Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
valter033 wrote:Vjencao sam se 2000 g. (u BiH) s nasom djevojkom koja zivi vani. Ubrzo sam i ja preselio k njoj. Brak je "priznat" i ovdje na osnovu medjunarodnog vjencanog lista. Trenutno sam u procesu razvoda, ali me zanima, kada se brak razvede u inostranstvu, kakva je procedura u BiH? Sta moram/trebam uraditi dole?
Ma ne vraćaj se ovamo nikako, baš te briga za Be-Ha proceduru ....papire si dobio tam` HA ? valjda jesi
Uživaj tam` i maši nam patriotski
valter033 wrote:Vjencao sam se 2000 g. (u BiH) s nasom djevojkom koja zivi vani. Ubrzo sam i ja preselio k njoj. Brak je "priznat" i ovdje na osnovu medjunarodnog vjencanog lista. Trenutno sam u procesu razvoda, ali me zanima, kada se brak razvede u inostranstvu, kakva je procedura u BiH? Sta moram/trebam uraditi dole?
Ma ne vraćaj se ovamo nikako, baš te briga za Be-Ha proceduru ....papire si dobio tam` HA ? valjda jesi
Uživaj tam` i maši nam patriotski
Drzavljanstvo (ako na to mislis) nisam nikad ni trazio, imam stalnu dozvolu boravka, ali svkako se planiram vratiti jer ja ovdje nemam ama bas nikoga. 2000 g. sam ostavio sve u Sa, porodicu, prijatelje, posao.. ovdje sam upoznao ljude preko nje, ti ljudi sada samnom nemaju nikakvog kontakta, valjda zele biti lojalni njoj... tesko je zivjeti sam, potpuno sam..
Svejedno državljanstvo ili papiri ( iako sam naglasio PAPIRI ) važno je ono u čemu mi u BiH oskudijevamo POLITIČKA i EKONOMSKA sigurnost
....eh sad nemaš nikog tam´ pretpostavljam da nisi u Njemačkoj ili Austriji jer tam´ ima naše raje
Kuku nisi, valjda u nekoj egzotičnoj zemlji tipa Bangladeš, Indonezija , Indija, Kina itd
Bolje da pokušaš dobiti državljanstvo, pa ti sebi gore povuci familiju ili nadji kakvu finu, pa je ozeni.. Uglavnom, bolje ti je da se ne vracas, a nije ni Danska preko bijela svijeta.. I izadji malo, upoznaj i ti ljude
hoće li neko odg. čovjeku ili će te se raspitivati za prijetelje?
što se nebi vratio... jebeš Dansku, eno na drugoj temi neka nimfomanka safatala dijete, drama!
Loš je to život ako je tako. Uz Be Ha familiju je bolje pa makar i skromno se živjelo , samo što kako stvari stoje ovdje se neće moći više ni skromno živjeti. Samo da citiram jednog forumaša na temi izbori: "Ljudi ne glasaju da im bude bolje, nego da im ne bude gore"
Danska u ovoj godini proglašena kao najbolje mjesto za život.
Rekao bih da si stidljiv i povučen prepostavimo i da se ne guraš preko reda negdje, prepostavljam i da si pošten
Ako su moje prepostavke tačne onda si tek ovdje IZGUBLJEN , problem koji imaš ti nosiš sa sobom isto kao onaj vic sa Hasom i saksijom koju stalno seli sa sobom a nikako da skuži šta mu smrdi u stanu
A sada u vezi teme, vjenčao si se u DK da li si tada prijavio brak Be Ha organima tj. matičaru ili to ide automatizmom ili si se vjenčao u konzulatu. A valjda ako dobiješ razvod "gore" isto ide automatski, ali ako ne ide onda najbolje odnesi direktno matičaru prevod razvoda. Jer preko konzulata to traje i traje i traje
btw.
Znam da u Njemačkoj deru sa alimentacijom da li je i to razlog razmišljanju o dizanju sidra
pa covjece 38 ti je nije ti 380 i trzni se malo..............ne vracaj se ni pod razno (doduse ja u DK ne bih vise nikad ni u posjetu........meni nije sjelo tamo nista ) ali sigurno imas nacina da upoznas ljude i da svoj zivot dovedes u red
a kad se razvedes tamo bices razveden i u BiH za to ne brini
mislim da si malo u depresivnoj fazi i iskreno se nadam da je samo prolazno...
