Razvod sa americkim drzavljaninom!

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
sun5nice

#1 Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by sun5nice »

Ako mi moze neko pomoci! Naime prije mjesec dana sam deportovana iz USA,Tenneessee,od strane bivseg supruga,bili smo pola godine u braku.Dosla sam sa turisticko/radnom vizom,dobila sam grin kartu krajem februara.Super smo se slagali sve dok se njegova mama nije pocela petljati u nas odnos.Da bi mi iza ledja spremio zahtjev za razvod dok sam bila u Atlanti kod njegove sestre,jednostavno mi je stavio papir na sto i pod pretnjom me natjerao da potpisem zahtjev ,prezivjela sam veliki stres i sad se oporavljam od svega,i karta je bila tu sto je znacilo da za tri sata imam let iz Atlante za Bosnu.Prije par dana mi je rekao da ce proces jako dugo trajati. Moze li mi neko reci kolike su moje sanse da ga tuzim,odnosno koliko bi uspjela u tome, naravno da se vratim tamo jer mi grin karta istice 2013.
Only1

#2 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by Only1 »

Ako imas green card mozes nazad se vratiti...a gdje ces nazad je pitanje
sun5nice

#3 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by sun5nice »

Ma imam se kod koga vratiti.
Only1

#4 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by Only1 »

pa nemas ga zasto tuziti a vratiti se mozes
sun5nice

#5 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by sun5nice »

Hehe pa u redu tvoje misljenje!
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#6 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by plain vanilla »

a da zamolis moderaciju da ti prebace temu tamo gdje pripada? :?
sun5nice

#7 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by sun5nice »

Tek danas sam se registrirala pa ne razumijem pojasni mi malo kako
Digla_da_kreci

#8 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by Digla_da_kreci »

sun5nice wrote:Tek danas sam se registrirala pa ne razumijem pojasni mi malo kako
Posaljes im poruku :)
Bordolini

#9 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by Bordolini »

Hajde i razvod i sve ali ne kontam zasto si deportovana ako imas green card? Ko ti je rekao da moras izaci iz zemlje?
karanana

#10 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by karanana »

muz te deportovo iz USA?
ne kontam kako je to moguce. ne kontam sta pitas. jeli pitas mozes li se vratiti u ameriku kao razvedena zena sa green kartom ili pitas imas li osnove da ga tuzis jer ti je dao nogu.
ako pitas prvo, ne vidim razlog zasto se ne bi mogla vratiti kad imas green kartu.
ako pitas drugo, ne znam, nemamo dovoljno informacija, iz onog sto si rekla, mislim da nema razloga za tuzbu ali vidi sa advokatom kakvim. pitanje je jeste li kakvu imovinu zajednicki uzeli i slicno pa da ti imas pravo na pola te imovine.
IHAVEDREAM

#11 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by IHAVEDREAM »

sun5nice wrote:Ako mi moze neko pomoci! Naime prije mjesec dana sam deportovana iz USA,Tenneessee,od strane bivseg supruga,bili smo pola godine u braku.Dosla sam sa turisticko/radnom vizom,dobila sam grin kartu krajem februara.Super smo se slagali sve dok se njegova mama nije pocela petljati u nas odnos.Da bi mi iza ledja spremio zahtjev za razvod dok sam bila u Atlanti kod njegove sestre,jednostavno mi je stavio papir na sto i pod pretnjom me natjerao da potpisem zahtjev ,prezivjela sam veliki stres i sad se oporavljam od svega,i karta je bila tu sto je znacilo da za tri sata imam let iz Atlante za Bosnu.Prije par dana mi je rekao da ce proces jako dugo trajati. Moze li mi neko reci kolike su moje sanse da ga tuzim,odnosno koliko bi uspjela u tome, naravno da se vratim tamo jer mi grin karta istice 2013.
Duso draga, tvoj suprug te nije mogao "Deportovati"...iz USA... ;-)
Razmisli dobro o ovome sto si sama napisala
jednostavno mi je stavio papir na sto i pod pretnjom me natjerao da potpisem zahtjev ,prezivjela sam veliki stres i sad se oporavljam od svega,i karta je bila tu sto je znacilo da za tri sata imam let iz Atlante za Bosnu.
......Nesto je drugo posrijedi, sto ti sigurno znas....... :(
Nisam pravnik i ne poznajem USA zakonodavstvo.....ali ako si pod prisilom supruga morala da napustis USA, ne vidim zasto ne bi mogla da pokrenes sudski postupak ..mozda iz drzave u kojoj se sada nalazis!
melb26sa

#12 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by melb26sa »

Nije te muz deportovao nego si otisla - mogla si na aerodrom i ne ukrcati se na avion.

