Razvod braka

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Locked
Drinski

#376 Re: Razvod braka

Post by Drinski »

Sanelaa88 wrote:Znaci jedan od supruznika moze da ode na sud i kaze: "Ne zelim vise da zivim sa njom/njim zbog tog i tog" i
Dovoljno.
KOd nas se trazi samo tezak i trajan poremećaj odnosa, a ako neko ne zeli da "zivi" sa drugim partnerom pa to čak i ne mora posebno obrazlagati, to je sasvim dovoljno.

LJudi se mogu razvesti zbog toga sto napr.on drzi sibice na stolu a ne u ladici ako to izaziva prestanak sexualne, emocionalne, imovinske i prostorne zajednice.
Drinski

#377 Re: Razvod braka

Post by Drinski »

Pa dobro, znam ja da sam tebi smijesan. :mrgreen:
Drinski

#378 Re: Razvod braka

Post by Drinski »

krvava wrote: a dapace bas volim citati tvoje postove :)
:per:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#379 Re: Razvod braka

Post by Truba »

Sex
kakavdanakneiskustvu

#380 Re: Razvod braka

Post by kakavdanakneiskustvu »

sta sa stanom koji je dobijen darovnim ugovorom u slučaju razvoda braka?
muminovic

#381 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

kakavdanakneiskustvu wrote:sta sa stanom koji je dobijen darovnim ugovorom u slučaju razvoda braka?
Ukoliko je ucinjen u toku trajanja bracne zajednice, i ukoliko nije posebno odredjeno darovnim ugovorom, takva imovina smatra se bracnom stecevinom i dijeli 1/2.
kakavdanakneiskustvu

#382 Re: Razvod braka

muminovic wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:sta sa stanom koji je dobijen darovnim ugovorom u slučaju razvoda braka?
Ukoliko je ucinjen u toku trajanja bracne zajednice, i ukoliko nije posebno odredjeno darovnim ugovorom, takva imovina smatra se bracnom stecevinom i dijeli 1/2.

a ako u darovnom ugovoru piše da se stan poklanja jednom od supružnika,ne oboma?
muminovic

#383 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

kakavdanakneiskustvu wrote:
muminovic wrote:

a ako u darovnom ugovoru piše da se stan poklanja jednom od supružnika,ne oboma?
Ukoliko to pise u darovnom ugovoru, onda je ta klauzula validna, i stan pripada kako je i navedeno.
kakavdanakneiskustvu

#384 Re: Razvod braka

muminovic wrote:
muminovic wrote:

Ukoliko to pise u darovnom ugovoru, onda je ta klauzula validna, i stan pripada kako je i navedeno.[/quote

znači u slučaju razvoda braka stan koji je dobijen darovnim ugovorom ostaje supružniku koji je i dobio stan darovnim ugovorom?
muminovic

#385 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

kakavdanakneiskustvu wrote: znači u slučaju razvoda braka stan koji je dobijen darovnim ugovorom ostaje supružniku koji je i dobio stan darovnim ugovorom?
Samo u slucaju DA JE DAROVNIM UGOVOROM POSEBNO NAVEDENO DA SE PREDMETNI STAN POKLANJA SAMO JEDNOM BRACNOM PARTNERU, A NE I DRUGOM.
kakavdanakneiskustvu

#386 Re: Razvod braka

muminovic wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: znači u slučaju razvoda braka stan koji je dobijen darovnim ugovorom ostaje supružniku koji je i dobio stan darovnim ugovorom?
Samo u slucaju DA JE DAROVNIM UGOVOROM POSEBNO NAVEDENO DA SE PREDMETNI STAN POKLANJA SAMO JEDNOM BRACNOM PARTNERU, A NE I DRUGOM.

ok,hvala
doktrinaus33

#387 Re: Razvod braka

Post by doktrinaus33 »

Pozdrav!
Mislim da moj problem spada pod ovu temu, mada je jos komplikovanije.....Trebam savjet, lijepu rijec, bilo kakav odgovor!!!
Naime, Sarajlija, 33 god, jos uvijek ozenjen, otac prelijepe djevojcice od 5 god.
Davne "99" god. upoznao sam svoju suprugu, emotivno se vezali, zajedno dijelili dobro i lose tokom svih ovih godina. Zajednicki zivot otpoceo je 2006. god. a krunisan je vjencanjem 2008. god. Mnogi su govorili da je nasa veza kao ona iz "udzbenika". Naravno, bilo je i manjih trzavica i problema, ali zelja za zajednickim zivotom bila je mnogo, mnogo jaca.
2009. god. postao sam otac....osjecaj poznat mnogima, naime, neopisiv !!!

