Itekako je moguce odgojiti 'normalno dijete' (ma sta to znacilo) kao samohran roditelj
Najvaznije od svega - ne praviti dramu od svega toga pred djetetom. Dijete ce reagovati onako kako ti reagujes. Dakle smireno. Ne raspravljaj o razvodu sa djetetom, ali odgovori otvoreno i posteno na svako pitanje koje dijete postavi (ne idi dalje od toga...jednostvano odgovori na pitanje). Nemoj sjesti i na primjer poceti objasnjavati djetetu (osim ako te pita) kako ce ono i dalje uredno vidjati oca, kako otac njega/nju i dalje voli, itd... Ako pocnes s tom pricom iz cista mira, (iz straha da bi dijete moglo reagovati ovako ili onako) - dijete osjeti tvoj strah, tvoju nesigurnost, i ne znajuci odakle taj strah i nesigurnost - pocinje sumnjati u tvoje rijeci. Samu cinjenicu da su se mama i tata razveli predstavi djetetu onako kako i jeste - cinjenica! Nepromjenjivo. Djeca - cak i mala djeca, razumiju mnogo vise nego sto mi obicno mislimo.
Ja sam svojima sasvim jednostavno objasnila da dvoje ljudi stupe u brak kada misle da vole jedno drugo, i kada misle da zele jedno s drugim provesti ostatak zivota. Kada ta dva uslova vise nisu ispunjena - roditelji se mogu razvesti. Ni spomenula nisam odnos roditelja prema djeci (tipa, mi se ne razvodimo od tebe, ti si uvijek nase dijete, itd)... Zasto pocinjati tu pricu? Zasto predstavljati djetetu mogucnost da, mozda, ono sada gubi jednog roditelja? Ne... Sacekaj da te dijete pita (ako te ikad pita) kako i koliko ce vidjati oca. Odgovori otvoreno, da svaki put kada dijete pozeli, moze nazvati oca, i ako je otac u mogucnosti (dozvoli ideju da otac mozda danas bas i ne moze - nemoj projicirati svoje eventualne negativne stavove - mada mi bas i ne izgledas kao takva osoba) vidjece ga.
Ako je otac 'naopak', pa mu je sve prece od djece - nemoj ga pravdati pred djetetom. Jednostavno reci da ti bas i ne znas zasto otac nije danas dosao po njega/nju. Ostavi ocu da odgovori na to pitanje. Kakva ce njegova veza sa djetetom biti - zavisi od njega, a ne od tebe. Ako ce on biti 'paksu' - tvoje dijete ima pravo da shvati da je to tako. Da boli - boli, ali te se stvari dogadjaju i bez razvoda...
I.... kada te dijete pokusa 'ujesti' - nazalost i to ce se dogadjati...djeca vrlo brzo shvate da te mogu emotivno ucjenjivati... nemoj niposto dozvoliti da te obuzme neki osjecaj krivnje ili lose savjesti. Cvrsto i odlucno objasnis djetetu da ti imas pravo na vlastiti zivot i da, iako bi ti, svakog trena dala taj zivot za njega/nju - ti bi to uradila u slucaju da njemu/njoj spasis zivot, a ne da bi on/ona ispunili neki hir.
Da ponovim jos jednom, sa djetetom razgovaraj kao sto bi razgovarala sa bilo kim od nas ovdje... Objasni svoje stavove, odgovori na pitanja, ali ne unosi nesigurnost bez potrebe. Ako ti je tesko...places, dijete te vidi... nije strasno... Objasni djetetu da je odraslima ponekad tesko, i da mama ponekad place kad je nesto boli isto kao sto i dijete place kad ga nesto boli.... Da se ne ponavljam, mislim da si shvatila sustinu... Moja djeca su danas 22 i 18, (bili su sami sa mnom od dobi 6 i 2) i nikada, ali zaista nikada nisu ni jedno ni drugo dosli da mi nesto prigovaraju, ili da mi se nesto zale. Razvod im je prezentiran najnormalnija stvar na svijetu i tako su ga i prihvatili. Cuvaj na umu da bi dijete radilo ove ili one stvari - uglavnom i bez razvoda.
Sretno,