RAZVOD U SARAJEVU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fantina

#1 RAZVOD U SARAJEVU

Post by Fantina »

Molim za hitnu pravnu pomoć: koliki je zakonski minimum odvojenog života supružnika dovoljan uslov da se brak može razvesti automatski (jednostrano)?
:?
bug

Post by bug »

mjesec dana
pa nismo mi italija :D srecom ovaj put :D
Fantina

Post by Fantina »

Ma šališ se... bilo je 2 godine, a sada ne znam je li isto ili su povećali na 3... mislila sam na zakonski razvod ozakonjenog braka.
bug

Post by bug »

nisam se razvodila :D srecom :D a nisam ni pravnik :D isto srecom :D
ali zasigurno znam da je puno kraci period nego u toj italiji. A tamo je 3 godine. No ipak.. ima ovdje pravnika :D
alfons? :D
stidljiv

Post by stidljiv »

..
bug

Post by bug »

Image

Moderator
stidljiv

Post by stidljiv »

Image

Moderator
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

ne kontam tvoje pitanje nikako...

ako me pitaš to koliko vi trebate provesti odvojeno da bi brak ex lege (po zakonu) bio razveden onda ti mogu reći da takvo nešto ne postoji...barem koliko ja znam. a mislim da sam u pravu.

brak se po zakonu može samo poništiti - dakle kao da nikad i nije bio zaključen- ali to samo iz razloga koji su predviđeni zakonom, tzv apsolutne bračne smetnje.

a drugi način prestanka braka jeste razvod - a da bi došlo do razvoda mora postojati tužba za razvod braka koju podnosi jedan od supružnika. Dakle ne može se razvesti brak sam od sebe bez tužbe. i brak je razveden tek onda kada sud donese odluku o prestanku braka.

a još jedna stvar - ako ste zaključili brak u nekoj drugoj državi onda je situacija još komplikovanija ili ako ste državljani druge države onda se razvod posmatra po zakonima tih država-

eto, ovo je ovako iz glave ukratko, nemoj zamjeriti ako ima pogrešnih podataka ja ipak nisam stručan za obiteljsko pravo... a za podrobnije informacije, obrati se advokatu. i mi moramo od nečega živjeti...

još jednom, vi možete živjeti odvojeno i 5 godina ili 15 godina ali to uticati na valjanost braka...samo po sebi.
Lace

Post by Lace »

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /25bos.pdf

evo ti novi porodicni zakon pa se informisi o prestanku braka
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Lace wrote:http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /25bos.pdf

evo ti novi porodicni zakon pa se informisi o prestanku braka
heheheh još nije stupio na snagu... zahvaljujući glupostima naših poslanika :shock: :-?

a može se ona ponovo udati - onako retroaktivno :D :(
Lace

Post by Lace »

kako nije ako je objavljen u sluzbenim novinama? :-?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Član 14.
(1) Brak se ne može sklopiti između: svekra i snahe, zeta i tašte, očuha i pastorke i maćehe i pastorka, bez obzira na to da li je prestao brak čijim je sklapanjem nastalo ovo srodstvo.

Jel ovo novo ili staro :-) ?
Last edited by Bobi on 20/07/2005 15:21, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator

Post by Bobi »

Član 388.
Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u «Službenim novinama Federacije BiH», a počet će se primjenjivati istekom roka od šest mjeseci od dana stupanja na snagu.
lady Justice

Post by lady Justice »

Bobi, nije to novo...ako se dobro sjecam u ovom zakonu koji je sada na snazi stoji ista odredba samo sto se ne nabrajaju taksativno srodnici nego su to ogranicili sa stepenom srodnistva (kao zavisno od toga koje je "koljeno") :-)
Zadig

Post by Zadig »

lady Justice wrote:Bobi, nije to novo...ako se dobro sjecam u ovom zakonu koji je sada na snazi stoji ista odredba samo sto se ne nabrajaju taksativno srodnici nego su to ogranicili sa stepenom srodnistva (kao zavisno od toga koje je "koljeno") :-)
Zakon koji "stiti" porodicu kao instituciju generalno razumjem.
Ali nikada mi nece biti jasno kako oni mogu da sprijece tj da ogranice dvoje punoljetnih ljudi da se rastanu, za neki period koji drzava nadje shodan.
:shock:

Znam da je u njemackoj to jos gore, i totalno mi nije "liberalno" dovoljno od strane drzave
Bumbar

Post by Bumbar »

Ogranicenje dok se dijete ne rodi odnosno navrsi 3 godine... pokusali su zastititi interes djeteta. Zapravo pokusavaju pobuditi u ocu upravo ta osjecanja zbog tog ajer ih dosta ne odrzava ni kontakt niti brine ikako o djetetu.
Zadig

Post by Zadig »

Bumbar wrote:Ogranicenje dok se dijete ne rodi odnosno navrsi 3 godine... pokusali su zastititi interes djeteta. Zapravo pokusavaju pobuditi u ocu upravo ta osjecanja zbog tog ajer ih dosta ne odrzava ni kontakt niti brine ikako o djetetu.
Ali ako otac nece (ja sam djete razvedenih roditelja) nemozes ga zakonom natjerati da:

a) zivi sa zenom i djetetom

b) da bude dobar otac

c) ne bude zajedno sa zenom zbog koje je recimo i ostavio sadasnji brak

Efekat moze biti bas kontraproduktivan
Bobi
Forum administrator

Post by Bobi »

Ma ovaj zakon je napravljen da bi se ispravile zhenske greshke kod izbora "bracnog druga" :-) :-) ... :D :D .Shit of the day by Bobi :D .
Post Reply