I tako zivot tece...borba rovovska...klin formacija... a moja srecna zvijezda zasija 2011. god. Dobijem posao u advokatskoj kancelariji kao administrativac, IT Manager, kurir, ama sve ... ali supruga ubrzo polaze advokatski i pocinje raditi zajedno sa mnom.Rezultat je kupovina stana.

Prije 2 mj.nastane mala svadja.....ona ubrzo zahtjeva da se iselim i ja kontam "nek se sve malo stisa" i odem kod prijatelja.
Onda slijedi pakao....prvi susret u kancelariji i slijedi napad na mene sa tastaturom po glavi, krv iz nosa ...kroz 2-3 sata policija me hapsi,a razlog je nasilje u porodici, kao ja je davio!!!!!. Pustaju me ubrzo sa rjesenjem u ruci da sam nasilna osoba, ne smijem prici supruzi blize od 3 metra, ne smijem je uznemiravati. Bravu na stanu mijenja, za 5 dana dobijam otkaz. U Centru za Socijalni rad dogovaramo se oko vidjanja djeteta, ona rjesenje ne postuje, dijete nisam vidio 40 dana.
Za Bajram cekam poziv da me kcerka nazove, oko 11 sati sa cvijecem idem do naseg zaj. stana, opet sam napadnut sa fizickim ozljedama, opet uhapsen!!! Na incijativu soc.radnika, supruga sa kcerkom ide do djecjeg psihologa gdje je zakljucak da me dijete ne zeli vidjeti.STA DA RADIM, NEMAM KUD, SVA VRATA ZATVORENA!!!!!
Drinski

#388 Re: Razvod braka

Post by Drinski »

trazi kontakte sa djetetom uz prisustvo organa starateljstva.
nemoj dozvoliti da te dijete "zamrzi", mislim proci ce tak konfliktni period, djevojcica ce postati djevojka i zena, nemoj da supruga nju koristi kao oruzje protiv tebe, to je u ovoj fazi najbitnije.
nightvision

#389 Re: Razvod braka

Post by nightvision »

A oko cega je nastala ta "mala" svadja? Koja je toliko mala, jel, da supruga zahtjeva od tebe da iselis, i da te napada tastaturom?! Meni samo jedan razlog pada na pamet, a to je da si je prevario, i iznevjerio svu tu bajnu i krasnu idilu. I ako je tako onda si fakat zasluzio da ne vidis djeteta nikad vise. Previse si pricom fokusiran na to neko suprugino "pretjerivanje" a premalo detalja otkrivas o (stvarnim) detaljima razlaza kao da nesto krijes tako da mi ova tvoja prica pomalo smrdi... Nakon toliko zajedno provedenih godina, nakon braka, nakon djeteta, nece te niko tek tako zeljeti naglavacke izbaciti iz zivota. Mora biti dobro jak razlog za to.
insomnia78

#390 Re: Razvod braka

Post by insomnia78 »

Znao sam da ce tebe optuziti, samo nisam ocekivao to ovako brzo
kakavdanakneiskustvu

#391 Re: Razvod braka

pitanje je žele li ostati u braku i ako ne žele kako da on viđa dijete,razlog svađe je njihova stvar
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#392 Re: Razvod braka

Post by Truba »

nastranu što je post nerealan, fali dosta detalja i liči na trolerski upad
situacija je priličino životna :D
klasika da se muški za nasilje odmah osuđuju... u španjolskoj čini mi se samo na osnovu ženine riječi mogu strpati muža u zatvor
onda neviđanje djeteta...isto klasika
izlazak muškarca iz zajedničkog stana...isto
doktrinaus33

