoro 50%. :shock:
i nemoj raditi konverziju ako ne se mora.
i meni su s tim pretvaranjem do sada oteli finu svotu. carapa majka, majke mi. :roll:
didžej

#7 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

Post by didžej »

drndalo wrote:Moras provjeriti na e-lance-u ko placa bankovnu transakciju prebacivanja para... To moze biti da placa posiljalac, primalac ili oba... Bice da je sve tebi palo na teret, pa jos i konverzija valute... U tom slucaju trazi banku koja ce ti to najmanje naplacivati, i podizi rjedje vece sume...
moguce je da paypal vrsi konverziju valuta a kazu da je to papreno. najbolje ako moze neka trazi da joj banka radi konverziju. to je u banci 2% koliko znam, mada su mene znali oderati. ali mislim da su povoljniji ipak od paypal-a i slicnih.
vjesticanametli

#8 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

isla u banku i oni uzmu po transakciji 5 eura

ovako izgleda na elance ta transakcija i vidi se sta je odbijeno

Image

28,04 eur bi to bilo ako se ne varam
pa ostaje pitanje sta su oni naplatili.............nema broja tel. u rbb da ih zoves vec samo mailom mozes da sikces :x

jutros ja opet povucem novac pa sada cekam koliko ce da bude i dvoumim se da li da povlacim ostatak ili da prestanem da radim :-?

hvala za pomoc :)
vjesticanametli

#9 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

jos ona pita hocete li da vidim eure ili dolare i ja kazem dolare i rece mi nema dolara ali evo ima eura

a evo sta pise na elancu za transfere

What is a Wire Transfer (Local Currency) withdrawal?
A Wire Transfer (Local Currency) is an electronic payment and collection system used by banks. Wire Transfer (Local Currency) enable you to withdraw money from your available balance and make an electronic deposit directly to your bank account in your local currency.

Who can use Wire Transfer (Local Currency) for withdrawals?
Wire Transfer (Local Currency) withdrawals are available for non US-based freelancers.

What fees and other costs are associated with Wire Transfer (Local Currency) withdrawals?
Each Elance account is allowed one free wire local currency transfer per calendar month. Any additional wire transfer withdrawal within one calendar month will be charged a $5.00 processing fee, which will be deducted from your available balance prior to the wire transfer. The $5.00 Wire Transfer Processing Fee will be displayed on your Transaction History as a separate line item.
drndalo

#10 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

Post by drndalo »

Pusti sada e-lance... Zamisli da ti brat salje pare izvana sa svoje banke, na tvoju banku... Takva transakcija uvijek ima troskove banke posiljaoca, i banke primaoca, plus jos i konverzija valute ako neko mijenja valutu... E sad, moze onaj ko salje pare da plati sve troskove, pa da ih ti ovdje nemas kad dodju jer su vec placeni, ili da ih ne plati, jer tebe ceka ovdje da platis... To je uvijek neki % od sume, ali obicno ima i neki minimum od npr. 5$/5€... Pa ako saljes 1$, sve skupa te dodje 6$, iliti npr. 500% troska za slanje 1$... Zato kazem da se vise isplati prebacivati vece sume, jer je % provizije manji od malih suma.

Ja imam neke primitke u RBB u €, po drugom osnovu, i ne placam nista kada mi lova iz EU legne, ali su to transakcije koje su od posiljaoca vec placene, pa ih ne placam i ja... Nekad davno su mi neki RBB salterasi pokusali i to naplatiti duplo, pod izgovorom da mi je kao fizickom licu uplata od pravnog lica = 10 KM po transakciji... Pa sam se posvadjao, pa je dosla sefica, pa mu pkazala da na monitoru pise:"Bez troskova"...

Elem, jednom za svagda to rijesi, otidji u direkciju RBB (kod Importanea), i trazi nekog viseg voditelja deviznih racuna, koji zna o cemu prica i sva njihova pravila, da ti objasni jednostavnim jezikom sta je najbolje za tebe i tvoju situaciju, a ako nece, jasno im naglasi da ces promijeniti banku jednom za svagda. Prije toga svrati i do par drugih banaka, trazi opet vise pozicionirane ljude, i trazi im ponudu, tj. sta nude da predjes kod njih sa deviznim racunom, na kojem ce ti lijegati honorari iz vana...
vjesticanametli

#11 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

jasno mi je to da ima troskova pa ili ih plati onaj ko salje ili onaj ko prima
svakako cu morati to uraditi sto si rekao i hvala ti puno :)
izbudalice me s racunima :-)
peli

#12 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

Post by peli »

Ja sam otvorio devizni racun u RBB-u da bi primao novac iz inostranstva, mjesecno po XX eura. Kad sam otvarao taj racun gospodja mi ni u jednom momentu nije rekla da cu placati 5€ po transakciji. Pa da je rekla u bilo kojem momentu toliko ce Vas kostati.
vjesticanametli

#13 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

e pa nije ni meni rekla ali evo sada kazu jer ja dignem frku i cim bude transakcija zovem (5 eura :-) )
nego dizem ja te pare i zatvaram to sranje......hajmo dalje
koju banku banku :?
stidljiv

#14 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

Post by stidljiv »

Pa otkad sam ti ja pricao da banke za priliv svake ino transakcije uzimaju proviziju u iznosu od 10KM (nesto malo jace od 5 eura)

Svaka je banka tu manje vise ista, zato se i ne isplati bas povlaciti manje sume :D
vjesticanametli

#15 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

mi nikad na kafu :D :lol: a radimo ko sivonje
ino banka je uzela ostatak........javljeno je sta i kako pa cemo od sada drugacije
hvala svima na pomoci :-D
sema911s

#16 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

Post by sema911s »

vjesticanametli wrote:e pa nije ni meni rekla ali evo sada kazu jer ja dignem frku i cim bude transakcija zovem (5 eura :-) )
nego dizem ja te pare i zatvaram to sranje......hajmo dalje
koju banku banku :?

moj savjet intessa ja koristim evo vec dvije god. za konverziju uzmu 0,5% iznosa i to im vazi do 1000euro sve vise je valjda manja provizija bar sam tako razumio,,. kod prenosa paypal mi uzme nesto sitno i intesa za konverziju za druge sisteme placanja neznam al ono sto sam klikoto reklame za zaradjenih 20usd su mi uzeli naknade 7usd,. tako i da ti servisi uzimaju jer jbga moraju od necega zivjet,.

odi u inetesu na kovacici il malta,.(na malti kod djevojke malo budnijih grudi 8-) strasno ljubazna i poznaje materiju poprilicno,. ba kovacici su samo ljubazni i znaju osnovno al sve u svemu trazi da ti daju naknade za ino doznake,. reci da ce biti toga mjesecno malo vise pa ti treba dosta detalja,. nemoj se samo zadovoljit sitnicama

ako jos sta treba na pp
stidljiv

#17 Re: RBB ili Unicredit i uplate na devizni racun

Post by stidljiv »

vjesticanametli wrote:mi nikad na kafu :D :lol: a radimo ko sivonje
ino banka je uzela ostatak........javljeno je sta i kako pa cemo od sada drugacije
hvala svima na pomoci :-D
Dodjem ti cenera :D :D Taman uz kafu :D
Post Reply