Razvod braka pitanja
Moderator: _BataZiv_0809
-
lajkujMe
#1 Razvod braka pitanja
Lijep pozdrav,
Zanima me koja je procedura za sporazumni razvod braka ovdje u Sarajevu, naime slucaj je da su se pomenute osobe vjencale u Austriji prije skoro 20 godina zbog papira i nikada nisu bili pravi supruznici sada je doslo do toga da se to raskine zbog vise razloga naravno. Medjutim to bi se radilo ovdje u Sarajevu. Zanima me sta je potrebno od dokumentacije, kolika je cijena sudskih taksi? Jer se oboje slazu za razvod, nece biti podjele nikakve imovine svako svoje svome, nema djece iz braka znaci bukvalno nista.
I zanima me posto taj brak ovdje u BIH nikada nije prijavljen da li ce se to registrovati kod nas npr u rodnom listu? Prezime ovdje nikada nije mijenjano znaci sto se BIH tice to vjencanje ne postoji....
I posto nam trebaju neki dokumenti iz Austrije da li ce nas sud poslati dopis tamo da je brak razveden ili mi moramo to licno uraditi?
Zanima me koja je procedura za sporazumni razvod braka ovdje u Sarajevu, naime slucaj je da su se pomenute osobe vjencale u Austriji prije skoro 20 godina zbog papira i nikada nisu bili pravi supruznici sada je doslo do toga da se to raskine zbog vise razloga naravno. Medjutim to bi se radilo ovdje u Sarajevu. Zanima me sta je potrebno od dokumentacije, kolika je cijena sudskih taksi? Jer se oboje slazu za razvod, nece biti podjele nikakve imovine svako svoje svome, nema djece iz braka znaci bukvalno nista.
I zanima me posto taj brak ovdje u BIH nikada nije prijavljen da li ce se to registrovati kod nas npr u rodnom listu? Prezime ovdje nikada nije mijenjano znaci sto se BIH tice to vjencanje ne postoji....
I posto nam trebaju neki dokumenti iz Austrije da li ce nas sud poslati dopis tamo da je brak razveden ili mi moramo to licno uraditi?
- muminovic
#2 Re: Razvod braka pitanja
Ako nisu sklopili brak u BIH, niti nikada zajednicki zivjeli u BiH, nece se u BIH moci ni razvesti.
-
lajkujMe
#3 Re: Razvod braka pitanja
muminovic wrote:Ako nisu sklopili brak u BIH, niti nikada zajednicki zivjeli u BiH, nece se u BIH moci ni razvesti.
- muminovic
#4 Re: Razvod braka pitanja
Neka se razvedu u Austriji i to je to.
A ovo dole na dnu pitanje, niti nas sud niti Austrijski ista salju jedno drugom, sve lica moraju licno da urade, nece sud za njih raditi niti slati u drugu drzavu bilo sta.
A ovo dole na dnu pitanje, niti nas sud niti Austrijski ista salju jedno drugom, sve lica moraju licno da urade, nece sud za njih raditi niti slati u drugu drzavu bilo sta.
-
lajkujMe
#5 Re: Razvod braka pitanja
Lakse reci nego uraditi, nijedno ne zivi tamo preko 15 godina niti imaju drzavljanstvo Austrijsko.
To znaci informirati se o njihovim procedurama razvoda, otici na rociste (oboje), troskovi puta, troskovi hrane i smjestaja, troskovi razvoda za koje znam da su oko 600 eura
ni pasosa nema jaoo.
Zar ne postoji neka procedura da se to ovdje zavrsi?
To znaci informirati se o njihovim procedurama razvoda, otici na rociste (oboje), troskovi puta, troskovi hrane i smjestaja, troskovi razvoda za koje znam da su oko 600 eura
-
Drinski
#6 Re: Razvod braka pitanja
Neka u prijedlogu stave jednu adresu...ma znaće advokat kako se to radi 
- muminovic
#7 Re: Razvod braka pitanja
Postoji kak kaze Drinski, al prvo moraju upisati brak i sve ostalo.lajkujMe wrote:Lakse reci nego uraditi, nijedno ne zivi tamo preko 15 godina niti imaju drzavljanstvo Austrijsko.
To znaci informirati se o njihovim procedurama razvoda, otici na rociste (oboje), troskovi puta, troskovi hrane i smjestaja, troskovi razvoda za koje znam da su oko 600 eurani pasosa nema jaoo.