#393 Re: Razvod braka

Post by doktrinaus33 »

nightvision wrote:A oko cega je nastala ta "mala" svadja? Koja je toliko mala, jel, da supruga zahtjeva od tebe da iselis, i da te napada tastaturom?! Meni samo jedan razlog pada na pamet, a to je da si je prevario, i iznevjerio svu tu bajnu i krasnu idilu. I ako je tako onda si fakat zasluzio da ne vidis djeteta nikad vise. Previse si pricom fokusiran na to neko suprugino "pretjerivanje" a premalo detalja otkrivas o (stvarnim) detaljima razlaza kao da nesto krijes tako da mi ova tvoja prica pomalo smrdi... Nakon toliko zajedno provedenih godina, nakon braka, nakon djeteta, nece te niko tek tako zeljeti naglavacke izbaciti iz zivota. Mora biti dobro jak razlog za to.
Evo oko cega je nastao problem!!! Radio neki posao u Hrvatskoj, trebao trajati 3 dana. I jeste, ali sa pauzom od 36 sati izmedju 2.i 3.radnog dana. Zeljan porodice upalim auto, 400km pod noge i dodjem kuci.Ali supruzi nije nimalo drago, primjecujem to. Uvreda stize navecer kada mi kaze da sutra ujutro, kada krenem nazad, oko 7 sati, budem veoma tih da je ne budim.Postovanje za 800 predjenih km, plus...ravno je nuli, po meni. Sve to sam uradio jer supruzi rodjendan pada za dva dana, te radni dan je, kontam rano ce leci spavati, bolje ovako...Dolazim dan prije rodjendana, NEUMORAN, SIT, SA CVIJECEM...Kaze mi samo jednu recenicu:Ne diraj tortu!!! VRHUNAC: Sutradan primjetim da mi nema zadnje tablice na autu, obzirom na posao koji radim, svasta mi pada na pamet.Auto je reg.na adv.kanc.i nakon prijave u policiji, oni mi traze brdo papira, vec je oko 8 sati navecer...Posto je supruga branila vise policajaca, molim je da se raspita o putanji papirologije i cekanju na novu tablicu, a njeno nijemo ponasanje je, priznajem, izazvalo moju nervozu uz par recenica da me ne voli, da je ne interesujem,itd i jesam u nekoj brzini malo jace zalupio ulazna vrata i otisao na posao. Izgleda da sam tada otvorio vrata pakla!!!
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#394 Re: Razvod braka

Post by Entropio »

.
doktrinaus33

#395 Re: Razvod braka

Post by doktrinaus33 »

kakavdanakneiskustvu wrote:pitanje je žele li ostati u braku i ako ne žele kako da on viđa dijete,razlog svađe je njihova stvar
Slazem se apsolutno, ali razvod je samo papir...vidjanje djeteta je bitnije...pristup licnim stvarima je potreba. Nakon 2 mjeseca provedena po policiji i Centru za soc.rad svi mi kazu da nadlezni sud tj.Opcinski u SA je jedino rjesenje. E onda stupa na snagu moje neiskustvo u advokaturi...Supruga me je nazvala i rekla da zna da sam podnio tuzbu za razv.braka, da ce je razvuci do max.a da cu ja umrijeti od gladi na ulici. Istina,dogovor je bio da ne zurimo sa razvodom jer ubrzo nakon toga slijedi podjela bracne stecevine...obzirom da je stan bio oko 110 000 KM, a supruga ima kredit od 30 000 za taj stan(ostatak od 80 000 je moj ali stecen u braku), postovao sam dogovor jer promjena ziv.okruzenja nije dobro za dijete, obzirom da je lokacija stana izvrsna. Povukao sam tuzbu, a sada pisem zahtjev za prijevremeno rjesenje o vidjanju djeteta.
Nisam siguran koliko cu se moci nositi sa svim ovim, ne radim, nemam vise gdje boraviti, a dobio sam i prijetnje o alimentaciji da ako je ne pocnem placati(za nezaposlene osobe alimentacija je 100 KM) sravnice me sa zemljom. Jedno znam,
boricu se, ali neuhranjenost i manjak sna su sve vise prisutni...Obzirom da me roditelji krive za sve, nemam vise ni maticnu adresu. Na pragu sam prihvatilista za beskucnike.....A 25.08. LUBAV MOJA MALA JEDINA NAVRSAVA PET GODINA. Cini mi se da ce mi srce puci.... ;-( ;-(
nezasticena

#396 Re: Razvod braka

Post by nezasticena »

E, baš užasna situacija. Međutim, ništa novo. Znaš kako kažu? Od ljubavi do mrženje linija je tanka. Ja bih rekla pretanka. Nažalost jer nikad mi nije bilo jasno kako dvoje ljudi, koji su se nekad beskrajno voljeli, živjeli za zajedničke trenutke, uz to roditelji zajedničkog djeteta, u kriznim situacijama ne mogu naći način da prevaziđu krizu. A ako ju već I ne mogu prevazići I naći rješenja za problem pa se, navodno moraju razići, kako ne mogu u sebi naći bar trunku razumijevanja za drugu stranu I postupiti ljudski.

