RAZVOD U SARAJEVU
-
Fantina
#1 RAZVOD U SARAJEVU
Molim za hitnu pravnu pomoć: koliki je zakonski minimum odvojenog života supružnika dovoljan uslov da se brak može razvesti automatski (jednostrano)?

-
Svemirski_Jebach
ne kontam tvoje pitanje nikako...
ako me pitaš to koliko vi trebate provesti odvojeno da bi brak ex lege (po zakonu) bio razveden onda ti mogu reći da takvo nešto ne postoji...barem koliko ja znam. a mislim da sam u pravu.
brak se po zakonu može samo poništiti - dakle kao da nikad i nije bio zaključen- ali to samo iz razloga koji su predviđeni zakonom, tzv apsolutne bračne smetnje.
a drugi način prestanka braka jeste razvod - a da bi došlo do razvoda mora postojati tužba za razvod braka koju podnosi jedan od supružnika. Dakle ne može se razvesti brak sam od sebe bez tužbe. i brak je razveden tek onda kada sud donese odluku o prestanku braka.
a još jedna stvar - ako ste zaključili brak u nekoj drugoj državi onda je situacija još komplikovanija ili ako ste državljani druge države onda se razvod posmatra po zakonima tih država-
eto, ovo je ovako iz glave ukratko, nemoj zamjeriti ako ima pogrešnih podataka ja ipak nisam stručan za obiteljsko pravo... a za podrobnije informacije, obrati se advokatu. i mi moramo od nečega živjeti...
još jednom, vi možete živjeti odvojeno i 5 godina ili 15 godina ali to uticati na valjanost braka...samo po sebi.
ako me pitaš to koliko vi trebate provesti odvojeno da bi brak ex lege (po zakonu) bio razveden onda ti mogu reći da takvo nešto ne postoji...barem koliko ja znam. a mislim da sam u pravu.
brak se po zakonu može samo poništiti - dakle kao da nikad i nije bio zaključen- ali to samo iz razloga koji su predviđeni zakonom, tzv apsolutne bračne smetnje.
a drugi način prestanka braka jeste razvod - a da bi došlo do razvoda mora postojati tužba za razvod braka koju podnosi jedan od supružnika. Dakle ne može se razvesti brak sam od sebe bez tužbe. i brak je razveden tek onda kada sud donese odluku o prestanku braka.
a još jedna stvar - ako ste zaključili brak u nekoj drugoj državi onda je situacija još komplikovanija ili ako ste državljani druge države onda se razvod posmatra po zakonima tih država-
eto, ovo je ovako iz glave ukratko, nemoj zamjeriti ako ima pogrešnih podataka ja ipak nisam stručan za obiteljsko pravo... a za podrobnije informacije, obrati se advokatu. i mi moramo od nečega živjeti...
još jednom, vi možete živjeti odvojeno i 5 godina ili 15 godina ali to uticati na valjanost braka...samo po sebi.
- Lace
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /25bos.pdf
evo ti novi porodicni zakon pa se informisi o prestanku braka
-
Svemirski_Jebach
heheheh još nije stupio na snagu... zahvaljujući glupostima naših poslanikaLace wrote:http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /25bos.pdf
a može se ona ponovo udati - onako retroaktivno
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
Bobi
- Forum administrator
Član 388.
Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u «Službenim novinama Federacije BiH», a počet će se primjenjivati istekom roka od šest mjeseci od dana stupanja na snagu.
Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u «Službenim novinama Federacije BiH», a počet će se primjenjivati istekom roka od šest mjeseci od dana stupanja na snagu.
-
lady Justice
Bobi, nije to novo...ako se dobro sjecam u ovom zakonu koji je sada na snazi stoji ista odredba samo sto se ne nabrajaju taksativno srodnici nego su to ogranicili sa stepenom srodnistva (kao zavisno od toga koje je "koljeno") 
-
Zadig
Zakon koji "stiti" porodicu kao instituciju generalno razumjem.lady Justice wrote:Bobi, nije to novo...ako se dobro sjecam u ovom zakonu koji je sada na snazi stoji ista odredba samo sto se ne nabrajaju taksativno srodnici nego su to ogranicili sa stepenom srodnistva (kao zavisno od toga koje je "koljeno")
Ali nikada mi nece biti jasno kako oni mogu da sprijece tj da ogranice dvoje punoljetnih ljudi da se rastanu, za neki period koji drzava nadje shodan.
Znam da je u njemackoj to jos gore, i totalno mi nije "liberalno" dovoljno od strane drzave
-
Zadig
Ali ako otac nece (ja sam djete razvedenih roditelja) nemozes ga zakonom natjerati da:Bumbar wrote:Ogranicenje dok se dijete ne rodi odnosno navrsi 3 godine... pokusali su zastititi interes djeteta. Zapravo pokusavaju pobuditi u ocu upravo ta osjecanja zbog tog ajer ih dosta ne odrzava ni kontakt niti brine ikako o djetetu.
a) zivi sa zenom i djetetom
b) da bude dobar otac
c) ne bude zajedno sa zenom zbog koje je recimo i ostavio sadasnji brak
Efekat moze biti bas kontraproduktivan
-
Bobi
- Forum administrator
Ma ovaj zakon je napravljen da bi se ispravile zhenske greshke kod izbora "bracnog druga"
...
.Shit of the day by Bobi
.