nesto kontam, imas dijete gore, posao, i zelis sve napustitijer nemas aman nikoga..... zaboravljas sina!!! kao prvo... drugo jesi li uopste svjestan koliko ljudi ima da zive bez ikoga, bore se i ne padaju tek tako lako???? kazes 38 ti je godina i kao tesko je naci prijateljstva u tim godinama!!!!!! izvini, nista licno, al to je glupost velika koju procitah ovdje... u lijepim si godinama, ne zaboravi to... i de se malo sastavi jarane.... saberi, kako hoces.. znam da te tvoja bol najvise boli, ali okreni se oko sebe ba!!!
ja ti sve najbolje zelim i da se stvari rijese kako treba za tebe i dijete ti a na temu, nije nista komplikovano. prevedes sudsku odluku o rastavi braka, udaris apostil odneses u opstinu svoju (tamo gdje inace vadis rodni list) i predas da se uknjizi... lakse je puno nego preko ambasade
sretno ti bilo
Mislim da ćeš ovdje morati provesti postupak tzv. priznavanja strane sudske odluke (dakle, brakorazvodne presude).
Postupak se vodi u sudu, jednostavan je, taksa je oko 300 KM + troškovi advokata ako to nećeš sam raditi (template možeš naći na netu i tako izbjeći taj nepotrebni trošak).
Pretpostavljam da će ti od dokumenata trebati originalna presuda (koju će biti potrebno prevesti kod ovlaštenog sudskog tumača), te vaši matični dokumenti (njen i tvoj rodni list) i izvod iz matične knjige vjenčanih.
Sretno!
nek' te onaj mali s druge teme upozna sa onom umjetnicom svojom
sad ozbiljno, ako se vratis vamo obavezno ostavi opciju za povratak tamo ili odlazak negdje drugo vani, tj. ne prekidaj sve veze sa inostranstvom jer znam da je dzaba sto ti svi mi govorimo ne vracaj se dok sam ne skontas da nema hajra nekog velikog ovdje osim ako nisi neke struke s kojom mozes dobiti bas dobar posao...tj. ako nemas stelu
sretno
blufonka wrote:Nakon 12 godina i u Sarajevo da se vratis bio bi sam i ako je samo to razlog ne mici se odatle
mozda nebi bio sam...
@valter imas li svoju rodbinu, familiju, prijatelje...u sarajevu? zr za 12 godina nisi stekao prijatelje tamo? izvini sto pitam al...
U mojim godinama (38) prijatelji se tesko sticu, gotovo nikako, sve su to poznanici koje sam upoznao preko nje i kji su sada ostalo lojalni njoj. Kompletna moj porodica je u Sa, svi priajtelji... ovdje, nemam nikoga, ali bas nikoga (osim sincica, 6 god.). Ne daj Boze da mi se sta desi u stanu, nasli bi me tek kad bi se poceo siriti smrad, ok mozda bi ovi s posla probali ranije...
ja te potpuno shvatam.....slično je i iza mene....samo ako si stvarno odlučio da se vratiš, prvo pripremi teren, nadji posao, obnovi poznanstva jer nećeš ništa dobit ako i u sarajevu budeš ko vuk samotnjak i kontaš hoće li te pronać u stanu ako ti šta bude...
teško je kad ti se život okrene naopačke preko noći ali šta čovjek sve može u sebe strpati, to nije ništa sretno...
Rješenje o raskidu bračne zajednice kopiraj i ovjeri kod notara u DK,potom se obrati BA konzulatu gdje će ti izdati validnu potvrdu s kojom se obraćaš u matični ured u općini gdje si prijavljen u Sa.To,kod matičara će te koštati 24 KM a za konzulat nisam siguran,čini mi se 120 kruna a kod notara 100 kruna.
blufonka wrote:Nakon 12 godina i u Sarajevo da se vratis bio bi sam i ako je samo to razlog ne mici se odatle
mozda nebi bio sam...
@valter imas li svoju rodbinu, familiju, prijatelje...u sarajevu? zr za 12 godina nisi stekao prijatelje tamo? izvini sto pitam al...
U mojim godinama (38) prijatelji se tesko sticu, gotovo nikako, sve su to poznanici koje sam upoznao preko nje i kji su sada ostalo lojalni njoj. Kompletna moj porodica je u Sa, svi priajtelji... ovdje, nemam nikoga, ali bas nikoga (osim sincica, 6 god.). Ne daj Boze da mi se sta desi u stanu, nasli bi me tek kad bi se poceo siriti smrad, ok mozda bi ovi s posla probali ranije...
tek ce tebe da slozi depresija kad dodjes u bosnu - kad vidis stepen moronluka i kolicinu idiota a da ne pricam mahaliziranja tipa - "nije uspio" "klosar" "nesposoban" itd itd....