prochitah ovo na iskonu i malo mi bezze bi
Otkaz prevoditeljici mise zbog - razvoda!
'Žalili su se gluhonijemi da ne mogu pratiti misu dok je prevodi razvedena žena', kaže pater Tonči Trstenjak. 'Pa ne možemo se ravnati po crkvenim zakonima!', zgrožen je Galić.
ZAGREB - Dubravki Naumovski, koja je četiri godine simultano za gluhonijeme prevodila prijenose misa na HTV-u, otkazana je suradnja jer se - razvodi od supruga!
Autor tog nevjerojatnog postupka, urednik Religijskog programa HTV-a pater Tonči Trstenjak, obrazlaže da je gospođa Naumovski "javna osoba" te da "nije prikladno" da osoba koja se razvodi bude u prijenosima religijskog programa, piše Glas Istre.
Kako se razvesti i dobiti otkaz:
"...neprikladno je da se vi u svom statusu pojavljujete na HTV-u
...mene osobno ne zanima vaš privatni život
...iza Religijskog programa stoji biskupska stolica, moram ovako postupiti
...problematično je što se za razvod saznalo
...da vas se ne vidi, da vam se samo čuje glas, onda ne bi bilo problema
...gluhonijemi su se žalili da ne mogu pratiti prijenos dok im ga prevodi žena koja se razvodi"
"Rekao mi je da su ga ljudi zvali i da su mu rekli kako je neprikladno da se ja 'u svom statusu' pojavljujem na HTV-u. Rekao je i da je on zadovoljan mojim radom i našom suradnjom, da njega osobno ne zanima moj privatni život, ali da iza realizacije Religijskog programa stoji biskupska stolica i da on mora tako postupiti", prepričala je Dubravka Naumovski skandaloznu epizodu s Prisavlja Glasu Istre.
Problem je što se saznalo
Trstenjak joj je još rekao da je u cijelom slučaju osobito problematično to što se ona pojavljuje na ekranu i što se za razvod - saznalo! "Znate, da se vi ne pojavljujete na ekranu, da vas se ne vidi, da vam se samo čuje glas, onda ne bi bilo problema", prepričava Dubravka Naumovski riječi patera Trstenjaka, koji je još dometnuo da "ne bi bilo problema da se radi o Zabavnom programu, ali je, eto, ona u Religijskom programu", a tamo - čini se - razvedene osobe nisu poželjne.
Najfascinantniji dio Trstenjakova objašnjenja je pozivanje na pozive osoba koje misu prate putem znakova simultane prevoditeljice, a koje su se tobože "žalile da ne mogu pratiti prijenos dok im ga prevodi žena koja se razvodi"!
Zato je pater Trstenjak otkazao suradnju razvedenoj ženi, pa u nedjelju gluhi nisu uopće mogli pratiti prijenos mise jer simultanog prevođenja nije ni bilo.
Hrvatska je laička država
Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić je zabezeknut. "HRT obvezuju zakoni Republike Hrvatske koja je laička država. Pa ne možemo se mi na javnoj televiziji ravnati po crkvenim zakonima! Naš religijski program ima svoje specifičnosti, ali otkazivanje suradnje nekomu jer se razvodi nipošto ne spada u te specifičnosti", rekao je Galić. Predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdenko Ljevak najavio je da će to pitanje postaviti na sjednici Vijeća.
"Ne bih komentirao odluke patera Trstenjaka - on je urednik i on snosi odgovornost za svoje odluke. Ipak, cijela situacija u odnosu prema gospođi baš i nije fer", rekao je predstojnik tiskovnog ureda Biskupske konferencije Anton Šuljić, koji nije bio najsretniji činjenicom da se Trstenjak u svojoj odluci pozvao i na Kaptol.
Pater Trstenjak, koji nije ni znao da u nedjelju nije bilo simultanog prijevoda mise, na novinarsko pitanje o razlozima otkazivanja suradnje simultanoj prevoditeljici rekao je "nemamo nikakvu suradnju s njom" i spustio slušalicu.
ispod chlanka ide anketa koja me totalno obeshrabrila i svi moji snovi

o radu na hateveu

su pali u vodu jer 12% nije mali broj i vjerovatnoca da se jedan od tih 12% nesto pita nije zanemariva
Otkaz na HTV-u zaslužuju:
neradnici 28%
loši novinari 20%
korumpirani 38%
razvedeni 2%
nekršteni 12%
http://iskon.hr/vijesti/page/2006/03/20/0019006.html