Meni je uvijek žao kad u takvoj situaciji djeca stradaju a stradaju najviše. Nažalost! To na njih ostavlja I najveće posljedice. Mi stariji nekako naučimo živjeti s tim ali djeca pate. I vjeruj pate I kad odrastu I ostane vječito pitanje zašto je moralo tako biti. Evo ja imam rođaka, koji je dijete razvedenih roditelja. On I sad kao četrdesetogodišnjak postavlja pitanja zašto je moralo baš tako biti I zašto se otac I majka ni oko čega, kao ljudi nisu mogli dogovoriti! Zašto je uvijek morao oko svega biti problem I zar nisu shvatali koliko to njega boli!?

Što se tiče okrivljivanja od strane rodbine I prijatelja I to je već klasika. Uvijek je neko na nečijoj strain. Ja lično mislim da se tu niko ne bi trebao miješati I das vi trebaju zauzeti stav da je to problem dvoje ljudi I ničiji više. Ako vi želite da ga riješite naćićete način. Ako ne, niko vam ne može pomoći. Posebno ne svaljujući krivicu na jedno ili drugo.

Želim ti svu sreću I nadam se da ćete ti I supruga ipak pronaći zajedničlki jezik, makar u smislu da se kao ljudi raziđete. Nadam se da će roditeljska ljubav u vama pobijediti sva negativna osjećanja I voditi vas putem kojim ćete najmanje povrijediti svoje dijete. Vjeruj, ono kad odraste sjetiće se svega i znaće cijeniti roditelja koji ga je manje povrijedio.
Drinski

#397 Re: Razvod braka

Post by Drinski »

doktrinaus33 wrote: ....da sam podnio tuzbu za razv.braka, da ce je razvuci do max.a da cu ja umrijeti od gladi na ulici.
Obzirom da si radio u advokaturi, trebao si do sada skontati (a i ako nisi, imas i drugih advokata koje mozes pitati), da ovo dvoje nema veze.
Nisam siguran koliko cu se moci nositi sa svim ovim, ne radim, nemam vise gdje boraviti, a dobio sam i prijetnje o alimentaciji da ako je ne pocnem placati(za nezaposlene osobe alimentacija je 100 KM) sravnice me sa zemljom. Jedno znam,
boricu se, ali neuhranjenost i manjak sna su sve vise prisutni...Na pragu sam prihvatilista za beskucnike....
Imas podjelu bracne imovine.
doktrinaus33

#398 Re: Razvod braka

Post by doktrinaus33 »

Drinski wrote:
doktrinaus33 wrote: ....da sam podnio tuzbu za razv.braka, da ce je razvuci do max.a da cu ja umrijeti od gladi na ulici.
Obzirom da si radio u advokaturi, trebao si do sada skontati (a i ako nisi, imas i drugih advokata koje mozes pitati), da ovo dvoje nema veze.
boricu se, ali neuhranjenost i manjak sna su sve vise prisutni...Na pragu sam prihvatilista za beskucnike....
Imas podjelu bracne imovine.
Ne kontam....Ja podnio tuzbu, posavjetovao se i ipak dogovor je najbrzi i najbolji, pa povukao tuzbu!!!!!
Evo primjer...rociste u 10.mj. se otkaze radi poslovnih obaveza...Sudija ce razumjeti Advokata, sto da ne...Zatim u 11.mj. se zali na brakorazv.tuzbu...Sljedece rociste za 3. mj....Samo unese nove dokaze koje ja moram pobijati...Godina skoro prosla. Prijatelju, na upit cu ti rado otkriti i privatno poslati poruku o kojem je advokatu tj.adv.kancelariji rijec.....Ovaj moj slucaj..to je smijesno....Rekao bih evropsku slavu da imaju...
A za podjelu bracne imovine procitas par zakona iz Porodicnog prava...redoslijed, tok, sudska odluka, sudski nalog za prodaju, cijena u tom slucaju itd...
Ali i to je nadoknadivo.....sta sa djetetom???
Drinski

#399 Re: Razvod braka

Post by Drinski »

nije bas tako, ali evo pripisacemo to neznanju.

sto se tice djeteta, imas opciju viđanja uz prisustvo radnika org. starateljstva.
JThomas

#400 Re: Razvod braka

Post by JThomas »

nažalost prijatelju tebe su faktički a ne pravno sjebali. tebi treba moćan zaštitnik, pare, sila, a pravo tek poslije toga.
Locked