A onda ce opet imati i troskove u Austriji da priznaju i tamo tu istu presudu iz BiH, na isto ti dodje.
-
lajkujMe
#8 Re: Razvod braka pitanja
Samo jos jedna stvar, koja je cijena sudskih troskova (takse) u najboljem slucaju? U slucaju da se uspije nesto uraditi na sudu ovdje to jeste...
- muminovic
#9 Re: Razvod braka pitanja
400,00 KM - sudske takse.
- JLZbunjenog
#10 Re: Razvod braka pitanja
Kakve su mogucnosti da otac dobije starateljstvo prilikom razvoda u BiH ?
Kada se prihvata izjasnjavanje djeteta kod koga zeli zivjeti ?
-
splinter
#11 Re: Razvod braka pitanja
Male ili nikakveJLZbunjenog wrote:Kakve su mogucnosti da otac dobije starateljstvo prilikom razvoda u BiH ?
Mislim od 10 godina
- hrle1976
#12 Re: Razvod braka pitanja
Priznavanje takvih zahtjeva (u Austriji) traje do pola godine. Najjeftinije i najbrze ce biti da sve ucine tamo gdje su isto ucinili prije 20 godina.muminovic wrote:Postoji kak kaze Drinski, al prvo moraju upisati brak i sve ostalo.lajkujMe wrote:Lakse reci nego uraditi, nijedno ne zivi tamo preko 15 godina niti imaju drzavljanstvo Austrijsko.
To znaci informirati se o njihovim procedurama razvoda, otici na rociste (oboje), troskovi puta, troskovi hrane i smjestaja, troskovi razvoda za koje znam da su oko 600 eurani pasosa nema jaoo.
A onda ce opet imati i troskove u Austriji da priznaju i tamo tu istu presudu iz BiH, na isto ti dodje.
- hrle1976
#13 Re: Razvod braka pitanja
Ako ima posao, nije kaznjavan, i sudija moze da vidi da bi djeteu znatno bolje bilo kod njega, onda je sansa jako velika. Nebi bio prvi primjer kojem je upalilo.splinter wrote:Male ili nikakveJLZbunjenog wrote:Kakve su mogucnosti da otac dobije starateljstvo prilikom razvoda u BiH ?
Mislim od 10 godina
- JLZbunjenog
#14 Re: Razvod braka pitanja
Ima posao, nije kaznjavan, situiran, a dijete ne zeli oca da napusti, zeli ostati.hrle1976 wrote: Ako ima posao, nije kaznjavan, i sudija moze da vidi da bi djeteu znatno bolje bilo kod njega, onda je sansa jako velika. Nebi bio prvi primjer kojem je upalilo.
je li dobro otici do socijalnog prije citavog postupka sa djetetom ?
- hrle1976
#15 Re: Razvod braka pitanja
Zar nije socijalni radnik upleten od samog pocetka? Bas zbog intersa djeteta.JLZbunjenog wrote:Ima posao, nije kaznjavan, situiran, a dijete ne zeli oca da napusti, zeli ostati.hrle1976 wrote: Ako ima posao, nije kaznjavan, i sudija moze da vidi da bi djeteu znatno bolje bilo kod njega, onda je sansa jako velika. Nebi bio prvi primjer kojem je upalilo.
je li dobro otici do socijalnog prije citavog postupka sa djetetom ?
Na zalost u BiH pa cak i citavom tom regionu po pravilu starateljstvo pripada majci odnosno to je praksa, te rijetko kad se ulazi u dubine gdje bi djetetu bolje bilo. Treba da postoje dobri razlozi da se odstupa od te prakse, da starateljstvo pripadne ocu. Na zapadu je slika sasvim drugacija gdje mati i otac imaju jednaka prava a ono sto prevaga je procjena gdje bi djetetu razvoj bio bolji.
Ja bi trazio da djete na samo porazgovara sa socijalnim radnikom i psihologom tj. dva razgovora. Zatim iskljucivo bi igrao na situiranu situciju gdje bi argumetovo vezano za razvoj djeteta. Postavio bi se fer i rekao da cak djetetu treba majka i trazio kompromis po pitanju broja dana i sl. I odbijo bi u slucaju starateljstva da mati placa nadoknadu.