Kako komemuminovic wrote:muminovic wrote:Skupe sudske takse pa odlucili da ostanu u brakuorleanska wrote:Svi su zurili sa tim razvodom, tj pricom o tome. Trazili inf ovdje na forumu i sta bi na kraju usutili se....![]()
nema tako skupe takse
istina
Moderator: _BataZiv_0809
Kako komemuminovic wrote:muminovic wrote:Skupe sudske takse pa odlucili da ostanu u brakuorleanska wrote:Svi su zurili sa tim razvodom, tj pricom o tome. Trazili inf ovdje na forumu i sta bi na kraju usutili se....![]()
nema tako skupe takse
muminovic wrote:Niko ne voli da se razvodi, ali na zalost to se svakodnevno desava.
Ne moze, al isto tako treba se potrudit da se brak sacuva. Lako se razvest al ocuva brak tesko...muminovic wrote:Ne moze se sve u zivotu predvidjeti...
Slazem se u potpunosti.orleanska wrote:Ne moze, al isto tako treba se potrudit da se brak sacuva. Lako se razvest al ocuva brak tesko...muminovic wrote:Ne moze se sve u zivotu predvidjeti...
A gdje traje toliko? I kako znas kolika je tarifa advokata napr. u Zivinicama ili Kaknju, a da nije recimo 100 KM po izlasku?putokaz1 wrote:Taksa je 200 KM na tuzbu na presudu neznam mozda 100
ako imate advokata dva ročišta plus tuzba ispane preko 1000 KM troškova
ko ima nek izvoli
Trajanje procesa varira od samo nekoliko dana do 2-3 godine,zavisi ako poznajete sudiju vrlo brzo ste završili sve
Adv tarifa je na entitetskom nivou, dakle ista je bez obzira na grad/opcinu/selo i iznosi 360 KM po poduzetoj pravnoj radnji u predmetima ove vrste (3 x 360) ukoliko naravno bude vise od dva rociste, placa se dodatno po 360.Drinski wrote:A gdje traje toliko? I kako znas kolika je tarifa advokata napr. u Zivinicama ili Kaknju, a da nije recimo 100 KM po izlasku?putokaz1 wrote:Taksa je 200 KM na tuzbu na presudu neznam mozda 100
ako imate advokata dva ročišta plus tuzba ispane preko 1000 KM troškova
ko ima nek izvoli
Trajanje procesa varira od samo nekoliko dana do 2-3 godine,zavisi ako poznajete sudiju vrlo brzo ste završili sve
kolega, a koliko advokata primjenju usvojenu u odnosu na "tržišnu" tarifu?muminovic wrote: Adv tarifa je na entitetskom nivou, dakle ista je bez obzira na grad/opcinu/selo i iznosi 360 KM po poduzetoj pravnoj radnji u predmetima ove vrste (3 x 360) ukoliko naravno bude vise od dva rociste, placa se dodatno po 360.
Takodje profesionalno lice ima pravo i dodatno na naplatu 60 KM za 1 sat odsustva iz ureda x broj sati, kao i za troskove prevoza.
Tarifa ti je dostupna na netu.
Drinski wrote:kolega, a koliko advokata primjenju usvojenu u odnosu na "tržišnu" tarifu?muminovic wrote: Adv tarifa je na entitetskom nivou, dakle ista je bez obzira na grad/opcinu/selo i iznosi 360 KM po poduzetoj pravnoj radnji u predmetima ove vrste (3 x 360) ukoliko naravno bude vise od dva rociste, placa se dodatno po 360.
Takodje profesionalno lice ima pravo i dodatno na naplatu 60 KM za 1 sat odsustva iz ureda x broj sati, kao i za troskove prevoza.
Tarifa ti je dostupna na netu.
I na koncu ne znam niti jednog koji je stranci naplatio odsustvo iz ureda kao i putni trošak, doduse takve troškovnike izjavljuju sudu tj. sa tim stavkama ali to dosuđuju samo neznalice jer prvi trošak mu je priznat kroz nagradu za zastupanje (da nije bilo ročišta onda bi imao pravo na ovo) a drugi trošak nije nužan (stranka mogla angažovati advokata iz sjedista suda).
Ajd ti kolega procitaj odluku Ustavnog suda BIH AP. 2757/06 kao i AP 548/09 i dr.muminovic wrote: Tacno je, tako su sudovi PRIJE radili, dok Ustavni sud FBIH je rekao, da stranka ima pravo ako zeli da uzme advokata udaljenog i 500kilometara, sud mora dosuditi troskove (kako troskove prevoza tako i troskove odsustva iz ureda), jer je dira u ustavnu normu "pravo na rad", ne mozes vrsiti diskriminaciju nekoga ako je uzet za rad iz drugog mjesta, prije je sud pisao "... troskovi odsustva iz ureda i troskovi prevoza nisu uzeti kao nuzni troskovi "jer u mjestu gdje je sud ima puno advokata" itd... pa ne dosudi", to vise nikako nije slucaj, niti smije.
Ne MORA dosuditi jer bi to značilo dvostruko namirenje kako je naprijed pojašnjeno.Sto se tice durgog djela, nema veze gdje je sjediste ureda, ako rociste traje 3h, ima pravo na naknadu za 3h sto nije bio u uredu, clan 26 stav 5 "Za čekanje na raspravu ili za vrijeme vijećanja suda, za odsustvo iz kancelarije za vrijeme putovanja i sl.ali najviše 8 sati dnevno." sud te troskove MORA dosuditi na zahtjev (naravno ne u postupku razvoda braka, nego u parnici, i naravno samo ako uspije u sporu i POSTAVI ZAHTJEV ZA TOSKOVE te vrste u troskovniku).
