Pozdrav,
Prije nekoliko godina roditelji su mi se razveli i naravno doslo je do podjele imovine, odmah poslje toga otac je prepisao svu svoju imovinu na mene tj njapisao je testament da nakon njegove smrti sve sto je njegovo je moje, kako bi mog brat isljucio iz nasljestva. Međutim on je poslje toga svega postao psihicki nestabilan i na kraju je dobio na osnovu psihicke bolesti i penziju. Sada me zanima ako on izmjeni testament da li je to pravno valjano posto znaci ima sluzbeno diagnosticirano psihicko oboljene?
Zahvaljujem unaprijed!
Razvod-psihicko oboljenje-testament
Moderator: _BataZiv_0809
-
Drinski
#2 Re: Razvod-psihicko oboljenje-testament
ovisi od prirode bolesti tj.da li je sposoban za rasuđivanje i vremena tj. da li je u momentu raspolaganja bolestan.RodneyMcKay wrote:Pozdrav,
Prije nekoliko godina roditelji su mi se razveli i naravno doslo je do podjele imovine, odmah poslje toga otac je prepisao svu svoju imovinu na mene tj njapisao je testament da nakon njegove smrti sve sto je njegovo je moje, kako bi mog brat isljucio iz nasljestva. Međutim on je poslje toga svega postao psihicki nestabilan i na kraju je dobio na osnovu psihicke bolesti i penziju. Sada me zanima ako on izmjeni testament da li je to pravno valjano posto znaci ima sluzbeno diagnosticirano psihicko oboljene?
Zahvaljujem unaprijed!
stoga je moj savjet svima da istovremeno sa testamentom pribave i pohrane nalaz i mišljenje ljekara odgovarajuće specijalnosti.
- Miki123
#3 Re: Razvod-psihicko oboljenje-testament
pa ništa ovim nisi riješio. Poslije smrti oca brat će moći tražiti i sigurno dobiti svoj nužni nasljedni dio. To se ne može isključiti testamentom, nego jedino ugovorom o doživotnom izdržavanju, ukoliko se ti stvarno brineš o ocu.odmah poslje toga otac je prepisao svu svoju imovinu na mene tj njapisao je testament da nakon njegove smrti sve sto je njegovo je moje, kako bi mog brat isljucio iz nasljestva.
- muminovic
#4 Re: Razvod-psihicko oboljenje-testament
Da to je tacno, ali nuzni dio je svakako manji od zakonskog naslijednog dijela, tako da je rijesio u tom dijelu (umanjeno).Miki123 wrote:pa ništa ovim nisi riješio. Poslije smrti oca brat će moći tražiti i sigurno dobiti svoj nužni nasljedni dio. To se ne može isključiti testamentom, nego jedino ugovorom o doživotnom izdržavanju, ukoliko se ti stvarno brineš o ocu.odmah poslje toga otac je prepisao svu svoju imovinu na mene tj njapisao je testament da nakon njegove smrti sve sto je njegovo je moje, kako bi mog brat isljucio iz nasljestva.
p.s.
cuvaj testament da ga ne unisti
-
RodneyMcKay
#5 Re: Razvod-psihicko oboljenje-testament
Najmanje mene brine brat i onako ga je bezrazlozno iskljucio iz nasljedstva, ali mene brine da nebi neko od "stranaca" premunto
i sta ako zaista nekom drugom prepise...da li ja to mogu vratit na sebe odnosno na nasu porodicu? Ili u slucaju da proda nekome sta onda?
- muminovic
#6 Re: Razvod-psihicko oboljenje-testament
Takav testament/ugovor bi se mogli sudski pobijati na sudu, ali bi ti trebala medicinska dokumentacija u tom kriticnom vremenu (kada je nacinio testament, eventualno ugovor o poklonu).RodneyMcKay wrote:Najmanje mene brine brat i onako ga je bezrazlozno iskljucio iz nasljedstva, ali mene brine da nebi neko od "stranaca" premuntoi sta ako zaista nekom drugom prepise...da li ja to mogu vratit na sebe odnosno na nasu porodicu? Ili u slucaju da proda nekome sta onda?