https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /171117113
I razmišljam koliko je daleko robotika dogurala u zadnjih smijem reći par godina jer ne pratim tu granu toliko koliko vjerovatno neki od Vas prate. Donedavno je čudo bio robot sa šest nogu koji imitira insekta u kretanju a bio je spojen hrpom kablova za računar pa je onda poslije došla i autonomna verzija koja se sama mogla kretati po nepristupačnim terenima.
A evo već na ovoj verziji Atlasa imamo subjekt koji se samostalno kreće na dvije noge i pri tome izvodi prilično komplikovane pokrete imitirajući čovjeka.
Sad recimo vežem nešto upozorenja naučnika u vezi AI i da bi nam se to moglo obiti o glavu pa evo recimo i sa ovim robotom i kontam " a jbga moguće je" mislim nije da će se desiti sutra ali zašto da ne? U jednom trenutku da ovakav tip robota upravljani središnjom AI centralom ili pojedninačnim centralama sa AI a koji su do tada služili ljudskoj rasi jednostavno se okrenu protiv ljudi jer su im/joj zbog nečega smetnja.
Druga stvar koja me brine (jesam ja zabrinut insan) oko robotike jeste ljudi koji upravljaju njima odnosno programirana namjena. Više manje svi znamo da će većina ovih džidža biti upotrebljena u vojne svrhe. Možda kao vojnici u budućnosti koji bi omogućavali da se više toliko ne gine na linijama fronta ali samo za onu stranu koja ih posjeduje dok bi druga strana trebala da razmišlja samo o dobrom protivoklopu i EMP oružiju ukoliko sama ne posjeduje tehnologiju
Treća stvar (pozitivna) jeste da razvojem robotike čovječanstvo ima dosta beneficija. Prvenstveno zbog snage i izdržljivosti mašina u odnosu na čovjeka jer evo sad zamišljam jednog robota tipa Atlasa u vatrogasnoj jednici kako se kreće kroz dim i vrelinu bez posljedica da bi započeo gašenje na nedostupnoj lokaciji ili izvršio spašavanje ljudi zarobljenih u zgradama nakon zemljotresa gdje diže velike betonske ploče kao od šale. Također zamjena ljudi na ostalim hazardnim zanimanjima tipa rudara i podvodnih varioca, deminera, search and rescue timova u zabačenim dijelovima sa extremnim klimama, etc...
I onda se vratimo na onaj dio "skontaju roboti da mi njih izrabljujemo i bude im pun K toga te odluče da nas nakantaju"