E jbg sad.muminovic wrote:Kolega, ako zelis ja ti mogu iz suda dostaviti par presuda iz 2013g.g gdje advokatu dosudjuju troskove odsusta od 8h iz kancelarije i prevoza u iznosu od 200-300 km po rodocistu, a potvrdjeno odlukom kantonalnog suda ?
Evo jedne iz CMS-a Siroki Brijeg (potvrdjena)
Vps 13.000 KM
Troskovi postupka: 7.840,00 KM
" Odluka o troškovima temelji se na odredbi čl. 386 st. 1. ZPP-a. Sud je tužitelju priznao na ime sastava tužbe zastupanja na pripremnom ročištu i ročištu za glavnu raspravu u nagradu u iznosu od po 720,00 KM ,na ime zastupanja na pripremnom ročištu i ročištu za glavnu raspravu u ponovnom postupku nagradu u iznosu od po 720,00 KM ,na ime odsustva iz ureda za vrijeme putovanja na četiri ročišta naknadu u iznosu od po 480,00 KM ,na ime troškova prijevoza, ( četiri) na relaciji Živinice -Široki brijeg –Živinice naknadu u iznosu od po 330,00 KM , troškove sudske pristojbe na tužbu i presudu u iznosu od po 500,00 KM što ukupno iznosi dosuđene troškove postupka."
U zalbi se tuzeni zalio i na odluke o troskovima, ali mu je zalba odbijena u cijelosti kao i u tom dijelu.Drinski wrote:E jbg sad.muminovic wrote:Kolega, ako zelis ja ti mogu iz suda dostaviti par presuda iz 2013g.g gdje advokatu dosudjuju troskove odsusta od 8h iz kancelarije i prevoza u iznosu od 200-300 km po rodocistu, a potvrdjeno odlukom kantonalnog suda ?
Evo jedne iz CMS-a Siroki Brijeg (potvrdjena)
Vps 13.000 KM
Troskovi postupka: 7.840,00 KM
" Odluka o troškovima temelji se na odredbi čl. 386 st. 1. ZPP-a. Sud je tužitelju priznao na ime sastava tužbe zastupanja na pripremnom ročištu i ročištu za glavnu raspravu u nagradu u iznosu od po 720,00 KM ,na ime zastupanja na pripremnom ročištu i ročištu za glavnu raspravu u ponovnom postupku nagradu u iznosu od po 720,00 KM ,na ime odsustva iz ureda za vrijeme putovanja na četiri ročišta naknadu u iznosu od po 480,00 KM ,na ime troškova prijevoza, ( četiri) na relaciji Živinice -Široki brijeg –Živinice naknadu u iznosu od po 330,00 KM , troškove sudske pristojbe na tužbu i presudu u iznosu od po 500,00 KM što ukupno iznosi dosuđene troškove postupka."
Pa moze onaj dosuditi sta hoće, poenta je sta treba da dosudi. To nam je valjda poznato.
To je pogresna primjena propisa.muminovic wrote: U zalbi se tuzeni zalio i na odluke o troskovima, ali mu je zalba odbijena u cijelosti kao i u tom dijelu.
Ja ti mogu dostaviti jos 100-200 presuda ove vrste u zadnje 2 godine.
Ma neka radi ko sta hoce i kako hoće, ali sadasnji propisi se moraju poštovati (da ne filozofiramo sada sta uraditi kada se tim propisom krse akti vise pravne snage, zna se na sta se ovdje misli), to je osnov pravničkog poziva.I ja bih dosudio, neka ljudi rade i zaradjuju, ne bih nikoga ogranicavao u tome, to sudije rade iz ljubomore vecinom. (i onako im je ogranicena tarifa mozes radit spor od 100 miliona KM a ne moze suzet vise od prosjecne plate po radnji).
Ako notar moze zaraditi 2.400,00 KM za sastav 1 ugovora na vrijednost nekretnine od preko cini mi se 2 mil KM, sto ne bi dopustio kolegi advokatu da zaradi posteno na svom radu i tome sto je 8h putovao do suda.
Razvedite se ponovno, sporazumno u BIh, to ce ti biti i jeftinije i brze.sandra01 wrote:Ja na sta izadje ova tema evo se sad dva advokata pocela prepucavati![]()
.
Ajde da prekinemo ovaj trend evo vam obojici jedan slucaj ,cisto me zanima sta mislite.
Brak dva BiH drzavljanina je sklopljen u drugoj drzavi.Razveli su se u trecoj drzavi.U rodnim listovima ovde u Sarajevu je upisano da je brak sklopljen ali nije da je razveden,obzirom da treca drzava u kojoj su se razveli nije potpisnica Haske Konvencije dakle da bi to priznali treba prvo da Ministarstvo Vanjskih poslova te drzave da potvrdu da je to ok posto je to izlazni dokument te drzave onda nasa ambasada u toj trecoj drzavi treba da to potpise onda se ide na Kantonalni sud da to prizna itd.itd. znam taj put ali mi je predug i preskup![]()
Stvar se komplicira tako sto je jedan od supruznika ne znam kojim putem i kako sklopio drugi brak iako mu u rodnom listu pise da je jos uvijek ozenjen prvom zenom .Brak je sklopljen u drugoj drzavi u kojoj je sklopljen i sa prvom zenom.
E mene sad zanima kako ja taj cin mogu okrenuti u svoju korist da zaobidjem sve komplikacije.
Da li bi dokaz da je on ponovo ozenjen bio dovoljan da se meni u rodni list upise da sam razvedena ili... ima li ko kakav pametniji prijedlog?
Ovaj nije naveo djecu, a skuzih i da su u dobrim odnosima, pa na toj podlozi ima ovo rješenje.muminovic wrote:Hoce ako postoji sporazum, ali da li postoji ?
Sta ako imaju mldb djece, dodatno posrednistvo ?