Posto je brak kratko trajao a cini se da je sve puklo koja cetiri mjeseca po dobijanju zelene karte imas dvije opcije: ostati u Bih ili se vratiti i pokusati dobiti 10-godisnju zelenu kartu. Za to moras imati dokaze da si u brak usla sa good faith tj da ste bili sretni zajedno - za to ti trebaju svi papiri koje mozes naci: porezni transkript(i), racuni, pisma koja su stizala za jedno ili oboje na istu adresu, vozacka na istoj adresi, zdravstveno osiguranje, auto osiguranje (na zajednicka imena ili kao njegov dependant), ako ste gdje putovali zajedno, kopije racuna rezija, racun od mobitela...
Probaj i od njegove sestre dobiti pismo (notarizirano, moze u bilo kojoj poslovnici banke gdje ima racun) da posaljes uz peticiju.
Ti ces i sama morati napisati sta se sve desilo - hronoloski i priloziti uz peticiju ako nemas dobre dokaze - papire, racuni...
Kada odes nazad otidji u Catholic charities i trazi imigracionog i porodicnog advokata (mogu biti i dvije osobe). Porodicni ti treba za osporavanje razvoda a imigracioni zato sto ili cim dobijes krajnje rijesenje o razvodu braka ili 90 dana prije isticanja 2-godisnje zelene karte MORAS poslati formular I-751 za dizanje uslova sa zelene karte. Ako ne dignes uslove, ide prava deportacija sa ICE.
sun5nice

#13 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by sun5nice »

Hvala na info. !
Jack Be Nimble

#14 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by Jack Be Nimble »

Ovo mene podsjeca kada je zena iz Engleske a porijeklom iz Pakistana, otisla u Pakistan na mjesec dana. Njenom muzu se svidjela sloboda i rahatluk bez zene i stavio njeno ime na listu onih koji ne smiju da lete/ulaze u Britaniju jer su moguci teroristi :D. Zeni trebalo tri godine da dokaze da nema nikakve veze sa teroristima i da je puste nazad. :D

Al' ako imas zelenu kartu ne moze te on deportovati, jedino ako nije dokazao vlastima da si neka azdaja/skorpija onda je to drugo.
melb26sa

#15 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by melb26sa »

Jack Be Nimble wrote:Ovo mene podsjeca kada je zena iz Engleske a porijeklom iz Pakistana, otisla u Pakistan na mjesec dana. Njenom muzu se svidjela sloboda i rahatluk bez zene i stavio njeno ime na listu onih koji ne smiju da lete/ulaze u Britaniju jer su moguci teroristi :D. Zeni trebalo tri godine da dokaze da nema nikakve veze sa teroristima i da je puste nazad. :D

Al' ako imas zelenu kartu ne moze te on deportovati, jedino ako nije dokazao vlastima da si neka azdaja/skorpija onda je to drugo.
Mislim da je petljanje njegove mame u pitanju - pretpostavljam da je i on bosanskog porijekla pa porodica navalila da se dovede snajka a bosanka odgovarala, bar u pocetku...

Ona bas ako hoce da mu malo napakosti moze reci da ce ga tuziti za izdrzavanje po njegovom ugovoru sa drzavom (I-864) koji je on morao potpisati prilikom sponzorisanja [u stvarnosti, I-864 je unenforceable prilikom razvoda, ali ako muzic ne zna imigracionu politiku i kako sve hoda, ona to moze iskoristiti za dobivanje male prednosti]. Razveli se ili ne, on je "on the hook" za I-864 ili dok imigrant ne postane drzavljanin (najmanje 5 godina), ili dok ne nakupi 40 quarters rada - kojih 10 godina ili dok imigrant ne umre.

Isto tako, ako se sad vrati i padne na teret drzave (sto je on potpisao da se nece dogoditi u I-864) mogu krenuti za njim da vrati sve pare koje joj daju - ima cijela lista stvari.
jefferson

#16 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by jefferson »

Muz te deportovao??? De ti malo bolje nam objasni dinamiku tog problema. Muz te ne moze deportovati niti njegova mati! Po svemu, cini mi se da je to bosanac koji ima "malo" vise patrijahalnih svjetonazora. Ti, ja mislim, imas vazecu Green card, vrati se i tuzi boga u njemu!
To ce ti Melb26 malo bolje pojasniti 8-) Ja u tim slucajevima samo pajser priznajem!
Drvosjeca iz Dejcica

#17 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

jefferson wrote:Muz te deportovao??? De ti malo bolje nam objasni dinamiku tog problema. Muz te ne moze deportovati niti njegova mati! Po svemu, cini mi se da je to bosanac koji ima "malo" vise patrijahalnih svjetonazora. Ti, ja mislim, imas vazecu Green card, vrati se i tuzi boga u njemu!
To ce ti Melb26 malo bolje pojasniti 8-) Ja u tim slucajevima samo pajser priznajem!
Nije Bosanac već mali smrdo, čovjek bez muda, US državaljnin kakvi obično jesu. :oops:
jefferson

#18 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by jefferson »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
jefferson wrote:Muz te deportovao??? De ti malo bolje nam objasni dinamiku tog problema. Muz te ne moze deportovati niti njegova mati! Po svemu, cini mi se da je to bosanac koji ima "malo" vise patrijahalnih svjetonazora. Ti, ja mislim, imas vazecu Green card, vrati se i tuzi boga u njemu!
Nije Bosanac već mali smrdo, čovjek bez muda, US državaljnin kakvi obično jesu. :oops:
:run:
Jack Be Nimble

#19 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by Jack Be Nimble »

jefferson wrote:
:run:
America, FUCK YEAH!
doboj

#20 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by doboj »

samo vi pricajte ,da vas mozemo naci na karti ,poslali bi mi avione. :D
luckylaka

#21 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by luckylaka »

Suncice draga ako je razvod u pitanju to nema nikakve veze je li on Us drzavljanin ili BiH drzavljanin.Iz tvog izlaganja nista se ne moze zakljuciti osin da te sa green card niko ne moze istjerati osim ako naravno nisi napravili kakvo krivicno djelo za sto ces prvo odgovarati pa tek onda letjeti.Tvoja prica je mao zamrsena tj.iz nje se nista ne moze zakljuciti osim,,ostani gdje si,,
Rob_Atl

#22 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by Rob_Atl »

Kako si uspjela za pola godine braka dobiti zelenu kartu? :roll: Znam da je minimum 3 godine , posto imam dosta jaranica sto su "udate" za papire (ne kazem da si ti) pa tako da znam proceduru. Al i ako si je dobila znaci tebi niko nista ne moze, kao sto je neko naveo gore jedino da si uradila neko jebeno krivicno djelo pa onda, a ovako nea sanse. Slagao te dobro, green karta ti znaci stalni boravak u USA. Slobodno ti sjedi na avion ako imas kod koga doci ne moras mu ni reci da si ovdje, naravno ako ste rascistili razvod skroz. Ja sam iz Atlante pa eto docu po tebe na ajrodrom ako treba :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#23 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by corolla02 »

pa svi imaju dvojno drzavljanstvo dole, sto to i bosnjaci ne bi imali :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#24 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by Truba »

melb26sa

#25 Re: Razvod sa americkim drzavljaninom!

Post by melb26sa »

Rob_Atl wrote:Kako si uspjela za pola godine braka dobiti zelenu kartu? :roll: Znam da je minimum 3 godine , posto imam dosta jaranica sto su "udate" za papire (ne kazem da si ti) pa tako da znam proceduru. Al i ako si je dobila znaci tebi niko nista ne moze, kao sto je neko naveo gore jedino da si uradila neko jebeno krivicno djelo pa onda, a ovako nea sanse. Slagao te dobro, green karta ti znaci stalni boravak u USA. Slobodno ti sjedi na avion ako imas kod koga doci ne moras mu ni reci da si ovdje, naravno ako ste rascistili razvod skroz. Ja sam iz Atlante pa eto docu po tebe na ajrodrom ako treba :D
Sto je ne bi dobila za pola godine? Uslov je da je supruznik US drzavljanin i posto je radila Adjustment of Status ima logike da ju je dobila za pola godine - to je otprilike i vremenski okvir koliko USCISu treba da obradi I-485.

To sto godine spominjes je vjerovatno za supruznike osoba koje imaju zelenu kartu - za njih se ceka da imigracioni broj vize postane dostupan i trenutno treba minimalno 3 godine.
Post Reply